Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Museus i patrimoni Museu de l'Aigua Notícies

Notícies

Ja tenim 3.000 ampolles d’arreu del món!

La col·lecció d’ampolles d’aigua d’arreu del món ha arribat ja a les 3000 ampolles.
La col·lecció d’aigua envasada d’arreu del món no para de créixer. A finals de l’any 2019 vam arribar als 3.000 exemplars, amb l’aigua Primo de Tailàndia, portada per Lucas i Matias Francia, i la gran donació feta al mes de juliol per Oleguer Bernadí.
La col·lecció es forma amb donacions de persones que viatgen arreu del món o que col·leccionen i que aporten el seu gra de sorra per mostrar la diversitat de l’aigua al món. Amb les ampolles podem veure com la composició de l’aigua és diferent depenent del lloc on es troba, però també en podem fixar en les diferències d’envasos, materials, etiquetes, codis de comunicació...
Les ampolles s’exposen a la mostra “Aigües del món”, que s’ha ampliat per poder acollir totes les novetats i poder créixer, ja que la col·lecció és viva. També hi trobareu un espai de conscienciació ambiental.
Ho podeu visitar al campament de la Canadenca de dimarts a divendres d’11 a 14 h i els dissabtes de 17 a 20 h.

150 elements imprescindibles del patrimoni industrial català

El Dipòsit del Pla de l'Aigua de Lleida ha estat inclòs en els  "150 elements imprescindibles del patrimoni industrial català", projecte del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya que ha seleccionat els indrets més emblemàtics del ric llegat industrial català. A ‪‎Lleida també han estat seleccionats l'estació de ferrocarril i l'antic escorxador, avui Teatre Municipal de l'Escorxador. Son elements diversos, que ens ajuden a comprendre l’evolució tècnica i la industrialització a Catalunya i a gaudir del nostre patrimoni.

Podeu consultar tots els elements a http://mnactec.cat/150elements/

La vaga de la Canadenca, ara en una exposició al Museu d'Història de Catalunya de Barcelona

 

Per cloure les commemoracions de la vaga de la Canadenca de 1919, el Museu d'Història de Catalunya a Barcelona presenta una exposició que repassa els esdeveniments, importants per què van suposar l'aprovació de la jornada laboral de 40 hores.

La vaga va tenir una prèvia el desembre de 1918 a Camarasa, on l'empresa hidroelèctrica la Canadenca construïa la presa i la central, amb repercussions a Lleida. Les reivindicacions obreres en aquells dies van nodrir d'arguments la vaga que esclatà a Barcelona el mes de febrer de 1919. S'inicià a les oficines de la Canadenca, per estendre's després tota la companyia i derivar en una vaga general, de les més recordades en la història dels moviments obrers.

El Museu de l'Aigua de Lleida ja va commemorar els fets amb una petita exposició temporal i un cicle d'activitats, amb una conferència i una visita al a central de Camarasa.

Ara, l'exposició a Barcelona permet tenir-ne una visió completa, amb images dels fets, documents i audiovisuals. L'exposició es pot visitar al Museu d'Història de Catalunya (pl. Pau Vila, 3 - Barcelona) fins al 19 d'abril.

Més informació a http://www.mhcat.cat/

El Museu de l’Aigua nou espai expositiu del Dia de la Ciència al Carrer

Més d’un miler de persones participen al Dia de la Ciència al Carrer

L’avinguda Blondel, la Plaça de les Comèdies, el carrer Major, el pati de l’IEI, el Caixafòrum i, també, i com a novetat d’enguany, el Museu de l’Aigua es va omplir de ciència el passat dissabte 24 de maig a la tarda, on els participants podran trobar experiments de tot tipus, robots, exhibició de llibres de divulgació científica i presentacions.

Altres activitats paral·leles, com la visita nocturna al Castell dels Templers la nit de divendres, a les 21.30 hores, que anirà acompanyada d’una sessió d’observació astronòmica a càrrec d’Anicet Cosialls i José Manuel Pérez, o la jornada matinal al Museu de l’Aigua, completaran un esdeveniment de divulgació i promoció de la ciència plenament consolidat a la ciutat. Una altra de les novetats d’enguany serà la presència en el certamen de la nova amiga del Caragol Banyetes, l’Eureka, que ensenyarà als nens i nenes de Lleida que estudiar, aprendre i fer experiments científics també pot resultar divertit. Cal destacar que el cartell del Dia de la Ciència al Carrer ha estat realitzat pels alumnes de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol.

Ciència al Carrer és una fira on divulgadors de la ciència, investigadors, professors, empreses i centres docents mostren el seu treball, tot intentant fomentar la curiositat, la inquietud, la pregunta, l’esperit crític i l’escepticisme davant les explicacions irracionals. El certamen s’emmarca enguany dins l’any Any Oró, una efemèride que té l’objectiu de difondre el llegat i la figura del científic lleidatà Joan Oró i fomentar, d’aquesta manera, la cultura i les vocacions científiques com a motor de creixement personal, cultural i acadèmic.

Els nens pinten amb gel al Museu de l’Aigua

El Museu de l’Aigua ha realitzat el taller Aiguaneu de Nadal 2013, amb un conjunt d’activitats pensades per atansar-se a l’aigua des d’un punt de vista diferent, més creatiu i de reutilització de materials.

La primera activitat ha consistit en pintar amb gel de colors, aconseguits a partir d’aigua tintada. Després d’una pausa per a jocs al jardí del museu, el taller ha continuat amb la decoració de l’arbre de Nadal del museu, enguany fet amb ampolles d’aigua reciclades, que els infants han dibuixat cadascú amb el seu estil. També han pogut fer una gota decorada per ells mateix per al seu propi arbre.

Hi ha participat 25 nens i nenes de 4 a 7 anys.

D’altra banda, el Museu de l’Aigua acull fins el 28 de febrer l’exposició El Pallars il·lumina Catalunya, que ens recorda la importància de l’aigua dels rius de les Terres de Lleida en el procés d’electrificació de Catalunya, ara que se’n compleix cent anys.

Els Pous de gel fan la visita De Sant Marc a Tots Sants

En el recorregut s’ha explicat la preservació del gel natural per poder-ne disposar tot l’any i que les feines d’empouat s’iniciaven per Tots Sants i es començava a distribuir a partir de St. Marc, el 25 d’abril

El Museu de l’Aigua ha organitzat aquest diumenge una visita guiada als Pous de gel de Lleida en la qual hi han participat una seixantena de persones. Els Pous del gel són un dels espais més curiosos del museu, ja que remeten a una tècnica actualment en desús: la preservació del gel natural per a poder-ne disposar tot l’any. Aquesta era la funció primordial dels pous: emmagatzemar-hi blocs de gel durant l’hivern i extreure’ls en funció de les necessitats al llarg de la primavera i l’estiu. El gel es venia i suposava un negoci important pels comerciants. Les feines d’empouat s’iniciaven per Tots Sants i a partir de Sant Marc, el 25 d’abril, començava la distribució.

Els pous de Lleida es troben a l’obaga del turó del castell, en un indret ombrívol per poder preservar el gel. A Lleida n’hi havia dos, edificats l’any 1611, de forma cilíndrica, semisoterrats i coberts amb una cúpula, amb obertures a la part superior, i units per un vestíbul.

El Museu de l’Aigua programa regularment visites als seus espais expositius. La propera activitat serà el dissabte 22 de novembre, a les 12 h, amb una visita guiada al Dipòsit del Pla de l’Aigua i un recorregut per les Fonts monumentals que en repartien l’aigua i que encara es conserven al Centre Històric. L’activitat forma part de la guia d’activitats Colors de Tardor que la Paeria ha promogut amb la col·laboració de 42 entitats i associacions de la ciutat i que inclou més de 400 propostes lúdiques i participatives.


 

El Museu de l’Aigua commemora el Dia Mundial de l’Aigua

El 22 de març va ser el dia assignat per l’ONU per a celebrar el Dia Mundial de l’Aigua. És un dia per reflexionar sobre aquest element fonamental per a la vida, sobretot des del punt de vista global. Enguany se celebra sota el lema “Un dia per a l’aigua i aigua per a un desenvolupament sostenible”, amb eixos temàtics sobre salut, natura, urbanització, indústria, energia, alimentació i igualtat, i la seva relació amb l’aigua. L’objectiu és conscienciar la població sobre els reptes de futur: garantir l’accessibilitat de totes les persones i la qualitat de l’aigua i les accions per assolir una distribució justa, adequada i durable. En teniu més informació a http://www.unwater.org/worldwaterday

El Museu de l’Aigua se suma a aquesta commemoració amb un conjunt d’activitats que permeten divulgar el patrimoni de l’aigua a Lleida, que ens remeten als usos ancestrals de l’aigua a la ciutat, però també amb accions que ens parlen del nostre present. Tot plegat ens ha de permetre reflexionar sobre què fem amb l’aigua i quins reptes se’ns plantegen pel futur.

En concret, es faran visites guiades als punts d’interès del Museu de l’Aigua, una caminada popular per diversos espais de l’aigua de la ciutat, un tast d’aigua i una festa popular.

Programa d’activitats:

Visites als espais del Museu de l’Aigua:

Dissabte 14 de març, 11h: campament de La Canadiense

Dissabte 14 de març, 12.30h: molí de Sant Anastasi

Diumenge 15 de març, 11h: dipòsit del Pla de l’Aigua

Diumenge 15 de març, 12.30h: pous del gel

Visites guiades gratuïtes. Inscripcions al tel. 973 211 992

 

Caminada pels espais de l’aigua de Lleida

Dissabte 21 de març, 10.30h des del campament de La Canadiense

Itinerari guiat a peu de 6 km per visitar els indrets més destacats de Lleida on l’aigua hi té un paper important: el riu Segre, la Mitjana i els espais del Museu de l’Aigua

Activitat gratuïta. Inscripcions al tel. 973 211 992

Col·labora: Ateneu Popular de Ponent

 

Tast d’aigües

Dissabte 21 de març, 18h, campament de La Canadiense

Tast per comprovar la diversitat de l’aigua al món, i aprendre a distingir el gust i les propietats.

Preu: 3€ per persona. Inscripcions al tel. 973 211 992

Col·labora: BO de Shalom Botiga Celler.

 

Festa de l’aigua

Diumenge 22 de març, de 10 a 14h, parc de la Mitjana

Festa popular on descobrir nous aspectes de l’aigua i gaudir d’activitats lúdiques en aquest espai natural.

Més informació a http://sostenibilitat.paeria.cat/

 

Més informació de les activitats del museu

Visites al Museu de l’Aigua durant l’estiu

Durant tot l’estiu el Museu de l’Aigua obre els seus espais per a què turistes i ciutadans els puguin descobrir, en horari de visita lliure durant tot l’estiu, i ofereix també un programa de visites guiades per a facilitar la interpretació i coneixement dels seus espais.

Així, el dissabtes als matins s’obre el Molí de Sant Anastasi (de 12 a 14h), on es pot visitar lliurement aquest antiquíssim molí fariner, d’origen medieval. S’hi pot veure part de la maquinària original i el pas de la sèquia de Fontanet, amb l’aigua de la qual es movia el molí.

Les visites guiades previstes al Molí de Sant Anastasi seran el dissabte 25 de juliol a les 18.30h i el divendres 21 d’agost a les 12.30h.

Dissabtes a la tarda és el torn del Campament de La Canadiense (de 17 a 20h), on es poden veure les exposicions “La força de l’aigua. El Dr. Pearson i les obres de la Canadiense a Lleida” que explica la història de l’espai i de la construcció del canal de Seròs, així com la importància que van tenir per Lleida. També s’hi exposa “Aigües del món”, que presenta la col·lecció d’ampolles d’aigua envasada d’arreu del món, portades pels mateixos visitants i que actualment aplega 1800 ampolles. I els més petits hi trobaran “H2O laboratori creatiu”, un espai per experimentar amb l’aigua i descobrir els seus secrets.

Les visites guiades previstes al Campament de La Canadiense seran el dissabte 25 de juliol a les 17h i el divendres 21 d’agost a les 11h.

Els diumenges es pot visitar (de 12 a 14h) el Dipòsit del Pla de l’Aigua, primer dipòsit d’aigua de la ciutat, de finals del segle XVIII, que garantia el subministrament. Avui és un espai magnífic i captivador. El dipòsit està obert mentre duren les obres de millora de l’accessibilitat.

Les visites guiades previstes al Dipòsit del Pla de l’Aigua seran el divendres 24 de juliol a les 11h i el dissabte 22 d’agost a les 11h.

Finalment, s’ofereixen visites guiades als Pous del gel el divendres 24 de juliol a les 12.30h i el dissabte 22 d’agost a les 12.30h.

Per assistir a les visites guiades només cal apuntar-se al telèfon 973 211 992 o museuaigua@paeria.cat . Per visitar els espais no és necessari, s’hi pot accedir llirement.

Totes les activitats són gratuïtes

Projecte H2O, o com submergir-se al món de l’aigua

El projecte H2O del Museu de l’Aigua de Lleida realitza una àmplia diversitat d’activitats per a petits i grans durant tot l’any. Hi destaquen les visites guiades pel patrimoni de l’aigua de Lleida, les caminades pels paisatges de l’aigua, les conferències i les observacions astronòmiques i les activitats familiars relacionades amb l’aigua, que s’organitzen a l’estiu i per Nadal, i on els infants realitzen diversos experiments i proves per conèixer les propietats d’aquest element. Puntualment s’organitzen activitats especials amb motiu de dates assenyalades.

També podeu participar-hi online, amb els recursos de l’apartat http://cultura.paeria.cat/museus-i-patrimoni/museu-de-laigua/educacio/H2O

Per estar al dia de les activitats familiars del Museu, podeu subscriure-us al seu newsletter, enviar un correu a museuaigua@paeria.cat o consultant l’agenda de la ciutat (www.paeria.cat/agenda)