Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Museus i patrimoni Museu de l'Aigua Publicacions

Col·lecció "Patrimoni Industrial de Lleida"

Cap publicacions


Col·lecció que recull la recerca generada pel museu de cadascun dels seus espais propis. Els llibres tenen un format divulgatiu, amb moltes imatges i documents, per facilitar el coneixement del patrimoni de l'aigua a Lleida. La col·lecció va ser guardonada amb el Premi Bonaplata de Difusió, atorgat per l'Associació del Museu Nacional de Ciència i Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya, en l’edició de 2006.
Direcció de la col·lecció: Montse Sánchez Pagès

Edicions en català.

Disponibles a la Botiga del museu (Campament de la Canandenca. Av. Miquel Batllori 52) i a l'oficina de Turisme de Lleida (C. Major 31).

 

Núm. 1: Els Pous de gel de Lleida

Montse Sànchez Pagès

Explica l’origen, funcionament i finalitats dels dos Pous de Gel del segle XVII  situats al Baluard de Louvigny del Turó de la Seu Vella. Un recorregut  històric  ens endinsa en una activitat pre-industrial poc coneguda, però habitual a Catalunya,  que explica com es fabricava gel,  de quina manera es conservava i quins eren els seus usos. També detalla l’ús organitzatiu del treball  i com va evolucionar   per donar servei a la ciutat fins la invenció de les modernes neveres elèctriques.

Edita: Ajuntament de Lleida. 2004

ISBN: 84-89781-47-8

 

Núm. 2: Records d'un rec urbà. La sèquia de Fontanet i el molí de Sant Anastasi o de Vilanoveta

Xavier Eritja, Pau Plana i Montse Sànchez

És un estudi  sobre la sèquia de Fontanet i el seu lligam amb el molí de Vilanoveta, dos punts de gran interès  del nostre territori de l’aigua, ja que són representatius de la gran horta de la ciutat de Lleida i del seu llegat industrial a través del temps.
Partint del concepte  “sèquia”, ens endinsem en la història i orígens de la de Fontanet. Anem  resseguint la seva evolució tant geomorfològica com dels aprofitaments i la gestió, des de l’època andalusí fins a l’actualitat.
Un altre punt clau de la present publicació és mostrar el funcionament dels molins hidràulics, tot fent referència explicita a alguns dels que han funcionat a  la ciutat com el de sant Anastasi, que centra la publicació, però també el de Cervià, que s’abasteix de la mateixa sèquia de Fontanet i que esdevé una altre vestigi del nostre passat pre-industrial.

EXHAURIT.

Edita: Ajuntament de Lleida. 2006

ISBN: 84-89781-82-6

 

Núm. 3: La Força del canal de Seròs. El Dr. Pearson i les obres de la Canadiense.

Enriqueta Vendrell

Lleida té un paper molt important en l’evolució tecnològica de producció d’energia hidroelèctrica en convertir-se, el 1914, en gran productora sobretot a causa de la implantació al territori de l’empresa canadenca Barcelona Traction Light and Power, coneguda popularment com La Canadiense.

En aquesta publicació podem conèixer com es va construir el canal de Seròs i la central de Seròs, la trajectòria de la companyia i els seus treballadors i les conseqüències positives i negatives per a la ciutat.

Edita: Ajuntament de Lleida. 2007

ISBN: 978-84-89781-97-9

 

Núm. 4: Fonts, pous, aljubs... i aixetes. La distribució de l'aigua potable a Lleida, dels inicis a l'actualitat.

Enriqueta Vendrell

La publicació  fa un repàs a la història dels abastiments d'aigua a la ciutat de Lleida, des de la seva fundació fins a les darreres obres  de distribució que es duen a terme a la xarxa actual de la ciutat.
El recorregut s’atura especialment en l’obra del dipòsit del Pla de l'Aigua del segle XVIII, que marca un punt d’inflexió ja que s’estableix per primera vegada un sistema  per a la distribució d'aigua potable a la ciutat i defineix el subministrament actual.

Edita: Ajuntament de Lleida. 2008

ISBN: 978-84-96855-27-4

 

Altres publicacions:

Més clar que l'aigua

Meritxell Bosch, Pau Plana i Montse Sànchez

Guia per visitar el Dipòsit del Pla de l'Aigua i les fonts del Centre Històric en família, en format de gimcana autoguiada. A partir de la informació disponible al dipòsit i les pistes que trobareu a les fonts, podeu completar les proves que surten al llibret i saber-ne més de l'aigua a Lleida.

Disponible a la recepció del Dipòsit (c. Múrcia 10)

Edita: Ajuntament de Lleida. 2004

ISBN: 84-89781-51-6