Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies Diàlegs culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida

Diàlegs culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida

Per Sant Jordi llegeix música tradicional

Ivó Jordà, músic graller, presenta Fitxa tècnica de la gralla. Per conèixer i entendre l'instrument

Sergi Llena, músic gaiter, presenta Repertorio para cobla ribagorzana i Método de gaita de bot

Dijous, 21 d’abril, a les 19:30 h. Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida

(C/St. Martí s/n. Baixos de l’Església de Sant Martí)

En dates ja properes a Sant Jordi aquesta sessió de Diàlegs Culturals, que tindrà lloc el proper 21 d'abril, dijous, a les 19:30 h, al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida (Carrer Sant Martí, s/n, baixos de l'església de Sant Martí), comptarà amb la presència de dos conferenciants que presenten llibres relacionats amb la música tradicional:

  • Ivó Jordà, músic graller, presenta Fitxa tècnica de la gralla. Per conèixer i entendre l'instrument

Sinopsi del llibre:

La gralla és un instrument molt arrelat a la tradició catalana i protagonista de nombroses manifestacions folklòriques del nostre país. Durant dècades, el seu so ha voltat per places, carrers i escenaris d’arreu, i ho continua fent: “la gralla està de moda”. Per això, cada vegada són més les obres adreçades a ella i els projectes en què participa. Però, tothom sap què és una gralla? Saben tots els compositors i arranjadors les seves possibilitats? Es coneixen bé els diferents models, la seva tessitura, els recursos musicals, les articulacions possibles, etc.? Per tal d’aconseguir una resposta afirmativa a aquestes preguntes, aquest llibre aprofundeix en el món de la gralla, contextualitzant-la dins l’entorn musical i el seu context històric, i sobretot explicant tot el que cal saber per conèixer i entendre l’instrument. Després de llegir aquest llibre, ningú podrà preguntar-se: què és una gralla?

  • Sergi Llena, músic gaiter, presenta Repertorio para cobla ribagorzana i Método de gaita de bot

Sinopsi dels llibres:

Després de llarg temps investigant i evolucionant la Trompa de Graus o Trompa de Ribagorça (anomenada també gaita de Caserres), sorgeix la necessitat de crear arranjaments i una pedagogia del repertori i els instruments ribagorçans. Aquesta música s’interpreta amb la cobla de gaita i trompa.

Aquest nou repertori  inicia un nou camí, realitzant polifonies en el repertori, materialitzant la idea en la formació de la Cobla Ribagorçana (gaita, trompa en sol, trompa en fa i tarota), inspirada en la formació dels antics Gaiters de Casserres, que tanta importància han tingut per aquestes terres.

 

18 d’abril de 2016

Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix

Correu-e: actpaurembiaix@gmail.com