Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Museus i patrimoni Museu d'Art Jaume Morera
« Març 2018 »
Març
DlDtDcDjDvDsDg
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Museu d’Art Jaume Morera

Cap Museu Morera

Adreça: Carrer Major, 31 (Edifici Casino), 25007 Lleida

Telèfon: 973 700 419

Web: www.paeria.cat/mmorera

ESTIU: De l'1 de juny al 15 de setembre. De dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 18  a 20h. Diumenges i festius, de 10 a 14 h

Entrada gratuïta

HIVERN:
De dimarts a dissabte, d'11 a 14 h i 17 a 20 h. Diumenges i festius, d'11 a 14 h. Dilluns, tancat
Tancat el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener


Entrada gratuïta

Edifici Museu MoreraEl Museu d’Art Jaume Morera de Lleida és un servei museístic de caràcter públic la missió del qual és reunir una col·lecció d’art contemporani on estiguin adequadament contextualitzades les aportacions dels artistes lleidatans; conservar-la; estudiar-la; interpretar-la i exhibir-la amb l’objectiu d’explicar la història de les manifestacions artístiques contemporànies i fomentar, a través del desplegament de tot un seguit de serveis culturals, la comprensió i l’apreciació crítica dels seus visitants en la contemplació i el gaudi de l’art contemporani.

 

 

 

 

«AGUSTÍ CENTELLES I EL BOMBARDEIG DE LLEIDA. CRÒNICA D’UN REPORTATGE»

El Museu d'Art Jaume Morera prorroga l'exposició "Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida" fins el 4 de febrer amb motiu de la bona acollida de la mostra, que ja han visitat gairebé 6.500 persones

(prorrogada fins el 4 de febrer)


Amb motiu del vuitantè aniversari del tràgic esdeveniment, el Museu d’Art Jaume Morera presenta per primera vegada el reportatge complet del bombardeig realitzat pel fotògraf català.


Museu d'Art Jaume Morera amb la col·laboració del Centro Documental de la Memoria Histórica (CDMH)
Comissariat: Oriol Bosch Bausà


Agustí Centelles
(València, 1909 – Barcelona, 1985) és una de les figures més reconegudes de la història de la fotografia a Catalunya. Precursor del fotoperiodisme modern al nostre país, el seu treball com a reporter gràfic durant la República i la Guerra Civil ha estat considerat com un dels llegats visuals més excepcionals de la convulsa dècada dels trenta, no només pel seu valor històric, sinó també pel seu caràcter avançat, compromès i profundament emotiu. Justament, algunes de les seves imatges sobre la guerra han estat sovint comparades amb l’obra d’alguns dels millors corresponsals estrangers que van cobrir el conflicte bèl·lic, com Robert Capa, David Seymour (Chim) o Gerda Taro, amb qui l’autor va compartir l’interès per la proximitat al lloc dels fets, la intuïció de l’instant precís i la composició de l’enquadrament. Com a reporter de guerra, Centelles va realitzar nombrosos reportatges del front d’Aragó i la rereguarda; primer, com a freelance, i posteriorment, en ser mobilitzat a partir del setembre de 1937, com a fotògraf del Comissariat de l’Exèrcit de l’Est destinat a Lleida. Precisament, fou a la capital del Segre on el fotoperiodista va dur a terme un dels seus treballs més antològics, el reportatge sobre els efectes devastadors d’un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil, el bombardeig de Lleida del dia 2 de novembre de 1937. Perpetrat per l’aviació feixista italiana, en l’ofensiva contra la població civil van morir-hi més de 250 persones, inclosos mig centenar de nens que en el moment de la funesta envestida de les bombes eren a les aules del Liceu Escolar.

Amb motiu del vuitantè aniversari del tràgic esdeveniment, el Museu d’Art Jaume Morera, amb la col·laboració del Centro Documental de la Memoria Histórica (CDMH), institució que actualment custodia l’Arxiu Centelles, presenta per primera vegada el reportatge complet del bombardeig realitzat pel fotògraf català; una setantena d’instantànies que no només revelen els mètodes de treball de l’autor, sinó que posen de manifest que Centelles va saber testimoniar com ningú el drama humà i la violència criminal d’un dels episodis més colpidors de la Guerra Civil a Catalunya. El resultat és una crònica fotogràfica, en sintonia amb el concepte modern de reportatge fotogràfic, que incorpora una nova iconografia de la guerra sense precedents: carrers desolats, edificis esventrats, tasques de desenrunament, cadàvers afilerats i imatges de dolor. En un context marcat per la cobertura mediàtica d’un enfrontament armat en què la imatge fotogràfica es debatia
entre la informació i la propaganda, algunes de les imatges més punyents fetes per Centelles es van difondre internacionalment. Més enllà de satisfer la demanda d’imatges sobre el conflicte que reclamava la premsa gràfica d’arreu del món, l’objectiu era influenciar l’opinió pública i sensibilitzar les democràcies liberals dels estralls de la guerra i les polítiques de no-intervenció. Vuitanta anys després, aquestes mateixes fotografies perviuen en la memòria col·lectiva com a icones de la Guerra Civil i símbols universals del dolor i del sofriment humà.
Advertim que algunes de les imatges de l'exposició poden ferir la sensibilitat del visitant.

 

VISITA COMENTADA a l'exposició «AGUSTÍ CENTELLES I EL BOMBARDEIG DE LLEIDA. CRÒNICA D’UN REPORTATGE» per al públic en general.

Diumenge 12 de novembre, 11.30 h. 4 € per persona. Cal inscriure's a l'oficina de Turisme de Lleida. Places limitades. Durada: 1h


TAULA RODONA «Valors ètics i informatius del fotoperiodisme».

Dimecres 29 de novembre, 19 h

Amb la participació de Salvador Alsius (periodista i professor d’ètica periodística a la UPF), Sandra Balsells (fotoperiodista i professora de fotografia a la URL), Xavier Bertral (cap de fotografia del diari Ara) i Paula Velasco (doctora en filosofia, especialitzada en estètica del fotoperiodisme).