Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies Acte d’inauguració de la instal·lació "Variacions" de JOSEP GUINOVART

Acte d’inauguració de la instal·lació "Variacions" de JOSEP GUINOVART

 

Dedicada al gran compositor i amic Carles Santos

Dimarts 26 de juny, a les 12h, al Palau de la Llotja de Lleida

 

Dins del marc de commemoracions que se celebren entorn del 10è aniversari de la mort de l'artista català Josep Guinovart, el proper dimarts dia 26 de juny tindrà lloc al Palau de la Llotja de Lleida, a les 12h, l’acte d’inauguració de la instal·lació "Variacions" que Guinovart va dedicar al gran compositor i amic Carles Santos.

Aquesta proposta vol ser un doble homenatge: per una part, a Guinovart i per l'altra, al recentment desaparegut Carles Santos.

L’obra és composta per una escultura-piano i per 2 plafons intervinguts per l'artista amb 20 estampes digitals.

El 12 de desembre de 2017 es complíen 10 anys de la mort de Josep Guinovart. Per aquest motiu la Fundació Privada Espai Guinovart Agramunt ha impulsat l’Any Guinovart a través d'un ampli programa d’exposicions, taules rodones, lectures, concerts i projeccions de documentals, amb l'objectiu de redescobrir l'artista que durant més de setanta anys va conrear la pintura, l'escultura, el gravat, la il.lustració, l'escenografia i el cartellisme.

Àlex Susanna és l’encarregat de comissariar les desenes d’activitats que configuren l'intens programa de l’Any Guinovart, les quals tenen lloc arreu de Catalunya, en museus, galeries, escoles d’art, teatres o cellers, tots en estreta vinculació amb l’artista, i amb el suport i la implicació de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona i Lleida, els Ajuntaments de Barcelona, Lleida, Agramunt i Castelldefels, l’Institut Ramon Llull i la Institució de les Lletres Catalanes.

El dissenyador Miquel Milà ha creat el logo de l’Any Guinovart que acompanya totes les publicacions que es realitzen al seu voltant, inclòs el catàleg que, un cop acabat l’Any Guinovart, es publicarà amb el recull de totes les activitats que s’hi hagin dut a terme.

L'excel·lent acollida de l'Any Guinovart per part d'institucions públiques i privades d'arreu del territori ha fet que desbordi l'any 2018, bo i començant el 12 de desembre de 2017 i acabant el maig de 2019.

 

“Josep GUINOVART (1927-2007) va ser un dels màxims exponents de l'avantguarda plàstica catalana i espanyola de la 2ona meitat del s.XX, i encarna com pocs la figura de l'artista en mutació constant, delerós d'interactuar amb la realitat de múltiples maneres. Per això podem dir que es reinventa constantment -realista, expressionista, matèric, informalista, abstracte: cap d'aquestes etiquetes no l'abasta en tota la seva complexitat- i concep la seva obra com un procés de recerca inacabable pel que fa a l'ús de tècniques, suports i materials.

Enfront del purisme de crítics com Clement Greenberg que reclamaven cenyir-se a la superfície plana del llenç i a les propietats derivades dels pigments, Guinovart se serveix de qualsevol objecte o matèria amorfa per incorporar-los a les seves obres, bo i expandint el quadre cap a la condició d'escultura i alhora dotant-lo d'un prosaisme, una fisicitat i una intencionalitat que l'acosten de manera ben eficaç a l'espectador: és el que Maria Lluïsa Borràs va qualificar com de brutalisme crític.

Sovint situada a mig camí entre la pintura i l'escultura, l'obra de Guinovart és un mitjà per atrapar la realitat, per fer-la seva i posseir-la, per incidir-hi, per recrear-la, per transformar-la, però mai per representar-la ni emular-la. Dotat d'una personalitat explosiva com pocs, sotmet els seus múltiples estímuls -naturals, urbans i culturals- a un aparent procés de desintegració formal a fi i efecte de recompondre'ls, injectar-los nova vida i fer-los renéixer.

Ara bé, més enllà d'aquest indefallent afany d'experimentació i recerca formal, cal no oblidar que és l'aplicació del pigment el que atorga a l'obra de Guinovart el seu darrer sentit. Al cap i a la fi, estem davant d'un gran colorista, d'algú que se serveix primorosament dels colors primaris per plasmar amb la màxima intensitat el seu imaginari carregat d'humanisme, sentit crític i lirisme. La seva doncs és una obra profundament compromesa amb el seu temps, el seu país, la seva cultura i el seu ofici. Ja fa deu anys que Josep Guinovart ens va deixar però la seva obra ens interpel·la més que mai.

Per tot això, l'Any Guinovart és una magnífica ocasió per revisitar, conèixer o descobrir alguna d'aquestes múltiples cares d'una obra en permanent procés d'expansió, diàleg i reinvenció. A fi d'abastar-les en el seu conjunt, l'Any Guinovart ha estat concebut com una autèntica constel·lació d'actes i exposicions, entre els quals destaquen les exposicions dedicades al cartellisme (Museu de l'Hospitalet), a l'erotisme (Fundació Antiga Caixa Terrassa), al seu polifacetisme (l'Espai Guinovart d'Agramunt), a la fecunda relació amb França (Institut Francès), al seu vessant més escultòric (Fundació Fran Daurel), a l'obra de gran format (Fundació Lluís Coromina, Banyoles), a Frederic Chopin (Cartoixa de Valldemosa, Mallorca), a les arrels tarragonines i mediterrànies (Museu d'Art Modern, Tarragona), a l'escenografia (l'Institut del Teatre), al gravat i a Goya al CIEC (Centro Internacional de la Estampa Contemporánea de Betanzos), a la música (Museu de la Música) o la restrospectiva a la Fundació Vila Casas, amb què es clourà de manera espectacular tot un any dedicat a redescobrir i reinterpretar l'obra d'aquest artista tan singular.

Liderada per la Fundació Privada Espai Guinovart d'Agramunt, una efemèride d'aquesta envergadura no hauria estat possible sense l'estreta col·laboració, coordinació i complicitat de tot un conjunt d'institucions, com ara el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona i Lleida, els Ajuntaments de Barcelona, Castelldefels, Lleida i Agramunt, el MNAC, la Filmoteca de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes. A tots ells el nostre agraïment més profund.”

Àlex SUSANNA. Comissari de l'Any Guinovart