Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Museus i patrimoni Museu de l'Aigua Educació H2O

H2O

menuh2o.jpg

Sota la fórmula de l’aigua, dues molècules d’hidrogen per una d’oxigen, s’amaga un element sorprenent, que tant pot trobar-se en estat líquid, com sòlid o gasós; imprescindible per a la vida; incolor, insípid, inodor; és dissolvent; forma els mars, els rius, els llacs, la pluja, els pols.

El Museu de l’Aigua explica en els seus espais com les persones han utilitzat l’aigua històricament. Però avui, com la usem? En fem un bon ús?

Descobriu-ho amb els següents recursos:

H2O = vida

H20 VIDAQuanta aigua necessitem per sobreviure?

Entre el 60 i el 70 % d’una persona adulta és aigua. El volum de l’aigua s’equilibra amb la set, mecanisme que alerta l’organisme de la pèrdua d’aigua. Es regula des d’un centre hipotalàmic mitjà del cervell i apareix quan el volum de líquids corporals disminueix.

Les pèrdues es produeixen en l’orina (1,2l), femta (0,15l), exhalació (0.6l) i suor (0,5l), amb un total de 2 a 2,5 litres.

La ingesta per equilibrar les pèrdues es fa bevent aigua líquida, però també amb els aliments que mengem i els processos metabòlics de proteïnes, greixos i hidrats de carboni.

 

H2O per un consum responsable

H20 CONSUMEl consum d’aigua per habitant canvia a cada casa, municipi o indret del món.

A Lleida el consum mitjà per habitant l’any 2012 era de 126 litres/dia (amb una important reducció dels darrers anys: per exemple, l’any 2004 el consum era de 187 litres/dia per habitant).

A Catalunya el consum d’aigua es distribueix entre aigua domèstica (19%), usos industrials (9%), usos agrícoles (70%) i ramaderia (2%).

La despesa domèstica es distribueix en: cuinar i beure, higiene personal (rentar-se les mans o les dents, dutxa, banyera...), neteja de la llar i objectes (rentadora, rentaplats, neteja de casa...), vàter i, segons els casos, en reg del jardí o en possibles fuites a les canonades.

 

Recursos en línia sobre l’aigua