Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies "La Patum i altres patrimonis" a la Casa els Gegants de Lleida

"La Patum i altres patrimonis" a la Casa els Gegants de Lleida


Del 6 al 29 de maig
Casa dels Gegants (Av. Blondel, 64)

Horari: Dilluns, de 10-14 h. Dimarts a divendres, de 10-14 h i de 17-20 h.
Dissabtes, d’11-13.30 h i de 17-20 h. Diumenges i festius, d’11-13.30 h

 

Per motius aliens a l’organització, l’exposició “Gent de Festa” no es podrà mostrar a la Casa els Gegants de Lleida, tal com s’havia comunicat i anunciat. En el seu lloc, i per mantenir la voluntat d’apropar diferents exposicions i mostres sobre la cultura popular i tradicional, des del proper dia 6 i fins el dia 29, s’hi podrà veure l’exposició “La Patum i els altres Patrimonis”.

 

La Patum i els altres patrimonis.

http://ajuntament.barcelona.cat/museuetnologic/ca/node/198/

“El Museu Etnològic de Barcelona ha documentat les festes i a la gent que les fa, en viu i en directe, i ho ha fet captant les imatges dels processos de treball i de creació col·lectiva en un espai i durant un temps tan extraordinaris com efímers. Algunes festes i tradicions com la Patum de Berga són ja patrimoni de tota la Humanitat. Aquest patrimoni intangible mereix una mirada íntima, una perspectiva interna per entendre millor la seva dinàmica.

Allò que la gent som capaços d'imaginar col·lectivament és molt valuós. La Cultura és una construcció simbòlica que fem els humans. Mengem, cantem i ens emocionem seguint pautes apreses en família, en colla, en societat.

Inventem tradicions, creiem en mites i construïm noves llegendes. Però si una cosa sabem fer és crear col·lectivament el prodigi de la festa.

Algunes festes i tradicions com la Patum de Berga, el Misteri d'Elx, la Muixaranga d'Algemesí, el Cant de la Sibil·la de Mallorca i els Castells, són ja patrimoni de tota la Humanitat. Però hi ha aspectes d'aquest patrimoni intangible que mereixen una mirada íntima, una perspectiva interna per entendre millor la seva dinàmica.

En aquesta terra passen sovint aquestes coses, cada tarda que les dones i els homes baixen de casa i es troben al local de la comissió de festes per a imaginar com serà el guarnit. A cada tall de tisora, a cada cop de martell es construeix alguna cosa més que una il·lusió.

Darrera d'aquests prodigis hi ha un patrimoni que cal valorar. El Museu ha documentat les festes i a la gent que les fa, en viu i en directe, i ho ha fet captant les imatges dels processos de treball o de creació col·lectiva en un espai i durant un temps tan extraordinaris com efímers.

Aquesta pràctica transcendeix les disciplines i s'aplica de forma eficaç i propera a la societat més immediata, perquè implica de forma activa els protagonistes de la cultura, transforma de forma petita i concreta realitats dinàmiques i ben carregades de símbols, potencia valors a l'escala més propera, menuda, modesta, humana.

Aquesta exposició proposa un itinerari objectual i conceptual de la ma de la gent que fa les festes, els altres patrimonis”.