Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida
Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida
Esteu aquí: Inici Museus i patrimoni Morera. Museu d'Art Modern i Contemporani de Lleida
« Setembre 2023 »
Setembre
DlDtDcDjDvDsDg
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Morera. Museu d'Art Modern i Contemporani de Lleida

Cap Museu Morera

Adreça: Carrer Major, 31 (Edifici Casino), 25007 Lleida

Telèfon: 973 700 419

Web: morera.paeria.cat

Sales d'exposició tancades temporalment

 

El Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida és un servei públic que té com a missió promoure el coneixement sobre l’art modern i contemporani, així com generar-ne de nou, amb una especial atenció a l’art vinculat a les terres de Ponent i en la difusió de les distintes narracions que es deriven de les col·leccions que preserva.

El Morera és un espai obert de debat i reflexió crítica sobre l’art i la cultura del nostre temps, que duu a terme la seva missió amb la complicitat i la implicació dels seus públics per generar experiències entorn de la creació per al gaudi cultural i la transformació de les persones.

El Museu és de titularitat municipal i s'integra plenament en l'organització municipal a través de la Regidoria de Cultura, Educació i Espiorts. Compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
El Museu té suscrits acords de col·laboració institucional amb altres entitats i és membre institucional de l'ICOM, així com de la Xarxa de Museus de les terres de Lleida i Aran.

 

 

EXPOSICIONS REALITZADES

Exposició «Encreuaments. Dipòsits de la Col·lecció Nacional de Fotografia i d'Art Contemporani»

Del 14 de desembre de 2021 al 24 d'abril de 2022

“Encreuaments. Dipòsits de la Col·lecció Nacional de Fotografia i d'Art Contemporani”, produïda conjuntament entre el Museu d'Art Jaume Morera i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, recull l’obra dels fotògrafs vinculats a les terres de Lleida i també les 39 adquisicions corresponents a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani

L'exposició “Encreuaments. Dipòsits de la Col·lecció Nacional de Fotografia i d’Art Contemporani” és una mostra que presenta els dipòsits procedents de les Col·leccions Nacional de Fotografia i d'Art Contemporani de la Generalitat de Catalunya que han ingressat en els darrers anys al museu. Aquestes adquisicions són el fruit de les compres efectuades a partir del desplegament del Pla Nacional de Fotografia i del Pla Integral de les Arts Visuals.

Aquesta exposició recull l’obra dels fotògrafs vinculats a les terres de Lleida Paula Artés, Santi Iglesias, Espe Pons, Jordi V. Pou, Toni Prim i Palmira Puig, corresponents als dipòsits derivats de les adquisicions de 2019, 2020 i 2021 de la Col·lecció Nacional de Fotografia.

L’exposició mostra també les adquisicions corresponents a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani, que des de l’any 2018 s’han dipositat al nostre Museu, en total 39 obres dels artistes Antoni Abad, Nora Ancarola, Mar Arza, Albert Bayona, David Bestué, Albert Coma Estadella, Enric Farrés Duran, Núria Güell, Carles Hac Mor, Àngel Jové, Martin Llavaneras, Pere Llobera, Pol Merchan, Marina Núñez, Olga Olivera-Tabeni, Joan Pallé, Antoni Pinent, Carles Pujol, Lluís Trepat i Rubén Verdú.

 

«Inventari general»

Col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera

baner invetari museu

Aquesta exposició es planteja com un aparador públic de les reserves del Museu. No pretén construir cap relat temàtic ni establir cap trama discursiva, sinó mostrar el major nombre d’obres possible de les col·leccions del Museu, procedents de les distintes operacions d’ingrés que la institució ha realitzat al llarg de la seva història centenària. Es pretén posar de manifest, a través de les accions implícites de tot col·leccionisme, la selecció i l’acumulació, la riquesa patrimonial del Museu.

La mostra incorpora també determinats elements interpretatius, procedents de l’explotació estadística de les col·leccions, que ajudin a caracteritzar-la a partir de les diferents perspectives que, en la seva diversitat, són capaces d’expressar els encerts, les mancances i els conflictes latents o explícits que incorpora una col·lecció artística generada al llarg d’una dilatada història.

Finalment, Inventari general es planteja com un projecte obert, en tant que pretén reflectir els treballs de recerca i la construcció de l’aparat teòric i del discurs que han de conduir els diferents relats que incorporarà l’exposició de la col·lecció en la nova seu del Museu d’Art de Lleida; un espai que també mostrarà el procés de transformació d’un edifici, el de l’antiga Audiència Provincial de Lleida, amb una forta càrrega historicista, en un nou espai arquitectònic vinculat a l’art modern i contemporani.

 

Plàstica i poesia.

Cristòfol-Viladot i Nou plast poemes

Del 17 de juny al 3 d'octubre 2021

L'exposició Plàstica i poesia. Cristòfol-Viladot i Nou plast poemes és una mostra del que va ser la primera publicació de poesia experimental de l’Estat, Nou plast poemes. Aquesta publicació uneix les creacions de l’escultor Leandre Cristòfol (Os de Balaguer, 1908 - Lleida, 1998) i les del poeta i escriptor Guillem Viladot (Agramunt, 1922 - Barcelona, 1999), dues de les figures que representen l’avantguarda artística de la postguerra a les terres de Ponent. Nou escultures i nou poemes es vinculen i relacionen la poesia concreta amb l’escultura experimental, dos llenguatges que van néixer fugint de les limitacions imposades durant els anys 50 i 60 a l’estat espanyol.


L’amistat entre les dues figures va promoure la creació de diversos projectes, però no va ser fins a la publicació de Nou plast poemes el 1965 que es va poder materialitzar, gràcies a l’edició del que seria, anys després, el segell editorial d’Agramunt Lo Pardal. Tanmateix, Nou plast poemes és també un registre del pensament de l’època per part de dues figures de l’avantguarda, un reflex de la mirada de Cristòfol i Viladot sobre temes com l’església, la vida rural i el fugir de la norma a través de l’experimentació artística.