Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies 12ª edició de Ciència al carrer

12ª edició de Ciència al carrer

Per 12è any consecutiu, arriba una nova edició de Ciència al carrer, la fira de divulgació científica on centres educatius, investigadors i institucions mostren en ple centre de Lleida tota mena d’experiments científics.

Dissabte 26 de maig de 2018, de 16 a 20h

S’hi presenten centenars d’experiments de tota mena, de física, química, biologia, geologia, tecnologia, robòtica, lògica matemàtica, plantejaments que fan pensar i reflexionar el perquè dels fenòmens que observem a la natura.

La fira tindrà lloc el dissabte a la tarda a l’entorn de l’edifici de l’IEI, ocupant la plaça de la Catedral, el carrer Vila de Foix, l’avinguda de Blondel i el pati de les Comèdies.

En aquesta edició hi hauran 83 taules que presentaran diverses experiències científiques.

D’aquestes, 41 corresponen a centres educatius, provinents de la ciutat de Lleida i de la comarca, però també d’altres punts de Catalunya i Andorra. Els alumnes d’escoles i instituts presentaran experiments i recursos que han treballat durat el curs, i sumen un miler de participants. Ells són els veritables protagonistes. L’intercanvi entre les explicacions del jovent, que assisteix encuriosit a les mostres d’altres companys, és el veritable valor de Ciència al Carrer.

També hi prendran part 21 divulgadors de ciència, persones que es dediquen a presentar experiments de forma didàctica, per promoure els valors científics. Enguany hi participaran divulgadors provinents de Lleida, Girona, Andorra, Saragossa, Madrid, San Sebastià i Màlaga.

Finalment, 21 taules corresponen a entitats, empreses i institucions diverses, com ara el Museu de l’Aigua de Lleida, diversos departaments de la Universitat de Lleida o empreses presents al Parc Científic i Tecnològic de Gardeny. S’hi presentaran projectes diversos,.

Activitats previstes:

Al llarg del matí del dia 26 de maig, tindran lloc les activitats:

  • A l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs es presentarà el Pla STEM.CAT, entre les 10.30 a 13.30h. Es tracta d’un pla d’impuls de les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i matemàtiques per promoure un augment en l’interès per aquests estudis, que s’ha reimpulsat recentment amb la inclusió de quatre nous àmbits d’actuació prioritaris entre els quals destaca la posada en marxa d’un programa per promoure les vocacions tecnològiques entre els joves, especialment entre les noies. Hi haurà una presentació a càrrec d’Esther Pintó i presentació de projectes.
  • Des de l’Obra Social la Caixa s’han organitzat el concert “Petit univers”. Tindrà lloc dissabte a les 12h a l’auditori de CaixaForum Lleida. Es tracta d’un concert pedagògic en què s’explica la història de l’univers a través d’una narració dinamitzada i combinada amb acompanyament musical en directe. Les imatges que es van projectant al llarg del concert posen en relleu i exemplifiquen el que s’està explicant. Activitat recomanada per infants a partir de 6 anys.
  • Des del Museu de l’Aigua es realitzarà una visita guiada al Dipòsit del Pla de l’Aigua a les 12.30h, per a totes aquelles persones que no  coneixen l’espai, enfocada a descobrir el funcionament del dipòsit i la distribució d’aigua potable a la ciutat.

Durant la tarda, mentre duri la fira:

  • Degut a l’èxit de l’any passat, torna la gimcana “Els cinc reptes de Ciència al carrer”, que consisteix en un recorregut per diferents parades de la fira. Per motivar els participants a assistir a les explicacions d’un experiment de ciència en cinc taules i respondre a una qüestió plantejada pel divulgador en relació a l’explicació del fenomen. Aquesta activitat fomenta la curiositat dels infants i la descoberta i l’intercanvi amb d’altres expositors.
  • A l’interior de l’edifici de l’IEI hi haurà cúpula amb projecció de 360.
  • Davant de CaixaForum Lleida, “Un carro ple d’experiments”, dirigit a persones a qui agrada resoldre reptes i enigmes i s’emocionen buscant l’explicació científica de diferents fenòmens, amb una activitat que es desenvolupa al voltant d’un carro ple d’experiments científics d’allò més sorprenents.

Activitats prèvies:

Maig és un mes de ciència a Lleida, ja que Vinculat amb Ciència al carrer es celebra el congrés Fem ciència a l’escola. IV Congrés Anna Gené.

En l’edició de 2018, el congrés ha tingut lloc els dies 16, 17 i 18 de maig a l’Auditori del Centre de Cultures Transfronterer de la Universitat de Lleida. Els centres educatius de primària hi presenten les seves recerques en l’àmbit científic, en un entorn universitari i rigorós. En aquesta edició hi han participat representants de 18 escoles de Lleida i entorn, amb 500 alumnes que presentaven els seus projectes de recerca científica.

 

Organització

Ciència al carrer està organitzat per:Centre de Recursos Pedagògics del Segrià. Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Lleida I Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida

Amb la col·laboració de: Obra Social la Caixa i Universitat de Lleida