Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Arts visuals Centre d’Art la Panera
« Juliol 2020 »
Juliol
DlDtDcDjDvDsDg
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Centre d’Art la Panera

cappanera.jpg

Adreça: Centre d’Art la Panera, Pl. de la Panera, 2, 25002 Lleida

Telèfon: 973 262 185

Web: www.lapanera.cat/

 

Horari d'hivern:
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.
Diumenges i festius, d’11 a 14 h. Dilluns tancat.

Tancat el 25 i 26 de desembre, i l’1 i el 6 de gener

 

Horari d'estiu: del 15 de juny al 6 d’octubre

De dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 17 a 19h.
Diumenges i festius, d’11 a 14 h. Dilluns tancat.


 

 

imatge facebookimatge twitterimatge instagramimatge youtube

 

NOVA EXPOSICIÓ EN LÍNIA, A CURA DE PEDRO TORRES

Des del Centre de Documentació de La Panera presentem la 12a exposició en línia, a cura de Pedro Torres. Un projecte expositiu que es pot veure exclusivament a través de la xarxa.
«El temps és un dels meus interessos com a artista i, en pensar la selecció de llibres per a aquesta exposició, he volgut cercar publicacions que, per mi, tinguessin una relació amb aquest concepte des de múltiples perspectives. Com envelleixen els llibres o els projectes? Com travessa el temps les pàgines dels llibres o com hi queda aturat, representat? Com es fa el temps en paraules, imatges, papers? La selecció podria ser molt àmplia, atès que qualsevol llibre (entre les moltes definicions de llibre) no deixa de ser, essencialment, un contenidor de temps. La publicació més antiga del Fons d’edicions especials i llibres d’artista de la Panera (parlo de la data de publicació, no d’incorporació) és la CAPS.A. (núm. 2), de 1982, amb obres de Lola Albarracín, JM Calleja, Jordi Cuyàs i Jaume
Simón, i la més recent, The quick brown fox jumps over the lazy dog, de Ferran elOtro, de 2020. Però no en parlaré.
Em resulta molt interessant el que passa quan tenim un llibre a les mans. És com sostenir un fòssil: el temps del passat s’actualitza en el present. El temps d’una cosa passada (un projecte, una imatge, un text que van quedar encapsulats en una determinada forma) es fa de cop present  en el teu present. Un tros de (un altre) temps que es fica en el teu temps  et suspèn, crea un espai en el qual pots sentir que hi ha un altre temps que continua davant teu, però tu, en aquest moment, esculls no seguir-ne el curs; estàs en un altre temps».

LA PANERA TORNA A OBRIR LES SEVES PORTES

Després d’haver tancat el passat 13 de març a causa de les mesures sanitàries i de seguretat dictades per fer front a la pandèmia del Covid-19, el Centre d'Art la Panera tornarà a obrir les seves portes el proper dimarts 16 de juny.

Es podran visitar les exposicions en curs:

ALEX REYNOLDS. SAFE SAFE SAFE THE PULSE OF THE HOUSE BEAT SOFTLY
A CURA D'ANNA MANUBENS

SERGIO PREGO. ONA
A CURA DE JULIA MORANDEIRA

941444 (BIELBOOKS)
A CURA D'ANNA ROIGÉ
Centre de documentació

DEMOCRACIA. DAMUNT D'AQUEST CAOS CONSTRUIRÉ LA MEVA CASA
Espai miniPanera

ENTRE LES PÀGINES S'ESCORRE EL TEMPS
A CURA DE PEDRO TORRES
Exposició en linia

 

PLA DE DESCONFINAMENT DEL CENTRE D'ART LA PANERA


 

 

Els equipaments museístics i expositius municipals obren les seves portes aquest dissabte 6 de juny


Els equipaments museístics i expositius municipals obren les seves portes aquest dissabte 6 de juny

Des de la Regidoria de Cultura i Ciutat s’han elaborat els plans de reobertura per garantir una visita segura i confortable a totes les sales, així com per a la correcta conservació dels elements patrimonials i artístic que conserven i exposen

Tots els equipaments obriran sense oferir visites guiades ni tallers i només s’hi podrà accedir individualment i en grups de convivència, seguint les normes de seguretat sanitàries

Els equipaments museístics i expositius municipals obren les seves portes aquest dissabte, 6 de juny. Després d’haver tancat el passat 13 de març a causa de les mesures sanitàries i de seguretat dictades per fer front a la pandèmia del Covid-19, la regidoria de Cultura i Ciutat de l’Ajuntament de Lleida i els diferents equipaments municipals porten setmanes treballant per elaborar el seus respectius plans de reobertura per garantir una visita segura i confortable a les seves sales, amb la màxima seguretat tant per al públic com per als treballadors, així com per a la correcta conservació dels elements patrimonials i artístics que conserven i exposen. En aquests moments de desconfinament progressiu, els museus poden contribuir d’una manera decisiva a la recuperació dels espais de socialització i a proporcionar una experiència que convidi a redescobrir el patrimoni cultural de la nostra ciutat des de noves perspectives.

El Museu d’Art Jaume Morera torna obrir en el seus horaris habituals de l’estiu, amb l’exposició “Inventari General”, que és una mostra a mig camí entre una acurada selecció d’obres de la seva col·lecció i l’obertura al públic del seu magatzem. El Museu de l’Aigua, en els seus diferents espais del Campament de la Canadenca i del Dipòsit del Pla de l’Aigua obre també les seves sales en el seu horari habitual, i ho fa també el Museu de l’Automoció Roda Roda, amb la peça del trimestre: Lancia Delta Integrale EVO1 (Vehicle de la marca italiana de 1991, basat en els cotxes de ral·lis, cedit pel Sr. Alfredo Jauset) una exposició prorrogada fins al mes de setembre. Per la seva banda, la Casa dels Gegants obrirà en horaris de tarda entre setmana i els habituals de cap de setmana amb la seva exposició permanent. El Centre d’Art la Panera obrirà les seves portes el dimarts 16 de juny amb l’oferta expositiva programada en el moment del tancament del centre i un projecte d’Ernest Costadrefa sobre la seva reobertura. Finalment, el Museu de Lleida ja va anunciar que també obriria el 6 de juny.

Tots aquests equipaments obriran sense oferir visites guiades ni tallers i només s’hi podrà accedir individualment i en grups de convivència, seguint les normes de seguretat sanitàries: serà obligatori l’ús de mascareta, s’hauran de mantenir distàncies de seguretat de dos metres, desinfectar-se les mans amb la solució hidroalcohòlica que proporcionaran els museus i no es podran tocar objectes ni vitrines. A més, l’aforament general estarà reduït a la capacitat establerta en cada fase de l’estat d’alarma i el servei d’atenció al públic orientarà els visitants en la seva visita.

Museu d’Art Jaume Morera

De dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i 18 a 20 h

Diumenges i festius, de 10 a 14 h

Dilluns, tancat

 

Museu de l’Aigua: Dipòsit del Pla de l'Aigua

Dissabtes i diumenges, d’11 a 14 h

 

Museu de l’Aigua:Campament de la Canadenca

De dimarts a divendres, d’11 a 14 h i Dissabte, de 17 a 20 h

 

Museu de l’Automoció Roda Roda

De dimarts a dissabte, d'11 a 14 h i de 17 a 20 h

Diumenges i festius, d'11 a 14 h

 

Casa dels Gegants

De dimarts a divendres, de 17 a 20 h

Dissabtes, d’11 a 13.30 h i de 17 a 20 h

Diumenges i festius, d’11 a 13.30 h

 

Centre d’Art la Panera

De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h

Dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h

Diumenges i festius, d’11 a 14 h

Dilluns, tancat

 

Cada dia, la Panera a casa! : fotos, videos, textos i activitats

 

Des del Centre d'Art la Panera volem compartir de forma virtual les cinc mostres en curs, inaugurades els passat 15 de febrer i 7 de març:

Alex Reynolds, «Safe, safe, safe, the pulse of house beat softly». A cura d'Anna Manubens

Democracia, «Sobre aquest caos construiré la meva casa». Espai miniPanera

«941444(Biel Books)». A cura d'Anna Roigé, Centre de Documentació

Sergio Prego, «Ona». A cura de Julia Morandeira.

«Riure’s d’un mateix». A cura de Javier Martín-Jimenez. Exposició en línia

 

Amb aquest objectiu, cada dia de la setmana, de dilluns a divendres, a les 12 h s’oferereixen continguts al voltant d'aquestes mostres a les nostres xarxes socials, com textos recomanats, fotografies de les exposicions, vídeos dels artistes i activitats per a fer amb la família.

 

https://twitter.com/lapaneralleida?lang=caxarxes socials

https://www.facebook.com/CentreArtLaPanera

http://www.lapanera.cat/

 

 

lapanera.jpg

El Centre d’Art la Panera és una plataforma de producció, difusió, formació i exhibició de les arts visuals al nostre país i pretén ser un instrument que estableixi ponts entre la creació visual i la creació produïda en d’altres àmbits culturals. Al mateix temps, amb les exposicions i activitats generades, aspira a ser un centre de reflexió que vinculi les arts visuals amb les diverses problemàtiques que genera la nostra societat.
El seu programa expositiu abasta projectes individuals de gran envergadura, com els presentats d’Alicia Framis, Cabello/Carceller i Antoni Abad, i exposicions temàtiques que aborden qüestions cabdals del moment i que suposen una presa de posició per part del centre davant de les controvèrsies que generen.
Així mateix, amb la presentació de la Biennal d’Art Leandre Cristòfol que s’organitza des del 1997, s’ha pogut anar reunint una important col·lecció d’art contemporani espanyol, a partir de la qual han sorgit diferents presentacions, tant al centre com en d’altres institucions artístiques.

 

Informació Covid-19 a Lleida

BAN de l'Alcalde

Benvolguts i benvolgudes,

Davant l’evolució del coronavirus Covid-19 (SARS-CoVs), per tal de contenir la seva propagació a la ciutat de Lleida i d’acord amb les mesures proposades pel Govern de la Generalitat de Catalunya, s’adopten les següents mesures a la nostra ciutat, que afecten els dies compresos entre el 13 i el 27 de març. Per aquest motiu se suspenen tots els actes públics o privats, organitzats a la ciutat de Lleida, que tinguin un aforament superior a 1.000 persones o inferior, però limitant l’aforament a un terç de la seva capacitat.

Queden suspeses les següents activitats municipals:

 • Les escoles municipals: Escoles Bressol, Escola d’Art Municipal, Conservatori Municipal de Música, Aula Municipal de Teatre
 • Les llars de jubilats
 • Les instal·lacions esportives municipals
 • La biblioteca de Pardinyes
 • Mercat de diumenge de la Rambla Ferran
 • Tots els espectacles culturals en equipaments municipals
 • Les activitats extraescolars organitzades per l’Ajuntament de Lleida
 • Les activitats públiques organitzades per l’Ajuntament a les ludoteques, Joventut, Centres Cívics, Casal de la Dona i resta de sales municipals
 • Qualsevol activitat pública, no descrita anteriorment, organitzada per l’Ajuntament de Lleida o en els seus equipaments o instal·lacions inferior a 1.000 persones, quan no es pugui garantir la restricció de l’aforament a un terç.

En relació a les reunions ecumèniques, funerals i enterraments, les mesures són:

 • Celebració a porta tancada al cementiri
 • És molt important evitar el contacte físic entre les persones
 • Limitar al màxim la participació

Com a alcalde de Lleida, agraeixo per endavant l’esforç que suposa el compliment d’aquestes mesures i us demano la vostra col·laboració en benefici de la salut de la ciutadania de Lleida

Miquel Pueyo París
Paer en cap

 

 

 

Noves exposicions
Fins al 31 de maig de 2020


«Alex Reynolds "Safe, safe, safe", the pulse of the house beat softly»
A cura d'Anna Manubens

Un dia algú ens descobreix una piga en una part del cos que no vèiem. Des de fora aconsegueix veure quelcom que havia romàs fins llavors desconegut, tot i haver-hi estat sempre, formant part de la nostra pell. De sobte, el cos, el nostre, se’ns fa estrany.
Prenent aquest gest com a punt de partida —assenyalar des de fora el que des de dins roman incògnit—, l’exposició proposa abordar l’obra d’Alex Reynolds en la seva capacitat de revelar els punts cecs del que sentim com a propi i de col·locar-nos davant d’una sobtada pèrdua de familiaritat del que anomenem sense dubtar «casa», allò que fins fa un moment ens feia sentir fora de perill. En moure’ns el terra de la llar es genera una ocasió per revisitar-la, com si hi entréssim per primera vegada, i repensar les estructures que habitem.


Això no només s’aplica al cos, sinó que pot ocórrer també respecte dels espais; es pot experimentar enfront de les formes de construir un relat i, molt més en general, és traslladable a les formes de pensar, de relacionar-nos i de viure. El sistema legal, per exemple, una institució que suposadament ens empara, és l’objecte de la seva darrera pel·lícula, i en aquesta la llei apareix més intimidadora que no pas protectora.
El cinema, en tant que llenguatge en el qual convergeixen gairebé totes aquestes capes —el cos, els afectes, els cànons narratius, així com les ficcions, els imaginaris i els codis que regeixen les nostres maneres de relacionar-nos i d’ordenar el món—, és l’eina privilegiada de la qual se serveix l’artista per induir aquesta forma d’estranyament respecte de l’hàbit.
Acceptar mirar-se des de fora, o sortir a negociar les percepcions i construccions pròpies amb criteris aliens, és una manera de fer-se porós que no està exempta de certa sensació de fragilitat. A vegades, com a espectadors, perdem la confortabilitat. Però, tot i la seva duresa momentània, el treball de l’artista és més aviat un exercici de confiança en la possibilitat d’inventar altres maneres de viure i conviure en altres tipus de casa.

El títol és una citació d’«A haunted house» (‘Una casa encantada’), un relat breu de Virginia Woolf escrit el 1944. En català es traduiria com «“Fora de perill, fora de perill, fora de perill”, el pols de la casa bategava suaument».


«Gabriel Pericàs, Bielbooks»
Centre de documentació

Biel Books és una plataforma editorial a petita escala fundada per l’artista Gabriel Pericàs el 2013. Funciona com a extensió de la seva pràctica en l’àmbit editorial, la investigació d’objectes i narracions en col·laboració amb companys d’artistes. Biel Books publica projectes d’art específics de llibres d’artistes espanyols i internacionals.
Fins ara té 7 publicacions d’artistes com Antonio Ortega, David Bestué, Àlex Reynolds, Mirari Echavarri, Gabriel Pericàs, Algirdas Seskus i Patricia Esquivias.
Es tracta de projectes molt sovint, de col·laboració entre creadors, la qual cosa permet establir xarxes d’intercanvi i punts de trobada, traçar ponts entre generacions i generar projectes singulars.

El Centre de Documentació presenta aquest tipus d’exposicions amb l’objectiu de reflexionar al voltant de l’edició especial i els llibres d’artista, i per això, els dedica un espai permanent.
Es tracta de mostres que giren entorn a artistes que utilitzen el suport publicació per al seu treball o bé editorials que publiquen aquest tipus d’edicions.
Parlem d’exposicions d’edicions especials, llibres d’artista, editorials independents, projectes d’autoedició, edicions limitades o il·limitades, publicacions artístiques, revistes objecte, etc. I totes elles amb unes opcions tècniques que poden abastar des de l’objecte únic fet a mà fins a la publicació digital que permet una difusió màxima.

 

 


«Democracia. Damunt d'aquest caos construiré la meva casa»
Encaixa't. Activa l'art a l'escola
Espai miniPanera

Damunt d’aquest caos construiré la meva casa és un joc de construcció infantil fet de trossos de fusta, que al mateix temps són tampons d’impressió. Per a la creació de tampons s’ha desenvolupat una mena d' "alfabet visual" de pictogrames al·ludint a imatges d'alliberament o dominació en la societat contemporània. Símbols i icones que per als nens continuen sent formes elementals o abstractes per jugar, encara que, per a la mirada adulta, les possibles associacions entre aquests pictogrames poden resultar en lectures carregades amb significació política. El resultat final del joc es posa en tensió la visió de l'adult i el joc lliure de l’infant.


miniPanera
És un espai expositiu que neix el 2011 amb l'objectiu d’identificar la cultura contemporània com una experiència artística i quotidiana per als més petits. Aquest espai compta amb una programació expositiva pròpia que està vinculada a les exposicions i els projectes educatius de La Panera.
Alhora, la miniPanera és un espai de diàleg, on s’hi presenten treballs d'artistes multidiciplinaris, des del món del disseny, la il·lustració, el dibuix, la música, la tipografia o la fotografia. Aquestes propostes van acompanyades d'una selecció de publicacions, que ofereixen eines per desxifrar propostes artístiques i crear noves connexions entre art, cultura i societat. Són publicacions pensades per al públic infantil, que contenen discursos creats amb llenguatges i tècniques artístiques molt variades. Són coneguts com a llibres pop-up, llibres desplegables, llibres tàctils, llibres-mapa, llibres-jocs o llibres-objecte, tots ells amb infinites possibilitats.

Les exposicions són propostes transformadores amb elements manipulables que conviden a participar, sentir, observar, investigar, descobrir, intervenir, experimentar. En definitiva, per a un infant a jugar. Aquest joc vinculat amb les arts genera múltiples idees i interpretacions amb significats diversos, que permeten descobrir nous llenguatges que potencien la imaginació que generen nous coneixements.
A l'espai miniPanera, els infants amb la seva curiositat innata, observen, pregunten, creen, toquen, componen, construeixen i aprenen. Aquestes propostes educatives s'enriqueixen amb un programa d'activitats que ofereix visites dinamitzades al públic familiar, tallers d'artista on conèixer, aprendre i experimentar amb noves tècniques, o gaudir amb família.

Una producció del Centre d’Art la Panera, amb la col·laboració de la Fundación Santander.