Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida
Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida
Esteu aquí: Inici Museus i patrimoni Museu de l'Aigua Museu Rutes de l'aigua

Rutes de l’aigua

Les rutes de l'aigua ofereixen una panoràmica sobre el territori en què els recursos hídrics, les tecnologies i en general la utilització de l'aigua n'és el principal protagonista. Són itineraris a peu o amb transport que ens proposen una determinada lectura dels nostres paratges lligats amb l'aigua. El fil conductor orienta la interpretació dels elements assenyalats en el paisatge a través del reconeixement d'un patrimoni.


1. Ruta de les fonts monumentals: L'aigua potable a la Lleida del s. XVIII

Itinerari per les fonts que distribuïen l'aigua del dipòsit del Pla de l'Aigua, a partir del nou sistema d'abastiment d'aigua potable establert a finals del segle XVIII. L'aigua procedia del canal de Pinyana, omplia el dipòsit i es repartia per les fonts. El recorregut visita les fonts existents i fa referència a les desparegudes, com ara la font de les Sirenes a la plaça de Sant Joan.
Punts d'interés: font de la plaça del Dipòsit, font de Sant Llorenç, font dels Tritons, font del Roser i font de l'Hospital.


2. Ruta pel canal de Pinyana: d’on prové l’aigua que abasteix la ciutat?

Aquesta ruta permet conèixer el recorregut de l’aigua potable abans d’arribar a la ciutat de Lleida. Des de l'inici del canal, descobrim la història d’aquesta antiga infrastructura de la qual en tenim constància des del segle XII, bàsica per a la formació de Lleida i la seva horta.
Punts d'interés: assut de Pinyana i mina, casa del clor, casa de l'aigua i diversos elements d'interés al llarg del canal.


3. Ruta pel canal de Seròs: un canal industrial construït per La Canadenca

Itinerari al llarg d'aquest canal construït entre 1912 i 1914 per tal de portar l'aigua del riu Segre fins a la central hidroelèctrica de Seròs, per tal de poder resseguir la seva història i curiositats.
Punts d'interés: canal de Seròs, campament de La Canadiense a Lleida, presa de Lleida, embassament d'Utxesa i central hidroelèctrica de Seròs.


4. Ruta per la sèquia de Fontanet i els molins de Cervià

Itinerari per conèixer de més aprop la sèquia de Fontanet i els antics molins de Cervià, situats a la partida de Grenyana, que constitueixen dos elements fonamentals del patrimoni de l'aigua de Lleida.
Punts d'interés: ermita i partida de Grenyana, presa de Lleida del canal de Seròs, molins de Cervià i sèquia de Fontanet i parc de la Mitjana.


5. Ruta per la xarxa hidràulica de Copa d'Or

A la partida de Copa d'Or hi trobem un conjunt d'infrastructures hidràuliques que n'han marcat la personalitat i ens mostren la diversitat de les xarxes hidràuliques que envolten Lleida.
Punts d'interés: campament de La Canadiense a Lleida, canal de Seròs, sèquia de Fontanet, torrent de la Femosa, xoperal d'en Tòfol, riu Segre, sèquia de Torres i partida de Copa d'Or.


Per realitzar les Rutes de l'aigua:

  • Al llarg de l'any es realitzen les rutes per al públic en general.
    Consulteu la pàgina d'inici d'aquest web per saber quan es realitzen.
  • Visites guiades per a grups, amb un màxim de 30 persones, prèvia concertació.
  • Durada de les rutes: 4 hores (inclou desplaçaments) (excepte la Ruta de les fonts monumentals, que dura 2 hores).
RoserCerviàRutes de l'aigua