Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies Avui s'inaugura l'exposició "Ricard Viñes en concert (1898-1928): 30 anys de cartellisme"a París

Avui s'inaugura l'exposició "Ricard Viñes en concert (1898-1928): 30 anys de cartellisme"a París

Sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida

del 24 d’octubre al 18 de novembre de 2018

Inauguració: Dimecres 24 d’octubre, a les 20h

 

A l'exposició, oberta fins al 18 de novembre, s'hi poden veure un total de 15 cartells de recitals oferts pel pianista Ileidatà des de 1898 fins a 1928, en una de les sales de concert parisenques més importants del moment, la Salle Érard. S'exposen per primer cop una part de la col·lecció de cartells del Fons Ricard Viñes

 

La col·lecció que actualment custodia l'Arxiu Municipal de Lleida, forma part de llegat que la família de Viñes va cedir a la ciutat de Lleida. Ara, en ocasió de la celebració de l'aniversari de la mort del pianista, s'ha aprofitat per restaurar una part de la seva magnífica col·lecció de cartells d'època. La tria s'ha fet en funció de l'especial significació de cada concert en la trajectòria de Viñes i del seu valor documental i estat de conservació.

 

A més d'una rellevància musical indiscutible, els documents exposats són un testimoni gràfic excel·lent del cartellisme publicitari de principis del segle XX. El conjunt de cartells del Fons Ricard Viñes és un dels més rellevants del seu tipus en l'àmbit internacional.

Aquesta mostra recull alguns dels cartells dels recitals que Viñes va oferir a la mítica Salle Érard de París entre 1898 i 1928. Aquest auditori, situat a la rue du Mail, estava annexat a l’hôtel particulier i a la factoria de la família Érard, una nissaga de constructors de pianos establerta el 1777 que es comptava entre les més innovadores i importants del moment.

Ricard Viñes ocupà una posició absolutament singular en la vida musical parisenca de principis del segle XX. Pocs intèrprets van desenvolupar una carrera concertística tan intensa i transcendent com la que el pianista lleidatà desplegà des del seu primer recital, el 1895, just després de guanyar el cobejat Primer Premi del Conservatori de París.

Des del primer moment, la seva incansable aposta per la música dels compositors de les noves generacions (Debussy, Ravel, Satie, Séverac, Falla, Mompou…) el va convertir ràpidament en el protagonista absolut de les estrenes i primeres audicions de la nova música per a piano. Un compromís que va mantenir durant tota la seva trajectòria, sense deixar mai de banda el repertori que conforma el cànon de la literatura pianística (des de Bach fins a Schuman, Chopin o Liszt).

La Salle Érard, de dimensions molt apropiades per a la música de cambra i lloada per la seva acústica, va esdevenir un dels auditoris parisencs amb més activitat de l’època i l’espai on es van produir els debuts de grans intèrprets i les estrenes d’obres rellevants de la història de la música.

Viñes, ell mateix pianista emblemàtic de la marca Érard (com ho havia sigut Liszt en el seu temps), va ser el protagonista de moltes d’aquestes estrenes i alguns dels seus nombrosíssims recitals a la Salle Érard es compten entre els més importants i exitosos de la seva carrera.

La cura amb la qual la família del pianista atresorà aquests documents i la seva generositat en fer donació de part del llegat del pianista a la ciutat de Lleida, han permès que puguem gaudir d’aquests testimonis de l’evolució del cartellisme musical de principis del segle passat. Uns materials extremadament fràgils i escadussers, però d’una rellevància històrica i estètica que ara, un cop restaurats, es presenten al públic per primer cop.

Comissariat: Màrius Bernadó

Conservació i restauració dels cartells: Núria Vila, Grafia

Fotografia: Xavier Goñi, Audiovisuals. Universitat de Lleida

 

Ho organitza: Ajuntament de Lleida i Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs

Hi col·labora: Universitat de Lleida