Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies El Dipòsit del Pla de l’Aigua de Lleida celebra els seus 225 anys amb diverses activitats per a tots els públics

El Dipòsit del Pla de l’Aigua de Lleida celebra els seus 225 anys amb diverses activitats per a tots els públics

presentacio dels 225 anys del diposit aiguaEl Dipòsit del Pla de l’Aigua celebra enguany els 225 anys des de la finalització de les obres de construcció. El Governador Blondel va entregar a la ciutat el 29 d’octubre de 1792 el “Depósito de fuentes [...] para su conservación, cuidado y Gobierno, quedando exhonerado de todo ello la Colectora de Espolios”. Les obres s’havien iniciat l’any 1784 amb l’objectiu d’abastir d’aigua potable la ciutat i fer-ne la distribució per tota la ciutat.

L’aigua, que procedia del canal de Pinyana, es repartia per tota la població a través del Dipòsit i sis fonts monumentals: la font dels Tritons, la font del Roser, la font de l’Ensenyança, la font de l’Hospital, la font de Sant Francesc i la font de les Sirenes. Aquesta construcció subterrània té una capacitat per a 9 milions de litres d’aigua i va estar en funcionament fins als anys 70 del segle XX.

225 anys més tard de la seva construcció, el Dipòsit del Pla de l’Aigua continua donant servei, ara com a punt d’interès del Museu de l’Aigua. Durant els primers deu mesos d’aquest any 2017, han visitat aquest espai 4600 visitants, dels quals 3360 són escolars.

 

ACTIVITATS PREVISTES:

Amb motiu del seu 225è aniversari, el Museu de l’Aigua de l’Ajuntament de Lleida ha programat un conjunt d’activitats per a tots els públics al voltant de la data del 29 de novembre. Aquests actes, que s’inicien el proper cap de setmana, tindran continuïtat durant el primer semestre de 2018.

 

PORTES OBERTES

Durant el proper cap de setmana es realitzarà una jornada de portes obertes, on s’obriran les portes del dipòsit i es faran visites breus i gratuïtes a l’espai, els dies dissabte 25 i diumenge 26 de novembre, de 12 a 14h,.

 

CONCERT DEL COL·LECTIU FREE’T

A més, el dissabte 2 i diumenge 3 de desembre a les 19h, 19.45h i 20.30h el Col·lectiu musical Free’t inundarà el Dipòsit amb la seva proposta musical “Líquid Drone. Immersió sonora.” Els músics proposen una experiència acústica única, amb una atípica formació pensada i dissenyada especialment pel Dipòsit del Pla de l’Aigua.

El grup realitzarà un concert basat en material sonor organitzat prèviament i que anirà modificant-se molt lentament a partir de la direcció de l’Arnau Millà, director de Col·lectiu Free’t. Una proposta que està pensada per mimetitzar-se amb l’espai on es durà a terme; ser una presència tan real com els murs, les columnes i el sostre del dipòsit, una massa sònica imponent i aclaparadora que atrapa, envolta i inunda als oients que s’hi vulguin submergir. La música drone es caracteritza per l’absència de patrons rítmics i les propostes sonores consisteixen en mantenir diverses notes, acords, masses sonores o textures esteses en una durada de temps molt llarg.

Per poder gaudir del concert gratuït cal recollir invitació prèvia a la Regidoria de Cultura de Lleida a partir del 27 novembre, per a una de les sessions que es realitzarà. L’aforament és limitat a 30 persones per sessió.

 

EXPOSICIONS

A banda de les activitats especials, els visitants podran gaudir a partir del dissabte 25 de novembre de l’exposició “El projecte del dipòsit als arxius”, que mostra alguns documents del segle XVIII relatius a l’obra del Dipòsit. Mostra realitzada en col·laboració amb l’Arxiu Capitular de Lleida i l’Arxiu Municipal de Lleida.

El Dipòsit del Pla de l’Aigua acull també fins el 28 de gener de 2018, la instal·lació artística d’Elena Alonso ”Visita guiada (segundo moviemiento)” que forma part de la 10a Biennal Leandre Cristòfol organitzada pel Centre d’Art la Panera. Una intervenció site specific creada pel Dipòsit, consistent en uns passamans que emboliquen, envolten o creuen els pilars. Les singulars barranes alternen diversos materials com ceràmica, ciment, fusta o coure i conviden el visitant a recórrer l’espai en una experiència tàctil.

El Dipòsit del Pla de l’Aigua està obert al públic els dissabtes i els diumenges de 12 a 14h, i en visites concertades durant la setmana. L’entrada és gratuïta.