Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida
Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida
Esteu aquí: Inici Museus i patrimoni Museu de l'Aigua Recerca Projectes de recerca

Recerca

El patrimoni industrial té una gran rellevància al nostre país. La industrialització forma part de les característiques definitòries de Catalunya, essent un element clau per explicar la nostra història col·lectiva.

El Museu de l'Aigua, des de la seva creació, rehabilita i recupera espais emblemàtics de la ciutat vinculats amb l'aigua, i que configuren els seus punts d'interès.

En aquest sentit, els projectes de recerca del museu estan encaminats a generar coneixement entorn els espais que formen el museu i el patrimoni immaterial que s’hi vincula.

La recerca es materialitza en les exposicions del museu i en les Publicacions.

 

Projectes de recerca:

 

Recuperació de la memòria històrica del campament de la Canadenca: entrevistes als antics treballadors, familiars i estudiosos de la hidroelectricitat a Lleida, i recerca documental i bibliogràfica en arxius. Projecte en col•laboració amb la Universitat de Lleida. La recerca generada es plasma en l'exposició "La força de l'aigua" del Campament de la Canadenca

 

Patrimoni hidroelèctric. Portal web que uneix museus i centres d’interpretació situats en centrals hidroelèctriques, amb horari estable i serveis educatius. Amb la col•laboració d’Endesa. Consultable a www.patrimonihidroelectric.com

 

L’abastiment d’aigües a Lleida. Recerca documental sobre els diferents abastiments d’aigua a la ciutat de Lleida. Inclou documentació arqueològica, fotografies, mapes i projectes. La recerca generada es plasma en l'espai del Dipòsit del Pla de l'Aigua.

 

Joan Oró: amb motiu del trasllat de part del llegat de Joan Oró al Museu de l'Aigua l'any 2021, s'està treballant en l'inventari i catalogació del fons. En col·laboració amb la Fundació Joan Oró.

 

Els regadius històrics, molins i horta: programa de recerca entorn el Molí de Sant Anastasi, que consta de recerca documental i bibliogràfica sobre el mateix molí i l'inventari de les peces i béns mobles, en col·laboració amb l'Arxiu Arqueològic de Lleida. Per context, el programa s'amplia a la sèquia de Fontanet, el molí de Cervià i el canal de Pinyana, i l'Horta de Lleida en general.

Participació en el Grup d'Estudis Horta Riu, format a l’empara de l’Ateneu Popular de Ponent per cohesionar la recerca sobre l’horta de Lleida i difondre els seus valors. El Museu de l’Aigua hi aporta itineraris de descoberta i materials de difusió

 

Rehabilitacions arquitectòniques:

 

capcalera_recerca.jpg

Campament de La Canadiense:

  • Rehabilitació dels habitatges i del xalet central per a seu central del Museu de l'Aigua, entre 1998 i 2002 .
  • Restauració de l'antic dipòsit d'aigües del campament, entre 2006 i 2007.

 

Dipòsit del Pla de l’Aigua:

  • Recuperació del dipòsit i espai de recepció, entre 1998 i 2001.
  • Urbanització de la plaça del Dipòsit, amb la impermeabilització parcial del dipòsit, 2011.
  • Obres de millora de l'accessibilitat al dipòsit, amb la construcció d'un ascensor i rampes d'accés i serveis adaptats, 2015.

 

Pous del gel:

  • Rehabilitació dels Pous del gel, de l’any 1994. Oberts al públic per part del Museu de l’Aigua a partir del 2004.
  • Adequació de l’entorn dels Pous del gel, amb la urbanització del nou parc de Santa Cecília i un nou ascensor d’accés al conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, al costat dels pous, entre 2008 i 2011.

 

Molí de Sant Anastasi o de Vilanoveta:

  • Rehabilitació de l'edifici del molí, entre 1997 i 2008.
  • Adequació de l'entorn del molí i la sèquia de Fontanet, entre 2006 i 2007.
  • Restauració de part de les peces del molí, entre 2006 i 2007.
  • Obres d'accessibilitat i subministraments al molí, 2022.