Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Literatura Poesia Lleida POESIA LLEIDA 2021
« Gener 2023 »
Gener
DlDtDcDjDvDsDg
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

POESIA LLEIDA 2021

Tres dies plens de poesia, d'autors i autores vinguts des de diferents territoris amb propostes variades que s'interroguen el món des de diverses perspectives. La programació de POESIA LLEIDA 2021 reflecteix un moment de creativitat efervescent en el panorama de la poesia contemporània. Tindrem l’oportunitat d’endinsar-nos en una nodrida pluralitat d’estètiques i formes de la poesia. Una celebració de la riquesa de la paraula.

Si voleu més informació https://poesialleida2021.paeria.cat/

 

 

SALUTACIÓ

Sr. Miquel Pueyo
Paer en Cap

 

Aquell poema i aquells versos prenen, ara i aquí, un sentit ben especial, esdevenen una mena de divisa a seguir, perquè celebrar POESIA LLEIDA malgrat les circumstàncies amb què ens repta la pandèmia de la Covid-19 és una declaració de combat prou palesa, un combat que es lliura amb la millor de les municions: la paraula, i amb els millors arquers, els i les poetes d’arreu, que tibaran el seu arc propi per projectar els seus versos des de la nostra ciutat tan lluny com sigui possible per fer diana certa i vèncer el repte.El combat dels poetes de Màrius Torres és un poema que conté, entre d’altres, els versos que ara manllevo: “Poetes, com l’arquer que es dreça d’entre els morts/ i, tibant el seu arc, encara espera vèncer, /en el combat obscur per la nostra remença/tibem els nostres arcs amb un suprem esforç”.

És amb aquest principi de resistència que els dies 17, 18 i 19 de març la nostra ciutat acollirà una trentena de poetes i artistes en el marc de POESIA LLEIDA. Poetes que deixaran sentir la seva veu i els seus versos en els diferents actes programats. Aquest serà, sens dubte, el millor dels pòrtics del Dia Mundial de la Poesia.
En el si de POESIA LLEIDA s’ha destinat, alhora, un espai destacat per retre homenatge i reivindicar dos creadors de la nostra terra, per una banda el jove malaguanyat i prolífic Joan Barceló, del qual l’any passat se’n commemorava el 40è aniversari de la seva absència, i de l’altra, el polifacètic activista i poeta Carles Hac Mor, que enguany fa un lustre que, dissortadament, ens deixà. Amb el mateix propòsit de reconeixement i reivindicació, Lleida es farà ressò de l’Any literari Felícia Fuster i acollirà un acte dedicat a la poeta i artista plàstica catalana, amb motiu de centenari del seu naixement.
Per altra banda, la poesia d’un dels nostres escriptors més veterans, Josep Vallverdú s’acostarà a les aules on s’aprofundirà en aquesta faceta literària de l’autor a partir del documental Si no tinguéssim miralls, una coproducció de POESIA LLEIDA i el Festival nacional de poesia de Sant Cugat, sota la direcció de Toni Moreno, que s’estrenà a finals del 2020.
POESIA LLEIDA, com no podria ser d’una altra manera, dedicarà -en exclusiva i en un espai destacat dins de la programació- un record especial i sentit al poeta Joan Margarit, que dissortadament ens deixà recentment, el passat 16 de febrer, després del seu combat personal i valent amb la malaltia. El poeta i l’home Margarit sempre ha estat vinculat a la poesia de la nostra ciutat, enguany hi serà present també, d’una altra manera, des d’un altre lloc. Més enllà, però, els seus poemes ens el retornaran a cada rengle, llegir-lo serà el millor homenatge que li puguem retre.
Per tot plegat, us convidem, doncs, a ser còmplices d’aquest combat especial de poetes que es lliurarà a Lleida just quan estigui a punt d’esclatar també la primavera, amb el desig que la paraula poètica sigui la clara vencedora i que els versos volin amb un impuls ben llarg per atènyer el cel més alt, com desitjava el nostre poeta Màrius Torres.


PÒRTIC DE BENVINGUDA

La poesia no s’atura i, feliçment, març arriba a Lleida carregat de versos. Presentem una nova edició de POESIA LLEIDA que aquest any ha hagut de renunciar, dissortadament, a la participació internacional a causa de les circumstàncies en què ens trobem immersos a nivell global.
Tres dies plens de poesia, d’autors i autores vinguts des de diferents territoris amb propostes variades que s’interroguen el món des de diverses perspectives. La programació reflecteix un moment de creativitat efervescent en el panorama de la poesia contemporània. Tindrem l’oportunitat d’endinsar-nos en una nodrida pluralitat d’estètiques i formes de la poesia. Una celebració de la riquesa de la paraula.
També recordarem aquells que ja no són entre nosaltres però que ens han deixat un llegat patrimonial immens amb la seva obra. Tindrem un record especial per al Carles Hac Mor, poeta, artista i activista cultural inclassificable.
El 2020 fou l’Any Joan Barceló, però no podíem deixar que uns mesos de diferència ens impedissin incorporar la seva màgia a POESIA LLEIDA. El 2021 ha estat declarat oficialment Any Felícia Fuster en tot el territori català, en memòria del centenari del naixement de l’autora, i també ens en farem ressò a Lleida.
La proximitat de la trista desaparició de Joan Margarit fa massa difícil dir-ne res, però POESIA LLEIDA ha volgut incorporar en el seu programa un espai dedicat al seu record. Vam tenir el plaer de tenir-lo entre nosaltres en l’edició de 2018, parlant del seu llibre de memòries que havia publicat en aquell moment.
En aquests temps d’incerteses que ens ha tocat viure a tots plegats, ens han empès i hem trontollat i encara seguim balancejant-nos, imbuïts de dubtes, d’inseguretats, de pors, però també d’una esperança que els versos ens ajuden a bastir. POESIA LLEIDA!

Direcció
Àngels Gregori i Anton Not

 

 

PROGRAMA

Dimecres, 17 de març

18.00 h. Cafè del Teatre

«TRES POETES DE LA LLUM»

Participants: Josep Maria Fonalleras, Vinyet Panyella i Jaume Pont

Josep Maria Fonalleras Vinyet Panyella Jaume Pont

Tres poetes que a través dels seus versos donen forma, des de la serenitat, a la llum i a l’espera. Tres poetes que han configurat l’espai del poema amb solitud i silenci. Panyella, amb el desordre de llibres i papers, d’esborranys perduts per les ciutats que estima, aprèn l’equilibri de l’acròbata; Fonalleras, l’estiuejant que ens regala postals escrites mirant la platja del món. I Pont, que a través d’un mirall de negra nit ens confirma que l’escriptura és l’única salvació possible davant l’absència i la ferida. Tres poetes que, mirant al mar, com uns nedadors ens regalen versos que es llencen dins el buit mentre els lectors els esperem a l’altre extrem per rebre’ls i gaudir-los


ACTE EN STREAMING

 

 

Dimecres, 17 de març

ENTRADES EXHAURIDES!

19.10 h. Teatre de l’Escorxador (Sala 2)

«QUATRE POETES D’ALT VOLTATGE»

Participants: Maria Cabrera, Míriam Cano, Anna Garcia Garay i Anna Gual

Maria Cabrera Míriam Cano Anna Garcia Garay Anna Gual

Quatre poetes d’alt voltatge, totes elles llegides, premiades, seguides i reconegudes. Quatre maneres d’interrogar-se el món i de dir el qui i el què i el com. Quatre veus que van a l’arrel del poema, que assassinen margarides, que encenen tots els vermells de Rússia i que es perden, finalment, per trobar-se enmig de tantes ciutats cansades.

ACTE EN STREAMING

 

 

Dimecres, 17 de març

20.15 h. Teatre de l’Escorxador (Sala 1)

«NO ES PERD EL SENYAL»

Recordant Joan Margarit

Participants: Pere Rovira i Josep M. Rodríguez

Ningú no mor fins que no se l’oblida del tot, i Joan Margarit ens deixa un patrimoni de paraules que ens asseguren lectors i lectores dels seus versos per a l’eternitat. Joan Margarit ha estat un poeta molt llegit, molt valorat, molt estimat. Milers de lectors han trobat consol, companyia, lucidesa, en els seus versos. El món literari també ha estat atent a la seva obra, que s’ha reconegut amb els guardons més prestigiosos. Vam tenir la immensa sort que ens acompanyés en la darrera edició de POESIA LLEIDA, el 2018. En la d’enguany, volem fer-lo present a través de les seves paraules i fent viu el seu record.

No, el senyal no es perd, el sentim entre nosaltres. I per això alguns dels seus grans amics, i gran poetes, participaran en aquest primer acte de record a la ciutat de Lleida.

ACTE EN STREAMING

 

 

Dijous, 18 de març

18.00 h. Cafè del Teatre

«FER SAFOR»

Homenatge a Carles Hac Mor

Participants: Vicenç Altaió, Meritxell Cucurella-Jorba, Miquel Àngel Marín, Dolors Miquel i Ester XargayVicenç Altaió Meritxell Cucurella-Jorba Miquel Àngel Marín Dolors Miquel Ester Xargay


L’escriptor, poeta i artista, Carles Hac Mor es feia immortal absent el gener de 2016. Cal alguna excusa per celebrar l’obra d’un creador? Calen cinc anys? No, no cal. Podem celebrar el torrent creatiu que fou l’obra de Carles Hac Mor, les seves paraules, les seves accions, les seves creacions, les seves idees, el seus sentits i sense sentits, perquè sí, perquè per què no? És per això que convoquem cinc artistes de l’entorn de Carles Hac Mor:  Ester Xargay, Vicenç Altaió, Meritxell Cucurella-Jorba, Miquel Àngel Marín i Dolors Miquel a dir Carles Hac Mor, a fer safor d’Hac, a celebrar-lo intensament.

ACTE EN STREAMING

 

 

Dijous, 18 de març

19.10 h. Teatre de l’Escorxador (Sala 2)

«BARCELÓ, MARXANT D’ESTELS» Homenatge a Joan Barceló

Participants: Julián Acebrón, Amat Baró i Jordi Casals

L’any 2020 es van commemorar els quaranta anys de l’absència del poeta, narrador, dramaturg i pintor de Menàrguens Joan Barceló. Les circumstàncies adverses van fer que no es poguessin celebrar tots els actes que hi havia programats per tornar a fer present l’obra d’aquest creador total de Ponent.

Aquest vespre, hem demanat a dos dels curadors de l’obra de l’autor, Julián Acebrón i Jordi Casals (editors de l’obra poètica completa de Joan Barceló; també de la narrativa breu), i al poeta declaradament barcelonià Amat Baró, que ens aproximin la faceta de poeta de Joan Barceló. Amb el seu guiatge, entrarem en el món oníric, folklòric i fantàstic del creador de Menàrguens.

ACTE EN STREAMING

 

 

 

Dijous, 18 de març

20.15 h. Teatre de l’Escorxador (Sala 1)

«CREACIÓ I LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ»

Una conversa amb Tatxo Benet i Joan Fontcuberta

Modera: Jaume Barrull

Tatxo Benet Joan Fontcuberta Jaume Barrull


Josep Maria Benet Ferran, més conegut com a Tatxo Benet, ha anat construint des del 2018 la col·lecció d’art contemporani Censored (presentada per primer cop al públic al Centre d’art la Panera) formada per peces que per un o altre motiu han estat objecte de censura i prohibicions. Joan Fontcuberta és professor universitari, fotògraf, assagista, artista conceptual. Gran part de la seva obra gira al voltant de la relació entre les imatges i la realitat. Convidem aquests dos intel·lectuals de referència a mantenir un diàleg sobre la llibertat d’expressió en la creació contemporània que de ben segur serà molt profitós i inspirador
.

ACTE EN STREAMING

 

 

 

Divendres, 19 de març

18.00 h. Cafè del Teatre

«NOMÉS EL QUE S’ESBORRA TÉ IMPORTÀNCIA»

Commemoració del Centenari de Felícia Fuster

Diàleg:  Lluïsa Julià i Antoni Clapés

Lectura: Neus Aguado, Laia Noguera i Meritxell Nus

L’escriptora i estudiosa Lluïsa Julià, comissària literària de l’Any Felícia Fuster, conversarà amb el poeta, traductor i editor Antoni Clapés. Ens acostaran a l’obra de la poeta, pintora i traductora, encara massa desconeguda entre nosaltres i ens explicaran els vincles que va tenir amb la nostra ciutat.

Posteriorment les poetes Laia Noguera, Neus Aguado i Meritxell Nus, lectores entusiastes de l’obra de Felícia Fuster, ens compartiran un petit tast de la seva obra.

Felícia Fuster

ACTE EN STREAMING

 

 

 

 

Divendres, 19 de març

19.10 h. Teatre de l’Escorxador (Sala 2)

«VEUS CONTEMPORÀNIES»

Els versos de Yolanda Castaño i Ben Clark

Presenta: Josep M. Rodríguez

Yolanda Castaño Ben Clark Josep M. Rodríguez

Yolanda Castaño és una de les representants més significatives del panorama de la poesia gallega actual. La seva obra ha estat reconeguda amb nombrosos premis i traduïda a més de vint-i-cinc idiomes. En els darrers mesos, hem pogut gaudir d’una antologia dels seus versos publicada dins la nova col·lecció de poesia del segell lleidatà Milenio. Ben Clark, eivissenc d’origen britànic, compta amb una extensa obra poètica que ha estat guardonada amb alguns dels premis més rellevants a nivell de l’estat espanyol. A més de la seva vessant de poeta, és conegut també com a col·laborador habitual de la premsa escrita i un fecund traductor de poesia i narrativa. Dues veus d’excepció presentades per un mestre de cerimònies també excepcional, el poeta Josep M. Rodríguez, establert a Lleida, bon coneixedor de tots dos autors.

ACTE EN STREAMING

 

 

 

Divendres, 19 de març

20.15 h. Teatre de l’Escorxador (Sala 2)

«PLE DE MA VIDA SER TANTA»

Participants: Txema Martínez, Rafa Xambó, Maria Bosom i Salva Vázquez

Txema Martínez Rafa Xambó

Amb l’obra Maria el poeta Txema Martínez ha rebut un dels màxims guardons de la nostra literatura, el Premi de Poesia dels Jocs Florals de Barcelona, i arriba disposat a fer-nos gaudir i compartir amb nosaltres aquesta festassa. Un espectacle que comptarà amb poemes i versions del poeta, musicats per Rafa Xambó (guitarra i veus) i Salva Vázquez (piano), que també interpretaran alguns sonets de Shakespeare. L’actriu i traductora Maria Bosom (artista convidada) i l’autor recitaran, a tall de presentació, versos de Maria. Un espectacle en el que, lluny del dolor, celebrarem dalt l’escenari contents i plens d’una vida que és tanta.

ACTE EN STREAMING