Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Museus i patrimoni Museu de l'Aigua Publicacions

Col·lecció Patrimoni Industrial de Lleida

Cap publicacions

Aquesta col·lecció del Museu de l'Aigua de Lleida va ser guardonada amb el Premi Bonaplata de Difusió, del Museu Nacional de Ciència i Tècnica de Catalunya, en l’edició de 2006.
Direcció de la col·ecció Montse Sánchez Pagès

Núm. 1
Els Pous de gel de Lleida
Montse Sánchez.  Ajuntament de Lleida, març de 2004

Explica l’origen, funcionament i finalitats dels dos Pous de Gel del segle XVII  situats al Baluard de Louvigny del Turó de la Seu Vella. Un recorregut  històric  ens endinsa en una activitat pre-industrial poc coneguda, però habitual a Catalunya,  que explica com es fabricava gel,  de quina manera es conservava i quins eren els seus usos. També detalla l’ús organitzatiu del treball  i com va evolucionar   per donar servei a la ciutat fins la invenció de les modernes neveres elèctriques.

Núm. 2
Records d'un rec urbà. La sèquia de Fonanet i el molí de Sant Anastasi o de Vilanoveta
Xavier Eritja, Pau Plana, Montse Sánchez , gener de 2006

És un estudi  sobre la sèquia de Fontanet i el seu lligam amb el molí de Vilanoveta, dos punts de gran interès  del nostre territori de l’aigua, ja que són representatius de la gran horta de la ciutat de Lleida i del seu llegat industrial a través del temps.
Partint del concepte  “sèquia”, ens endinsem en la història i orígens de la de Fontanet . Anem  resseguint la seva evolució tant geomorfològica com dels aprofitaments i la gestió, des de l’època andalusí fins a l’actualitat.
Un altre punt clau de la present publicació és mostrar el funcionament dels molins hidràulics, tot fent referència explicita a alguns dels que han funcionat a  la ciutat com el de sant Anastasi, que centra la publicació, però també el de Cervià, que s’abasteix de la mateixa sèquia de Fontanet i que esdevé una altre vestigi del nostre passat pre-industrial.

Núm. 3
La Força del Canal de Seròs. El Dr. Pearson i les obres de la Canadiense a Lleida.
Enriqueta Vendrell, abril 2007

Lleida té un paper molt important en l’evolució tecnològica de producció d’energia hidroelèctrica en convertir-se, el 1914, en gran productora sobretot a causa de la implantació al territori de l’empresa canadenca Barcelona Traction Light and Power, coneguda popularment com La Canadiense.

En aquesta publicació podem conèixer com es va construir el canal de Seròs i la Central de Seròs, la  trajectòria i quines conseqüències, positives i negatives, afectaren a la ciutat.

Núm. 4
Fonts, pous, aljubs ... i aixetes. La distribució de l'aigua potable a Lleida, dels inicis a l'actualitat.
Enriqueta Vendrell, octubre 2008

La publicació  fa un repàs a la història dels abastiments d'aigua a la ciutat de Lleida, des de la seva fundació fins a les darreres obres  de distribució que es duen a terme a la xarxa actual de la ciutat.
El recorregut s’atura especialment en l’obra del dipòsit del Pla de l'Aigua del segle XVIII, que marca un punt d’inflexió ja que s’estableix per primera vegada un sistema  per a la distribució