Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida
Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida
Esteu aquí: Inici Museus i patrimoni Museu de l'Automoció Roda Roda La col·lecció
« Novembre 2022 »
Novembre
DlDtDcDjDvDsDg
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

La col·lecció

Cap Col·lecció

 

La col·lecció municipal de vehicles històrics

La col·lecció del Museu Roda Roda consta d’un extraordinari conjunt d’automòbils originals i perfectament restaurats que recorden èpoques passades. Destacar-ne un de sol es fa difícil, ja que tots tenen particularitats que els converteixen en únics. Es pot admirar un Rolls Royce Phantom 1 del 1925, que pertany a un grup exclusiu, ja que la carrosseria només es va incorporar a sis exemplars de la firma, i un Hispano-Suiza del 1917, que destaca pel seu concepte innovador i que es va presentar per primera vegada a la Fira de Mostres de París del 1922. El Biscuter, un autocar Fiat 15 Ter Omnibus del 1915 que feia de cotxe de línia i correus de la línia Lleida-Ponts o un antic tractor –peça imprescindible per la importància que l’agricultura ha tingut i té a Lleida- són altres de les joies del museu.

El fons inicial del museu es va formar arran de l’acord entre l'Ajuntament de Lleida amb el col·leccionista Francesc Segura, formada per 17 automòbils, 5 motocicletes i altres peces relacionades amb l'automoció. A partir d’aquest fons inicial, l'Ajuntament va incrementar la col·lecció amb vehicles històrics de la seva propietat (motos de la Guàrdia Urbana, camions de bombers, cotxes oficials...) i altres col·leccionistes van fer donació dels seus vehicles.

Actualment, la col·lecció municipal la formen un total de 89 peces, entre automòbils, motocicletes, motors i altres peces, com ara surtidors de benzina o els seients dels antics autobusos urbans de Lleida. També hi trobem una col·lecció de miniatures a escala 1:43 donada a la ciutat per Ramon Duró, formada per 1.800 peces.


Els col·leccionistes

El museu acull vehicles cedits en dipòsit pels seus propietaris per al gaudi del públic i que permeten completar i enriquir la col·lecció municipal. Són col·leccionistes i aficionats a l'automoció, que mostren així la confiança i il·lusió en el projecte. Aquests vehicles estan temporalment exposats i van canviant. També està en dipòsit la col·lecció de miniatures a escala 1:24 de Manel Armillas, amb unes 500 peces.

Agraïm la col·laboració del Club de Vehicles Històrics de Lleida i del Club Clàssics Motor Lleida.

 

L’edifici: el taller Velasco

El museu està instal·lada en un antic taller mecànic. L’any 1954, les necessitats del subministrament de combustible a la província de Lleida i també un sector agrícola i industrial en constant creixement van fer que l’empresari Eduardo Velasco García, es decidís a construir un edifici que fos capaç d'allotjar la creixent flota de camions CAMPSA, els quals feien arribar el combustible a les estacions de servei de tota la província. Posteriorment es traslladaran al polígon El Segre. Des d'aquell moment, l'edifici es va dedicar en exclusiva a la comercialització i reparació de turismes i furgonetes industrials i va convertir-se en la seu del concessionari oficial DKW, fabricant de les populars camionetes d'aquesta marca.

Fins al 1964 fou seu de la marca IMOSA, que fabricava sota llicència Auto Union, les anomenades DKW a la seva factoria de Vitoria. L’ any 1972 es va convertir en la seu de MEVOSA, empresa que distribuïa de manera conjunta les marques Mercedes Benz i Volkswagen, mentre continuava amb la fabricació de les DKW. Finalment va esdevenir concessionari oficial Mercedes Benz per a la província de Lleida. L'any 1970 l'Ajuntament de Lleida donà el nom d'Eduardo Velasco a un dels carrers que envolta l’immoble.

L’edifici constava de zona de tallers, àrea de vendes, àrea administrativa, recanvis, serveis i manteniment, juntament amb l’habitatge del propietari.

L'any 1992 l'edifici quedava sense activitat en traslladar-se Mercedes Benz a unes noves instal·lacions als afores de la ciutat. L'edifici va passar a formar part del patrimoni municipal el 1997: la part central va ser reconvertit en l’actual Museu Roda Roda, inaugurat l'any 2002, la part de vendes es va transformar en la Llar Santa Cecília i els habitatges es van convertir en pisos socials.

Els fons del museu es distribueixen per l’antic taller, l'àrea de recanvis i les oficines.