Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies "Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge" al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida.

"Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge" al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida.

Dijous, 2 de novembre de 2017, a les 18.00 h. Museu d’Art Jaume Morera de Lleida

Prèviament es durà a terme l’ofrena floral al monument del Liceu Escolar a les 17.00 hores a l’Avinguda de Blondel (davant de la Regidoria de Cultura).


INTERVINDRAN
Sr. Àngel Ros i Domingo, alcalde de Lleida
Sr. Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva
Sra. Montserrat Parra, regidora de polítiques a favor de la creativitat, la Cultura, l’Educació i els Esports de l’Ajuntament de Lleida.
Sr. Jesús Navarro, director del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida.
Sr. Oriol Bosch, comissari de l’exposició i tècnic del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida

 

Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge

Museu d’Art Jaume Morera
Sala d’exposicions temporals (Av. Blondel, 40, baixos)
Del 2 de novembre de 2017 al 21 de gener de 2018

El dia 2 de novembre de 1937 nou avions de l’aviació feixista italiana van bombardejar la ciutat de Lleida, un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil Espanyola, juntament amb els de Guernica, Durango o Granollers. En l‘ofensiva contra la població civil van morir més de dues-centes cinquanta persones, inclosos mig centenar de nens que en el moment de la funesta envestida de les bombes eren a les aules del Liceu Escolar.
El mateix dia, un grup de periodistes que es dirigien a Barcelona des del front d’Aragó, van rebre la notícia que Lleida havia estat brutalment bombardejada.


Entre ells, es trobava el fotoperiodista Agustí Centelles (València, 1909 –Barcelona, 1985) -avui en dia, considerat un dels pioners del fotoperiodisme modern al nostre país-, que en arribar a la ciutat va realitzar un extens reportatge
gràfic sobre els efectes del bombardeig. Algunes de les imatges preses a Lleida per Centelles es van difondre internacionalment i actualment han esdevingut no només una icona de la Guerra Civil Espanyola sinó també de tota la història del segle XX.

Amb motiu del vuitantè aniversari del tràgic esdeveniment, el Museu d’Art Jaume Morera, amb la col·laboració del Centro Documental de la Memoria Histórica (CDMH), institució que actualment custodia l’Arxiu Centelles, presenta per primera vegada el reportatge complet del bombardeig realitzat pel fotògraf català; una setantena d’instantànies que no només revelen els mètodes de treball de l’autor, sinó que posen de manifest que Centelles va saber testimoniar com ningú el drama humà i la violència criminal d’un dels episodis més colpidors de la Guerra Civil a Catalunya.

 

Consulteu el fulletó de l'exposició