Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Lleida
Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Lleida
Esteu aquí: Inici Literatura Pla del Servei bibliotecari de Lleida Pla municipal del Servei bibliotecari de la ciutat de Lleida 2020
Abril 2022 »
Abril
DlDtDcDjDvDsDg
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Pla municipal del Servei bibliotecari de la ciutat de Lleida 2020

El passat 30 de desembre de 2020, en el decurs de la sessió del Ple municipal, es va aprovar, per unanimitat, el Pla municipal del Servei bibliotecari de la ciutat de Lleida 2020.

El Pla municipal preveu la creació de tres noves biblioteques en finques municipals amb la qualificació de zones d’equipament a les àrees nord, oest i sud-est de la ciutat.

Aquests tres nous equipaments es construiran d’acord amb els paràmetres del Mapa de Lectura Pública de Catalunya.

Cal destacar que les noves biblioteques es constituiran en potents nodes culturals distribuïts a la ciutat, en els quals, s’hi integraran diferents serveis.

El document recull les necessitats de la ciutat de Lleida i ha estat elaborat per tècnics i tècniques de la Paeria i de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques del Departament de Cultura.

Actualment la ciutat de Lleida disposa de dues biblioteques públiques integrades al Sistema de Lectura Pública de Catalunya: la Biblioteca Pública de Lleida, que és la biblioteca central i gestionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i d’una biblioteca municipal ubicada al Centre Cívic de Pardinyes.

El cost de la posada en marxa de cadascun dels tres nous equipament es valora en 2 M€ per la qual cosa la inversió inicia total prevista seria de 6 M€.

El nou Pla municipal del Servei bibliotecari de la ciutat de Lleida proposa la creació d’una xarxa urbana bibliotecària que estaria formada per tres biblioteques locals de proximitat de nova construcció.

Aquestes pivotarien sobre la Biblioteca Pública de Lleida que actuaria com a biblioteca central urbana i el manteniment de les sales municipals de lectura, com podrien ser les de Sucs i Raïmat.

Aquest nou pla explica que l’organització de la xarxa urbana s’ha de basar, tal com s’exposa al Mapa de la Lectura Pública de Catalunya, en els principis de coordinació i cooperació. Si bé cada biblioteca mantindria una estructura pròpia i tindria capacitat de gestió i d’organització, a través de la biblioteca central urbana se li superposen un seguit de funcions comunes i un nivell de coordinació general.

Aquestes noves biblioteques es constituiran en potents nodes culturals distribuïts a la ciutat, en els quals s’hi integrarien diferents serveis.

Les característiques i ubicació concreta de cada biblioteca es determinaran a partir dels plans funcionals que s’aniran elaborant a partir de l’aprovació d’aquest pla.

Si us voleu descarregar el Pla municipal del Servei bibliotecari de la ciutat de Lleida 2020. Cliqueu

 

Així, la proposta d’estructuració del sistema de lectura pública local seria:

Biblioteca central urbana: La Biblioteca Pública de Lleida es constitueix, a banda de les funcions que ha de complir com a biblioteca central comarcal i biblioteca provincial, en la biblioteca central urbana. A més, és la biblioteca que cobreix les necessitats com a biblioteca de proximitat de l’àrea central de la ciutat.

Per a una millor operativitat, el pla estableix que és recomanable establir una política de recursos humans que faciliti que el conjunt de recursos d'una xarxa urbana es configurin com un mateix equip de treball. Així mateix, per a un millor rendiment dels recursos és recomanable entendre el conjunt de recursos d’informació de les diferents biblioteques com una única col·lecció i establir una política general per a tota la xarxa o sistema local: adquisicions, subscripcions a revistes, subscripcions a recursos electrònics, retirada de material obsolet, especialitzacions, redistribució de fons, acceptació de donatius, venda de llibres, entre d’altres.

Per oferir un bon servei a la ciutadania es coordinarien els horaris dels diferents punts de servei a la ciutat, per garantir una franja de servei el més àmplia i adequada possible.

 

Biblioteques locals de proximitat: Creació de 3 biblioteques a les àrees nord, oest i sud-est, respectivament. El pla proposa tres equipaments amb les següents característiques mínimes: uns 1.100 m2 de superfície, 23 punts públics d’accés informàtic, 110 punts de lectura, un fons total d’uns 25.000 exemplars i entre 5-7 treballadors.

 

Sales municipals de lectura: la gran extensió del terme municipal, amb nuclis de població molt allunyats del centre –entre ells, dos EMD: Raimat i Sucs – fa aconsellable el manteniment o l’establiment de punts satèl·lits d’informació i lectura en aquests nuclis.