ANIMAC / Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya
Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica (Av. Blondel, 64, 25002, Lleida)
Telèfon: +34 973 700 325
Adreça electrònica: info@animac.cat
Animac és la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, organitzada i produïda per l'Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya. Amb el pas dels anys, l'Animac ha consolidat el seu caràcter independent i artístic. La Mostra fou creada el 1996 i al llarg dels seus 26 anys d'història ha esdevingut un dels esdeveniments audiovisuals més coneguts dels celebrats a Espanya, amb importància i prestigi a nivell internacional. Avui dia l'Animac és una mostra rigorosa, a la vegada que dinàmica i acollidora, que continua en el seu esforç per millorar, generant nous públic i atraient tots aquells que estimeu l'animació. L'Animac és una mostra no competitiva que es dirigeix a aquells artistes que usen l'animació com a instrument per a la seva expressió personal. Anem més enllà dels límits de la narrativa tradicional i busquem visionaris que facin treballs independents i arriscats que tinguin força i duguin el seu potencial expressiu al límit. L'Animac també és un lloc perquè els artistes es trobin, un laboratori en el qual es formen idees i on s'estableixen relacions entre les diferents disciplines artístiques. És un lloc on somiar i projectar històries del futur. Com a esdeveniment centrat en els creadors, l'Animac està molt ben considerat pel col·lectiu. Aquest tret diferencial ajuda Animac a assegurar-se un posicionament en el segle XXI, ara que els principals actius de la nostra indústria estan concentrats en el talent i els continguts. La gran visibilitat internacional de l'Animac ens ha permès anar fora dels límits de la nostra ciutat i desenvolupar els nostres projectes arreu, a Corea del Sud, Xina, Taiwan, Índia, Alemanya, Hongria, Kosovo, Escòcia, Itàlia, Brasil, Colòmbia, Mèxic, Filipines... Hem fet la volta al món mostrant el millor cinema d'animació i promocionant els seus creadors. D'aquesta manera, l'Animac ha teixit una forta i exquisida xarxa internacional que implica còmplices i mentors (animadors i altres professionals, antics participants en la mostra, el nostre públic fidel, etc.). Aquests són els actius reals de l'Animac, les bases per a la fundació d'un nou esdeveniment any rere any, sempre més ambiciós i eficient.
‘LatAm boom!’, lema d’Animac’23
La temàtica d’aquesta edició anirà al voltant de la creativitat de l’animació llatinoamericana El cartell, obra de Rocío Álvarez Per participar en aquesta edició s’han rebut 778 pel·lícules en convocatòria oberta d’una seixantena de països de procedència
23 DE DE NOVEMBRE DE 2022
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida del 23 al 26 de febrer i online del 3 al 12 de març de 2023, celebrarà enguany la creativitat de l'animació llatinoamericana sota el lema “LatAm boom!”. Per copsar la temàtica d'aquesta 27a edició, Animac ha confiat la creació del cartell i la realització de la careta animada a la il·lustradora i animadora valenciana Rocío Álvarez, qui guarda una relació especial amb la mostra, ja que l’any 2018 va guanyar el Premi del Públic d’Animac amb el seu curtmetratge “Simbiosis carnal” (Bèlgica, 2017), entre molts altres guardons internacionals.
Pel que fa a la tria de la temàtica d’Animac d’enguany, “LatAm boom!”, Carolina López, directora de la mostra, destaca que “volem cridar l'atenció de l'arribada a l'escena internacional de l'animació llatinoamericana i hem optat per aquest títol (‘LatAm boom!’), inspirat en el nom donat al moviment literari del segle passat ‘Boom Llatinoamericà’, amb protagonistes com García Márquez, Cortázar i Vargas Llosa, entre altres”.
“Riquesa cultural, cerca d'històries i estètiques pròpies, diversitat, realisme màgic i compromís politicosocial, són alguns dels senyals d'identitat d'un territori on estan florint noves animacions i dialogant amb la resta de disciplines artístiques i amb l'escena internacional”, posa de manifest López.
“A més de Mèxic, l'Argentina, el Brasil i Cuba, països amb una història en el mitjà i, per descomptat, amb la seva pròpia idiosincràsia, també entren trepitjant fort Colòmbia i Xile i, fins i tot, apareixen en escena joves talents, a vegades des de la diàspora, de països sense gairebé tradició en el mitjà com Costa Rica o l'Equador. Parlem d'un territori extens i divers i així ha de ser el programa d'enguany”, avança López.
L’animació llatinoamericana serà el fil conductor d’una programació que s’està gestant per portar a Lleida el millor del cinema d’animació amb sessions monogràfiques i retrospectives, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, exposicions, conferències i masterclasses per als amants de l’animació.
Rocío Álvarez, autora del cartell
Per primer any, Rocío Álvarez ha estat l’encarregada de crear el cartell d’Animac i serà també la realitzadora de la careta animada de presentació del certamen. Reconeguda internacionalment pel seu treball com a il·lustradora i animadora, la creadora valenciana establerta a Bèlgica explica que rebre l’encàrrec d’Animac “ha estat una experiència molt bonica per l'afecte que tinc al festival i, al mateix temps, he sentit una mica de pressió, ja que els cartells de Carles Porta i de Gina Thorstensen havien posat el llistó altíssim. El tema m'agrada molt, ‘LatAm Boom!’, perquè crec que sí que realment hi ha un auge, però també ha estat complex, per això ampli que és representar un continent. Amb la meva passió pel món vegetal i animal, li he donat una mica de protagonisme, però he intentat incloure símbols o arquitectures de força països llatinoamericans. Les figures humanes s'eleven cap amunt, en una metàfora de creixement. Volia que la imatge tingués uns colors tropicals potents i els he barrejat amb siluetes en negre per donar contrast i també un toc misteriós. M'agrada la idea que el cartell pugui aportar color a l'espai públic, un toc d’alegria visual. Estic desitjant veure com quedaran les impressions en gran format a la ciutat durant el festival. També m'agrada el fet que es vegi una composició clara general, però que l'espectador pugui viatjar dins del cartell i trobar-hi cada cop nous detalls que no havia vist al principi”.
Pel que fa a la realització de la careta animada d’Animac, Álvarez explica que l’ha plantejada “com un tràveling lateral aprofitant el paisatge de fons de muntanyes amb elements camuflats que apareixen a poc a poc, on predomina el món de la biodiversitat increïble d’aquest continent amb tocs d’urbanisme”.
Animac’23 rep 778 films en convocatòria oberta
L’edició de 2023 d’Animac ha rebut 778 pel·lícules en convocatòria oberta d’una seixantena de països de procedència, entre els quals destaquen França amb 202 films, Espanya amb 78, Estats Units amb 60 i Regne Unit amb 45, entre altres. En total, s’han presentat films realitzats en 106 escoles d’animació d’arreu del món, el que posa de manifest un any més el potencial d’Animac per descobrir nous talents i oferir als més joves una finestra on projectar els seus primers treballs en el camp del cinema d’animació.
La creadora romanesa Anca Damian, Premi Honorífic, i l’argentí Juan Pablo Zaramella, Premi Animation Master d’Animac 2023
Anca Damian rebrà el guardó en la 27a Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que se celebrarà a Lleida del 23 al 26 de febrer i online del 3 al 12 de març En una edició que celebrarà la creativitat de l'animació llatinoamericana, sota el lema “LatAm boom!”, Juan Pablo Zaramella serà distingit amb el Premi Animation Master per ser un dels animadors contemporanis stop motion més destacats internacionalment A partir de l'1 de desembre s'obren les convocatòries per participar a Incubator, Animacrea i Animac Campus
01 DE DE DESEMBRE DE 2022
La 27a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida ha concedit el Premi Honorífic a una de les directores més destacades del panorama de l'animació mundial, la romanesa Anca Damian (Cluj-Napoca, 1962), per mostrar en la seva prolífica obra els reptes del món contemporani amb imaginació i innovadores propostes estètiques en el llindar del documental animat. Les seves pel·lícules, produïdes principalment des de la seva productora Aparte Film, s’han distribuït arreu del món i ha estat guardonada amb nombrosos premis internacionals, com ara el Premi Cristal al Millor Llargmetratge a Annecy 2012, el Premi al Millor Director a Varsòvia, el Premi Internacional Mirada a Madrid i el Premi Audentia d'Eurimages, entre moltes altres distincions.
En una edició dedicada a l’animació llatinoamericana, sota el lema “LatAm boom!”, el Premi Animation Master d'Animac 2023 serà per a un creador llatinoamericà de prestigi, com és l'argentí Juan Pablo Zaramella (Buenos Aires, 1972), que rebrà el guardó per ser un dels animadors contemporanis stop motion més destacats de l'escena internacional.
A partir d'avui, 1 de desembre, s'obren les convocatòries per participar en els apartats professionals d'Animac: Incubator, Animacrea i Animac Campus. Tota la informació estarà habilitada a la pàgina web del certamen www.animac.cat
Anca Damian, Premi Honorífic d’Animac 2023
Nascuda a Romania, Anca Damian va estudiar a l'Acadèmia de Teatre i Arts Cinematogràfiques de Bucarest on es va llicenciar en Cinematografia i posteriorment va obtenir un doctorat en Arts, Cinema i Mitjans de Comunicació. Ha treballat com a directora, guionista i productora de diversos documentals sobre temes relacionats amb l'art i ha estat directora de fotografia de dos llargmetratges i diversos curtmetratges.
L’ANIMAC i la PUCK Cinema Caravana celebren junts el Dia Internacional del Cinema d'Animació
Divendres 28 d'octubre
De 17.30 a 19.30 h. Cantonada Vila de Foix amb Av. Blondel
“Nobody is normal”
La PUCK Cinema Caravana presenta la seva nova cartellera amb 14 curtmetratges d’animació.
Entrada lliure
19 h. CaixaForum Lleida
FLEE del director: Jonas Poher Rasmussen
Per celebrar el Dia Internacional de l'Animació, el festival Animac proposa, la projecció de la pel·lícula FLEE. Un refugiat afganès resident a Dinamarca accepta contar la seva història personal amb la condició que no es reveli la seva identitat. Per aconseguir aquest propòsit, el director va decidir emprar un estil d'animació que no només protegia el protagonista, sinó que potenciava la seva història.
Dinamarca, 2021 (VOSE) Durada: 89 min. Edat recomanada: +16
![]()
![]()
Convocatòria oberta Animac 2023
Animac obre la convocatòria per a la presentació de projectes d’animació que vulguin formar part de la selecció de la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya.
La 27a edició d’Animac se celebrarà a Lleida del 23 al 26 de febrer de 2023.
El termini per a presentar projectes d’animació que vulguin formar part de la selecció de la propera Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya restarà obert fins el dia 31 d’octubre de 2022.
Premi Animac Talent.cat
Com a novetat en la convocatòria 2023, en la propera edició de la Mostra, les millors pel·lícules presentades per escoles catalanes d’Animació seran valorades per una selecció de persones expertes designades per l’organització com a jurat extern i optaran al premi AnimacTalent.cat.
Animac fa pública la selecció de films de la secció oficial curts i futur talent
Les pel·lícules es projectaran en la 26a edició de la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que se celebra a Lleida presencialment del 3 al 6 de març i en format en línia del 4 al 13 de març
En la Secció Oficial Curts es projectaran dos curtmetratges recentment nominats als premis Oscar: Bèstia del xilè Hugo Covarrubias i Affairs of the Art de la britànica Joanna Quinn
La resta de programació es donarà a conèixer dijous vinent, 17 de febrer, en roda de premsa a Lleida i es podrà consultar al web del certamen
A més, divendres, 18 de febrer, tindrà lloc la presentació d’Animac al CCCB amb la participació de la creadora britànica Joanna Quinn, Premi Honorífic de la passada edició de la Mostra
____________
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, fa públic avui el llistat de pel·lícules que han estat seleccionades per formar part de la Secció Oficial Curts i de Futur Talent. Dos dels curtmetratges seleccionats han estat nominats recentment als premis Oscar. Es tracta de Bestia (Curts 1) del xilè Hugo Covarrubias, que s'endinsa en la vida d'una agent de la policia secreta durant la dictadura militar a Xile, i Affairs of the Art (Curts 2) de la realitzadora britànica Joanna Quinn, Premi Honorífic en la passada edició d’Animac i reconeguda internacionalment per les seves habilitats exclusives de dibuix, les seves caracteritzacions i el seu humor.
La Secció Oficial Curts, una selecció dels millors i més recents curtmetratges d’animació del món, estarà formada per cinc sessions amb un total de 38 films de 19 nacionalitats diferents. A més dels ja esmentats Bestia i Affairs of the Art, en aquesta secció es podrà veure el curtmetratge Précieux (Curts 3) de Paul Mas, nominat als premis César de l’Acadèmia francesa.
També es projectarà L’últim torero (Curts 3), el darrer curtmetratge de la guionista, directora i productora finlandesa Katariina Lillqvist, Premi Animation Master d’Animac 2019 i una de les dones de major trajectòria de l'animació stop motion independent europea. En aquest curt, Lillqvist proposa una imaginativa història protagonitzada per un torero amb cos d’esquelet i un turista rus amb una sorprenent semblança a Vladimir Putin, que sent un desig urgent de provar sort com a heroi de la tauromàquia.
I serà première mundial a Animac el curtmetratge Baroudeur (Curts 3) del director italià establert a Suïssa Mauro Carraro, que estarà present en aquesta edició de la Mostra amb la conferència “Animació ‘Sensible’ en 3D” on parlarà dels seus films 3D amb un toc ‘fet a mà’ emulant tècniques com ara l’aquarel·la, el gravat i el dibuix analògic.
En la sessió Curts 4 es projectarà Tío del creador Juan José Medina, un dels integrants de la fructífera escola d’animació stop motion mexicana i guanyador de tres premis Ariel de l’Acadèmia mexicana.
Dins la Secció Oficial Curts, com cada any s’inclou un apartat per a experiments narratius i visuals, la sessió Curts 5 White Cube, on es projectaran curtmetratges com l’inquietant i sensorial Anxious Body de Yoriko Mizushiri; Soft Animals de Renee Zhan, que explora les emocions, memòries i desitjos reprimits de dos examants, o L’écrivain aveugle de Georges Sifianos, realitzat a partir de dibuixos fets amb els ulls tapats.
La secció Futur Talent, l’apartat dedicat a curtmetratges rebuts d’escoles d’animació d’arreu del món, comptarà amb tres sessions amb un total de 32 curtmetratges seleccionats de 14 nacionalitats diferents, entre les quals destaquen França, Regne Unit, Estats Units, Suïssa, República Txeca i la Xina, entre altres. Es tracta d’un excel·lent aparador per als nous creadors, que tot just acaben de graduar-se i tenen l’oportunitat de veure projectats els seus curtmetratges en pantalla gran de cinema.
Tant la Secció Oficial Curts com Futur Talent opten al premi del públic de la Mostra, juntament amb el Petit Animac, la programació familiar d’Animac presentada la setmana passada.
ANIMAC 2022 ‘FORCES OF IMAGINATION’, PRESENCIAL A LLEIDA DEL 3 AL 6 DE MARÇ I EN LÍNIA DEL 4 AL 13 DE MARÇ
Organitzada per l’Ajuntament de Lleida, la 26a edició d’Animac se celebrarà presencialment del 3 al 6 de març en tres espais de la ciutat: La Llotja, el CaixaForum i el Cafè del Teatre de Lleida, i tindrà com a tema central la força de la imaginació (Forces of Imagination). Comptarà amb el millor del cinema d’animació, amb sessions monogràfiques i retrospectives de pel·lícules que exploren el tema de la imaginació i la seva força expressiva, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, conferències i masterclasses per als amants de l’animació.
A més, bona part de la programació d’enguany es podrà seguir també en línia del 4 al 13 de març a través de la plataforma Filmin per al territori nacional, una excel·lent oportunitat per atansar Animac a aquells que no es puguin desplaçar a Lleida.
La resta de la programació d’Animac, composta per llargmetratges, monogràfics, retrospectives, conferències i activitats professionals, es donarà a conèixer dijous vinent, 17 de febrer a les 11 h, en roda de premsa a Lleida i es podrà consultar al web del certamen.
A més, divendres, 18 de febrer a les 18.30 h, tindrà lloc la presentació d’Animac al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). L’acte comptarà amb la presència de Joanna Quinn, Premi Honorífic d’Animac 2021, reconeguda animadora amb un inconfusible traç i un gran sentit de l’humor, que introduirà a la projecció d’alguns dels seus curts i amb qui, en acabar les projeccions, els assistents a l’acte tindran ocasió de mantenir una conversa moderada per Carolina López, directora d’Animac.
El director suís Georges Schwizgebel, premi honorífic d’Animac 2022
REGIDORIA DE CULTURA, CIUTAT I TRANSICIÓ ECOLÒGICA |
Rebrà el guardó en la 26a Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que se celebrarà presencialment a Lleida del 3 al 6 de març i en línia del 4 al 13 de març
Schwizgebel és un dels grans noms del cinema d’animació contemporani amb pràcticament cinquanta anys de trajectòria, autor de curtmetratges originals i imaginatius, distingits amb alguns dels millors premis internacionals
Animac estrenarà a Espanya el seu darrer film Darwin’s Notebook En un any dedicat a la força de la imaginació, Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya organitzada per l’Ajuntament de Lleida, concedeix el Premi Honorífic 2022 a un dels grans mestres de l’animació contemporània, el suís Georges Schwizgebel, per la seva originalitat i virtuosisme que el converteixen en tot un referent dins l’animació més expressiva i plàstica.
Schwizgebel recollirà el premi a Lleida en la inauguració de la 26a edició d’Animac el pròxim 3 de març al Teatre de La Llotja, on s’estrenarà a Espanya el seu darrer film Darwin’s Notebook (2020) i es projectarà el seu guardonat curtmetratge Erlkönig (2015) acompanyat amb música en directe per a l’ocasió. A més, Animac dedicarà al mestre suís una completa retrospectiva amb els seus curtmetratges més significatius, dissabte 5 de març, que es complementarà amb una masterclass, prevista per al 6 de març, on els amants del cinema d’animació profunditzaran en l’univers creatiu de Schwizgebel.
“Imagina un film fet per un matemàtic, un músic i un artista plàstic combinats, això podria definir el treball de Schwizgebel. Ell és realitzador, però també dissenyador i es nota en el seu gust, exquisit per les composicions i el color, així com en el moviment i ritme de les seves imatges. Als seus films, explora des de temes clàssics com ara la mitologia i els contes, libretos d’òpera i també reflexions sobre l’espai, la pintura i la pròpia animació. La música és la principal veu narradora d’un cinema amb partitures de Prokófiev, Mendelssohn, Rachmaninov, Schubert i Liszt, a més de compositors contemporanis, que t’atrapa amb imatges dintre d’imatges i loops, en una mise en abyme hipnòtica. El seu darrer film per primera vegada està basat en fets reals, però sense perdre el seu estil únic. Estem molt il·lusionades amb la visita del director, la seva masterclass i poder mostrar tots els seus films a la pantalla gran, que és on millor s’aprecia el seu virtuosisme”, destaca Carolina López, directora d’Animac.
Georges Schwizgebel, un dels grans noms del cinema d’animació contemporani
Nascut l'any 1944 a Renconvilier (Suïssa), Georges Schwizgebel ha creat un cos d'obra molt original. Les seves pel·lícules estan marcades per un enfocament lúdic a la narració, un formalisme espectacular i la barreja de visuals i música. Combina diferents tècniques d’animació com el dibuix a mà i la pintura acrílica sobre acetat en una forta intenció experimental, amb imatges plenes de vibració i pinzellades. Explora l’ús expressiu del color, que a vegades recorda al fauvisme de les avantguardes.
La seva primera pel·lícula, Le vol d’Icare (1974) inicia una carrera que actualment suma vint pel·lícules, que han guanyat nombrosos premis en prestigiosos festivals internacionals (com ara Cannes, Annecy, Zagreb, Hiroshima, Stuttgart, Ottawa i Espinho). El seu film La course à l’abîme (1992) se cita regularment com una de les millors pel·lícules d'animació de tots els temps.
Schwizgebel és un dels grans noms del cinema d’animació contemporani, reconegut amb els més prestigiosos guardons. El 2017 va rebre el Cristall d'Honor del Festival d'Annecy, el 2018 el Premi d'Honor del cinema suís, el 2019 va ser nomenat Oficial de l'Ordre de les Arts i les Lletres (França) i el 2020 va rebre el Premi a la Trajectòria a l’Animafest de Zagreb.
Els seus curtmetratges han guanyat nombrosos premis, entre els quals destaquen: La jeune fille et les nuages (2000), Premi del Cinema Suís al millor curtmetratge; L’homme sans ombre (2004), Premi Regards Juene al millor curtmetratge al Festival de Cannes i Premi Especial del Jurat al millor curtmetratge a la Seminci de Valladolid, i Erlkönig (2015), Premi del Cinema Suís a la millor pel·lícula d'animació.
Estrena a Espanya del seu darrer film, “Darwin’s Notebook”
Animac estrenarà a Espanya el darrer projecte de Schwizgebel, Darwin’s Notebook (2020), un curtmetratge sobre el colonialisme, les tribus i l’home supremacista blanc, que va guanyar l’any passat el Premi del Cinema Suís a la millor pel·lícula d'animació. El film té lloc al Londres de 1830, en el vaixell Beagle, on es va embarcar el jove Charles Darwin. A bord troba tres nadius de Terra del Foc que tornen al seu país després d'haver estat educats i anglicitzats a Londres.
Animac 2022 ‘Forces of imagination’, presencial a Lleida del 3 al 6 de març i en línia del 4 al 13 de març
La 26a edició d’Animac, que organitza l’Ajuntament de Lleida presencialment del 3 al 6 de març i en format en línia del 4 al 13 de març, tindrà com a tema central la força de la imaginació (Forces of Imagination) i comptarà amb el millor del cinema d’animació, amb sessions monogràfiques i retrospectives de pel·lícules que exploren el tema de la imaginació i la seva força expressiva, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, conferències i masterclasses per als amants de l’animació.
Després d’Animac, Georges Schwizgebel visitarà els alumnes d’ECIB, Escola de Cinema de Barcelona, entitat col·laboradora d’Animac. |
Animac presenta el cartell de l'edició 2022 amb “La força de la imaginació” com a protagonista
La 26a Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya se celebrarà a Lleida del 3 al 6 de març i online del 4 al 13 de març
S’han rebut 556 pel·lícules en convocatòria oberta d’una cinquantena de països de procedència
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida, presenta el cartell de la seva 26a edició, obra de l’artista noruega Gina Thorstensen, que il·lustra el tema central del certamen “Forces of imagination” (“La força de la imaginació”). Aquest serà el fil conductor d’una programació que s’està gestant per portar, a Lleida del 3 al 6 de març i online del 4 al 13 de març, el millor del cinema d’animació, amb sessions monogràfiques i retrospectives de pel·lícules que exploren el tema de la imaginació i la seva força expressiva, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, conferències i masterclasses per als amants de l’animació.
“En aquesta 26a edició volem recuperar la presencialitat en totes les activitats de la Mostra, des de les sessions escolars a les conferències i l’espai de tallers Animacrea. Malgrat la pandèmia, les produccions animades han tirat endavant en la seva majoria, amb la qual cosa tindrem un programa de qualitat i moltes ganes de veure-ho plegats a Lleida”, explica Carolina López, directora d’Animac.
En paraules de la creadora de la imatge d’Animac 2022: “La idea darrere el cartell és un personatge imaginant coses, però amb tanta força que la seva imaginació agafa forma física i fa volar la gorra. He volgut mostrar aquesta força que tenim de crear mons imaginaris també fora del nostre cap i al cartell li he donat forma amb el capoll de flor a punt d’obrir-se i revelar el seu món interior”, explica Thorstensen.
Per segon any consecutiu, Thorstensen ha estat l’encarregada de crear el cartell d’Animac i serà també la creadora de la careta animada de presentació del certamen, feta en col·laboració amb l’animador català David Borrull. Reconeguda internacionalment pel seu treball com a directora artística en llargmetratges d’animació com la guardonada “Marona’s Fantastic Tale” o la més recent “The Island”, la creadora noruega explica: “He tingut el gran plaer de fer el cartell d’Animac 2022, amb un tema molt ampli com és la força de la imaginació. Per trobar la manera d’il·lustrar-ho vaig començar a reflexionar sobre com veig jo la imaginació i quina forma visual té per a mi. Imaginar és una part molt gran de la meva feina, al meu cap ho veig com alguna cosa intuïtiva, lliure, que creix sense control, però també fases per donar-li direccions i forma a les idees”.
L’edició de 2022 d’Animac ha rebut 556 pel·lícules en convocatòria oberta d’una cinquantena de països de procedència, entre els quals destaquen França amb 123 films, Espanya amb 93, Estats Units amb 39 i Regne Unit amb 32, entre altres. Del total de pel·lícules presentades, 251 són d’escoles d’animació d’arreu del món, el que constata el potencial d’Animac per descobrir nous talents i oferir als més joves una finestra on projectar els seus primers treballs en el camp del cinema d’animació.
GINA THORSTENSEN, AUTORA DEL CARTELL D’ANIMAC 2022
Gina Thorstensen és una artista noruega que treballa en diversos camps, com ara l'animació, la il·lustració, la pintura mural, l'escultura i la realitat virtual. Li interessa experimentar i barrejar tota mena de materials i formats. És llicenciada en art i disseny per l’Escola Massana de Barcelona i té un màster en cinema i nous mitjans per la Norwegian Film School.
La seva tasca artística ha estat reconeguda i mostrada en publicacions, festivals de cinema i exposicions de tot el món. Entre els seus projectes més recents i destacats estan el disseny de fons i la direcció d’art per a “Marona’s Fantastic Tale” i la direcció artística de la pel·lícula "The Island", ambdós llargmetratges d’animació dirigits per la realitzadora romanesa Anca Damian. Els seus espectacles, "Brotan" i "Cosmogonías", es van poder veure a la Galeria Cromo de Barcelona el 2016 i el 2018. Com a directora, animadora i dissenyadora ha realitzat diversos videoclips en col·laboració amb Nacho Rodríguez i Tomek Ducki.
Presentació del cartell a càrrec de la pròpia autora
DIA INTERNACIONAL DE L'ANIMACIÓ
![]()
Divendres, 22 d’octubre
19.00 h. CaixaForum Lleida
Gratuït
Cal fer reserva prèvia o al CaixaForum Lleida en horari d'atenció al públic
Per celebrar el Dia Internacional de l'Animació, el festival Animac proposa, la projecció de la pel·lícula filipina "You animal! (Hayop Ka!)", del director Avid Liongoren que va estar present a la Incubadora de l'edició del 2017. Es tracta d'una comèdia romàntica per a adults tan inusual com benvinguda, que atraparà els amants dels triangles amorosos i l'animació cartoon.
Sinopsi:
La Ninfa és una gata antropomòrfica que treballa com a venedora de perfums en un gran magatzem. La trama gira al voltant d'un triangle amorós entre el nòvio de la protagonista, el Roger, i l'Íñigo, un gos amb una reeixida carrera professional.
Títol original: Hayop Ka!
Gènere: animació, comèdia romàntica
Idioma original:
Durada: 74 min
Edat recomanada: +12
La 26a edició d’Animac se celebrarà del 3 al 6 de març del 2022
REGIDORIA DE CIUTAT I CULTURA
El proper divendres, 11 de juny, s’obre el termini per presentar projectes d’animació que vulguin formar part de la selecció de la propera Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya.
La 26a edició d’Animac se celebrarà del 3 al 6 de març del 2022.
La nova edició del festival d’animació de més trajectòria de l’Estat es planteja en un format híbrid, recuperant el protagonisme de la part presencial, que es complementaran amb sessions online.
L’objectiu de l’any 2022 es recuperar totes les activitats als espais habituals d'Animac, sense deixar de banda la vessant online.
Convocatòria Oberta
L’11 de juny s’obre el termini per formar part de la selecció Animac 2022.
Les productores que vulguin presentar els seus projectes d’animació poden fer-ho a través del web www.animac.cat des de l’11 de juny fins al 31 d’octubre de 2021.
Animac tanca la 25a edició amb prop de 64.000 espectadors en una edició híbrida
Amb projeccions i conferències presencials a Lleida i en línia a través de Filmin, la web d’Animac i les xarxes socials del certamen
Els premis del públic d’aquesta edició són per a “Deszcz (Rain)” en la categoria Curts, “Good Night Mr. Ted” de Futur Talent i “Agapito” de Petit Animac
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida, ha tancat la seva 25a edició amb prop de 64.000 espectadors en una edició híbrida que ha comptat amb una programació presencial a Lleida del 26 al 28 de febrer, i programació en línia del 25 de febrer al 7 de març amb sessions a Filmin, conferències i tallers a través del web www.animac.cat i trobades amb els autors i autores a les xarxes socials del certamen.
Els premis del públic d’aquesta edició d’Animac han estat per a: “Deszcz (Rain)” (Polònia, 2019) del director Piotr Milczarek, en la categoria de Curts; “Good Night Mr. Ted” (Espanya, 2020), de Nicolás Solé, ha estat el curtmetratge més votat en la categoria de Futur Talent, i “Agapito” (Espanya, 2020) de Rafael Vidal i Julián Gómez, en la categoria de Petit Animac.
El regidor de Ciutat i Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant, ha posat de relleu que "estem molt satisfets del resultat de la 25a edició d'Animac, que es presentava com un repte molt complex. La gran qualitat dels continguts, la capacitat d'adaptar la Mostra a les limitacions en la presencialitat amb un excel·lent treball a les plataformes digitals, que ha multiplicat els públics, i la potència de la marca Animac han permès superar amb una nota altíssima aquest aniversari. L'enhorabona a tot l'equip d'Animac per la feina feta i comencem a treballar ja per a l'edició del 2022".
Per a la directora d’Animac, Carolina López, “més enllà dels números, dels quals estic molt satisfeta, és important posar en valor l’esforç de tots els que han fet possible Animac en un any complicat”. De la 25a edició, destaca les pel·lícules de gran qualitat d’arreu del món que n’han format part, la participació dels artistes que “generosament ens han acompanyat, tant presencialment com en la distància”, i la presentació en línia de projectes a Incubator, que es consagra com una secció important d’Animac, “demostra la confiança del sector en la Mostra”.
D’altra banda, la directora de la Mostra, tot i que valora molt positivament aquesta edició espera “poder recuperar l’insubstituïble i preuat pols presencial d’altres anys, però sense oblidar aquest nou format d’Animac en línia, en vista dels resultats tan positius”. En aquest sentit, ha assegurat que, malgrat haver trobat a faltar l’ambient habitual del festival presencial, “estem contentes perquè el nostre públic fidel ens ha respost, tant el de Lleida presencialment, com online la resta, i a més, s’han incorporat nous públics”.
Carolina López incideix en què “l’organització d’un esdeveniment així, entre restriccions, incertesa i l’esgotament pandèmic, ha estat una feina que no hagués estat possible sense el motor d’un equip magnífic i l’entrega i entusiasme vist en les persones que esperaven Animac amb il·lusió”. Considera que l’esforç de tots, tant de l’organització com dels professionals del mitjà i de les escoles d’animació que han traslladat els tallers al format online amb imaginació, ha valgut la pena. També agraeix la participació dels milers d’escolars i els seus professors que han seguit Animac des de les aules.
Finalment, assegura que “ha estat un any en què potser més que mai calia celebrar alguna cosa bona, i els 25 anys d’un festival que porta cultura a Lleida i la projecta al món, sense dubte, ho era”.
Animac en xifres
Aquesta edició, Animac ha rebut 700 curtmetratges en la convocatòria oberta. Entre una selecció dels films rebuts, juntament amb les retrospectives, monogràfics i les seccions oficials, en total s’han pogut veure 181 films: 9 llargmetratges, 2 migmetratges, 169 curtmetratges i 1 sèrie. A més, durant els dies d’Animac, Filmin ha creat una play list amb algunes de les millors pel·lícules d’animació seleccionades en la Top List Animac 25 i que formen part del seu catàleg habitual. La programació d’Animac 2021 ha comptat amb tres films d’estrena mundial, tres d’estrena internacional i divuit d’estrena a Espanya.
Un total de 1.114 espectadors han seguit les 17 sessions presencials d’Animac (15 sessions de films d’animació i 2 conferències), 13 de les quals han tingut lloc a La Llotja de Lleida i 4 al CaixaForum Lleida.
Pel que fa a la programació en línia, el certamen ha comptat amb 52.605 espectadors, 46.446 dels quals han seguit les 22 sessions programades a Filmin i 6.159 espectadors han vist el contingut a la web d’Animac i a les xarxes socials. En concret, a la web del certamen s’han pogut seguir 2 sessions d’Incubator (amb 1.090 visionats), on s’han presentat una selecció de 14 projectes en estat embrionari davant un panel format per 6 professionals del món de l’animació; 9 conferències (amb 2.233 espectadors) de creadors i productors de cinema d’animació (una de les quals també es va poder veure presencial a Lleida) i 7 tallers d’Animacrea (amb 1.242 espectadors) realitzats per les escoles d’animació que col·laboren any rere any amb Animac. A les xarxes socials del certamen s’han pogut veure les 3 trobades amb els autors i autores realitzades enguany telemàticament i que han comptat amb 1.594 espectadors a Instagram.
A més, també en línia a través de Filmin s’han dut a terme les 3 sessions escolars d’aquesta edició d’Animac, gràcies a les quals un total de 10.269 escolars han pogut fer els visionats des de les aules d’una selecció de curtmetratges d’animació adaptats als diferents cursos acadèmics: una sessió per als alumnes d’educació infantil i cicle inicial (de 3 a 7 anys); una per als de cicle mitjà i superior (de 8 a 11 anys), i una altra per als d’educació secundària (ESO, Batxillerat i Cicles Formatius).
Una major visibilitat del certamen ha estat possible també gràcies a les xarxes socials on el públic de la mostra també ha participat en les plataformes com Instagram, Twitter i Facebook. A través dels perfils de la Mostra, s’han pogut veure fotografies i resums diaris de les activitats mitjançant vídeos, així com les trobades amb els autors i autores. El certamen compta amb més de 3.500 seguidors a Instagram, més de 5.000 seguidors a Twitter i més de 10.100 a Facebook. Pel que fa als periodistes, s’han acreditat una trentena de professionals per cobrir els 3 dies de la mostra
ANIMAC A FILMIN
Fins al 7 de març de 2021
Vols gaudir de tota la programació d'Animac a Filmin?
Si ja ets subscriptor de la plataforma, tindràs accés a tota la programació d'Animac a Filmin inclosa amb la teva subscripció.
Si no ets subscriptor de Filmin, pots comprar el PACK ANIMAC, que inclou tota la programació del festival i dos mesos de subscripció, per només 15€. Pots comprar-ho aquí.
I si només vols veure algunes sessions o pel•lícules, també pots fer-ho! Només t'has de registrar a Filmin (crear un compte d'usuari) i fer la compra de la sessió en qüestió.
Preus individuals per pel•lícula o sessió: 3,95 €
Atenció a l'espectador
Recorda, si durant el procés tens algun dubte pots trucar al 973 700 325 de dilluns a divendres de 10 a 13.30 h i de 17.30 h a 19.30 h
El talent de Pixar a Animac 2021: Conferències de Daniel Lopez Muñoz, dissenyador i director de personatges a "Soul", i Lee Unkrich, director de "Coco"
Daniel López Muñoz serà enguany el padrí d’Animac Campus i oferirà una conferència, presencial a Lleida, on repassarà la seva feina com a dissenyador de personatges a ‘Up’, ‘La Luna’ o ‘Brave’, entre altres
Lee Unkrich, director de ‘Coco’ i ‘Toy Story 3’, conversarà amb estudiants d’animació de l’escola ECIB
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida del 25 de febrer al 7 de març, comptarà enguany amb dues conferències d’excepció que tenen com a nexe d’unió l’estudi d’animació Pixar: una amb Daniel López Muñoz, dissenyador i director artístic de personatges a “Soul”, l’última producció de Pixar, i l’altra amb Lee Unkrich, director de “Coco” i “Toy Story 3”, entre altres films d’èxit.
El padrí d’Animac Campus d’aquesta 25a edició d’Animac serà el dissenyador i director artístic de personatges Daniel López Muñoz, un dels artistes que ha donat forma a Joe Gardner: primer protagonista afroamericà del llargmetratge “Soul”, l’última producció de Pixar dirigida per Pete Docter. Daniel López Muñoz repassarà la seva feina en una conferència única, el pròxim 27 de febrer a les 19.00 hores, al Teatre de La Llotja de Lleida i que es retransmetrà també en línia.
En col·laboració amb ECIB, l’Escola de Cinema de Barcelona, Animac presenta “Una conversa amb Lee Unkrich” que es podrà veure en aquesta edició d’Animac, el 25 de febrer a les 19.00 hores, a través del canal de YouTube del certamen. Els alumnes d’animació i cinema d’ECIB conversaran amb el director estatunidenc, qui repassarà la seva trajectòria i els seus treballs per a Pixar.
Unkrich va arribar a l’aclamat estudi el 1994, on va començar com a muntador a “Toy Story”, la primera pel·lícula de Pixar. Després de 25 anys d’èxits, primer com a muntador, després codirigint films com “Monstruos, S.A.”, “Toy Story 2” o “Buscando a Nemo”, i posteriorment dirigint pel·lícules multipremiades com “Toy Story 3” i “Coco”, el 2019 Unkrich va anunciar la seva marxa de Pixar.
DANIEL LÓPEZ MUÑOZ, PADRÍ D’ANIMAC CAMPUS 2021
El colombià establert a Barcelona, Daniel López Muñoz, és un veterà de Pixar, hi treballa des de 2006, i compta amb una carrera excepcional a les seves espatlles en l’art de dissenyar personatges (“Up”, “La Luna”, “Brave”, “Coco”). Abans d'unir-se a Pixar, López Muñoz va treballar per a Blue Sky Studios en direcció d'art per a "Ice Age 2" i en desenvolupament visual per a "Robots". Recentment, acaba de concloure el seu treball de desenvolupament visual i direcció artística d'il·luminació a la pel·lícula "Luca"d’Enrico Casarosa també per a Pixar, que està previst que s’estreni en cinemes aquest estiu de 2021.
El padrí/padrina d’Animac Campus és una figura creada en la passada edició d’Animac per donar empenta i promocionar aquest espai dedicat als estudiants de cinema i animació, un dels públics més fidels del certamen i futurs professionals del món de l’animació.
En la passada edició, la padrina d’Animac Campus va ser Nuria G. Blanco, productora i creadora espanyola que treballa al guardonat estudi d’animació irlandès Cartoon Saloon, d’on han sortit joies de l’animació que s’han projectat en anteriors edicions d’Animac, com “The Breadwinner”, “The Secret of Kells” i “Song of the Sea”, entre moltes altres produccions.
REGIDORIA DE CIUTAT I CULTURA
OP LIST ANIMAC 25: Els millors llargmetratges, els autors més destacats i el talent emergent més sorprenent dels darrers 25 anys
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida del 25 de febrer al 7 de març, celebra enguany el 25è aniversari i ho fa repassant les millors animacions dels darrers vint-i-cinc anys gràcies a la TOP LIST ANIMAC 25. Una llista feta amb la col·laboració de persones claus en l’estudi de l’animació a escala internacional. La TOP LIST ANIMAC 25 recull els cinquanta millors llargmetratges animats dels darrers vint-i-cinc anys, els vint-i-cinc autors de curtmetratges d’animació més destacats, així com els noms del talent emergent, les animadores i animadors del futur, segons els comissaris, escriptors i estudiosos que han col·laborat amb Animac per crear aquesta top list.
Entre aquests respectats prescriptors que han participat en l’elaboració del rànquing es troben grans historiadors com Jayne Pilling i Giannalberto Bendazzi; directors de festivals i cinemateques de referència com Marcel Jean (Annecy, Cinémathèque del Quebec); reconeguts acadèmics com Paul Wells (Loughborough University); la següent generació d'escriptors i crítics com ara Alex Dudok de Wit (Cartoon Brew) i Olga Bobrowska (Zippy Frames), així com l’anterior directora d’Animac, Isabel Herguera, i la present, Carolina López, entre altres.
Gràcies a les seves aportacions, Animac ha elaborat tres llistes: Top Llargmetratges, Top Autors de Curtmetratges i Top Talent Emergent, que es poden consultar a la pàgina web www.animac.cat i a les xarxes socials del certamen (Twitter: @Animac_Lleida; Facebook: @AnimacLleida, i Instagram: @animaclleida).
Encapçala la llista Top Llargmetratges la japonesa El viatge de Chihiro (Sen to Chihiro no Kamikakushi, 2001), produïda per l’estudi Ghibli, la història fantàstica de la nena Chihiro que arriba per atzar a un balneari ple d’esperits i encanteris, signada pel mestre entre mestres de l’animació, Hayao Miyazaki. En segona posició es troba l’inoblidable film francès Bienvenidos a Belleville (Les triplettes de Belleville, 2003) del genial dibuixant Sylvain Chomet, amb una història d’intriga i amor fraternal amb Tour de França i ex-starlettes del Music Hall. I el tercer dels llargs més votats ha estat Mary and Max, la tendra història de dos marginals inspirats en personatges reals, creada en stop motion el 2009 per l’australià Adam Elliot.
Pel que fa a la llista Top Autors de Curtmetratges, que han treballat només o principalment al llarg d’aquests 25 anys, els autors més votats han estat: Theodore Ushev, Koji Yamamura i Regina Pessoa. Cal destacar la participació d’Ushev i Pessoa en la passada edició d’Animac, amb la projecció d’alguns dels seus curtmetratges més recents com The Physics of Sorrow i Barcelona de foc del búlgar Theodore Ushev, i Tio Tomás: A contabilidade dos dias dirigit per la portuguesa Regina Pessoa. Tots tres creadors han visitat Animac al llarg d’aquests vint-i-cinc anys d’història del certamen, s’han organitzat focus sobre la seva obra i han ofert inoblidables conferències.
Per últim, les joves animadores Daria Kashcheeva i Martina Scarpelli han estat les més votades de la llista Top Talent Emergent. Es dona la circumstància que ambdues autores van estar presents també en la programació de la passada edició d’Animac, on es va projectar el guardonat curtmetratge Daughter de la txeca Daria Kashcheeva, i Egg de la italiana Martina Scarpelli.
La directora de la Mostra, Carolina López, fa la següent valoració dels resultats: “Cal destacar, en primer lloc, la diversitat d’orígens, edats, i gènere dels comissaris, els quals han valorat principalment la vessant artística i personal dels treballs, per sobre de qualsevol altra consideració, i, en segon lloc, que aquestes llistes avalen la feina feta a Animac al llarg d’aquests vint-i-cinc anys, ja que la majoria d’autors i films ressenyats han estat presents a la Mostra en una aposta per la diversitat creativa i cultural. També cal observar que les nacionalitats més recurrents en el llistat de llargmetratges són Japó i França, països amb una indústria important i també un gran suport a la cultura, que esdevé un major espai creatiu. Pel que fa als autors i autores de curts, observem que els països de l’Est d’Europa són una gran pedrera de talent, encara avui, gràcies a la seva gran tradició en animació, però que, de nou i afortunadament, la diversitat de nacionalitats és evident. Cal observar que Espanya, tot i no encapçalar el rànquing, ocupa un espai en aquestes llistes. En termes de gènere, el format llargmetratge ha estat i encara és territori d’homes (com a directors), mentre que trobem la paritat en autors i autores més independents, i en la llista de Top Talent Emergent la majoria són noies. Pel que fa a tècniques, el dibuix animat és la tècnica més valorada, seguida per l’stop motion i el 3D”.
PREMI HONORÍFIC D’ANIMAC 2021 PER A JOANNA QUINN I ANIMATION MASTER PER A ADAM ELLIOT
És un plaer per a Animac anunciar que el premi Honorífic 2021 serà per a la realitzadora britànica, dibuixant extraordinària i feminista amb l’humor com a principal aliat, Joanna Quinn (Affairs of the Art) i el premi Animation Master, per a l’oscaritzat Adam Elliot (Mary and Max), autor australià de biografies modelades en plastilina i animades en stop motion. Durant el certamen, es mostraran dues completes retrospectives de les seves obres a Filmin i oferiran una masterclass i una xerrada, respectivament, exclusives per a Animac Online, on parlaran de les seves carreres i els seus projectes més recents, encara per estrenar.
Joanna Quinn (Regne Unit, 1962) és una de les figures més aclamades de l’animació mundial. És reconeguda internacionalment per les seves habilitats exclusives de dibuix, les seves meravelloses caracteritzacions i el seu humor. Les pel·lícules i anuncis publicitaris de Quinn han guanyat més de 90 premis, incloses quatre nominacions als Bafta, tres Emmy i dos Oscar. Ha rebut beques honorífiques i doctorats en quatre universitats del Regne Unit, inclosa la Royal College of Art de Londres. La nova pel·lícula Affairs of the Art de Joanna Quinn i Les Mill s’estrenarà el gener de 2021.
Adam Elliot (Austràlia, 1972) és un dels directors de cinema d’animació stop motion independents més aclamats per la crítica. Els seus films han estat guardonats amb més de cent premis internacionals, entre els quals destaca l’Oscar al millor curtmetratge d’animació de 2004 per Harvie Krumpet. Les seves obres, anomenades per l’autor ‘Clayographies’, retraten personatges marginals com mai ningú els ha retratat abans en animació, han estat vistes per milions de persones i han participat en centenars de festivals de cinema.
AVANÇAMENT DE PROGRAMACIÓ D’ANIMAC 2021
Animac 2021 celebra el 25è aniversari amb un viatge pel passat, present i futur del cinema d’animació, amb activitats presencials a Lleida del 26 al 28 de febrer i programació en línia que s’estendrà del 25 de febrer al 7 de març a Filmin (films) i YouTube (conferències i trobades).
A més dels dos premis internacionals, una part de la programació d'Animac tindrà una estreta vinculació amb la TOP LIST ANIMAC 25, amb la mostra d’una selecció dels llargmetratges i curtmetratges més destacats que figuren en el rànquing.
Tanmateix, el certamen aplegarà, en una taula rodona virtual, a creadors com Theodore Ushev i Regina Pessoa, així com altres autors i autores de curtmetratges valorats com els millors pels especialistes.
A banda d’aquesta gran festa del 25è aniversari, com cada any, Animac oferirà les més recents novetats de curtmetratges i llargmetratges en les seves habituals seccions, la majoria de les quals es podran gaudir tant online com en pantalla gran a Lleida.
CURATORS QUE HAN PARTICIPAT EN L’ELABORACIÓ DE LA TOP LIST ANIMAC 25
L’organització d’Animac està profundament agraïda a tots i cadascun dels grans coneixedors i influencers de tot el món per participar en l’elaboració de la TOP LIST ANIMAC 25 amb motiu d’aquest especial aniversari:
Margit Antauer ‘Buba’, Croàcia
Alex Dudok de Wit, Països Baixos i Regne Unit
Isabel Herguera, Espanya i Alemanya
Mihaela Mihailova, Estats Units
Animac presenta el cartell de la seva 25a edició obra de l'artista Gina Thorstensen
Animac 2021 celebrarà el 25è aniversari amb un viatge pel passat, present i futur del cinema d’animació
L’edició de 2021 serà híbrida, amb activitats presencials a Lleida del 26 al 28 de febrer i programació en línia que s’estendrà del 25 de febrer al 7 de març
El Premi Trajectòria d’Animac 2021 serà per al lleidatà Carles Porta, dissenyador, realitzador audiovisual, il·lustrador, dibuixant i artista, i creador de les cartes de presentació visuals d’Animac des dels seus inicis
El Museu d’Art Jaume Morera prepara una exposició dedicada a Carles Porta i la seva obra creativa per a Animac
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida del 25 de febrer al 7 de març de 2021, dona a conèixer el cartell que acompanyarà la celebració dels seus 25 anys, obra de l’artista noruega Gina Thorstensen, reconeguda internacionalment pel seu treball com a directora artística al llargmetratge d’animació “Marona’s Fantastic Tale”.
Des dels inicis d’Animac, l’artista i il·lustrador lleidatà Carles Porta ha estat el responsable de la imatge gràfica del certamen, l’encarregat de crear les cartes de presentació visuals d’Animac, cartells i caretes animades que són veritables obres d’art. Enguany, però, Animac ha obert una nova etapa creativa de la mà de Gina Thorstensen, que serà també l’encarregada de crear la careta de presentació d’Animac 2021, en col·laboració de l’animador Nacho Rodríguez.
Explica Gina Thorstensen que li fa “moltíssima il·lusió” haver treballat en el cartell d’Animac, “i és encara més especial que sigui el del 25 aniversari”. Pel que fa al seu procés de creació, l’artista noruega exposa que “per a reflectir l'aniversari volia expressar el recorregut dels 25 anys com un procés de creació. Vaig començar pensant en números i equacions matemàtiques complexes, i potser absurdes, però que eren igual a 25. Després les idees van agafar formes més abstractes i es van incorporar al meu univers. Espero que el cartell transmeti la idea d'un viatge llarg ple de creativitat i sorpreses pròpies a l'animació i Animac”.
“Estem molt agraïts a Carles Porta per la creativitat que ha aportat durant tots aquests anys de col·laboració amb el certamen. Gràcies a la seva brillant obra, Animac gaudeix d’un segell gràfic distintiu de qualitat i innovació artística”, destaca Carolina López, directora d’Animac. “En reconeixement a la seva obra artística interdisciplinària, és per a mi un honor anunciar que Animac atorgarà el Premi Trajectòria 2021 a Carles Porta”, explica la directora del certamen.
Repassant els anys de col·laboració amb el certamen, Carles Porta explica: “Animac ha estat per a mi l'encàrrec ideal. Permetia combinar dos mons que m'apassionen. L'animació i el cartellisme. I l'oportunitat i el repte de proposar coses diferents, de transformar-me any rere any. He viscut també això com una gran responsabilitat. He crescut i he après. Al començament tenia molt clar que el meu treball havia d'intentar transformar aquells cartells tan avorrits dels festivals d'animació de l'època que es dedicaven a posar banderes i cintes de pel·lícula de cinema fent ones. Calia d'alguna manera traslladar al grafisme l'emocionant experiència que ens aporta el cinema. Per això moltes vegades els meus cartells tracten de recrear una pel·lícula imaginària. La imatge d'una pel·lícula que no existeix. Però que segurament m'agradaria fer si tingués temps i recursos. Normalment la careta era una mena de tràiler molt obert d'aquesta pel·lícula”.
A més, Carles Porta serà el protagonista d’un dels grans actes de celebració dels 25 anys d’Animac a Lleida amb l’exposició “Carles Porta. La casa infinita” que recollirà aquesta fructífera col·laboració entre Porta, un dels noms artístics més internacionals de Lleida, i Animac. L’exposició es podrà veure de febrer a maig de 2021 al Museu d’Art Jaume Morera de la ciutat.
EDICIÓ DELS 25 ANYS D’ANIMAC AMB UN FORMAT HÍBRID
Del 26 de febrer al 7 de març de 2021, Animac celebrarà els seus 25 anys amb un viatge pel passat, present i futur del cinema d’animació. La programació serà en format híbrid, amb activitats presencials a Lleida i en línia a través de la plataforma Filmin, YouTube i Instagram. En concret, divendres, 26 de febrer, tindrà lloc la inauguració a Lleida, i dissabte i diumenge es faran projeccions i conferències presencials, mentre que la resta dels dies el contingut es podrà seguir en línia.
“El programa recollirà alguns dels millors films dels darrers 25 anys, però també i sobretot el millor de l’animació actual i ‘incubator’ o convocatòria de futurs projectes. Malgrat les circumstàncies, no volíem deixar de celebrar una part presencial a Lleida, que trobem és fonamental, però també aprofitar la dimensió en línia per arribar a més públics”, explica Carolina López, directora d’Animac.
GINA THORSTENSEN, AUTORA DEL CARTELL D’ANIMAC 25 ANYS
Gina Thorstensen és una artista noruega que treballa en diversos camps, com ara l'animació, la il·lustració, la pintura mural, l'escultura i la realitat virtual. Li interessa experimentar i barrejar tota mena de materials i formats. És llicenciada en art i disseny per l’Escola Massana de Barcelona i té un màster en cinema i nous mitjans per la Norwegian Film School.
La seva tasca artística ha estat reconeguda i mostrada en publicacions, festivals de cinema i exposicions de tot el món. Els seus darrers espectacles, "Brotan" i "Cosmogonías", es van poder veure a la Galeria Cromo de Barcelona el 2016 i el 2018. Com a directora, animadora i dissenyadora ha realitzat diversos videoclips en col·laboració amb Nacho Rodríguez i Tomek Ducki. El seu projecte més recent ha estat el disseny de fons i la direcció d’art per a “Marona’s Fantastic Tale”, un llargmetratge d’animació dirigit per Anca Damian. En l’actualitat treballa com a directora artística de la nova pel·lícula de Damian "The Island" que està en producció.
CARLES PORTA, PREMI TRAJECTÒRIA D’ANIMAC 2021
En reconeixement a la seva obra artística, Animac atorgarà el Premi Trajectòria 2021 al dissenyador, realitzador audiovisual, il·lustrador, dibuixant i artista lleidatà Carles Porta, creador interdisciplinari que treballa des de fa anys interessat per practicar el grafisme des de disciplines diverses amb especial interès per la imatge animada.
Té una dilatada obra que engloba llibres il·lustrats com "Tales from the Hidden Valley", publicat per The Flying Eye Books, una de les millors editorials de llibres il·lustrats del món, i ha treballat com a Il·lustrador per a diferents revistes d'àmbit nacional.
Com a dissenyador gràfic, ha estat responsable des de 1997 de la imatge gràfica d’Animac i ha treballat en nombroses campanyes institucionals. En la seva faceta de cartellista, va ser premiat internacionalment pel grafisme d’Animac amb el Premi Jules Gerat dins del Festival Internacional d’Annecy 1999, i també és autor del cartell de l'edició 2003 del Festival de Cinema d'Animació de Brussel·les.
En el camp del cinema l’animació, ha realitzat dos curtmetratges d’autor. El primer, titulat “François le Vaillant”, ha estat seleccionat i premiat en nombrosos festivals internacionals (Hiroshima, Tenerife, Bègles, Melbourne). I el segon, “Las vidas ejemplares”, forma part de la col·lecció “Del trazo al pixel. Un recorrido por la animación española”, produïda pel CCCB i presentada al Festival d'Annecy el 2015.
Des de 2009, fa difusió del cinema d'animació d'autor a través del projecte PUCK Cinema Caravana, coproduït amb Toni Tomàs. Un petit cinema en una caravana, que posa a l’abast de tothom, i en llocs públics, una selecció anual del millor de l’animació internacional.
Porta és també creador de mapping i d’espectacles immersius destinats als més petits, i és professor d'Il·lustració i Animació a l'Escola d'Arts Municipal Leandre Cristòfol de Lleida.
EXPOSICIÓ “CARLES PORTA. LA CASA INFINITA” AL MUSEU D’ART JAUME MORERA DE LLEIDA
El Museu d'Art Jaume Morera de Lleida dedica una exposició a repassar els darrers 25 anys de la trajectòria artística de l'il·lustrador, dissenyador gràfic i animador Carles Porta (Madrid, 1963), estretament lligats a la imatge d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya. L'exposició “Carles Porta. La casa infinita”, primera col·laboració del Museu amb la Mostra, proposa un recorregut per les creacions de Carles Porta, centrant la seva mirada en el seu procés creatiu, i recordant i establint connexions del que va ser el seu treball vinculat a Animac, però també aquelles altres idees, proves i relats del que no va acabar sent. Una oportunitat única per endinsar-se en el particular univers de l'autor, un dels creadors lleidatans amb més projecció internacional, farcit de personatges i històries sorprenents que no deixen a ningú indiferent.
“La idea que treballem és anar més enllà d'un repàs a la imatge d'aquests 25 anys d’Animac i posar al descobert molt del treball ocult que hi ha darrere. Moltes de les coses que haguessin pogut ser, però que van restar només com a part del procés de treball”, explica Carles Porta.
ANIMAC CELEBRA EL DIA INTERNACIONAL DEL CINEMA D’ANIMACIÓ
amb la projecció de “Las Glondrinas de Kaboul”
23 d'octubre de 2020
19 h
CaixaForum Lleida
Gratuït
VOS (francès)
(edat recomanada: +12)
Entrada gratuïta (aforament limitat) Durada: 1h 15 min
animació per ordinador 2D
Direcció: Eléa Gobbé-Mévellec i Zabou Breitman
Sinopsi:
Estiu de 1998. Kabul es troba en ruïnes i ocupada pels talibans. L’Atiq i la Mussarat porten anys casats i ara gairebé ni es parlen: ell no pot suportar més la seva feina com a guàrdia en una presó per a dones, mentre ella pateix agonitzant una malaltia incurable. Els seus destins es creuaran amb els de la Zunaira i en Mohsen, dos joves enamorats que, tot i la violència i penúries que viuen a diari, somien amb un futur millor. Un dia, un gest espontani d’en Mohsen farà que les seves vides facin un gir irrevocable.
PROGRAMACIÓ D'ANIMAC - 2020
Entrada general d’un dia: 9 € / reduïda: 5 €
Entrada Petit Animac d’un dia: 5 €
Abonament dos dies Petit Animac: 8 €
Abonament quatre dies: 30 € / reduïda: 20 €
L’entrada d’un dia dona dret a accedir a totes les sessions que es duran a terme al llarg de la jornada, tant a La Llotja com a CaixaForum.
L’abonament de 2 dies (Petit Animac) o 4 dies (Animac) dona dret a accedir a totes les sessions Petit Animac i sessions Animac respectivament, tant a La Llotja com a CaixaForum.
Inauguració i cloenda.L’entrada és gratuïta, sense invitació. Les localitats s’ocuparan per ordre d’arribada i estan limitades a l’aforament de la sala.
L’entrada a l’espai Animacrea, Esmorzar amb les autores i els autors i a la cafeteria de La Llotja és gratuïta.
Descomptes especials: consulteu-los al web www.animac.cat/info
Cada sessió i activitat està limitada a l’aforament de la sala.
Venda anticipada en línia de l’1 al 26 de febrer a www.animac.cat
PROGRAMA D'ANIMAC (català)
DIVENDRES 28 FEBRER
10 h La Llotja, Davall
Trobada. La memòria a l’animació
Conversa oberta entre els cineastes i la directora del festival
Carolina López.
Entrada gratuïta
TOTS ELS PÚBLICS
11 h La Llotja, Sala 2
Market Pitch. Informació de primera mà
Micropresentacions d’activitats i serveis del sector.
PROFESSIONALS. TOTS ELS PÚBLICS
11 h La Llotja, Davall
Portfolio Sessions
Cara a cara entre professionals i talents emergents.
PROFESSIONALS
D’11 h a 14 h La Llotja, Sala Martina Castells
Animacrea
L’espai amb més color d’Animac. Tallers de totes les tècniques animades, projeccions, mercat animat i més.
Entrada gratuïta
MULTIDISCIPLINARI. TOTS ELS PÚBLICS
D’11 h a 14 h La Llotja, Sala Martina Castells
Open Screen
Originals moments animats en una pantalla oberta a tothom.
Entrada gratuïta
MULTIDISCIPLINARI. TOTS ELS PÚBLICS
12 h La Llotja, Sala 2
Incubator
Presentació de projectes emergents a professionals i artistes.
PROFESSIONALS. TOTS ELS PÚBLICS
13 h La Llotja, Sala Martina Castells
Demo Icreatia+ Wacom
Icreatia presenta les novetats de Wacom especials per a animadors i il·lustradors.
MULTIDISCIPLINARI. TOTS ELS PÚBLICS
16 h La Llotja, Sala 1
Monogràfic Time Capsule 1:Memòria sensorial
El cos i les seves transformacions.
CURTS. +16
16.30 h La Llotja, Sala 2
Fernando Moro. L’impecable
2D de Klaus
Un dibuixant i animador amb pedigrí comparteix la seva feina a Klaus
CONFERÈNCIA. TOTS ELS PÚBLICS
17.30 h La Llotja, Sala 1
Futur Talent 2
Films de graduació d’arreu del món.
CURTS. +12
De 17 h a 20 h La Llotja, Sala Martina Castells
Animacrea
El cor d’Animac amb tallers, projeccions i molt més.
Entrada gratuïta
MULTIDISCIPLINARI. TOTS ELS PÚBLICS
De 17 h a 20 h La Llotja, Sala Martina Castells
Open Screen
Pantalla oberta a tot tipus d’animacions.
Entrada gratuïta
MULTIDISCIPLINARI. TOTS ELS PÚBLICS
18 h La Llotja, Sala 2
Theodore Ushev. L’animació com a càpsula del temps
Art i animació a The Physics of Sorrow.
CONFERÈNCIA. TOTS ELS PÚBLICS
19 h La Llotja, Sala 1
Curts 2
La cara més fosca del comportament humà.
CURTS. +12
19 h CaixaForum
Curts 1
Creativitat en estat pur.
CURTS. +12
20.30 h La Llotja, Sala 1
Zero Impunity
L’assetjament sexual en conflictes armats és una arma més.
VOS (anglès, àrab, ucraïnès i francès).
LLARGMETRATGE. +16
20.30 h
CaixaForum
Curts 5. White Cube
Trencant els codis i experimentant amb nous llenguatges i tècniques.
CURTS. TOTS ELS PÚBLICS. +12
22 h La Llotja, Sala 1
Sin miedo a la muerte.
Animació mexicana
Mons foscos i onírics dels autors i autores apadrinats per Guillermo del Toro, coneguts com “Los 7 Magníficos”.
CURTS. +16
22 h CaixaForum
Curts 4
Sense censura: humor i instints bàsics.
CURTS. +18
23 h Cafè del Teatre
Animac de nit. Curts Random
Autors del món units en aquesta sessió per les seves visions radicals i bizarres
Entrada gratuïta
CURTS. +18
DISSABTE 29 FEBRER
10 h La Llotja, Davall
Esmorzar amb les autores i els autors
Comencem el dia amb cafè i bona conversa.
Entrada gratuïta
TOTS ELS PÚBLICS
11 h La Llotja, Sala 1
Futur Talent 3
El bo i millor dels films d’estudiants d’arreu del món.
CURTS. TOTS ELS PÚBLICS. +12
11 h La Llotja, Sala 2
Petit Animac 6. El caragol i la balena i El drac Zog
Dos migmetratges encisadors dels creadors d’El Grúfal
VD (castellà). MIGMETRATGES.
INFANTIL. +3
11 h CaixaForum
Petit Animac 2. Amics amb personalitat
A la platja o a la muntanya, al bosc o a la selva, sempre és un bon moment per viure aventures i divertir-se fent amics.
CURTS. INFANTIL. +3
D’11 h a 14 h La Llotja, Sala Martina Castells
Animacrea
Tallers d’animació amb mil tècniques i estils.
Entrada gratuïta
MULTIDISCIPLINARI. TOTS ELS PÚBLICS
D’11 h a 14 h La Llotja, Sala Martina Castells
Open Screen
Que no pari l’animació!
Entrada gratuïta
MULTIDISCIPLINARI. TOTS ELS PÚBLICS
12 h La Llotja, Open Screen
Petit Animac 1. Short&Sweet
Fruites i lletres que cobren vida, animals simpàtics i un camió dels gelats amb molta marxa.
Entrada gratuïta
CURTS. INFANTIL. +0
12.30 h La Llotja, Sala 1
Petit Animac 5.
Strike Els talps sempre han fet de miners, però el petit Mango vol ser futbolista!
VOS (anglès). LLARGMETRATGE.
INFANTIL. +3
12.30 h La Llotja, Sala 2
Masterclass Florence Miailhe
La gran dama de l’animació francesa presenta el seu treball passat i present.
CONFERÈNCIA. TOTS ELS PÚBLICS
12.30 h CaixaForum
Petit Animac 4. Històries increïbles
Les coses no són el que semblen!
CURTS. INFANTIL. +7
16 h La Llotja, Sala 1
Petit Animac 3. La meva família i jo
Els llaços més forts són els invisibles.
CURTS. INFANTIL. +7
16 h CaixaForum
Curts 2
La crème de la crème de l’animació mundial.
CURTS. +12
16.30 h La Llotja, Sala 2
Karla Castañeda i Luis Téllez.
Animació feta a Jalisco
Guadalajara, potència creativa de l’animació stop motion de la mà de dos grans autors apadrinats per Guillermo del Toro.
CONFERÈNCIA. TOTS ELS PÚBLICS
De 17 h a 20.30 h La Llotja, Sala Martina Castells
Animacrea
Fem animació amb mil tècniques i estils, i… bon rotllo!
Entrada gratuïta
MULTIDISCIPLINARI. TOTS ELS PÚBLICS
De 17 h a 20.30 h La Llotja, Sala Martina Castells
Open Screen
Pantalla oberta a tot tipus d’animacions.
Entrada gratuïta
MULTIDISCIPLINARI. TOTS ELS PÚBLICS
17 h La Llotja, Open Screen
Petit Animac 1. Short&Sweet
Fruites i lletres que cobren vida, animals simpàtics i un camió dels gelats amb molta marxa.
Entrada gratuïta
CURTS. INFANTIL. +0
17.30 h La Llotja, Sala 1
L’Extraordinaire voyage de Marona
La gossa Marona recorda totes les seves vides passades.
VOS (francès). LLARGMETRATGE. TOTS
ELS PÚBLICS. +7
17.30 h CaixaForum
Florence Miailhe.
Retrospectiva Mitologia clàssica i vida quotidiana en animacions magistrals.
CURTS. +12
17.30 h La Llotja, Sala Martina Castells
Signatura de llibres amb les autores i els autors Animac 2020
Entrada gratuïta
TOTS ELS PÚBLICS
18 h La Llotja, Sala 2
En construcció: Josep Vida i obra ficcionades del dibuixant republicà Josep Bartolí.
CONFERÈNCIA. TOTS ELS PÚBLICS
19 h La Llotja, Sala 1
Curts 3
Els millors curts de la temporada.
CURTS. TOTS ELS PÚBLICS
19 h CaixaForum
Monogràfic Time Capsule 2: Memòria col·lectiva
La memòria personal d’esdeveniments socials i polítics.
CURTS. +12
20.30 h La Llotja, Sala 1
Away
Un noi i un ocell viatgen per una illa estranya en una preciosa animació minimalista.
SD. LLARGMETRATGE. +12
20.30 h CaixaForum
Ülo Pikkov. Retrospectiva
Els silencis parlen en peces sobre el temps i la memòria.
CURTS. +12
22 h La Llotja, Sala 1
Curts 4
Sense censura: humor i instints bàsics.
CURTS. +18
22 h CaixaForum
Frank & Wendy
Humor incorrecte i suspens surreal.
VOS (estonià). LLARGMETRATGE. + 12
23 h Cafè del Teatre
Animac de nit.
Desanimades: Com fer humor embolicades en mil problemes. Amb Roberta Vázquez i Rocío Quillahuaman
Les web-reines de la comèdia dibuixada.
Entrada gratuïta
PERFORMANCE. +18
DIUMENGE 1 MARÇ
10 h La Llotja, Davall
Esmorzar amb les autores i els autors
Parlem dels films que projectem fent un cafè amb els seus creadors.
Entrada gratuïta
TOTS ELS PÚBLICS
11 hLa Llotja, Sala 1
Curts 5. White Cube
Entre la sala de cinema i el museu hi ha un gran espai per innovar.
CURTS. TOTS EL PÚBLICS. +12
11 h La Llotja, Sala 2
Petit Animac 2. Amics amb personalitat
A la platja o a la muntanya, al bosc o a la selva, sempre és un bon moment per viure aventures i divertir-se fent amics.
CURTS. INFANTIL. +3
D’11 h a 14 h La Llotja, Sala Martina Castells
Animacrea
Tallers i activitats dinàmiques per viure l’animació en primera persona.
Entrada gratuïta
MULTIDISCIPLINARI. TOTS ELS PÚBLICS
D’11 h a 14 h La Llotja, Sala Martina Castells
Open Screen
Pantalla oberta a tot tipus d’animacions.
Entrada gratuïta
MULTIDISCIPLINARI. TOTS ELS PÚBLICS
11 h CaixaForum
Petit Animac 1. Short&Sweet
+ Zip! Shimezo
Fruites i lletres que cobren vida, animals simpàtics i un camió dels gelats amb molta marxa.
CURTS I MIGMETRATGE. INFANTIL. +0
12 h La Llotja, Open Screen
Petit Animac 1. Short&Sweet
Fruites i lletres que cobren vida, animals simpàtics i un camió dels gelats amb molta marxa.
Entrada gratuïta
CURTS. INFANTIL. +0
12.30 h La Llotja, Sala 1
Petit Animac 6. El caragol i la balena i El drac Zog
Dos migmetratges encisadors dels creadors d’El Grúfal
CURTS. INFANTIL +3
12.30 h La Llotja, Sala 2
Ülo Pikkov. Memòria en stop motion
L’autor estonià comparteix el seu procés creatiu.
CONFERÈNCIA. TOTS ELS PÚBLICS
12.30 h CaixaForum
Petit Animac 3. La meva família i jo
Els llaços més forts són els invisibles.
CURTS. INFANTIL. +7
16 h La Llotja, Sala 1
William Kentridge. Animated Drawings
El rastre del carbonet al paper i de l’apartheid a la societat.
CURTS. TOTS ELS PÚBLICS
16 h CaixaForum
Curts 3
Deixa’t sorprendre per la creativitat aquí i ara!
CURTS. TOTS ELS PÚBLICS
16.30 h La Llotja, Sala 2
Animac Cartoon.
Panique au Village. La foire agricole + Zip! Shimezo
Animació divertida i de qualitat.
SÈRIE I MIGMETRATGE. TOTS ELS PÚBLICS
De 17 h a 19 h
La Llotja, Sala Martina Castells
Animacrea
Tallers i activitats dinàmiques per mostrar tècniques i viure-les en primera persona.
Entrada gratuïta
MULTIDISCIPLINARI. TOTS ELS PÚBLICS
De 17 h a 19 h La Llotja, Sala Martina Castells
Open Screen
Pantalla oberta a animacions de tota mena.
Entrada gratuïta
MULTIDISCIPLINARI. TOTS ELS PÚBLICS
17 h La Llotja, Open Screen
Petit Animac 1. Short&Sweet
Fruites i lletres que cobren vida, animals simpàtics i un camió dels gelats amb molta marxa.
Entrada gratuïta
CURTS. INFANTIL. +0
17.30 h La Llotja, Sala 1
Petit Animac 4. Històries increïbles
Les coses no són el que semblen!
CURTS. INFANTIL. +7
17.30 h CaixaForum
Monogràfic Time Capsule 3: Àlbum familiar
Amor i conflicte en famílies ben diferents.
CURTS. TOTS ELS PÚBLICS
18 h La Llotja, Sala 2
Animac Cartoon. Estrenes internacionals
Les millors sèries internacionals en primícia.
SÈRIES. TOTS ELS PÚBLICS
18 h Sala Martina Castells
Resultat dels tallers Animac 2020 a Open Screen
Els resultats dels tallers Animac en pantalla gran!
Entrada gratuïta
CURTS. TOTS ELS PÚBLICS
19 h La Llotja, Sala 1
Cloenda. The One Minute
Memoir + Mind My Mind
Estrena mundial del film coral amb records dels grans noms de l’animació mundial i una història d’amor autista.
CURTS. TOTS ELS PÚBLICS
20.30 h La Llotja, Sala 1
Monogràfic Time Capsule 4: Les hirondelles de Kaboul
En un entorn talibà, una parella jove lluita pel seu amor i la seva
llibertat.
VOSE (francès). LLARGMETRATGE. +12
ANIMAC DEDICA LA 24a EDICIÓ A LA MEMÒRIA SOTA EL TÍTOL ‘TIME CAPSULE’
S'ha donat a conèixer el cartell, obra de l’il·lustrador i animador lleidatà Carles Porta, que evoca els fragments que componen la memòria gravitant sobre l’espai.
L’animació és un mitjà poderós per recuperar el passat, per recol·lectar i conduir els records, el temps viscut, la història. La 24a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, que se celebrarà a Lleida del 27 de febrer a l’1 de març de 2020, vol reivindicar aquest potencial de l’animació centrant l’edició del 2020 en la memòria, sota el títol “Time Capsule”.
En paraules de la directora de la mostra, Carolina López, “l’animació, com la pròpia memòria, és subjectiva i té la capacitat de recrear aquells moments que no van ser filmats i els que, fins i tot, no van veure la llum”. Animac 2020 celebrarà els films que han obert càpsules del temps d’un passat amb la intenció d’actualitzar aquests relats en el nostre present i també els que són noves càpsules actuals llençades amb esperança a un futur incert. Carolina López explica que “la memòria reapareix en algunes de les millors pel·lícules d’animació d’autor contemporànies. Del personal al més universal, de ficcions vestides de realitat a realitats narrades com a ficcions”. I destaca que “el cinema és un art basat en el temps; el que ha triat el director o directora amb la durada de la pel·lícula i el que representa, així doncs també celebrem enguany aquesta capacitat que te el cinema de controlar i transgredir el temps”.
LA IMATGE D’ANIMAC 2020
Un any més, la imatge de l’Animac és obra de l’il·lustrador i animador lleidatà Carles Porta que, en aquesta ocasió, explica que “tenia ganes de pintar, i fer-ho amb pinzells sobre paper, barrejar i preparar colors amb acrílic i també recórrer a l’aquarel·la, fent tota mena d'experiments plàstics”. El resultat és el primer cartell no figuratiu de la història d’Animac de gran bellesa plàstica i protagonitzat per una figura abstracta que insinua un ésser amb fragments de memòria que graviten sobre l'espai. “Tots aquests fragments són la meva càpsula del temps, els records, el passat, la memòria”, detalla Porta.
ANIMAC celebra el dia internacional del cinema d'animació
Dissabte 26 d’octubre
16 h. CaixaForum
Vull menjar-me el teu pàncrees de Shin'ichirô Ushijima
Japó, 2018, 1 h i 48 min
+7 / apta
VOSC (japonès)
La història d’una noia amb una malaltia pancreàtica, d’un noi que li guarden els secrets i d’una relació que encara no té nom…
Stop Motion Animac'19
ANIMAC 2019 - Mostra Internacional de cinema d’animació de Catalunya/Lleida
Del 21 al 24 de febrer. Teatre de la Llotja i CaixaForum
INAUGURACIÓ
Dijous, 21 de febrer
20.30 h. Teatre de la Llotja. Entrada Gratuïta
PROGRAMACIÓ
Programa de mà. Cliqueu
Postal Petit Animac. Cliqueu
Entrada general de dia (dijous, divendres, dissabte o diumenge) Preu: 9 € / reduït: 5 € (iva inclòs)
Abonament de 4 dies + catàleg (de dijous a diumenge) Preu: 30 € / reduït: 20 € (iva inclòs)
Entrada general de dia PETIT ANIMAC (dissabte o diumenge) Preu: 5 € (iva inclòs)
Abonament de cap de setmana PETIT ANIMAC (dissabte i diumenge) Preu: 8 € (iva inclòs)
Venda online anticipada a partir de l’1 de febrer de 2019
Si voleu consultar els anteriors catàlegs d'Animac. Cliqueu