Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Lleida
Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Lleida
Esteu aquí: Inici Museus i patrimoni Museu de l'Aigua Notícies Nova exposició al Museu de l’Aigua: "Joan Oró. El científic de la vida"

Nova exposició al Museu de l’Aigua: "Joan Oró. El científic de la vida"

Nova exposició al Museu de l’Aigua: "Joan Oró. El científic de la vida"

Nova exposició al Museu de l’Aigua: JOAN ORÓ. EL CIENTÍFIC DE LA VIDA.

Exposició del llegat de Joan Oró, dipositat per la Fundació Joan Oró i que es troba a l’antic xalet dels enginyers del Campament de la Canadenca.


El llegat de Joan Oró

El Llegat Oró és un fons d’alt valor, generat durant la vida professional de Joan Oró, exemplificador del treball d’un científic rellevant de nivell internacional, de l’herència d’un lleidatà universal i amb un valor patrimonial innegable.

El títol de la nova exposició al Museu de l’Aigua recull el lema de que moure Joan Oró: descobrir l’origen de la vida. Deia que hem de ser humils, ja que la vida ve de molècules molt senzilles. Descobrir aquestes molècules escencials i com van sorgir va motivar el seu treball científic.

L’exposició mostra les peces més rellevants del llegat:

  • la taula de treball, de model presidencial, que va viatjar de Lleida a Houston i tornada a Lleida, amb cadires a joc.

  • llibretes de treball amb anotacions i llibres especialitzats.

  • fotografies personals, diplomes i commemoracions rebudes al llarg de la seva carrera.

  • imatges originals de la NASA.

  • globus de Mart i de la Lluna.

  • instruments de treball, com ara un ordinador Macintosh, una càmera Polaroid o diapositives.

  • mostres de meteorits que va estudiar, amb els embalatges originals.

 

En total son 161 objectes.

L’exposició es complementa amb la biografia de Joan Oró i un vídeo explicatiu de la seva vida i una entrevista de l’any 2002, cedits per TV3.

L’exposició ocupa una sala de l’antic xalet dels enginyers, al recinte del campament de la Canadenca. Amb aquesta ubicació, es crea un paral·lelisme entre els enginyers que van desenvolupar la hidroelectricitat a les Terres de Lleida, i la figura de Joan Oró, que va treballar en un camp diferent però amb la voluntat d’estudiar l’origen de la vida, a partir de la curiositat i la motivació per la ciència.

La voluntat de l’exposició és difondre la figura de Joan Oró, però també el foment de la ciència entre els joves. Ell era molt conscient de la transcendència de la tasca educadora. La docència, tot compartint el laboratori amb molts alumnes, va ser l’eix de la seva missió.

L’exposició ha estat organitzada per l’Ajuntament de Lleida, i les peces han estat cedides en dipòsit per la Fundació Joan Oró.


Univers aigua

El Llegat Oró permetrà desenvolupar el projecte Univers aigua, de divulgació de l’aigua des d’un punt de vist multidisciplinar, més enllà de la visió patrimonial duta a terme fins ara al Museu de l’Aigua. El programa vol desenvolupar propostes educatives sobre el paper de l’aigua en l’aparició de la vida a la Terra, els seus usos al llarg de la història de la humanitat i el patrimoni local de l’aigua, els reptes de present i futur de l’aigua, la presència de l’aigua en altres planetes i la importància en les recerques astronòmiques, i les característiques de l’aigua. El programa es plasmarà en activitats per a centres educatius, observacions astronòmiques i cicles de conferències.

La missió del Museu de l’Aigua és la preservació i la difusió del patrimoni de l’aigua a Lleida. L’objecte del museu són els paisatges, les tecnologies i la cultura de l’aigua, i el llegat patrimonial que han deixat a Lleida. Per tant, la recerca i la tecnologia relacionades amb l’aigua són un dels eixos fonamentals del museu.

Un altre eix de treball és l’estudi acadèmic del llegat, amb la col·laboració amb la Universitat de Lleida o altres organismes encarregats de l’estudi del Llegat Oró. La voluntat actual de la Fundació Oró és inventariar i catalogar el Llegat, garantir la seva preservació en les millors condicions possibles i establir programes de difusió. Aquests objectius son compatibles amb l’exposició de part del llegat al Museu de l’Aigua.

 

Informació pràctica:

Ubicació: Museu de l’Aigua: Campament de la Canadenca. Av. Miquel Batllori 52 – 25001 Lleida

Horaris: de dimarts a diumenge d’11.00 a 14.00 h.

Entrada gratuïta