Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Literatura Premis Literaris

Premis Literaris

Cap premis

Per tradició els premis literaris tenen l’objectiu d’esperonar la creació dels autors i ser una plataforma útil per donar a conèixer la seva obra i facilitar-ne, a més, la publicació final, que és, en definitiva, el que dóna sentit a una obra, arribar als lectors.

L’Ajuntament de Lleida, en el convenciment que aquest és un excel·lent canal per atènyer aquestes fites, va instaurar fa molt de temps dos premis literaris en aquest sentit i els va dedicar a dos gèneres fonamentals: la poesia i l’assaig, dos gèneres que donen notícia de la normalitat cultural d’un país.
Els dos premis en qüestió foren batejats amb els noms de dos autors de prestigi de la literatura catalana generada des de Lleida: Màrius Torres, pel que fa al premi de poesia, i Josep Vallverdú, pel que fa al premi d’assaig.

Tots dos premis compten amb jurats formats per intel·lectuals de primera línia del nostre país.

Ambdós guardons són convocats anualment i són atorgats públicament al mes de novembre.

 

CONVOCATÒRIES DELS PREMIS LITERARIS 2019

 

Els dos premis es regiran per les Bases publicades al BOP número 73 de data 15 d'abril de 2014

Bases del Premi d'Assaig Josep Vallverdú, publicacdes al BOP número 73 de data 15 d'abril de 2014

Bases del Premi de Poesia Màrius Torres, publicacdes al BOP número 73 de data 15 d'abril de 2014

 

Bases dels premis literaris 36è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2019 i 24è Premi de poesia Màrius Torres 2019. Cliqueu aquí.


bases premis literaris 2019Convocatòria del 36è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2019

L’Ajuntament de Lleida i la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida convoquen el 36è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2019 per tal de promoure el conreu de l’assaig en català al nostre país.

 

Convocatòria del 24è Premi de poesia Màrius Torres 2019

L’Ajuntament de Lleida i la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida convoquen el
24è Premi de poesia Màrius Torres 2019 per tal de promoure el conreu de poesia en català al nostre país.

 

El jurat del 36è Premi d'assaig Josep Vallverdú 2019 composat per:

 • Jaume Barrull
 • Anna Berga
 • Elena Casacuberta
 • Teresa Iribarren
 • Màrius Serra

 

El jurat del 24è Premi de Poesia Màrius Torres 2019 composat per:

 • Eva Baltasar
 • Jordi Marrugat
 • Pere Pena
 • Eduard Sanahuja
 • Cèlia Sànchez-Mústich

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Premis Literaris 2018

 Es donen a conèixer els guanyadors dels Premis Literaris 2018

Josep Ballester Roca (guanyador del premi d'assaig Josep Vallverdú 2018) i Amadeu Vidal i Bonafont (guanyador del premi Poesia Màrius Torres 2018). imatge de Paeria Comunicació

premis literaris 2018El passat divendres 16 de novembre, es va fer públic en roda de premsa al Saló de Plens del Palau de la Paeria, els veredictes dels jurats dels Premis Literaris de Lleida, convocats per l'Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida a través de l'institut d'Estudis Ilerdencs.

La participació als dos premis ha comptat amb un total de 57 originals, 39 dels quals opten al 23è premi de poesia Màrius Torres, amb una dotació de 6.000 €, i 18 originals que opten el 35è premi d'assaig Josep Vallverdú, amb una dotació de 9.000 €.

Es van reunir els jurats dels dos premis per a emetre veredicte.

 

 

El jurat del 35è Premi d'assaig Josep Vallverdú 2018 composat per:

 • Elena Casacuberta
 • Teresa Iribarren
 • Màrius Serra
 • Salvador Giner
 • Josep M. Sala-Valldaura

 

Van fallar a favor de l'obra: Atles d’aigua i pedra de Josep Ballester Roca

Josep Ballester Roca (València)

En 1985 es va llicenciar en Filologia catalana. Des de llavors ha estat professor de llengua i literatura contemporània de batxillerat i a la Universitat de València. També vicepresident de l’ AELC i és membre de l'AJELC  (Assocació de Joves Escriptors en Llengua Catalana , AILLC Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes  (North American Catalan Society) i del PEN català. Ha col·laborat a les publicacions El Temps, Reduccions, La RellaAvuiLevanteTVV, Aiguadolç, Revista de Catalunya, L'Illa, Revista de Lletres, Daina, Serra d'OrEl País.

 

El jurat del 23è Premi de Poesia Màrius Torres 2018 composat per:

 • Josepa Contijoch
 • Xavier Macià
 • Jordi Marrugat
 • Eduard Sanahuja
 • Cèlia Sànchez-Mústich

 

Van fallar a favor de l'obra: Emboscada d' Amadeu Vidal i Bonafont

Amadeu Vidal i Bonafont (Barcelona, 1973)

És enginyer forestal per la Universitat de Lleida. Treballa en el foment d'associacions de propietaris forestals i en la restauració de boscos cremats. Ha estat guardonat amb diferents premis: Amadeu Oller (1991), Premi Anna Dodas (1993), Premi Ciutat de Mallorca (1995). És autor de les següents obres poètiques publicades: Pou de tardor (Barcelona, 1991), Cor de metall (Ciutat de Mallorca, 1995), Nits d'Encens (Barcelona, 1992), Forestlàndia (Ciutat de Mallorca, 1999 i finalista del premi Miquel Àngel Riera 1997). Amb l'obra Invisibles,(Barcelona, 1996) ha estat guardonat amb el premi Salvador Espriu per a poetes joves 1995. Amb Les hores salvades, (Barcelona, 2001). Guardonat amb el Premi Josep M. López Picó 2000. 120 dracmes (Ciutat de Mallorca, 2006). L'última obra publicada ha estat Projeccions (Pagès Editors, 2010) guardonat amb el Premi Grandalla 2009. L’any 2011 guanya el 16è premi de poesia Màrius Torres amb el poemari Juny.

 

 

 

Presentació de les obres guanyadores dels Premis Literaris 2017 publicades per Pagès editors: Good bye, veritat de Joan Garcia del Muro (34è Premi d’assaig Josep Vallverdú) i Disponibilitat de Carles Morell ( 22è Premi de poesia Màrius Torres)

Dimecres, 7 de novembre
19 h. Cafè del Teatre de l’Escorxador
Entrada lliure i gratuïta

Ho organitza: Ajuntament de Lleida i Pagès editors

 

Gala pública de concessió del 35è Premi d’assaig Josep Vallverdú i 23è Premi de poesia Màrius Torres conduïda per l’escriptor i periodista Martí Gironell.


Divendres, 16 de novembre de 2018nit de concessio premis literaris 2018
19 h. Sala 1. Auditori Municipal Enric Granados
Entrada lliure i gratuïta limitada a l'aforament de la sala


Estrena de l’espectacle literari  CAMP D’ALZINES. 80 anys de camí PÀMIAS, en homenatge al poeta Jordi Pàmias (Premi Nacional de cultura 2018)

Intèrprets:  
Sílvia Bel i Manuel Veiga
Formació de l’ Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida
Jordi Castellà (piano i arranjaments)
Xesco Grau (flauta travessera)

Ho organitza: Ajuntament de Lleida
Hi col·labora: Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida

 

 

 

 

 

 

 

 

Gairebé una seixantena d’obres opten als Premis Literaris 2018 en la 35ena edició del Premi d’assaig Josep Vallverdú i la 23ena edició del Premi de poesia Màrius Torres

35è Premi d’assaig Josep Vallverdú
23è Premi de poesia Màrius Torres

La Nit literària de Lleida se celebrarà el divendres 16 de novembre en el marc de l’Auditori Enric Granados, a les 19h.

La concessió pública del trenta-cinquè  Premi d’assaig Josep Vallverdú i del Premi de poesia Màrius Torres, que enguany arriba a la seva vint-i-tresena edició, convocats per l’Ajuntament de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, es durà a terme en el decurs d’una gala literària conduïda  per l’escriptor i  periodista Martí Gironell.

La participació d’autors d’arreu de Catalunya als premis literaris de Lleida ha depassat el mig centenar  d’originals, 39  dels quals concursen en el premi de poesia Màrius Torres  i un total de 18, que opten al premi d’assaig Josep Vallverdú.

El jurat del Premi d’assaig Josep Vallverdú està format per Elena Casacuberta, Salvador Giner, Teresa Iribarren, Josep M. Sala-Valldaura i Màrius Serra.

El jurat del Premi de poesia Màrius Torres està format per Josefa Contijoch, Xavier Macià, Jordi Marrugat, Eduard Sanahuja, i Cèlia Sànchez- Mústich.

L’acte públic donarà a conèixer els guardonats en les dues modalitats, amb qui el conductor de la vetllada, Martí Gironell,  mantindrà una tertúlia literària, que ens acostarà a les dues obres premiades i als seus autors respectius.

Com és habitual, la segona part de la gala oferirà un espectacle literari que enguany s’emmarca en la celebració del 80è aniversari del poeta JORDI PÀMIAS, recentment guardonat amb el  Premi Nacional de Cultura 2018.
L’estrena de l’ espectacle CAMP D’ALZINES. 80 anys de camí Pàmias, produït per l’Ajuntament de Lleida, ens acostarà  a la figura i l’obra del poeta de Guissona.


L’espectacle multidisciplinari pautat per un discurs audiovisual, estarà interpretat per l’actriu Sílvia Bel i l’actor Manuel Veiga,  amb la música en directe d’un duet de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.

 

CONVOCATÒRIES DELS PREMIS LITERARIS 2018

CARTELL PREMIS LITERARIS 2018

Podeu consultar les Bases

 

Convocatòria del 35è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2018


L’Ajuntament de Lleida i la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida convoquen el 35è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2018 per tal de promoure el conreu de l’assaig en català al nostre país.

 

Convocatòria del 23è Premi de poesia Màrius Torres 2018

L’Ajuntament de Lleida i la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida convoquen el
23è Premi de poesia Màrius Torres 2018 per tal de promoure el conreu de poesia en català al nostre país.

 

 

 

El jurat del 35è Premi d'assaig Josep Vallverdú 2018 composat per:

 • Elena Casacuberta
 • Teresa Iribarren
 • Màrius Serra
 • Salvador Giner
 • Josep M. Sala-Valldaura

 

El jurat del 23è Premi de Poesia Màrius Torres 2018 composat per:

 • Josepa Contijoch
 • Xavier Macià
 • Jordi Marrugat
 • Eduard Sanahuja
 • Cèlia Sànchez-Mústich


Es donen a conèixer els guanyadors dels Premis Literaris 2017

Es donen a conèixer els guanyadors dels Premis Literaris 2017

Herminia Sirvent


El passat divendres 17 de novembre, es va fer públic en roda de premsa al Saló de Plens del Palau de la Paeria, els veredictes dels jurats dels Premis Literaris de Lleida, convocats per l'Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida a través de l'institut d'Estudis Ilerdencs.

La participació als dos premis ha comptat amb un total de 50 originals, 40 dels quals opten al 22è premi de poesia Màrius Torres, amb una dotació de 6.000 €, i 10 originals que opten el 34è premi d'assaig Josep Vallverdú, amb una
dotació de 9.000 €.

La nit de dijous 16 de novembre es van reunir els jurats dels dos premis per a emetre veredicte.

El jurat del 34è Premi d'assaig Josep Vallverdú 2017 composat per:

 • Elena Casacuberta
 • Teresa Iribarren
 • Màrius Serra
 • Salvador Giner
 • Josep M. Sala-ValldauraVan fallar a favor de l'obra: "Good bye, veritat" de Joan Garcia del Muro i SolansJoan Garcia del Muro i Solans
(Lleida, 1961)
És filòsof i un dels assagistes més guardonats en literatura catalana. Professor de filosofia a la Universitat Ramon Llull i a l’IES Mercè Rodoreda de l’Hospitalet de Llobregat.
Ha resultat guanyador del premi Fuster d’assaig en dues ocasiona, l’any 2003 amb Ficcions Còmplices un assaig sobre els totalitarismes actuals  i l’any 2016 amb Soldats del no-res una aproximació a  la figura dels joves europeus que s'incorporen a les files de Daesh o Estat Islàmic.
•    Ficcions Còmplices, Premi Joan Fuster d’assaig 2003, València: Edicions Tres i Quatre, 2004.
•    "El pensament creacionista en les tres religions monoteïstes" a Conviure, Barcelona, Edicions de la Universitat Ramon Llull, 2004.
•    Com ens enganyem. La ceguesa voluntària en les societats contemporànies (VIII Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta), Alzira: Bromera, 2007.
•    Menú del dia: carn de canó - Set estudis sobre metafísica del consumisme (Premi nacional d'Andorra d'assaig Sant Miquel d'Engolasters), Lleida: Pagès Editors, 2010.
•    La generació easy o de l'educació en l'era del buit (Premi Joan Profitós d'assaig pedagògic 2013
•    Pensar el Totalitarisme MiniOps de l'Institut Obert de Catalunya, 2016.
•    Soldats del no-res (Premi Joan Fuster d'assaig 2016), València: Edicions Tres i Quatre, 2017.El jurat del 22è Premi de Poesia Màrius Torres 2017 composat per:

 • Josepa Contijoch
 • Xavier Macià
 • Jordi Marrugat
 • Eduard Sanahuja
 • Cèlia Sànchez-Mústich


Van fallar a favor de l'obra: "Disponibilitat" de Carles Morell Alsina


Carles Morell Alsina
(Artés, 1992)
És graduat en Filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona
Ha publicat els llibres de poesia Els vapors que maten (50è premi Amadeu Oller), Escola de cecs i el dietari Notes per a un solo de Scriabin.
Figura a l’Antologia 33 poetes menors de 35, a Assumiràs la veu i a Premi Amadeu Oller. 50 anys de poesia.
Ha escrit en diversos mitjans i revistes especialitzades com ara: El Punt Avui, Caràcters, Estudis Romànics, els Marges, Núvol, Poetari o Quadern.
Recita arreu del territori.

Durant la Gala de la Nit de Concessió que es va celebrar a l'Auditori Enric Granados l'alcalde Àngel Ros va lliurar els premis als guanyadors.

Gala de concessió dels Premis Literaris 2017

imatge: Herminia Sirvent

 

 

 

JURATS DELS PREMIS LITERARIS

34è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2017

Teresa Iribarren Donadeu

Màrius Serra Roig

Salvador Giner de San Julián

Elena Casacuberta Sunyer

Josep M. Sala-Valldaura

 

22è Premi de poesia Màrius Torres 2017

Josefa Contijoch Pratdesaba

Xavier Macià Costa

Jordi Marrugat Domènech

Eduard Sanahuja Yll

Cèlia Sànchez Mústich

 

 

Guanyadors dels Premis literaris 2016

33è Premi d'assaig Josep Vallverdú i 21è Premi de poesia Màrius Torres

El passat divendres 18 de novembre, es va fer públic en roda de premsa al Saló de Plens del Palau de la Paeria, els veredictes dels jurats dels Premis Literaris de Lleida, convocats per l'Ajuntament de Lleida a través de la Regidoria de Cultura i la Diputació de Lleida a través de l’Institut d'Estudis Ilerdencs.

La participació als dos premis ha comptat amb un total de  47 originals, 35  dels quals opten al 21è premi de poesia Màrius Torres, amb una dotació de 6.000€, i 12  originals que opten al 33è premi d'assaig Josep Vallverdú, amb una dotació de 9.000€.
guanyadors dels premis literaris 2016

El jurat del 33è Premi d'Assaig Josep Vallverdú 2016 va fallar a favor de :

Miralls creuats de Roig/Capmany de M. Àngels Cabré


M. Àngels Cabré (Barcelona, 1968), llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona i màster en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, és escriptora, crítica literària especialitzada en literatura feta per dones i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, dedicat a impulsar la cultura feta per dones.

Ha publicat la novel·la El silencio, els poemaris Gran amor i Si se calla el cantor i els assaigs  Leer y escribir en femenino  (2013), A contracorriente. Escritoras a la intemperie del siglo XX (2015) i Wonderwomen. 35 retratos de mujeres fascinantes (2016).

També és autora d’una biografia del poeta Gabriel Ferrater, i també n’ha fet a la traducció al castellà de la seva obra completa. Ha traduït també la poesia d’Oscar Wilde.

Col·labora habitualment en diferents mitjans de comunicació com ara la Vanguardia, El País, RNE, Núvol....

Dóna classes al Màster de Gènere i Comunicació  de la UAB


El jurat del 21è Premi de poesia Màrius Torres 2016  va fallar a favor de :

Silur d’amagatotis d’ Albert Garcia Elena


Albert Garcia Elena (Barcelona, 1970)

Llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona, ha publicat quatre llibres de narrativa i ha estat inclòs en diversos reculls, antologies de relats breus i poesia, sovint amb diferents pseudònims.

És especialista en formats breus, aforística i ludolingüística.

Actualment viu a Barcelona i treballa a la Institució de les Lletres Catalanes.