Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies Celebració dels 100 anys de la vaga de la Canadenca a Lleida

Celebració dels 100 anys de la vaga de la Canadenca a Lleida

L’any 1919 un conflicte laboral a l’empresa Riegos y Fuerza del Ebro, coneguda com La Canadenca, va generar una vaga general i la paralització de la ciutat de Barcelona entre els mesos de febrer i març. Després de nombrosos conflictes, mítings, repressió sindical i estira-i-arronsa entre l’empresa, el govern i els sindicats, es van obtenir algunes millores, entre les quals destaca la jornada laboral de 8 hores diàries, decretada a tot l’Estat.

La vaga va tenir un precedent a Camarasa, on els obrers de la presa en construcció es van declarar en vaga l’1 de desembre de 1918. Després d’uns dies de conflictes entre sindicats, empresa i policia, es va decretar la vaga general a la província. Tanmateix, la forta repressió i la coerció van fer que els obrers donessin per acabada a vaga el 14 de gener. Les reclamacions de Camarasa es reprendran uns dies més tard a Barcelona.

Destaca el paper clau de Salvador Seguí, Noi del Sucre, en el desenvolupament de la vaga i la seva resolució. Seguí va ser clau per l’acceptació de les condicions ofertes per l’empresa, en el famós míting de les Arenes.

Des del Museu de l’Aigua de Lleida, la seu central del qual es troba en unes antigues instal·lacions de l’empresa (el campament de transmissió de Lleida, al costat del canal de Seròs), es commemoren aquests fets amb un seguit d’activitats:

Exposició: “100 anys de la vaga de la Canadenca”

Exposició informativa de la vaga, a partir de la cronologia dels fets a Camarasa i a Barcelona, amb referències a Lleida. L’exposició es troba instal·lada a l’exposició permanent “La força de l’aigua. El Dr. Pearson i les obres de La Canadiense a Lleida”, ja que s’ha concebut com un complement i aprofundiment en els temes tractats en l’exposició existent.

De desembre de 2018 a maig de 2019. Museu de l’Aigua: Campament de la Canadiense (av. Miquel Batllori 52 – Lleida). Horaris de visita: de dimarts a divendres de 10 a 14 h i dissabtes de 17 a 20h. Entrada lliure.

 

Conferència: “La vaga de la Canadiense en el seu context”, a càrrec d’Antonieta Jarné.

Xerrada divulgativa sobre la vaga de la Canadenca, entesa dins d’un context general de lluita obrera per a millores laborals i de gran conflictivitat al llarg del primer terç del segle XX.

Antonieta Jarné és historiadora i professora de la Universitat de Lleida, especialitzada en moviments socials, franquisme i vida quotidiana.

La xerrada tindrà lloc el dijous 17 de gener a les 19h al Campament de La Canadiense.

 

Ruta “Camarasa, inici de la vaga”

Sortida per conèixer de primera mà l’embrió de la vaga amb una visita als llocs on va succeir: la central hidroelèctrica de Camarasa, en aquells moments en obres, i els campaments dels treballadors. La sortida inclou la visita a les instal·lacions actuals i a l’exposició Camarasa 1917-1923”, que ofereix un recorregut exhaustiu per les obres de la presa i pels fets de la vaga.

Dissabte 16 de febrer, de 10h a 13h. Cal inscripció prèvia al tel. 973 211 992

 

Visita temàtica “100 anys de la vaga de la Canadiense”

Visita guiada per al públic en general centrada als fets de la vaga, a partir de les exposicions del campament de La Canadiense de Lleida.

Dissabte 16 de març, a les 18h.

 

Activitats educatives

La vaga de la Canadenca s’inclourà en les activitats educatives que el Museu de l’Aigua ofereix relacionades amb el tema: la visita guiada “La força de l’aigua” i el taller experimental “L’energia de l’aigua” durant els mesos de gener a abril de 2019.