Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida
Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida
Esteu aquí: Inici Festes i cultura popular Festa Major de Lleida
« Setembre 2023 »
Setembre
DlDtDcDjDvDsDg
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Festa Major de Lleida

FESTA MAJOR DE LLEIDA .  Clica AQUÍ per anar a l'espai web de la festa

.

Breu història de la Festa Major de Lleida

Lleida celebra la seva Festa Major el dia 11 de maig, en honor al patró de la ciutat, Sant Anastasi. Aquesta festa fou instituïda el 9 de maig de 1627, dia en què es votà a la Seu Vella, mitjançant jurament solemne efectuat pel Capítol de la catedral i pels Paers, de celebrar festa el dia 11 de maig en honor a Sant Anastasi, fill, patró i protector de la ciutat. La Festa Major de Lleida nasqué, doncs, l’any 1627. Aquell primer any la celebració se solemnitzà amb diversos actes, entre els dies 10 i 12 de maig, tant de tipus cívic com religiós, en honor al patró: una crida o pregó per anunciar la festa, l’ofici matinal i la processó del sant la tarda del dia 11, els focs artificials i altres. Alguns d’aquests actes encara se celebren avui dia.

Inicialment aquesta era una de les diverses festes votades que hi havia a la ciutat de Lleida (com ho eren, per exemple, les de Sant Sebastià, la Nativitat de Maria, Santa Cecília, la Puríssima Concepció, etc.).
És a llarg del segle XVIII que la festa de Sant Anastasi pren el caire de Festa Major de Lleida, destacada per sobre de les altres, fins al punt de desaparèixer-ne algunes al llarg del segle XIX o almenys de minvar-ne la celebració cívica i popular.
La festa contemporània, tal i com l’entenem actualment, es desenvolupa al darrer terç del segle XIX, quan l’Ajuntament, primer de manera vacil·lant i després ja de forma més decidida, es fa càrrec de tots els actes del programa de la festa. És en aquest moment quan es comencen a editar els programes i cartells que l’anuncien. Fins aleshores, tot i que l’Ajuntament podia assumir l’organització d’alguns actes, (sobretot els més protocol·laris i cerimonials), d’altres eren organitzats per diverses institucions i entitats ciutadanes com les parròquies, els gremis o les associacions de tipus cívic, i alguns fins i tot tenien un cert caràcter privat (com és el cas dels balls de societat en locals particulars).

Tot i amb això, la Festa Major de Sant Anastasi s’ha desenvolupat al llarg dels darrers segles sobre un esquelet cerimonial que s’ha mantingut prou inalterat. Aquesta esquelet el conformen dos eixos: la crida pública o Pregó que anuncia la festa pels carrers de la ciutat i els actes en honor al patró, el dia 11 de maig. En aquesta estructura festiva les comparses, els balls i els entremesos hi han tingut, des d’antuvi, un paper destacat.