ACCIONS LITERÀRIES EN CONFINAMENT MARÇ-JUNY 2020
A causa de la crisi de la COVID-19, del període de confinament i dels moments excepcionals que se’n derivaren, l’Ajuntament de Lleida propicià accions literàries a les xarxes municipals que comptaren amb la implicació del sector literari de la ciutat. Escriptores i escriptors de Lleida participaren activament en diferents accions proposades des de la Paeria.
Aquest vol ser un espai de recull de les més destacades.
Des d’aquí fem públic l’agraïment a tots i cadascun dels escriptors i escriptores de la ciutat per la generositat de la seva col·laboració.
ACCIÓ 1
LECTURES RECOMANADES PELS ESCRIPTORS I ESCRIPTORES DE LLEIDA, sota el lema
Per viatjar lluny, no hi ha millor nau que un llibre (Emily Dickinson)
(Del 19 de març al 18 d’abril del 2020)
L’escriptora MONTSE SANJUAN ens recomanà la novel·la L’origen del pecat de Marta Alòs, publicada per Pagès editors (2020).
L’escriptor VIDAL VIDAL ens recomanà el llibre Generación 1974 de Joan Cal, (Pagès editors) “perquè m’ ha fet recordar aquells anys intensos i plens de projectes de futur, individual i col·lectiu, en què tot semblava possible”.
L’escriptora TERESA IBARS ens recomanà la novel·la Dues Dones de Montse Sanjuan, (Pagès editors,2020), “perquè es tracta d'un llibre que ens representa, un viatge entranyable al cor de la solidaritat en uns temps, immediata postguerra, difícils i plens de pors. La solidaritat com a eina per superar les dificultats socials.
L’escriptora MARIA BARBAL ens recomanà La veritable història del llibreter assassí de Barcelona de Marcel Fité, “perquè és una bellíssima història, molt ben escrita, situada a la Barcelona governada pel Comte d'Espanya”.
L’escriptor JOSEP BORRELL ens recomanà La ruta blava, viatge a les mars del Sud de Josep M. De Sagarra “perquè com que no podem volar a la Polinèsia, pel confinament, (i després de la passa potser tampoc pels motius que siguin) anem-hi de la mà encantadora de Sagarra.”
L’escriptor PERE ROVIRA ens recomanà POESIA de Josep Carner, “perquè no se t’acabarà mai”
.
El poeta ANTON NOT ens recomanà Vida i època de Michael K (2003) de JM Coetzee, "mentre el seu entorn es troba en guerra, el protagonista ha d'enfrontar els seus propis reptes personals per tirar endavant. Una novel·la sobre les relacions entre la intimitat i la societat, sobre la idea de llibertat i el que es considera normal".
L’escriptora MARTA ALÒS ens recomanà la novel·la Appletown de David Marín i ens convidà a llegir literatura de quilòmetre zero, llibres de proximitat”.
L'escriptor EDUARD RIBERA ens recomanà un clàssic, Un món feliç (1932) d'Aldous Huxley, "un llibre on l'autor es demana "Què ens fa humans?" i on nosaltres acabem fent-nos preguntes: "Què és més important, la felicitat o la llibertat? És un món feliç aquell on hom fa allò que ha de fer sense plantejar-se per què ho fa? La felicitat és el lliure albir? Pot ser la felicitat una forma de dictadura?..."
El poeta PERE PENA ens recomanà dos llibres: Batre Records d'Anna Sàez, "la vida feta paraules", i Prop de les bombes (Premi Gran Angular novel·la juvenil) d'Emili Bayo, "la millor novel·la juvenil dels últims 20 anys”.
L’ escriptor PEP COLL ens recomanà la novel·la La mesura dels nostres dies, de Charlotte Delbo ( Club Editor), “amb una magnífica traducció al català de Valèria Gaillard. Trobada d'un grup d'amigues que vint anys enrere van compartir les misèries del camp de concentració de Ravensbrück. Una visió lúcida i original de l'holocaust contada per una autora que va patir-lo”.
L’escriptor EMILI BAYO ens recomanà la novel·la Purgatoride David Marín. "Una història apassionant ambientada a la Noguera i el Pirineu. (Premi Crims de Tinta 2019)".
El poeta JORDI PÀMIAS ens recomanà la novel·la Viatge enllunat de Joan Barceló (40è aniversari de la seva mort), "perquè ens ha descobert a tots un món meravellós, ple d'episodis màgics. És una obra d'una extremada gràcia narrativa".
L’escriptora CARME ROMIA ens recomanà el llibre Cartas a una amiga inventada (Hesperius, 1989) d'Antoine de Sant Exupéry, “un llibre poc difós de l'autor francès però que cal conèixer pel seu interessant contingut. El llibre va acompanyat de làmines, textos i documents d'Apollinaire, Marcel Proust, Jean Cocteau i d'altres intel·lectuals del moment. L'obra, il·lustrada amb dibuixos del propi autor, recull cartes que Saint Exupéry envià a Renée de Saussine, amb qui l'unia una vella i bella amistat. El llibre, de gran valor poètic, conté diferents facetes que ajuden a conèixer més l'autor”.
L’escriptora MARIALBA REVÉS ens recomanà Sol ponent (Pagès editors) d'Ignasi Revés, "dietari d'un jove narrador del territori, que abasta tot un any. Molt interessant la veu narradora, la llum, l'amor pel territori i la visió del pas del temps"
L’ escriptor FRANCESC PANÉ ens recomanà Escales cap al foc d'Anaïs Nin
L’escriptor JAUME BARRULL PELEGRÍ ens recomanà M El hijo del siglo d' Antoni Scurati, "no és un llibre de lectura difícil, tot i que té una estructura un xic complexa i que no es deixa classificar fàcilment. Aborda un tema de suma actualitat:l'accés del feixisme a Itàlia".
L’escriptor DAVID MARÍN ens recomanà Tan tuyo como tu muerte (Ediciones versatil) d’Emili Bayo, "un joc ben negre en què el mal i el bé no són el que semblen, amb paisatges de Ponent ben nostres, i amb un detectiu, el sargento Abel Claramunt, un tipus malhumorat, a qui li queden uns pocs mesos de vida, i que és un grandíssim personatge".
L’escriptor JORDI PRENAFETA ens recomanà El salvatge dels Pirineus de Pep Coll (Barcelona: Ed. 62, 2015), “una magnífica i divertida novel·la sobre un home que cau en un feixanc del Pirineu i hi queda confinat, però aviat s'hi troba de conya i es defensa amb dents i ungles d'aquells qui l'en volen rescatar. Literatura de qualitat, amb bones dosis d'humor i un llenguatge acurat. Imperdible”.
L’escriptora TERESA COLOM ens recomanà El compromís de Sergei Dovlatov (Ed.La Breu) “ perquè tal com recull la sinopsi del llibre …les seves observacions lapidàries ja formen part del llenguatge popular rus."
L’escriptora ROSA FABREGAT ens recomanàla novel·la Dues Dones ( Pagès editors) de Montse Sanjuan, “excel·lent, per com s'ha concebut , per la recreació del llenguatge del Pallars, pel sentit de l'amistat, per l'homenatge a les llevadoresi per reprovar l'horrible patiment animal de la cerimònia de la matança del porc de la que se'n sol fer un espectacle. És una gran novel·la que reconforta llegir-la".
El poeta JOSEP M. RODRÍGUEZ ens recomanà Resurrecció de Lev Tolstoi, “una novel·la sobre el perdó i l’honradesa, dos valors que necessitarem en tornar a renéixer després del Covid-19. Un viatge a les profunditats de la Rússia del segle XIX”.
L’escriptor MIQUEL ÀNGEL ESTRADÉ ens recomanà Animals de marge de Miquel Aguirre (Ed. llibres del Delicte), “tot sistema social té marges foscs, pudents, escabrosos i devastats on hi malviu una fauna degradada que, malgrat tot, constitueix el millor mirall per veure-hi reflectit com a espècie allò que no voldríem ser però que també som. Aquesta obra ens permet posar-hi el nas per constatar què els ha arrossegat fins allí i fins a quin punt cadascú pot triar formar-ne part”.
L’artista i escriptora NÚRIA MIRET ens recomanà ZONA ZERO de Núria Busquet Molist (LaBreuEdicions, 2019, Col·lecció Cicuta) “L'experiència individual i l'experiència col·lectiva es troben en una història que Busquet escriu amb ofici i de forma brillant, molt adient per a resilients en un món en trencament.”
La poeta MERITXELL CUCURELLA-JORBA ens recomanà tres llibres: Mercè Rodoreda, Joan Sales. Cartes completes (1960-1983) a cura de Montserrat Casals (Club editor), La ciutat i la casa de Natalia Ginzburg, traduït per Meritxell-Cucurella Jorba (Club Editor) i Cartes a l’Anna Murià (1939-1956) de Mercè Rodoreda ( La Sal edicions de les dones), “He recomanat llegir correspondència, real i fictícia, perquè aquests dies es fa més necessari que mai comunicar-nos i, atrapats en la virtualitat, ens hem oblidat de la senzilla complexitat de les cartes”.
L’escriptor JOSEP M. SALA-VALLDAURA ens recomanà El infinito en un junco, Ed. Siruela, 2019 d’Irene Vallejo, “Un llibre fet de llibres sobre llibres. Escrit sense pressa per a ser llegit sense pressa.”
El poeta AMAT BARÓ ens recomanà Cartes a Lucilide Sèneca, “És un fanal molt potent i que no es fon per guiar l'actitud i les accions de l'individu cap a la felicitat, que és la saviesa, que és el domini de les passions i l'albir dels déus dins i fora nostre”.
L'escriptora NÚRIA AÑÓ ens recomanà el llibre Desgracia impeorable de Peter Handke, “l’autor tracta de reconstruir la vida de la seva mare, però el fet que ella s’hagi suïcidat li suposa un turment. Mentre Handke explica aquest fet al lector, ell va convertint-se en personatge i la seva mare en heroïna de novel·la, per més que aquesta recerca artística l’allunyi de la realitat quotidiana de mare i fill".
ACCIÓ 2
EL LLIBRE DE LA MEVA VIDA
Escriptors i escriptores de Lleida comparteixen el llibre que els ha marcat en la seva vida i n’expliquen els motius i amb qui els agradaria compartir-lo.
(Del 20 al 23 d’abril de 2020)
JOSEP BORRELL El Quadern grisde Josep Pla
“perquè s’hi demostra que l'art, més enllà del domini talentós d'unes tècniques determinades, també consisteix en una manera especial de veure i viure la realitat. El compartiria (i ho he intentat, però ara mateix no sé si me n'he sortit) amb el meu fill”.
EDUARD BATLLE Confessió de Lev Tolstoi
“És una recerca lluminosa sobre el sentit de l’existència feta per un home genial.Aquest llibre va adreçat a l'amic i músic de "Renaldo i Clara", Hugo Alarcón.
JOSEP VALLVERDÚ L’Odissea atribuïda a Homer
“Impossible dir “un” llibre, però possiblement aquest seria el que m’enduria en una illa deserta. És un clàssic de pedra picada i els clàssics són el far perennement encès de la Literatura”
FELIP GALLART Fulles d'herbade Walt Whitman
“Sempre el tinc a la tauleta de nit. El vaig descobrir als setze anys i l'impacte que em va provocar encara em dura. Poeta incommensurable, lliure, sideral, entusiasta, apassionat, panteista, rebel, vigorós, essencial, optimista, democràtic, Whitman posa l'accent en la natura, en la llibertat, en l'amistat i en la confiança en l'amor com a motor de tot. Totes les coses esperen les veus adequades diu en un dels seus poemes. Em va ensenyar la força de la vida i que tot pot esdevenir material literari”.
ROSA FABREGAT Nabí de Josep Carner
“Em decanto pel nostre "Princep dels Poetes", l'autor del poema del Dia Mundial de la Poesia d'enguany, declarat Any Josep Carner (50 anys de la seva mort), escollint el seu Bellíssim poemari Nabí. El compartiria amb l’escriptora Montse Sanjuan”.
PEP COLL Bearn o la sala de les nines de Llorenç Villalonga
“És un dels llibres que em va animar a escriure i probablement va marcar la meva concepció de la novel·la, com la creació d'un món de ficció que al final desapareix. És una mena de Gatopardo a la mallorquina, que de fet, coincideix amb l'edició del llibre de Lampedusa. Al meu entendre, el mallorquí supera en alguns aspectes el sicilià”.
MARIA BARBAL Carta a un jove poetade Rainer Maria Rilke
“Consells d'un pensament profund i humil. Expressen la dificultat d'escriure, no per agradar els altres, sinó de fer-ho amb la màxima exigència, que inclou capacitat i sinceritat.
Voldria que arribés al poeta de Guissona Jordi Pàmias”.
NÚRIA AÑÓ La pianistad’Elfriede Jelinek
“La fascinació que sento per aquest llibre és deguda a la seva prosa magnífica, a la sàtira tan austríaca que hi conté i a la manera d’enfocar els personatges des de la psiquiatria, des del fons de l’ésser humà”.
MONTSE SANJUAN Anna Karenina de Lev Tolstoi
“Quan vaig acabar el llibre vaig tenir la sensació que havia tocat o sentit el que era la genialitat, allò que gairebé mai no tenim al nostre abast. Molt s'ha dit que és la història de l'Anna però també ho és d'un personatge meravellós, el Levin. Ell et transmet una humanitat, una intel·ligència, un sentiment difícil de trobar en altres històries... com s'avança al seu temps, la seua clarividència... és fabulós.
El comparteixo amb l’escriptora Ramona Solé”.
MARIA PONS Cuerpos y almas de Maxence Van der Meersch
“El primer llibre que va colpir-me. Tenia 15 anys, i en llegir-lo, vaig tenir un bany de realisme. Em va mostrar, entre altres, un despietat món laboral marcat per l’arribisme, les influències, la deshumanització, la corrupció, el corporativisme i les males praxis. Però, sobretot, el vaig trobar una obra filosòfica sobre les complexes relacions familiars i la cerca del sentit de la vida; i, la tria, que calia fer, entre tenir una vida d’influència i poder o bé una vida més humil i, alhora, més digna.
El compartiria amb els adolescents dels instituts, a causa de la gran quantitat de temes que poden sorgir a debat”.
MARIALBA REVÉS Martin Eden de Jack London
“Fou el primer cop que vaig trobar per escrit, i per tant constatar, que hi havia algú al mon a qui li passava el mateix que a mi, que li exaltaven fets, visions i pensaments bessons als meus. Em vaig sentir molt acompanyada.
El compartiria amb Gabriel García Márquez”.
JORDI PRENAFETA Cyrano de Bergerac d’Edmond Rostand
“Obra que m'ha marcat perquè és una demostració mestra del poder de la paraula ben esgrimida, subtil i esmolada com un floret.
En comparteixo l'exemplar amb la meua particular Rosaura, però el recomano amb fervor a tothom qui estima l'art de la versificació”.
JAUME BARRULL L’home revoltat d’Albert Camús
“Com que mai no he acabat de caure de cap cavall no puc parlar del llibre de la meva vida. Em sembla, més aviat, que hi ha un llibre per a cada moment de vida que finalment hom viu. Però el llibre d’Albert Camus em va ajudar a orientar-me en el món, en bona mesura confús, que ens ha tocat de viure. Un món, el de la modernitat, atrapat entre el desig de revolta (en un principi filosòfica) i la revolució, és a dir la materialització d’aquell desig que al final acaba ofegat en un bany de sang.
El recomanaria als joves i a les joves estudiants d’història contemporània. De fet ja ho vaig fer quan feia classe, però em temo que sense cap èxit”.
MARTA ALÒS L’Odissea d’Homer
“No va ser el primer llibre però sí el que més he rellegit després .De fet, per a mi, és el llibre, l’imprescindible, el de capçalera.
El compartiria amb la meva neta Maria, només té 7 anys però una versió adaptada l’entusiasmarà”.
RAMONA SOLÉ Un món feliçd'Aldoux Huxley,
“El vaig llegir quan era adolescent, em va agradar tant, que l'he anat rellegint al llarg de la meva vida, i cada cop hi descobreixo coses noves. És ciència ficció, però desgrana les diferents conductes de la humanitat d'una manera tan original que crec que és una obra atemporal i que pot agradar a lectors d'edats molt diferents.
El compartiria amb les meves filles”.
EMÍLIA ROVIRA L'Odissea d'Homer
“M'han fascinat, des de ben petita, les grans civilitzacions antigues. Quan em posava malalta i no podia anar a escola, passava el matí al llit mirant llibres sobre Grècia o Egipte. Crec que L'Odissea és plena de tots els ingredients que fan que un llibre sigui meravellós i apassionant: hi ha èpica, poesia, amor, aventures, saviesa, humor... No he pogut trobar enlloc una descripció millor de l'aurora que la que escriu Homer: "Quan es mostrà en el matí, amb dits de rosa, l'Aurora (...)"
Compartiria la màgia de L'Odissea amb totes les persones que, per manca de recursos, no han pogut accedir a les grans obres d'art.Espero que aquesta crisi serveixi per conscienciar-nos de la utilitat de la cultura en els moments de dificultat”.
MIQUEL ÀNGEL ESTRADÉ CARTES A MÀRIUS TORRES, un epistolari escrit per Joan Sales.
“Em va marcar perquè en Sales en les seves lletres adreçades a Sales i a la Mercè, ofereix una visió de la Guerra Civil i de la societat, cultura i política concomitants, absolutament imprescindible per entendre-la en tota la seva complexitat fugint d'interpretacions i visions sectàries, simplistes o maniquees.
El llibre el compartiria amb Josep Andreu i Domingo, un molt bon i fidel amic”.
ANNA SÀEZ Cien años de soledad de Gabriel García Márquez“
“Als 14 anys vaig descobrir que en un llibre hi cap un univers sencer i que jo vivia a Macondo.
El compartiria amb la Teresa Ibars perquè va néixer encerclada per les mateixes serres blaves.”
CARME ROMIAArt de viure de Goliarda Sapienza
“Testimoni d'una dona valenta que amb les seves paraules t'arrossega per mons artístics i culturals, on ella va lluitar i va deixar les seves petjades. Els deu anys que va dedicar a escriure aquest llibre prou valen la pena. Ofereix testimonis viscuts, de maneres de ser de les persones i de les formes d'acarar la vida, sobretot des de la seva condició de dona. El seu és un testimoni històric d'una dona valenta de la Itàlia on va veure entrar el feixisme i en va viure les conseqüències sense deixar de ser qui era: una dona intel·ligent, lluitadora i molt arrelada a la seva terra.
M'agradaria compartir-lo amb l'Anna Ariño, de l' ANC de Lleida”.
VIDAL VIDAL Joc i distracció deJames Salter
“He llegit la novel·la quatre o cinc vegades. Els protagonistes, una parella de joves amants, ella cambrera francesa, ell un americà sense ofici ni benefici, que recorre per les carreteres secundàries de la França rural, als anys cinquanta del segle XX a bord d’un esportiu descapotable.
Per a mi és la millor obra de Salter (antic pilot d’aviació militar que havia combatut a la Guerra de Corea) i amb la que, per motius personals m’hi sento identificat”.
ACCIÓ 3
AFORISMES PER A L’ESPERANÇA
Escriptores i escriptors de Lleida ens regalen els seus aforismes sota el lema "D'una incertesa/ D'una esperança"
( Del 18 de maig al 9 de juny de 2020)
MONTSE GORT
“Les ombres que conformen el paisatge són més potents quan més radiant el repte.”
PEPA ROMA
“Qualsevol temps futur sempre pot ser millor.”
ANTON NOT
“En lloc d'aturar el temps en els auguris, comprèn bé cada instant i cull la vida.”
MARTA ALÒS
“Una societat sense cultura és captiva. Una societat captiva és esclava. Una societat esclava és una societat on no paga la pena viure-hi.”
IGNASI REVÉS“La cadolla neix a la roca més seca.”
JOSEP BORRELL
“Les passions són la sal i el sucre de la vida, però també una de les causes més poderoses de la hipertensió, la diabetis i de la majoria de les afeccions cardíaques.”
L’escriptor diu que aquest seu aforisme seria el d’una esperança lúcida, perquè entén que l’esperança no pot ser mai cega perquè la vida sempre ha de comptar amb la contingència, amb l’atzar, amb l’impredictible, l’incontrolable, d’acord amb el teorema de la incompletitud del logicomatemàtic Kurt Gödel.
JORDI PÀMIAS
“La vida és un vaivé continuat entre la incertesa i l'esperança”.
LAIA PULIDO
“Una tempesta no arriba mai per a quedar-se, però tampoc marxa per a no tornar.”
MIQUEL ÀNGEL ESTRADÉ
"Fins i tot els dies més foscos i llòbrecs se'ls acaba enduent un sol radiant i lluent”.
ACCIÓ 4
LA BELLESA DE LES PARAULES
Els qui escriuen ho fan perquè en senten la necessitat i també perquè saben de la bellesa de les paraules.
Escriptores i escriptors de Lleida comparteixen una PARAULA BELLA amb nosaltres.
(Del 10 de maig al 15 de juny)
L’escriptora MARTA ALÒS ha triat una paraula que li sembla bellíssima:
RAONAR, “perquè, com es dedueix, és la facultat de fer servir la raó. Aquesta sí que és una paraula esperançadora i que hauríem de sovintejar.”
El poeta JOSEP MARIA RODRÍGUEZ es decanta per la paraula: RENÉIXER
La poeta ROSA FABREGAT troba bella i essencial la paraula: AIGUA i pregunta “Què faríem els humans sense ella?”
L’escriptora té publicat un poemari que s’hi refereix, A la vora de l’aigua.
L’escriptora PEPA ROMA diu que la seva paraula preferida és: LLIBERTAT, “perquè és la paraula més preuada per a aquells que vam néixer en una dictadura com el franquisme, vinculada a la dignitat de l'individu, convertint-se en dret i aspiració irrenunciable amb l'arribada de la democràcia. És la paraula que ens permet explorar tots els àmbits de la vida i desenvolupar-nos en plenitud.
Tot el que avui ens ha robat el coronavirus.”
El poetaJORDI PÀMIAS diu que li agrada la bellesa de la paraula: PRELUDI, “perquè implica una expectativa, alguna cosa gran que seguirà a aquesta mena d'inici.
D'altra banda, una famosa obra literària es titula "El preludi"-escrita pel poeta romàntic anglès William Wordsworth”.
El poeta ANTON NOT es decanta per la paraula: ROSTOLL, “perquè és una paraula vinculada al nostre territori, perquè és llindar, perquè és renéixer.”
La poeta MONTSE GORT tria una paraula molt curta:MOT, “perquè com la paraula “paraula”, es conté a ella mateixa (sempre m’ha agradat molt el metallenguatge) i perquè “mot” és un mot que diu molt amb molt poca cosa. No té floritures innecessàries. M’agrada la seva brevetat i sonoritat i també la proximitat fonètica al que podria ser el concepte contrari: “mut”.
El narrador IGNASI REVÉS troba bella la paraula:GARBINADA, “és el vent del sud-oest que bufa a partir de mitja tarda. Un vent de mar cap a terra, que arriba a Sarroca després de passar pel Baix Camp i el Priorat. A l’estiu, quan bufa la garbinada, baixa la temperatura i la gent respira. Quan es pon el sol, n’hi ha que treuen les cadires al carrer i entomen la garbinada”.
El poeta JOSEB BORRELL tria una paraula engrescadora: APA! “perquè és senzilla, amb una fonètica bàsica, de les primeres que un infant aprèn a pronunciar, però amb una càrrega de significat molt potent tot i l'economia del llenguatge. “Apa!” és una invitació, una exhortació o un imperatiu a aixecar-se, a posar-se en moviment, a recuperar-se, a animar-se, a esperançar-se. Ànims, coratge, és el que necessitem sempre de les persones amigues, de les persones que estimem, i ànims i coratge és el que volem regalar tothora. I molt més en temps difícils com els que vivim.
El narrador i actor JORDI VILLACAMPA es decanta per una sola paraula que “viatja” d’un “escenari “ a un altre: ESCOLTA / ESCOLTA!, “Interior i exterior”.
LAIA PULIDO troba bella la paraula:SENZILLESA
El narrador TONI GASA ens descobreix una paraula on hi troba saviesa:
MANDREJAR, “perquè pronunciar-la ja convida a la calma. A estar simplement. Ni avarats al passat ni neguitosos pel futur. Abastant el temps abans no se’ns escapi de les mans.”
El narrador MIQUEL ÀNGEL ESTRADÉ troba bella la paraula: ESPLENDOR