Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies El Dipòsit del Pla de l’Aigua, 100% accessible

El Dipòsit del Pla de l’Aigua, 100% accessible

El Dipòsit del Pla de l’Aigua ja és 100% accessible després que l’Ajuntament de Lleida hagi instal·lat un ascensor i hagi habilitat itineraris i recorreguts interiors i exteriors oberts a tothom. El paer en cap, Àngel Ros, acompanyat dels tinents d’alcalde Fèlix Larrosa i Rafael Peris, ha visitat l’espai patrimonial que avui ha estrenat aquest projecte de millora de l’accessibilitat al Dipòsit, juntament amb el director dels SSTT de Governació i Relacions Institucionals, Jordi Curcó, i el president de l’AV de Jaume I, Jaume Millas. L’actuació forma part del pla de foment turístic que la Paeria desenvolupa amb la col·laboració de la Generalitat.

L’alcalde ha explicat que la posada en funcionament de l’ascensor permet l’accés a col·lectius que fins ara tenien l’entrada limitada, com gent gran o persones amb mobilitat reduïda. D’aquesta manera, es dóna continuïtat al discurs de l’aigua que integren diversos espais patrimonials, com aquesta “Catedral de l’Aigua”. El pla de foment turístic inclou també, com ha assenyalat Ros, altres actuacions com, entre altres, els treballs de rehabilitació que s’estan fent al Call Jueu, amb el descobriment d’importants vestigis de la Lleida del segle XIII i XIV. 

L’ascensor s’ha col·locat aprofitant el buit que hi havia en un espai amb unes escales de pedra i maó massís que connectaven a la planta baixa, que estaven declarades en estat de ruïna, per on sembla que es manipulaven les aixetes i els passos a conduccions de l’aigua. A més d’aquesta obra, s’han habilitat recorreguts interiors i exteriors accessibles. L’itinerari des de l’ascensor fins al dipòsit, que salva un desnivell de set metres, ha aprofitat el pas existent excavat al mur i ha inclòs la construcció d’una rampa accessible fins a la cota del paviment del dipòsit.

L’alcalde ha explicat l’obra s’ha adjudicat per 109.000 euros i que garanteix la seguretat i l’accessibilitat dels lleidatans i els turistes que vulguin conèixer aquest destacat espai patrimonial de la ciutat.

Per la seva banda, Peris, com a responsable de la Promoció de la ciutat i el Turisme, ha afirmat que el Dipòsit de l’Aigua és un dels monuments que es visiten més admirats i que la instal·lació de l’ascensor ajudarà a donar-lo a conèixer i a difondre’l encara més. Jordi Curcó ha posat en valor el monument, com a patrimoni del centre Històric i de la ciutat, que ara és accessible a tothom, i ha valorat també el foment turístic que s’està fent al barri històric conjuntament entre Paeria i Generalitat. Igualment el president de l’entitat veïnal ha destacat la millora en aquest espai.

El Dipòsit de l’aigua fou construït el 1784 amb l'objectiu d'abastir d'aigua potable la ciutat, per tal de superar les deficiències de la Lleida medieval i combatre les epidèmies. Fins el 1901, quan va ser substituït per les instal·lacions a Les Basses, va fer l’abastiment de l’aigua a la ciutat, suposant una millora en l’àmbit de la salut pública i del propi servei. L’aigua que l’omplia provenia del canal de Pinyana i es distribuïa a la població mitjançant cinc fonts monumentals. És un edifici de grans dimensions, construït amb 25 pilastres de pedra, essent la seva capacitat de 9 milions de litres d’aigua. Actualment és el centre d'interpretació de l'aigua potable.