Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Literatura Premis Literaris

Premis Literaris

Cap premis

Per tradició els premis literaris tenen l’objectiu d’esperonar la creació dels autors i ser una plataforma útil per donar a conèixer la seva obra i facilitar-ne, a més, la publicació final, que és, en definitiva, el que dóna sentit a una obra, arribar als lectors.

L’Ajuntament de Lleida, en el convenciment que aquest és un excel·lent canal per atènyer aquestes fites, va instaurar fa molt de temps dos premis literaris en aquest sentit i els va dedicar a dos gèneres fonamentals: la poesia i l’assaig, dos gèneres que donen notícia de la normalitat cultural d’un país.
Els dos premis en qüestió foren batejats amb els noms de dos autors de prestigi de la literatura catalana generada des de Lleida: Màrius Torres, pel que fa al premi de poesia, i Josep Vallverdú, pel que fa al premi d’assaig.

Tots dos premis compten amb jurats formats per intel·lectuals de primera línia del nostre país.

Ambdós guardons són convocats anualment i són atorgats públicament al mes de novembre.

 

PREMIS LITERARIS LLEIDA 2023

Com cada novembre, l’atorgament dels premis literaris de la ciutat, el Josep Vallverdú d’assaig i el Màrius Torres de poesia,  va acompanyat de diferents propostes prèvies que serveixen de pòrtic de l’acte final, el del lliurament públic d’ambdós guardons.

Com no podria ser d’altra manera, la setmana s’iniciarà amb la presentació de les dues obres guanyadores de l’edició anterior, de la mà de l’editorial lleidatana Pagès editors, que ens ofereix des de fa un colla d’anys els treballs guardonats en forma de llibre dins de les col·leccions d’assaig i de poesia del seu segell editorial.

Una segona proposta serà l’acció literària Articulant Josep Vallverdú en què diversos escriptors i periodistes de Lleida participaran amb  una lectura pública d’una selecció d’assaigs i articles periodístics de l’autor que enguany celebra el centenari del seu naixement, posant el focus en la vessant prolífica d’articulista i assagista de Josep Vallverdú.

El tercer acte se centrarà en la poesia, a partir del primer llibre de poemes de Núria Perpinyà, que fou la primera guanyadora del Premi d’assaig Josep Vallverdú amb Xavier Macià, ara farà quatre dècades.

L’espectacle CELS CANVIANTS, amb música en directe, accions audiovisuals  i poemes  dialogats de Perpinyà de la mà dels actors Núria Casado i Pep Planas és una producció de Nurosfera.

Tot plegat ens conduirà a l’acte de lliurament del 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú i del 28è Premi de poesia Màrius Torres, que se celebrarà el divendres 17 de novembre a la Seu Vella de Lleida a les 19h,  i que clourà amb una acció literària dedicada a Josep Vallverdú amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, sota el títol JOSEP VALLVERDÚ, EL CRANC QUE SEMPRE VA ENDAVANT.

Amb la confiança que totes les propostes siguin del vostre grat i interès, us convidem a compartir-les amb la vostra complicitat i assistència.

Celebrem la vida, celebrem la literatura!

Fèlix Larrosa Piqué

Alcalde de Lleida.

 

Premis literaris 2023 /Setmana d’actes

Si voleu descarregar-vos el programa en pdf, cliqueu, aquí

 

Dilluns 13 de novembre

19h. Sala 2 Teatre de l’Escorxador
Presentació de les obres guanyadores dels Premis literaris 2022

La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic de Josep M. Sala-Valldaura (39è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2022) a càrrec de CarmeVidalhuget, directora de la col·lecció Argent Viu d’assaig de Pagès editors.

Llavors de la poeta Marina Miralles (27è Premi de poesia Màrius Torres 2022) a càrrec d’Àngels Marzo, directora de la col·lecció La Suda de poesia de Pagès editors.

L’acte comptarà amb la intervenció de la directora de Pagès editors, Eulàlia Pagès.

Entrada lliure i gratuïta, aforament limitat a la capacitat de la sala


Dimarts 14 de novembre
19h. Sala 2 Teatre de l’Escorxador
Acció ARTICULANT JOSEP VALLVERDÚ

Amb motiu del centenari del naixement del nostre autor més veterà i prolífic, l’acció posa el focus en el vessant de l’assagista en premsa, en revistes i publicacions periòdiques que ha desplegat l’autor lleidatà al llarg de la seva dilatada trajectòria creativa.

Destacats periodistes i escriptors de Lleida donaran veu a una selecció d’articles i col·laboracions de Josep Vallverdú, de temàtica, to i registre diversos.

Hi participen: Marta Alòs,  Ramon Badia, Joan Cal, Josep Ramon Correal, Pau Echauz, Carles Gené, Mònica Mombiela i Carme Vidal.

Entrada lliure i gratuïta, aforament limitat a la capacitat de la sala


Dimecres 15 de novembre
18h i 19.30h
Sala 2 del Teatre de l’Escorxador
CELS CANVIANTS

Posada en escena del primer llibre de poemes de Núria Perpinyà, guanyadora amb Xavier Macià del primer Premi d’assaig Josep Vallverdú.

Dos personatges viuen una apassionada història d’amor. Els poemes dialogats giren i canvien al seu voltant, il·luminats per un firmament de Barcelona que va transformant-se com ells

Autoria: Núria Perpinyà

Direcció i disseny audiovisual: Òscar Sánchez H.

Repartiment: Núria Casado i Pep Planas

Música original, espai sonor i intèrpret: Jordi Cano

Una producció de Nurosfera

Entrada lliure i gratuïta, aforament limitat a la capacitat de la sala


Divendres 17 de novembre

19h Seu Vella de Lleida (nau central)
LLIURAMENT  dels PREMIS LITERARIS 2023
40è Premi d’assaig Josep Vallverdú i 28è Premi de poesia Màrius Torres
Acció literària JOSEP VALLVERDÚ, EL CRANC QUE SEMPRE VA ENDAVANT amb motiu del Centenari del naixement de l’autor

Intèrprets
Àngels Bassas i Pep Planas (actors)

SPORADIK BRASS
Músics de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida- OJC
Helio Garcia, trompeta
Nicola Barreca, trompeta
Jaume Aler, trompeta
Julio Gargallo, trompa
Guillem Domingo, trombó
Jaume Giribet, tuba

LleidArt Ensemble
Ariadna Gabarrell, violí

Amb la participació d’alumnes de l’ Aula Municipal de Teatre
Martí Díaz
Júlia Durany
Sió Durany
Ona Malet
Quima Pardo
Júlia Prats
Nicolau Rosinach
Aran Treceño

Audiovisuals
Jordi Làrios (audiovisuals)

Idea, guió i direcció
Rosa Mesalles

Entrada lliure i gratuïta, aforament limitat a la capacitat de l’espai
Es prega arribar 20 minuts abans de l’inici de l’acte

 

BASES DELS PREMIS LITERARIS 2023

L'Ajuntament de Lleida i la Fundació Pública Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida convoquen 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú i el 28è Premi de poesia Màrius Torres per tal de promoure el conreu de l'assaig i la poesia en català al nostre país.

 

Si us voleu descarregar les bases dels Premis Literaris 2023. Cliqueu en aquest enllaç (Premis Literaris 2023)

 

Premi d’assaig 40è convocatòria Josep Vallverdú 2023

Convocatòria BOP del 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2023. Cliqueu en aquest enllaç (Convocatòria del 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú)

 

Bases del 40è Premi de Premi d’assaig Josep Vallverdú 2023. Cliqueu en aquest enllaç (Bases del 40è Premi d'assaig Josep Vallverdú)

 

 

Premi de poesia 28è Màrius Torres 2023

Convocatòria BOP del 28è Premi de poesia Màrius Torres 2023. Cliqueu en aquest enllaç (Convocatòria del 28è Premi de poesia Màrius Torres)

 

Bases del 28è Premi de poesia Màrius Torres 2023. Cliqueu en aquest enllaç (Bases del 28è Premi de poesia Màrius Torres 2023)

 

IMPORTANT:

La presentació d'originals que optin  als premis literaris 2023 (40è Premi d'assaig Josep Vallverdú i 28è Premi de poesia Màrius Torres) sigui preferenment per correu postal  a l'adreça de l'OMAC, Rambla Ferran núm.32, 25007 Lleida, dins del termini establert i atenent totes les indicacions corresponents recollides en les convocatòries respectives.

Presencialment es pot demanar cita prèvia a l’OMAC (Oficina municipal d’atenció ciutadana) cliqueu: https://citaoficines.paeria.cat/

 

El termini de presentació d'originals s'iniciarà el 5 de maig i finalitzarà el 8 de setembre de 2023

 

COMPOSICIÓ DEL JURAT DELS PREMIS LITERARIS 2023

Membres del jurat del 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2023

Anna Ballbona Puig

Jaume Barrull Pelegrí

Anna Berga Timoneda

Gabriella Gavagnin Capoggiani

Joan Roig Amorós

 

 

Membres del jurat del 28è Premi de poesía Màrius Torres 2023

Eva Baltasar Sardà

Mireia Calafell Obiol

M. Antònia Massanet Mayol

Pere Pena Jové

Jordi Virallonga Eguren

 

 

 

Josep Maria Sala-Valldaura i Marina Miralles guanyen els premis d’assaig Josep Vallverdú i de poesia Màrius Torres 2022

18/11/2022 13:10
Josep Maria Sala-Valldaura i Marina Miralles guanyen els premis d’assaig Josep Vallverdú i de poesia Màrius Torres 2022

Josep Maria Sala-Valldaura i Marina Miralles guanyen els premis d’assaig Josep Vallverdú i de poesia Màrius Torres 2022

REGIDORIA DE CULTURA, CIUTAT I TRANSICIÓ ECOLÒGICA

Amb les obres “La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic” i “Llavors”, respectivament

L’acte de lliurament se celebra per primera vegada a la Nau Central de la Seu Vella amb la proposta “Estimat amic, rebuda la teva” posa el focus en l’amistat entre dos escriptors lleidatans a través de les seves cartes:  Josep Vallverdú i Guillem Viladot, amb motiu del centenari de naixement del segon i del proper centenari del primer

Els Premis Literaris 2022 ja tenen guanyadors. Josep Maria Sala-Valldaura i Marina Miralles han estat els guardonats amb el 39è premi d’assaig Josep Vallverdú i el 27è premi de poesia Màrius Torres, amb les obres “La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic” i “Llavors”, respectivament. Els secretaris dels jurats dels dos premis han donat a conèixer els noms en l’acte que s’ha fet al Saló de Sessions de la Paeria, amb la presència del regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, i de la vicepresidenta de la Diputació, Estefania Rufach.

Rutllant ha felicitat, en primer lloc, els membres del jurat pel seu rigor i per la seva feina i dedicació, així com els guanyadors dels Premis Literaris d’enguany, alhora que ha agraït a totes les autores i autors, tant als qui han presentat treballs d’assaig com els que han presentat poemaris, per la confiança dipositada en els Premis de Lleida i ha posat en valor “la creació literària i que fan bandera de dos escriptors emblemàtics de la nostra terra: Josep Vallverdú i Màrius Torres, autors que tenen el reconeixement del país, per la seva obra i pel seu llegat cívic”.

El regidor ha explicat que enguany s’escau, a més, la celebració del centenari del naixement d’un altre escriptor lleidatà, Guillem Viladot i la proximitat de la celebració, el 2023, del centenari del naixement de Josep Vallverdú. Per aquest motiu, aquest vespre també “rememorem, a través de les cartes que es van escriure, l’amistat llarga i profunda entre aquests dos creadors lleidatans” (Tall de veu J. Rutllant). “No vull deixar de passar l’ocasió per tenir un record especial per al  poeta Màrius Torres, que aquest desembre farà 80 anys que ens va deixar, aquell desembre de 1942 a Puig d’Olena, sense haver complert el seu desig de tornar a la seva Lleida enyorada”, ha destacat Rutllant.

 

39è Premi d’assaig Josep Vallverdú

Títol: “La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic”

Pseudònim: Peire Vidal

Autor: Josep Maria Sala-Valldaura. Neix a Gironella el 1947. Doctor en Filologia per la Universitat de Barcelona, ha estat catedràtic de Literatura espanyola moderna i contemporània a la Universitat de Lleida.

Ha estudiat el teatre espanyol i el català del segle XVIII i començament del XIX, així com la poesia catalana i castellana contemporànies. Ha obtingut diversos premis, com ara el “Carles Fages de Climent”, el “Parc Taulí” i el “Cadaqués a Rosa Leveroni” de poesia, el “Sant Miquel d’Engolasters” (Nit literària andorrana) d’assaig, el “Joanot Martorell” de narrativa, el “Serra d’Or” i el “Cavall Verd” de la crítica, l’”Ovide” al millor llibre de poemes traduït al francès o la menció especial de la UNESCO a la literatura catalana. El 2019 li fou concedit el premi “Cadaquès a Quima Jaume” a la seva trajectòria literària.

 

27è premi de poesia Màrius Torres

Títol: “Llavors”

Pseudònim: Dora Salau

Autora: Marina Miralles Mestre. Neix a Granollers el 1992, ciutat on viu. Graduada en filologia catalana (UB, 2014), Màster de Formació del Professorat (UAB, 2015) i un postgrau (UB,2016) d’assessorament lingüístic i serveis editorials, dedicació professional actual, que compagina amb l’exercici com a tècnica als Serveis Lingüístics de la FPCEE Blanquerna-URL.

Publica la novel·la Magnòlia (Alpina, 2018), el poemari La sort de Sísif (Gregal, 2019) i el conte de sang i fetge Hòstia (accèssit al VI Premi Guillem de Belibasta i publicat a Trèvol Atzur, Salòria, 2020) i els assaigs L’Escolania per dins i per fora (Abadia de Montserrat, 2020) i 25 anys del Rec al Roc  (Alpina, 2021).

Formada al Conservatori Municipal Josep M. Ruera, és pianista i compon cançons.

En l’edició d’enguany hi han concorregut un total de 67 originals, 15 més que l’any passat: 23, al 39è Premi d’assaig Josep Vallverdú i 44, al 27è Premi de poesia Màrius Torres. Cal recordar que ja fa un parell d’edicions que es va igualar a 9.000 € la dotació econòmica dels dos Premis Literaris.

El jurat del 39è Premi d’assaig Josep Vallverdú està format per Jaume Barrull, Anna Berga, Anna Ballbona, Gabriella Gavagnin i Joan Roig. El del 27è Premi de poesia Màrius Torres, per Eva Baltasar, Mireia Calafell, M. Antònia Massanet, Pere Pena i Jordi Virallonga.

 

Nit Literària

La Nau Central de la Seu Vella serà per primera vegada l’escenari del lliurament dels Premis Literaris 2022.

La Nit Literària, sota el nom “Estimat amic, rebuda la teva... De V a V, d’un temps, d’una amistat”, se sumarà a una commemoració literària important, la del centenari del naixement de Guillem Viladot. Per aquest motiu, com s’ha fet al llarg del 2022 amb altres iniciatives i accions prèvies per recordar la figura i l’obra de l’autor, també en el marc dels Premis Literaris de la ciutat es tindrà present.

Així, es durà a terme una proposta literària i teatral de la mà dels actors Annabel Castan i Pep Plans que estaran acompanyats de LleidArt Ensemble (amb Nico Cobo, violoncel; Félix Gallego, Viola, i Ariadna Gabarrell, violí).

 

 

PREMIS LITERARIS 2022

ACTES - PREMIS LITERARIS 2022

39è Premi d’assaig Josep Vallverdú

27è Premi de poesia Màrius Torres

 

La tardor a Lleida, literàriament parlant, sempre es vincula als premis de la ciutat que porten els noms emblemàtics de dos autors cabdals de la literatura catalana, Josep Vallverdú i Màrius Torres.

La trajectòria dels guardons és prou sòlida i coneguda al país. Mostra de la rellevància del Premi d’assaig Josep Vallverdú i del Premi de poesia Màrius Torres en el terreny de les lletres catalanes és la confiança que han dipositat assagistes i  poetes de casa nostra,  que al llarg de les trenta-nou edicions del primer premi i de les vint-i-set del segon, han presentat, fins al moment, més de 2.400 obres.

Enguany, a la celebració dels premis se suma una commemoració literària important, la del centenari del naixement de Guillem Viladot i tot just per aquest motiu, com ho hem fet al llarg del  2022 amb altres iniciatives i accions prèvies per recordar la figura i l’obra de l’autor,  també en el marc dels Premis literaris de la ciutat volem  tenir-lo present i celebrar-lo.

La feliç circumstància de la perllongada i ferma amistat entre l’autor d’Agramunt i l’escriptor Josep Vallverdú serà la clau  de la proposta literària ESTIMAT AMIC, REBUDA LA TEVA... (De V a V: d’un temps, d’una amistat) que volem compartir en l’acte de lliurament dels premis d’enguany, que se celebrarà  a la Seu Vella, un espai excepcional de la ciutat, com es mereix l’ocasió.

Us convidem, doncs, a l’acte que obrirà  la setmana dels premis, el dilluns 14 de novembre, amb  la presentació de les obres guardonades l’edició anterior, que finalment veuen la llum en forma de llibre, i molt especialment a l’acte central del lliurament dels guardons 2022, el divendres 18 de novembre, hi quedeu totes i tots convidats.

Salut i literatura

Miquel Pueyo i París

Alcalde de Lleida

 

 

Dilluns, 14 de novembre

19h. Sala 2 Teatre de l’Escorxador

(Entrada lliure i gratuïta)

Presentació de les obres guanyadores dels Premis literaris 2021

Un català a Grècia (Una mirada a una història compartida) d’ EUSEBI AYENSA PRAT (38è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2021) a càrrec de CarmeVidalhuget, directora de la col·lecció Argent Viu d’assaig de Pagès editors.

Ànima del poeta  FRANCESC PASTOR VERDÚ (26è Premi de poesia Màrius Torres 2021) a càrrec Àngels Marzo, directora de la col·lecció La Suda de poesia de Pagès editors

L’acte comptarà amb la intervenció de la directora de Pagès editors, Eulàlia Pagès.

 

 

 

Divendres 18 de novembre

19h Seu Vella (nau central)

Entrada lliure i gratuïta

(Es prega arribar 20 minuts abans de l’inici de l’acte)

ACTE DE LLIURAMENT dels Premis literaris 2022 (l 39è Premi d’assaig Josep Vallverdú i del 27è Premi de poesia Màrius Torres)

amb la proposta

ESTIMAT AMIC, REBUDA LA TEVA...

De V a V:  d’un temps, d’una amistat

Annabel Castan i Pep Planas actors

LleidArt Ensemble

Nico Cobo, violoncel

Félix Gallego, viola

Ariadna Gabarrell, violí

Jordi Làrios audiovisual

Amb la complicitat i participació:

Eduard Batlle,  Teresa Ibars, Camil·la Minguell, Pau Minguet,  Ramon Sistac, Joan Ramon Veny, Carme Vidal i Miquel Viladegut

Rosa Mesalles (idea, guió  i direcció)

 

 

Si voleu us podeu descarregar el programa. Clicant aquí

 

 

 

COMPOSICIÓ DEL JURAT DELS PREMIS LITERARIS 2022

Membres del jurat del 39è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2022

Anna Ballbona Puig

Jaume Barrull Pelegrí

Anna Berga Timoneda

Gabriella Gavagnin Capoggiani

Joan Roig Amorós


Membres del jurat del 27è Premi de poesía Màrius Torres 2022

Eva Baltasar Sardà

Mireia Calafell Obiol

M. Antònia Massanet Mayol

Pere Pena Jové

Jordi Virallonga Eguren

 

 

 

EDICIONS ANTERIORS

Miquel Pueyo: “Ens sentim orgullosos de les mans que conreen les pàgines, dels escriptors i escriptores del passat i dels autors i autores lleidatans del present”

REGIDORIA DE CULTURA, CIUTAT I TRANSICIÓ ECOLÒGICA

Enguany, per a l’acte de lliurament dels Premis Literaris s’ha apostat per un nou espai, singular, històric i gairebé centenari, com és el Mercat del Pla que ha acollit una proposta diferent, l’acció multidisciplinària “CONREUS/COLLITES: escriure la terra, llaurar la pàgina”

El president de la Diputació, Joan Talarn, fa una crida a aturar el retrocés del català, reclama ser més autoexigents i anuncia que el 2022 serà l’Any Guillem Viladot

La Paeria i la Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, han apostat per un acte de lliurament dels Premis Literaris diferent que s’ha celebrat al Mercat del Pla. Un espai singular, històric i gairebé centenari que ha acollit una proposta diferent, l’acció multidisciplinària “CONREUS/COLLISTES: escriure la terra, llaurar la pàgina”.

El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat del president de la Diputació, Joan Talarn, ha presidit el lliurament dels Premis Literaris, els guanyadors dels quals han estat Eusebi Ayensa i Francesc Pastor, guardonats amb el 38è premi d’assaig Josep Vallverdú i el 26è premi de poesia Màrius Torres, amb les obres “De l’una a l’altra riba (Un homenatge a Grècia)” i “Ànima”, respectivament.

Pueyo ha posat en relleu la satisfacció de poder celebrar l’acte de lliurament presencialment, “per posar en valor la creació literària i per fer bandera de dos escriptors emblemàtics de la nostra terra: Josep Vallverdú i Màrius Torres, autors que donen nom als premis d’assaig i poesia de la ciutat de Lleida i que tenen el reconeixement del país, per la seva obra i pel seu llegat cívic i polític”.

“Avui, ortosament, fruit de la paciència, de la resiliència i de l’afany de superació de la Covid19 que hem practicat tots plegats al llarg de tot aquest temps, tenim nova collita literària a disposició i la podem celebrar junts en un acte de cultura que vol posar en valor les lletres i la terra”, ha assegurat el paer en cap.

“I ho fem en un lloc especial, patrimonial, històric, el Mercat del Pla, que l’any vinent complirà 100 anys i on, en altre temps, se sentia el brogit de les anades i vingudes de la gent de Lleida. Aquest vespre no sentim el brogit d’aquell temps, però estem assaborint els fruits d’altres collites, les de la creació, les de la cultura, on a través de diferents llenguatges, el de les imatges, el de la música, el de les arts escèniques, el de la paraula, volem retre homenatge a la nostra terra”, ha dit.

L’alcalde ha felicitat els dos guardonats, com també les autores i autores que s’hi han presentat per la confiança dipositada en els Premis Literaris de Lleida. Així mateix, ha fet extensiu aquest agraïment a tots els membres del jurat, pel seu rigor i per la seva feina i dedicació.

Per la seva part, el president de la Diputació, Joan Talarn, ha centrat la seva intervenció a fer una crida a tothom per aturar el retrocés del català tant oral com escrit, tal com s’ha posat en evidència en els darrers dies. “Una degradació provocada en part per les interferències lingüístiques, l’abandó de les estructures gramaticals i sintàctiques pròpies de la llengua i per la mateixa competència lingüística -ha dit-, i que ha deixat de ser l’element vertebrador de la comunitat, tal com interpretava Pompeu Fabra que havia de ser el català”.

 

Davant d’això, Talarn ha demanat responsabilitats en tots els àmbits, no només a l’escola. “Mestres, pares, polítics i professionals, també els escriptors i els mitjans hem de ser exigents en l’ús de la llengua”, ha manifestat, abans de posar com a exemple a l’escriptor Guillem Viladot. “Una exigència i autoexigència que en Viladot reclamava sempre i que avui, quan es compleixen 22 anys de la seva mort i a les portes del centenari del seu naixement, cal recordar al mateix temps que anunciar que l’any vinent el dedicarem a la seva figura”, ha anunciat per finalitzar la seva intervenció.

 

Lleida, pàtria pagesa i literària

La proposta que ha acollit l’espai del Mercat del Pla ha volgut lligar l’espai (el continent) amb el contingut (filosofia) de l’acte de lliurament dels premis, que s’ha centrat a establir paral·lelismes entre els conreus i les collites, tant de la terra, les agràries, com les literàries, l’ofici i l’obra dels escriptors de la nostra terra.

Ha estat un homenatge implícit a tot els que ens configura com a territori i ciutat, Lleida, pàtria pagesa, però Lleida, també i molt especialment, Lleida, pàtria literària, d’on han sorgit primeres espases en el món literari català: Màrius Torres, Josep Vallverdú, Maria Mercè Marçal, Guillem Viladot, Joan Barceló, Carles Hac Mor i un llarguíssim catàleg d’escriptors lleidatans reconeguts dins del món de les lletres catalanes, l’aportació al món de les lletres de la nostra ciutat i territori lleidatà. És una manera de posar en valor la terra i els autors, d’aquí el subtítol de la proposta, en el joc de paraules: escriure la terra/llaurar la pàgina, que també ve a ser un homenatge particular al mateix Josep Vallverdú, escriptor prolífic en tots els gèneres literaris, però també hortolà, perquè al llarg de la seva vida sempre ha conreat l’hort, una afició que li ve del seu avi, que es dedicava a la terra.

Per dur-hi a terme l’acció literària CONREUS /COLLITES s’han sumat els diferents llenguatges creatius, des de l’escenografia (Maria Monseny) que recrea l’ambient d’un hort, del qual el públic n’ha format part, passant per les peces audiovisuals (Alba Cros, jove directora de cinema), tres en total, que se centraran en la visió dels conreus/collites agràries, la visió de la creació literària i una presentació del guardó físic que es lliura als guanyadors dels Premis, la LIBERTINELLA (creació de l’artista lleidatà Tonet Amorós); tot plegat ha anat pautat pel guió literari (Rosa Mesalles) que ha defensat l’actriu Núria Miret (llenguatge d’arts escèniques) i la interpretació musical d’un duo jove, Neus Borrell (a la veu) i Miquel Joan (a la guitarra), que han interpretat poemes de Verdaguer, Blai Bonet, Perejaume, peces que ells han musicat, i com a primícia han estrenat la cançó final de l’acte, un poema de Màrius Torres (que han musicat expressament per a aquest acte.

L’acte ha comptat amb la presència de Josep Vallverdú, autor que dona nom al Premi d’assaig, que va néixer un any més tard que es posés en funcionament el Mercat del Pla (inaugurat el 1922) i on ell solia anar a comprar amb la seva mare quan era petit.

El públic en acabar l'acte s’ha pogut endur "collita literària i conreu per a la terra": han pogut “collir” llibres d'autors desapareguts (Joan Barceló, Maria Mercè Marçal, Guillem Viladot, Màrius Torres, Carles Hac Mor i Concepció G. Maluquer), com una manera d'homenatjar-los.

Per altra banda, el públic ha estat obsequiat amb unes llavors d'herbes aromàtiques preparades per ser plantades on es vulgui, per tal que la terra ens retorni el que li donem.

 

 

PREMIS LITERARIS 2021

38è Premi d’assaig Josep Vallverdú

26è Premi de poesia Màrius Torres

Un any més, la literatura ens convoca i ens aplega per celebrar les lletres a la nostra ciutat, aquest cop amb motiu del lliurament del Premi Josep Vallverdú d’assaig i del Premi Màrius Torres de poesia, guardons, ambdós, amb llarg trajecte recorregut si mirem enrere, trenta-vuit edicions del primer i vint-i-sis edicions del segon, i amb ample horitzó, si mirem endavant. I cal mirar sempre endavant, en la literatura i en la vida.

Enguany l’acte que acollirà el lliurament dels premis se celebrarà en un espai diferent, en un antic mercat, l’històric Mercat del Pla, per acollir-hi la proposta CONREUS/COLLITES: escriure la terra, llaurar la pàgina, on els diferents llenguatges de la creació es donaran la mà per celebrar el lliurament dels dos premis literaris de Lleida que porten el nom de dos referents per a la nostra ciutat i per a la literatura del país.

Amb el desig que tots plegats gaudim d’una vetllada especial en un marc singular, us convido a celebrar-ho plegats.

 

Miquel Pueyo París

Paer en cap

 

«ACTE DE LLIURAMENT DELS PREMIS LITERARIS 2021»

38è Premi d’assaig Josep Vallverdú

26è Premi de poesia Màrius Torres

Si voleu descarregar-vos el programa de l'acte. Cliqueu, aquí

Divendres, 19 de novembre

19.00 h. Mercat del Pla

CONREUS / COLLITES escriure la terra, llaurar la página

Una proposta de la mà de:

Maria Monseny (escenògrafa); Alba Cros (directora de cinema); Neus Borrell (veu) i Miquel Joan (guitarra); Núria Miret (actriu); Rosa Mesalles (guió); Jordi Làrios (realització audiovisual) i Marc Cartanyà (suport artístic)

Caldrà arribar amb un mínim de 20 minuts d’antelació per garantir l’entrada esglaonada i segura i validar les reserves fetes online prèviament.

Per assistir-hi a l'acte de lliurament dels Premis Literaris, cal fer la reserva prèvia. Cliqueu al següent enllaç Reserva d'entrades

 

Membres del jurat del 38è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2021:

Jaume Barrull

Anna Berga

Elena Cascacuberta

Teresa Iribarren

Màrius Serra

 

Membres del jurat del 26è Premi de poesia Màrius Torres 2021:

Eva Baltasar

Mireia Calafell

M. Antònia Massanet

Pere Pena

Jordi Virallonga

 

 

Programa d’actes paral·lels - Premis literaris de Lleida 2021:

Si voleu descarregar-vos el programa d'actes. Cliqueu, aquí

 

•Dimecres, 10 de novembre

19.00 h. Sala 2 del Teatre de l'Escorxador

«DOS ASSAGISTES DE PREMI»

Jordi Romeu amb La mort del príncep. Ficció,literatura i realitat històrica a Il Gattopardo (36è Premi Josep Vallverdú 2019, Pagès editors).

Presentació a càrrec de Jaume Barrull.

Lourdes Toledo amb La inquietud (dietari 2018-2019) (37è Premi Josep Vallverdú 2020, Pagès editors).

Presentació a càrrec de Carme Vidal.

 

 

•Dijous, 11 de novembre

19.00 h. Sala 2 del Teatre de l'Escorxador

«DUES POETES DE PREMI»

Anna Garcia Garay amb Dietari del buit (24è Premi Màrius Torres 2019, Pagès editors).

Presentació a càrrec de Pere Pena.

Meritxell Cucurella Jorba amb La volumetria del neguit (25è Premi Màrius Torres 2020, Pagès editors).

Presentació a càrrec d’Anton Not.

Breu recital a càrrec de les dues poetes premiades.

 

 

•Dimarts 16 de novembre

19.00 h. Sala 2 del Teatre de l'Escorxador

«MÀRIUS TORRES TRADUÏT A L’ANGLÈS»

Parallel Rivers (ed. Fonoll), poemes de Màrius Torres seleccionats i traduïts per Sam Abrams.

Breu aproximació a les traduccions de l’obra del poeta a càrrec de Jordi Malé (Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida).

Tastet de poemes a càrrec de l’actriu Núria Casado.

Actuació final de la cantautora Meritxell Gené, que interpretarà peces del poeta lleidatà.

 

 

•Dimecres, 17 de novembre

19.00 h. Sala 2 del Teatre de l'Escorxador

«CONNEXIONS POÈTIQUES» a càrrec de Lluís Fortuny de la Companyia Elèctrica Dharma.

Recital on imatges i poemes es fusionen amb instruments en directe i una taula de DJ.

Connexions de tres formes d’expressió: Cants africans fusionats amb la guitarra del Hendrix i els poemes de Papasseit, el so de la cobla amb els cants gregorians, els poemes de Maria Mercè Marçal o Josep Fortuny i la música dels Beatles, Mompou, ...Brossa, poemes visuals, electrònica, poesia contemporània...

 

 


 

BASES DELS PREMIS LITERARIS 2021

Si us voleu descarregar les bases dels Premis Literaris 2021. Cliqueu en aquest enllaç

Convocatòria BOP del 38è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2021

 

Premi d’assaig 38a convocatòria Josep  Vallverdú 2021

1. L’Ajuntament de Lleida i la Fundació Pública Institut  d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida convoquen el 38è Premi d’assaig Josep  Vallverdú 2021 per tal de promoure el conreu de l’assaig en català al nostre país.

2. S’hi podran presentar autors i autores amb assaigs de tema lliure escrits en llengua catalana.

3. El gènere dels originals a presentar ha de ser assaig en qualsevol de les seves modalitats: literari, sociològic, científic, biogràfic, filosòfic, etc.

4. Els originals presentats han d’ésser inèdits i no han d’estar pendents de veredicte de qualsevol altre concurs ni han d’haver estat guardonats en altres certàmens literaris, ni totalment ni parcialment.

5. El termini de presentació d’originals s’obrirà l’endemà de la publicació de la convocatòria al BOP i finalitzarà el 10 de setembre de 2021.

6. El lloc de presentació d’originals serà a l’Oficina Municipal d’atenció Ciutadana (Ajuntament de Lleida) Rambla Ferran 32, 25007 Lleida. Horari d’atenció al públic i instruccions d’accés: consulteu-los al web http://omac.paeria.cat o al telèfon 973 67 80 60.

7. Un cop presentat un original no es podrà enretirar de concurs fins que s’hagi fet públic el veredicte.

8. El divendres 19 de novembre de 2021 es farà públic el veredicte del jurat.

9. El jurat és format per personalitats del món literari català. La composició concreta del jurat es farà

pública oportunament al web de l’Ajuntament de Lleida: www.paeria.cat/cultura amb antelació suficient abans de la finalització del termini de recepció d’originals.

10. El veredicte del jurat, adjudicant o declarant desert el premi, és inapel·lable.

11. La dotació serà de NOU MIL euros (9.000 €). Sobre aquest import s’efectuaran les deduccions que legalment o reglamentàriament pertoqui.

12. Els originals presentats a paper han de tenir una extensió de 150 fulls DIN-A4, aproximadament, mecanografiats a doble espai i per una sola cara. Cal presentar l’exemplar per duplicat. Els originals han de portar un títol i un pseudònim i la indicació explícita del premi al qual s’opta, però en cap cas no hi ha de constar ni el nom ni cap dada personal de l’autor/a.

Cal acompanyar-los d’un sobre format americà tancat (plica), a l’exterior del qual figuraran, novament, el títol i el pseudònim que constin al treball, així com la indicació explícita del premi al qual s’opta.

A l’interior del sobre (plica) cal fer constar: títol de l’obra i pseudònim, indicació del premi al qual s’opta, nom i cognoms de l’autor/a, fotocòpia del DNI (ambdues cares), adreça postal, adreça electrònica, telèfons de contacte (mòbil i/o fix) i un breu currículum (lloc i any de naixement, lloc de residència, trajectòria professional, publicacions, premis, col·laboracions escrites a diaris o revistes, etc.), així com una declaració signada segons la qual l’original presentat no està pendent de veredicte de qualsevol altre concurs ni ha estat guanyador d’un altre premi, ni totalment parcialment.

13. Els originals no premiats es poden recollir, per qui acrediti ser-ne l’autor, abans del 3de desembre de 2021, a la Regidoria de Ciutat i Cultura de l’Ajuntament de Lleida (Av. Blondel 64, 25002 de Lleida, Secció de Publicacions i literatura, en horari de 9h a 13h). Passat aquest termini, l’organització destruirà els originals no recollits.

14. Per acord entre les institucions convocants del premi i Pagès editors, l’obra guardonada podrà ser publicada per aquesta editorial, la qual, a aquest efecte, oferirà a la persona guanyadora un contracte d’edició.

15. La participació en aquest premi comporta l’acceptació de totes i cadascuna de les bases.

 

 

Convocatòria BOP del 26è Premi de poesia Màrius Torres 2021

Premi de poesia 26a convocatòria Premi de poesia Màrius Torres 2021

1. L’Ajuntament de Lleida i la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida convoquen el 26è Premi de poesia Màrius Torres 2021 per tal de promoure el conreu de poesia en català al nostre país.

2. S’hi podran presentar autors i autores amb poemaris de tema lliure escrits en llengua catalana.

3. Els originals, escrits en vers, hauran de ser inèdits i no han d’estar pendents de cap veredicte ni haver estar guardonats en altres certàmens literaris ni totalment ni parcialment.

4. La dotació serà de NOU MIL euros (9.000 €). Sobre aquest import s’efectuaran les deduccions que legalment o reglamentàriament pertoqui.

5. El termini de presentació d’originals s’obrirà l’endemà de la publicació de la convocatòria al BOP i finalitzarà el 10 de setembre de 2021.

6. El lloc de presentació d’originals serà a l’Oficina Municipal d’atenció Ciutadana (Ajuntament de Lleida) a Rambla de Ferran 32, 25007 Lleida. Horari d’atenció al públic i instruccions d’accés, consulteu-los al web http://omac.paeria.cat o al telèfon 973 67 80 60.

7. Un cop presentat un original no es podrà enretirar de concurs fins que s’hagi fet públic el veredicte.

8. El divendres 19 de novembre de 2021 es farà públic el veredicte del jurat.

9. El veredicte del jurat, adjudicant o declarant desert el premi, és inapel·lable.

10. El jurat és format per personalitats prestigiades del món literari català.La composició concreta del jurat es farà pública oportunament al web de l’Ajuntament de Lleida: www.paeria.cat/cultura amb antelació suficient abans de la finalització del termini de recepció d’originals.

11. L’extensió de l’original ha de ser l’habitual en un volum de poesia.

12. Els originals, a paper i mecanografiats, han de portar un títol i un pseudònim i la indicació explícita del premi al qual opten, però en cap cas no hi ha de constar ni el nom ni cap dada personal de l’autor/a. El poemari ha de portar un índex (títoldel poema i pàgina corresponent). Caldrà presentar 6 còpies de l’original.

13. Caldrà acompanyar els originals d’un sobre format americà tancat (plica), a l’exteriordel qual hi ha de figurar novament el títol i el pseudònim que consten en l’obra presentada, així com la indicació del premi al qual s’opta. A l’interior del sobre (plica) cal fer constarel títol de l’obra presentada i el pseudònim, la indicació del premi al qual s’opta, el nom i cognoms de l’autor/a, fotocòpia del DNI (ambdues cares), l’adreça postal, l’adreça electrònica, els telèfons (mòbil i/o fix) de contacte i un breu currículum (lloc i any de naixement, lloc de residència, trajectòria professional, publicacions, premis, col·laboracions escrites a diaris o revistes, etc.), així com una declaració signada segons la qual l’original presentat no està pendent de veredicte de qualsevol altre concurs ni ha estat guanyador d’un altre premi ni parcialmentni totalment.

14. Un cop fet públic el veredicte, les obres presentades al guardó no podran ser recuperades i seran destruïdes per l’organització.

15. Per acord entre les institucions convocants del premi i Pagès editors, l’obra guardonada podrà ser publicada per aquesta editorial, la qual, a aquest efecte, oferirà a la persona guanyadora un contracte d’edició.

16. La participació en aquest premi comporta l’acceptació de totes i cadascuna de les bases.

 

IMPORTANT:

Ateses les mesures i les limitacions d’atenció presencial a l'Oficina municipal d’atenció ciutadana (OMAC) de l'Ajuntament de  Lleida aplicades des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19,

ES RECOMANA que la presentació d'originals que optin  als premis literaris 2021 (38è Premi d'assaig Josep Vallverdú i 26è Premi de poesia Màrius Torres) SIGUI PREFERENTMENT per CORREU POSTAL a l'adreça de l'OMAC, Rambla Ferran núm.32, 25007 Lleida dins del termini establert i atenent totes les indicacions corresponents recollides en les convocatòries respectives, atès que el lliurament presencial NOMÉS serà possible amb  cita prèvia, que caldrà assegurar amb molta antelació perquè el número de torns per dia és limitat.

Per demanar cita prèvia a l’OMAC (Oficina municipal d’atenció ciutadana) cliqueu:  https://citaoficines.paeria.cat/

 

El termini de presentació d'originals s'iniciarà el 31 de maig i finalitzarà el 10 de setembre de 2021

 

 

 

 

Dues dones guanyen per primera vegada els Premis Literaris de Lleida de 2020

La valenciana Lourdes Toledo guanya el 37è Premi d’assaig Josep Vallverdú i la barcelonina, establerta a les Borges Blanques, Meritxell Cucurella-Jorba, el 25è Premi de poesia Màrius Torres

Per primera vegada a la història dels Premis Literaris dues dones han estat les guanyadores dels guardons. La valenciana Lourdes Toledo ha guanyat el 37è Premi d’assaig Josep Vallverdú amb ‘La inquietud (Dietari 2018-2019)” i la barcelonina, establerta a les Borges Blanques, Meritxell Cucurella-Jorba, el 25è Premi de poesia Màrius Torres amb “La volumetria del neguit”.

El jurat del 37è Premi d’assaig Josep Vallverdú format per Jaume Barrull, Anna Berga, Elena Casacuberta, Teresa Iribarren i Màrius Serra ha considerat que l’obra ‘La inquietud (Dietari 2018-2019)” de Lourdes Toledo ha estat la mereixedora del premi. Així mateix, el del 25è Premi de poesia Màrius Torres amb Eva Baltasar, Jordi Marrugat, M. Antònia Massanet (nova incorporació d’enguany, renovant Cèlia Sànchez Mústich), Pere Pena i Jordi Virallonga (nova incorporació d’enguany, renovant Eduard Sanahuja) ha triat com a obra guanyadora “La volumetria del neguit” de Meritxell Cucurella-Jorba.

El regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, un cop ha conegut el veredicte dels jurats dels dos premis, ha felicitat les dues guardonades i ha destacat les paraules del jurat pel que fa a la qualitat de les dues obres premiades.

Cal destacar que s’han presentat un total de 21 originals al Premi d’assaig Josep Vallverdú i 57, al Premi de poesia Màrius Torres la qual cosa demostra “la vitalitat cultural del país, així com que la cultura és essencial”, ha posat de relleu el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joanjo Ardanuy”.

A més, per primera vegada l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida han igualat la dotació econòmica dels Premis Literaris i, per tant, rebran la mateixa dotació, 9.000 €.

 

 

 

L'acte de lliurament dels Premis Literaris 2020, es retransmetrà

aquest divendres en directe pel canal de Youtube de Paeria

A les 19.00 h des de l'Auditori Municipal Enric Granados de Lleida.

Es retransmetrà via streaming l'ACTE DE LLIURAMENT DELS PREMIS LITERARIS 2020 conduït per l'escriptora i actriu ESTEL SOLÉ

L’acte de lliurament dels Premis Literaris 2020 es retransmetrà en directe pel canal de Youtube de Paeria el proper divendres, 20 de novembre, a les 19.00 hores, des de l’Auditori Municipal Enric Granados. Ateses les mesures sanitàries actuals per la CoVID-19, la gala s’ha de celebrar sense públic i, per tant, només es podrà seguir per streaming.

Així mateix, la roda de premsa per donar a conèixer els/les guanyadors/es del 37è Premi d’assaig Josep Vallverdú i el 25è Premi de poesia Màrius Torres es farà el mateix divendres, a les 11.00 hores, des del Saló del Retaule de la Paeria.

S’han presentat un total de 21 originals al Premi d’assaig Josep Vallverdú amb procedències de Lleida, Girona, Barcelona, País Valencià, Alacant i les Illes Balears; i 57, al Premi de poesia Màrius Torres de la província Lleida, Girona, Barcelona, Tarragona, Illes Balears i Andorra.

Cal recordar que l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida igualen per primera vegada la dotació econòmica dels Premis Literaris i, per tant, rebran la mateixa dotació, 9.000 €.

 

Lliurament dels guardons

37è Premi d'assaig Josep Vallverdú

25è Premi de poesia Màrius Torres

#premisliterarislleida
Acció poètica

EN EL TEU NOM, Diàleg de poemes (25 edicions del Premi de poesia Màrius Torres 1996-2020)

 

Intèrprets:
Núria Casado, M. Àngels López, Núria Miret i Marta Rosell (actrius)
Joan Cebolla (trombó)
Jul Frayssinet (guitarra)
Ignasi González (contrabaix)
📢 Ateses les mesures sanitàries actuals causades per la Covid-19, l'acte se celebra sense públic i només podrà seguir-se en streaming.

COMPOSICIÓ DEL JURAT DELS PREMIS LITERARIS 2020


El jurat del 37è Premi d'assaig Josep Vallverdú 2020 està format per:

Jaume Barrull
Anna Berga
Elena Casacuberta
Teresa Iribarren
Màrius Serra

El jurat del 25è Premi de poesia Màrius Torres 2020 està format per:

Eva Baltasar
Jordi Marrugat
Maria Antònia Massanet
Pere Pena
Jordi Virallonga

 

 

 

 

La Paeria i la Diputació de Lleida igualen per primera vegada la dotació econòmica dels Premis Literaris


La Paeria i la Diputació de Lleida igualen per primera vegada la dotació econòmica dels Premis Literaris

Ajuntament de Lleida

REGIDORIA DE CIUTAT I CULTURA

Tant els/les guanyadors/es del 37è Premi d’assaig Josep Vallverdú i el 25è Premi de poesia Màrius Torres rebran 9.000 €

S’han presentat un total de 21 originals al Premi d’assaig Josep Vallverdú i 57, al Premi de poesia Màrius Torres

Es treballa en diferents escenaris per tal de poder celebrar la gala de lliurament dels premis el proper 20 de novembre a l’Auditori Municipal Enric Granados

L’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida igualen per primera vegada la dotació econòmica dels Premis Literaris. Així ho ha anunciat el regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, i el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joanjo Ardanuy, que avui han presentat el 37è Premi d’assaig Josep Vallverdú i el 25è Premi de poesia Màrius Torres.

Rutllant ha posat de relleu que “hem cregut convenient que tant els/les guanyadors/es del 37è Premi d’assaig Josep Vallverdú i el 25è Premi de poesia Màrius Torres rebin la mateixa dotació, 9.000 € i més tenint en compte la important efemèride que celebra el  Premi de poesia Màrius Torres”.

El regidor de Ciutat i Cultura ha explicat que s’han presentat un total de 21 originals al Premi d’assaig Josep Vallverdú amb procedències de Lleida, Girona, Barcelona, País Valencià, Alacant i les Illes Balears; i 57, al Premi de poesia Màrius Torres de la província Lleida, Girona, Barcelona, Tarragona, Illes Balears i Andorra.

 

Jurats

El jurat del 37è Premi d’assaig Josep Vallverdú estarà format per Jaume Barrull, Anna Berga, Elena Casacuberta, Teresa Iribarren i Màrius Serra; i el del 25è Premi de poesia Màrius Torres per Eva Baltasar, Jordi Marrugat, M. Antònia Massanet (nova incorporació d’enguany, renovant Cèlia Sànchez Mústich), Pere Pena i Jordi Virallonga (nova incorporació d’enguany, renovant Eduard Sanahuja).

 

Gala de lliurament dels Premis Literaris

Rutllant també ha explicat que es preveu celebrar la gala el proper divendres 20 de novembre a l’Auditori Municipal Enric Granados, tot i que es treballa en diferents alternatives en funció de les restriccions i les possibilitats que hi hagi de celebrar-la. “En principi, contemplem una gala austera amb les autoritats i els premiats, si no es pogués celebrar presencialment es faria en streaming” .

Per a la Gala literària s’ha previst una acció poètica íntima per celebrar les 25 edicions del Premi de poesia Màrius Torres amb un DIÀLEG DE POEMES, sota el títol EN EL TEU NOM, en clara referència i homenatge al poeta que dona nom al Premi de poesia de Lleida: Màrius Torres.

En aquesta proposta es fa un circuit pels poemaris guanyadors del Premi Màrius Torres al llarg de la seva trajectòria de 25 anys i s’estableix un diàleg de versos dels poemaris que han rebut el premi al llarg d’aquests anys, alhora que es produeix un segon nivell de diàleg amb els poemes del propi Màrius Torres.

Aquest recital íntim serà defensat per 4 actrius (Núria Miret, Núria Casado, M.Àngels López i Marta Rosell) i per un trio  musical (Joana Cebolla,  Jul Frayssinet i Ignasi Gonzàlez al trombó, guitarra i contrabaix, respectivament) que replicarà els blocs de poemes amb el llenguatge musical. Els poemes que dialogaran són dels següents autors, guanyadors  en les edicions anteriors del Premi Màrius Torres (1996-2019): Anna Garcia Garay (Premi Màrius Torres 2019), Amadeu Vidal (Premi Màrius Torres 2018), Carles Morell (Premi Màrius Torres 2017), Albert Garcia Elena (Premi Màrius Torres 2016), Jordi Virallonga (Premi Màrius Torres 2015), Nati Soler (Premi Màrius Torres 2014), Pere Pena (Premi Màrius Torres 2013),  Àngels Marzo (Premi Màrius Torres 2012), Amadeu Vidal (Premi Màrius Torres 2011), Eva Baltasar (Premi Màrius Torres 2010), Gabriel Pena (Premi Màrius Torres 2009),  Joan Duran (Premi Màrius Torres 2006),  Josep Doménech (Premi Màrius Torres 2005), Júlia Zabala (Premi Màrius Torres 2004), Josep Tuset ( Premi Màrius Torres 2003), Joan Baptista Campos (Premi Màrius Torres 2002),  Anna Aguilar-Amat (Premi Màrius Torres 2001), Josefa Contijoch (Premi Màrius Torres 2000), Txema Martínez (Premi Màrius Torres 1999), Francesc Burguet (Premi Màrius Torres 1998), Jordi Julià (Premi Màrius Torres 1997) i Víctor Obiols (Premi Màrius Torres 1996).

 

 

 

PREMIS LITERARIS 2020

37è Premi d'assaig Josep Vallverdú i 25è Premi de poesia Màrius Torres

iamtge de

PUBLICADA CONVOCATÒRIA 37ena edició Premi d'assaig Josep Vallverdú 2020


El Butlletí Oficial de la província de Lleida, núm. 109 de 8 de juny de 2020, publica la convocatòria de la 37ena edició del Premi d'assaig Josep Vallverdú. S'adjunta enllaç
El termini de presentació d'originals s'iniciarà el 9 de juny i finalitzarà el 17 de setembre 2020.
Si us voleu descarregar les bases. Cliqueu aquí

PUBLICADA CONVOCATÒRIA 25ena edició Premi de poesia Màrius Torres 2020


El Butlletí Oficial de la província de Lleida, núm. 109 de 8 de juny de 2020, publica la convocatòria de la 25ena edició del Premi de poesia Màrius Torres.  S'adjunta enllaç
El termini de presentació d'originals s'iniciarà el 9 de juny i finalitzarà el 17 de setembre 2020.
Si us voleu descarregar les bases. Cliqueu aquí

 

 

 

IMPORTANT:
Ateses les circumstàncies d'excepcionalitat i les limitacions d'atenció presencial a l'Oficina municipal d'Atenció ciutadana (OMAC) de l'Ajuntament de  Lleida causades per la crisi de la COVID-19, ES RECOMANA que, enguany, la presentació d'originals que optin  a ambdós premis literaris (37è Premi d'assaig Josep Vallverdú i 25è Premi de poesia Màrius Torres) SIGUI PREFERENTMENT per CORREU POSTAL a l'adreça de l'OMAC, Rambla Ferran n.32, 25007 Lleida dins del termini establert i atenent les indicacions corresponents recollides en les convocatòries respectives , atès que el lliurament presencial només serà possible amb  cita prèvia, que caldrà assegurar amb molta antelació perquè el número de torns és limitat.

 

 

 

 

 

GUANYADORS DELS PREMIS LITERARIS 2019

36è Premi d’assaig Josep Vallverdúguanyadors dels premis literaris 2019
Títol: Les Arnes de  Bendicó
Núm. Original:     5
Pseudònim: Josep Tomàs

Jordi Romeu Rovira
(Santa Margarida i els Monjos, 1960)

És periodista, editor i llibreter
Autor d’El Calze (València, Editorial 3i4, 2015) i de la monografia històrica Cooperació, solidaritat, cultural i lleure. Cent anys d’història de la Cumprativa de Llorenç del Penedès 1918-2018 (Vilafranca del Penedès, Edicions i Propostes Culturals Andana, 2018).
Ha col·laborat en diversos treballs historiogràfics col·lectius en l’àmbit del Penedès i sobre temàtica vitivinícola. En aquest sentit, és autor del volum Els vins i caves de Catalunya. Les Denominacions d’Origen: història, patrimoni i paisatge.
Col·laborador del suplement Cultura del diari Avui i amb una àmplia activitat com a divulgador en l’àmbit del cinema i la literatura.


24è premi de poesia Màrius Torres
Títol:     Dietari del buit
Pseudònim: Maggie O’Connell
Núm. Original:     14

Anna Garcia Garay
(Sabadell, 1972)

S’inicia en el món literari com a afició quan obre el seu primer blog, Univers privat, l’any 2004. L’any 2006 guanya el primer premi de poesia Miquel Martí Pol del Principat d’Andorra amb el poemari Desfent camins; el 2007 queda finalista en el certamen Gat Literari de Torelló amb el recull de poemes Funambulismes a la corda fluixa de la nit.

El 2009 guanya el tercer premi del concurs e- Poemes convocat per
La Vanguàrdia amb el poema “Beatus Ille”, l’any 2010 queda entre els set finalistes del IX Premi de Poesia de Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb el recull poètic Tot allò que vaig voler dir-te.
El 2011 guanya el XVII Premi de Poesia Joan Llacuna d’Igualada amb l’obra Assassins de margarides (Viena edicions, 2012).
Guanyadora de l’onzè Premi de Poesia de Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb Els mots encreuats (Edicions 62, 2012).

Ha participat en projectes literaris conjunts de l’Associació de Relataires en Català (ARC), gestiona el Tot Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat des del 2012, és membre del jurat del premi literari Mossèn Narcís Saguer de Vallgorguina, recomana poesia a la publicació digital Weekand Sabadell, escriu articles d’opinió al Diari de Sabadell i manté el seu blog (https://an-tavia-na.blogspot.com/ ) des del 2006.

 

 

 

ACTES / PREMIS LITERARIS 2019

setmana actes premis literaris 2019

Dimarts 12 de novembre
19 h. Cafè del Teatre de l’Escorxador

Gratuït

«PRESENTACIÓ PÚBLICA DE LES OBRES GUANYADORES DELS PREMIS LITERARIS 2018 de Lleida»

Editades per Pagès Editors
Atles d’aigua i pedra de Josep Ballester Roca (35è Premi d'assaig Josep Vallverdú 2018) i Emboscada d'Amadeu Vidal i Bonafont (23è Premi de Poesia Màrius Torres 2018)


Dimecres 13 de novembre
19 h. Sala 2 del Teatre municipal de l’Escorxador
Gratuït / aforament limitat

DEBAT

«REPENSEM LLEIDA DES DE LA CULTURA»

A càrrec de Joana Bonet, Lluís Foix (periodistes) i Francesc Serés (escriptor), sota la moderació d’Anna Sàez (periodista)

 

 

 

 

Divendres, 15 de novembre

nit de concessió dels premis literaris 201919 h. Sala 1 de l’Auditori municipal Enric Granados

Gratuït. Limitada a l’aforament de la sala

«GALA PÚBLICA DE CONCESSIÓ DELS PREMIS LITERARIS de Lleida 2019 - 36è Premi d’assaig Josep Vallverdú i 24è Premi de poesia Màrius Torres»

Conduïda per Martí Gironell (periodista i escriptor)
Espectacle LLACH POETA Intèrprets Joan Berlanga (paraula) i Albert Flores (piano)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JURATS DELS PREMIS LITERARIS 2019

36è Premi d'assaig Josep Vallverdú 2019 compost per:

 • Jaume Barrull
 • Anna Berga
 • Elena Casacuberta
 • Teresa Iribarren
 • Màrius Serra

 

24è Premi de Poesia Màrius Torres 2019 compost per:

 • Eva Baltasar
 • Jordi Marrugat
 • Pere Pena
 • Eduard Sanahuja
 • Cèlia Sànchez-Mústich

 

 

 

CONVOCATÒRIES DELS PREMIS LITERARIS 2019

Els dos premis es regiran per les Bases publicades al BOP número 73 de data 15 d'abril de 2014

Bases del Premi d'Assaig Josep Vallverdú, publicacdes al BOP número 73 de data 15 d'abril de 2014

Bases del Premi de Poesia Màrius Torres, publicacdes al BOP número 73 de data 15 d'abril de 2014

 

Bases dels premis literaris 36è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2019 i 24è Premi de poesia Màrius Torres 2019. Cliqueu aquí.


bases premis literaris 2019Convocatòria del 36è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2019

L’Ajuntament de Lleida i la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida convoquen el 36è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2019 per tal de promoure el conreu de l’assaig en català al nostre país.

 

Convocatòria del 24è Premi de poesia Màrius Torres 2019

L’Ajuntament de Lleida i la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida convoquen el
24è Premi de poesia Màrius Torres 2019 per tal de promoure el conreu de poesia en català al nostre país.

 

El jurat del 36è Premi d'assaig Josep Vallverdú 2019 compost per:

 • Jaume Barrull
 • Anna Berga
 • Elena Casacuberta
 • Teresa Iribarren
 • Màrius Serra

 

El jurat del 24è Premi de Poesia Màrius Torres 2019 compost per:

 • Eva Baltasar
 • Jordi Marrugat
 • Pere Pena
 • Eduard Sanahuja
 • Cèlia Sànchez-Mústich

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Premis Literaris 2018

 Es donen a conèixer els guanyadors dels Premis Literaris 2018

Josep Ballester Roca (guanyador del premi d'assaig Josep Vallverdú 2018) i Amadeu Vidal i Bonafont (guanyador del premi Poesia Màrius Torres 2018). imatge de Paeria Comunicació

premis literaris 2018El passat divendres 16 de novembre, es va fer públic en roda de premsa al Saló de Plens del Palau de la Paeria, els veredictes dels jurats dels Premis Literaris de Lleida, convocats per l'Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida a través de l'institut d'Estudis Ilerdencs.

La participació als dos premis ha comptat amb un total de 57 originals, 39 dels quals opten al 23è premi de poesia Màrius Torres, amb una dotació de 6.000 €, i 18 originals que opten el 35è premi d'assaig Josep Vallverdú, amb una dotació de 9.000 €.

Es van reunir els jurats dels dos premis per a emetre veredicte.

 

 

El jurat del 35è Premi d'assaig Josep Vallverdú 2018 compost per:

 • Elena Casacuberta
 • Teresa Iribarren
 • Màrius Serra
 • Salvador Giner
 • Josep M. Sala-Valldaura

 

Van fallar a favor de l'obra: Atles d’aigua i pedra de Josep Ballester Roca

Josep Ballester Roca (València)

En 1985 es va llicenciar en Filologia catalana. Des de llavors ha estat professor de llengua i literatura contemporània de batxillerat i a la Universitat de València. També vicepresident de l’ AELC i és membre de l'AJELC  (Assocació de Joves Escriptors en Llengua Catalana , AILLC Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes  (North American Catalan Society) i del PEN català. Ha col·laborat a les publicacions El Temps, Reduccions, La RellaAvuiLevanteTVV, Aiguadolç, Revista de Catalunya, L'Illa, Revista de Lletres, Daina, Serra d'OrEl País.

 

El jurat del 23è Premi de Poesia Màrius Torres 2018 compost per:

 • Josepa Contijoch
 • Xavier Macià
 • Jordi Marrugat
 • Eduard Sanahuja
 • Cèlia Sànchez-Mústich

 

Van fallar a favor de l'obra: Emboscada d' Amadeu Vidal i Bonafont

Amadeu Vidal i Bonafont (Barcelona, 1973)

És enginyer forestal per la Universitat de Lleida. Treballa en el foment d'associacions de propietaris forestals i en la restauració de boscos cremats. Ha estat guardonat amb diferents premis: Amadeu Oller (1991), Premi Anna Dodas (1993), Premi Ciutat de Mallorca (1995). És autor de les següents obres poètiques publicades: Pou de tardor (Barcelona, 1991), Cor de metall (Ciutat de Mallorca, 1995), Nits d'Encens (Barcelona, 1992), Forestlàndia (Ciutat de Mallorca, 1999 i finalista del premi Miquel Àngel Riera 1997). Amb l'obra Invisibles,(Barcelona, 1996) ha estat guardonat amb el premi Salvador Espriu per a poetes joves 1995. Amb Les hores salvades, (Barcelona, 2001). Guardonat amb el Premi Josep M. López Picó 2000. 120 dracmes (Ciutat de Mallorca, 2006). L'última obra publicada ha estat Projeccions (Pagès Editors, 2010) guardonat amb el Premi Grandalla 2009. L’any 2011 guanya el 16è premi de poesia Màrius Torres amb el poemari Juny.

 

 

 

Presentació de les obres guanyadores dels Premis Literaris 2017 publicades per Pagès editors: Good bye, veritat de Joan Garcia del Muro (34è Premi d’assaig Josep Vallverdú) i Disponibilitat de Carles Morell ( 22è Premi de poesia Màrius Torres)

Dimecres, 7 de novembre
19 h. Cafè del Teatre de l’Escorxador
Entrada lliure i gratuïta

Ho organitza: Ajuntament de Lleida i Pagès editors

 

Gala pública de concessió del 35è Premi d’assaig Josep Vallverdú i 23è Premi de poesia Màrius Torres conduïda per l’escriptor i periodista Martí Gironell.


Divendres, 16 de novembre de 2018nit de concessio premis literaris 2018
19 h. Sala 1. Auditori Municipal Enric Granados
Entrada lliure i gratuïta limitada a l'aforament de la sala


Estrena de l’espectacle literari  CAMP D’ALZINES. 80 anys de camí PÀMIAS, en homenatge al poeta Jordi Pàmias (Premi Nacional de cultura 2018)

Intèrprets:  
Sílvia Bel i Manuel Veiga
Formació de l’ Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida
Jordi Castellà (piano i arranjaments)
Xesco Grau (flauta travessera)

Ho organitza: Ajuntament de Lleida
Hi col·labora: Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida

 

 

 

 

 

 

 

 

Gairebé una seixantena d’obres opten als Premis Literaris 2018 en la 35ena edició del Premi d’assaig Josep Vallverdú i la 23ena edició del Premi de poesia Màrius Torres

35è Premi d’assaig Josep Vallverdú
23è Premi de poesia Màrius Torres

La Nit literària de Lleida se celebrarà el divendres 16 de novembre en el marc de l’Auditori Enric Granados, a les 19h.

La concessió pública del trenta-cinquè  Premi d’assaig Josep Vallverdú i del Premi de poesia Màrius Torres, que enguany arriba a la seva vint-i-tresena edició, convocats per l’Ajuntament de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, es durà a terme en el decurs d’una gala literària conduïda  per l’escriptor i  periodista Martí Gironell.

La participació d’autors d’arreu de Catalunya als premis literaris de Lleida ha depassat el mig centenar  d’originals, 39  dels quals concursen en el premi de poesia Màrius Torres  i un total de 18, que opten al premi d’assaig Josep Vallverdú.

El jurat del Premi d’assaig Josep Vallverdú està format per Elena Casacuberta, Salvador Giner, Teresa Iribarren, Josep M. Sala-Valldaura i Màrius Serra.

El jurat del Premi de poesia Màrius Torres està format per Josefa Contijoch, Xavier Macià, Jordi Marrugat, Eduard Sanahuja, i Cèlia Sànchez- Mústich.

L’acte públic donarà a conèixer els guardonats en les dues modalitats, amb qui el conductor de la vetllada, Martí Gironell,  mantindrà una tertúlia literària, que ens acostarà a les dues obres premiades i als seus autors respectius.

Com és habitual, la segona part de la gala oferirà un espectacle literari que enguany s’emmarca en la celebració del 80è aniversari del poeta JORDI PÀMIAS, recentment guardonat amb el  Premi Nacional de Cultura 2018.
L’estrena de l’ espectacle CAMP D’ALZINES. 80 anys de camí Pàmias, produït per l’Ajuntament de Lleida, ens acostarà  a la figura i l’obra del poeta de Guissona.


L’espectacle multidisciplinari pautat per un discurs audiovisual, estarà interpretat per l’actriu Sílvia Bel i l’actor Manuel Veiga,  amb la música en directe d’un duet de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.

 

CONVOCATÒRIES DELS PREMIS LITERARIS 2018

CARTELL PREMIS LITERARIS 2018

Podeu consultar les Bases

 

Convocatòria del 35è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2018


L’Ajuntament de Lleida i la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida convoquen el 35è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2018 per tal de promoure el conreu de l’assaig en català al nostre país.

 

Convocatòria del 23è Premi de poesia Màrius Torres 2018

L’Ajuntament de Lleida i la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida convoquen el
23è Premi de poesia Màrius Torres 2018 per tal de promoure el conreu de poesia en català al nostre país.

 

 

 

El jurat del 35è Premi d'assaig Josep Vallverdú 2018 composat per:

 • Elena Casacuberta
 • Teresa Iribarren
 • Màrius Serra
 • Salvador Giner
 • Josep M. Sala-Valldaura

 

El jurat del 23è Premi de Poesia Màrius Torres 2018 composat per:

 • Josepa Contijoch
 • Xavier Macià
 • Jordi Marrugat
 • Eduard Sanahuja
 • Cèlia Sànchez-Mústich


Es donen a conèixer els guanyadors dels Premis Literaris 2017

Es donen a conèixer els guanyadors dels Premis Literaris 2017

Herminia Sirvent


El passat divendres 17 de novembre, es va fer públic en roda de premsa al Saló de Plens del Palau de la Paeria, els veredictes dels jurats dels Premis Literaris de Lleida, convocats per l'Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida a través de l'institut d'Estudis Ilerdencs.

La participació als dos premis ha comptat amb un total de 50 originals, 40 dels quals opten al 22è premi de poesia Màrius Torres, amb una dotació de 6.000 €, i 10 originals que opten el 34è premi d'assaig Josep Vallverdú, amb una
dotació de 9.000 €.

La nit de dijous 16 de novembre es van reunir els jurats dels dos premis per a emetre veredicte.

El jurat del 34è Premi d'assaig Josep Vallverdú 2017 composat per:

 • Elena Casacuberta
 • Teresa Iribarren
 • Màrius Serra
 • Salvador Giner
 • Josep M. Sala-ValldauraVan fallar a favor de l'obra: "Good bye, veritat" de Joan Garcia del Muro i SolansJoan Garcia del Muro i Solans
(Lleida, 1961)
És filòsof i un dels assagistes més guardonats en literatura catalana. Professor de filosofia a la Universitat Ramon Llull i a l’IES Mercè Rodoreda de l’Hospitalet de Llobregat.
Ha resultat guanyador del premi Fuster d’assaig en dues ocasiona, l’any 2003 amb Ficcions Còmplices un assaig sobre els totalitarismes actuals  i l’any 2016 amb Soldats del no-res una aproximació a  la figura dels joves europeus que s'incorporen a les files de Daesh o Estat Islàmic.
•    Ficcions Còmplices, Premi Joan Fuster d’assaig 2003, València: Edicions Tres i Quatre, 2004.
•    "El pensament creacionista en les tres religions monoteïstes" a Conviure, Barcelona, Edicions de la Universitat Ramon Llull, 2004.
•    Com ens enganyem. La ceguesa voluntària en les societats contemporànies (VIII Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta), Alzira: Bromera, 2007.
•    Menú del dia: carn de canó - Set estudis sobre metafísica del consumisme (Premi nacional d'Andorra d'assaig Sant Miquel d'Engolasters), Lleida: Pagès Editors, 2010.
•    La generació easy o de l'educació en l'era del buit (Premi Joan Profitós d'assaig pedagògic 2013
•    Pensar el Totalitarisme MiniOps de l'Institut Obert de Catalunya, 2016.
•    Soldats del no-res (Premi Joan Fuster d'assaig 2016), València: Edicions Tres i Quatre, 2017.El jurat del 22è Premi de Poesia Màrius Torres 2017 composat per:

 • Josepa Contijoch
 • Xavier Macià
 • Jordi Marrugat
 • Eduard Sanahuja
 • Cèlia Sànchez-Mústich


Van fallar a favor de l'obra: "Disponibilitat" de Carles Morell Alsina


Carles Morell Alsina
(Artés, 1992)
És graduat en Filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona
Ha publicat els llibres de poesia Els vapors que maten (50è premi Amadeu Oller), Escola de cecs i el dietari Notes per a un solo de Scriabin.
Figura a l’Antologia 33 poetes menors de 35, a Assumiràs la veu i a Premi Amadeu Oller. 50 anys de poesia.
Ha escrit en diversos mitjans i revistes especialitzades com ara: El Punt Avui, Caràcters, Estudis Romànics, els Marges, Núvol, Poetari o Quadern.
Recita arreu del territori.

Durant la Gala de la Nit de Concessió que es va celebrar a l'Auditori Enric Granados l'alcalde Àngel Ros va lliurar els premis als guanyadors.

Gala de concessió dels Premis Literaris 2017

imatge: Herminia Sirvent

 

 

 

JURATS DELS PREMIS LITERARIS

34è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2017

Teresa Iribarren Donadeu

Màrius Serra Roig

Salvador Giner de San Julián

Elena Casacuberta Sunyer

Josep M. Sala-Valldaura

 

22è Premi de poesia Màrius Torres 2017

Josefa Contijoch Pratdesaba

Xavier Macià Costa

Jordi Marrugat Domènech

Eduard Sanahuja Yll

Cèlia Sànchez Mústich

 

 

Guanyadors dels Premis literaris 2016

33è Premi d'assaig Josep Vallverdú i 21è Premi de poesia Màrius Torres

El passat divendres 18 de novembre, es va fer públic en roda de premsa al Saló de Plens del Palau de la Paeria, els veredictes dels jurats dels Premis Literaris de Lleida, convocats per l'Ajuntament de Lleida a través de la Regidoria de Cultura i la Diputació de Lleida a través de l’Institut d'Estudis Ilerdencs.

La participació als dos premis ha comptat amb un total de  47 originals, 35  dels quals opten al 21è premi de poesia Màrius Torres, amb una dotació de 6.000€, i 12  originals que opten al 33è premi d'assaig Josep Vallverdú, amb una dotació de 9.000€.
guanyadors dels premis literaris 2016

El jurat del 33è Premi d'Assaig Josep Vallverdú 2016 va fallar a favor de :

Miralls creuats de Roig/Capmany de M. Àngels Cabré


M. Àngels Cabré (Barcelona, 1968), llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona i màster en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, és escriptora, crítica literària especialitzada en literatura feta per dones i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, dedicat a impulsar la cultura feta per dones.

Ha publicat la novel·la El silencio, els poemaris Gran amor i Si se calla el cantor i els assaigs  Leer y escribir en femenino  (2013), A contracorriente. Escritoras a la intemperie del siglo XX (2015) i Wonderwomen. 35 retratos de mujeres fascinantes (2016).

També és autora d’una biografia del poeta Gabriel Ferrater, i també n’ha fet a la traducció al castellà de la seva obra completa. Ha traduït també la poesia d’Oscar Wilde.

Col·labora habitualment en diferents mitjans de comunicació com ara la Vanguardia, El País, RNE, Núvol....

Dóna classes al Màster de Gènere i Comunicació  de la UAB


El jurat del 21è Premi de poesia Màrius Torres 2016  va fallar a favor de :

Silur d’amagatotis d’ Albert Garcia Elena


Albert Garcia Elena (Barcelona, 1970)

Llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona, ha publicat quatre llibres de narrativa i ha estat inclòs en diversos reculls, antologies de relats breus i poesia, sovint amb diferents pseudònims.

És especialista en formats breus, aforística i ludolingüística.

Actualment viu a Barcelona i treballa a la Institució de les Lletres Catalanes.