Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies 11ª edició de Ciència al carrer

11ª edició de Ciència al carrer

Dissabte 27 de maig de 2017, de 16 a 20h

Arriba l’11a edició de Ciència al carrer, la fira de divulgació científica on centres educatius, investigadors i institucions mostren en ple centre de Lleida tota mena d’experiments científics.

S’hi presenten centenars d’experiments de tota mena, de física, química, biologia, geologia, tecnologia, robòtica, lògica matemàtica, plantejaments que fan pensar i reflexionar el perquè dels fenòmens que observem a la natura.

La fira tindrà lloc el dissabte a la tarda a l’entorn de l’edifici de l’IEI, ocupant la plaça de la Catedral, el carrer Vila de Foix, l’avinguda de Blondel i el pati de les Comèdies.

Hi hauran 76 taules que presentaran diverses experiències científiques.

D’aquestes, 38 corresponen a centres educatius, provinents de la ciutat de Lleida i de la comarca, però també d’altres ciutats de Catalunya, com ara Valls, Girona, l’Arboç, Reus o Balaguer. Els alumnes d’escoles i instituts presentaran experiments i recursos que han treballat durat el curs, i sumen un miler de participants. Ells són els veritables protagonistes. L’intercanvi entre les explicacions del jovent, que assisteix encuriosit a les mostres d’altres companys, és el veritable valor de Ciència al Carrer.

També hi prendran part 17 divulgadors de ciència, persones que es dediquen a presentar experiments de forma didàctica, per promoure els valors científics. Enguany hi participaran divulgadors provinents de Lleida, Girona, Andorra, Saragossa, Madrid, San Sebastià i Màlaga.

Finalment, 21 taules corresponen a entitats, empreses i institucions diverses, com ara el Museu de l’Aigua de Lleida, diversos departaments de la Universitat de Lleida o empreses presents al Parc Científic i Tecnològic de Gardeny. S’hi presentaran projectes diversos, com per exemple noves impressions en 3D.

 

Activitats previstes:

Al matí tindrà lloc una prèvia de la fira: “La Gran Experiència”. Es tracta d’un experiment científic de gran format per posar en evidència l’existència de la pressió que exerceix el pes de l’aire atmosfèric i de la que no en som conscients. Serà entre les 11.30 i les 12.30 al pati de les Comèdies.

Una novetat d’enguany és la gimcana “Els cinc reptes de Ciència al carrer”, que consisteix en un recorregut per diferents parades de la fira. Per motivar els participants a assistir a les explicacions d’un experiment de ciència en cinc taules i respondre a una qüestió plantejada pel divulgador en relació a l’explicació del fenomen.

Des de l’Obra Social la Caixa s’han organitzat també activitats que tindran lloc davant la seu de CaixaForum Lleida a l’avinguda de Blodel. Dissabte 27 de maig, de 17 a 20 h, hi haurà l’activitat “Creactivity”, inspirada en la metodologia Thinkering, ideada per l'equip de l'Exploratorium de San Francisco, en què els nens i nenes de 7 a 12 anys poden practicar l'art de pensar amb les mans, mentre dissenyen, fan i experimenten. El joc es converteix en un motor per a la creativitat, l'experimentació, la innovació i l'aprenentatge de la ciència. I el dissabte, de 17 a 20 h, i diumenge, d'11 a 14 h hi haurà la mostra “Mira’m i descobreix l’emocionant món del sucre i la diabetis”, una exhibició de realitat virtual interactiva sobre els processos metabòlics relacionats amb el consum d'aliments i les alteracions que desencadenen les complicacions, com per exemple la ceguera, en pacients amb diabetis. Activitat oberta, conduïda per un monitor.

Activitats paral·leles:

Observació astronòmica:

Divendres 26 de maig, a les 22 h es realitzarà una observació del cel nocturn de la ciutat des del Castell del Rei, amb plantada de telescopis a la terrassa del castell.
A càrrec del grup d’astronomia de l’observatori de l’INS d’Alcarràs.
Activitat gratuïta. No cal inscripció.

Amb la col·laboració del Consorci del Turó de la Seu Vella.

 

Activitats prèvies:

Vinculat amb Ciència al carrer s’han programat altres esdeveniments de divulgació científica durant la segona quinzena de maig.

Fem ciència a l’escola. IV Congrés Anna Gené.

Els dies 17 i 18 de maig va tenir lloc a l’Auditori del Centre de Cultures Transfronterer de la Universitat de Lleida aquest congrés on centres educatius de primària presenten les seves recerques en l’àmbit científic, en un entorn universitari i rigorós.

En aquesta edició hi van participar representants de 11 escoles de Lleida i entorn, amb 500 alumnes que presentaven els seus projectes de recerca científica.

Visita al CAEM

El dilluns 21 de maig va tenir lloc una visita al Centre d’Art d’època Moderna situat al Parc Científic de Gardeny, per conèixer de primera mà la tecnologia aplicada a l’ estudi rigorosament científic i ètic del patrimoni artístic del món medieval i modern: arquitectura, escultura, pintura, orfebreria, ceràmica, etc. I la feina duta a terme per aquest centre científic punter.

 

Organització

Ciència al carrer està organitzat per:

Centre de Recursos Pedagògics del Segrià. Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Ajuntament de Lleida

Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida

Amb el suport de:

FECYT Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia.

Obra Social la Caixa.

Amb la col·laboració de:

Consorci del Turó de la Seu Vella