Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies El documental multipremiat ‘For Sama’ inaugurarà la 1a edició de Visual Art - Festival Internacional de Cinema de Lleida

El documental multipremiat ‘For Sama’ inaugurarà la 1a edició de Visual Art - Festival Internacional de Cinema de Lleida

El documental multipremiat ‘For Sama’ inaugurarà la 1a edició de Visual Art - Festival Internacional de Cinema de Lleida

El documental multipremiat ‘For Sama’

El drama social ‘Volver a empezar' ('Herself'), de Phyllida Lloyd, clourà el certamen

La 1a edició de Visual Art està marcada per una forta presència femenina. En total 51 dones cineastes participen en el festival

Jaume Balagueró i Juan Mariné, Premis d’Honor del festival. Agnès Varda, Josep Maria Forn, Paco Poch i Francesc Betriu també seran homenatjats

La pel·lícula documental  ‘For Sama’ ('Para Sama'), de Waad Al-Kateab i Edward Watts, inaugurarà la 1a edició de Visual Art- Festival Internacional de Cinema de Lleida, que se celebra entre el 29 d’octubre i el 9 de novembre.

For Sama gira al voltant de la fortalesa amb què una dona jove enfronta l'amor i la maternitat en un clima de guerra. La narració es realitza a través d'una carta que escriu una mare a la seva filla. En ella, es relata la vida de Waad Al-Kateab durant els cinc anys de conflicte bèl·lic a Síria, context en el qual la jove s'enamora d'un estudiant de medicina, es casa i dóna a llum a Sama.

Mentre tot el poble sirià intenta escapar del país, el matrimoni decideix quedar-se al comandament d'un hospital de voluntaris fundat per curar els ferits de guerra. La història de Waad revela el veritable dilema al qual s'enfronta la protagonista quan li toca prendre una difícil decisió: abandonar la ciutat per mantenir la seva filla fora de perill, encara que això suposi al mateix temps abandonar la seva pròpia lluita per la llibertat.

La pel·lícula va ser nominada als Oscar 2019 i va rebre nombrosos premis entre els quals destaquen el BAFTA (British Academy Film Award) al millor documental, 4 premis BIFA (British Independent Film Awards) incloent Millor Pel·lícula, Premi del Cinema Europeu al Millor documental i premi National Board of Review (NBR) a la llibertat d’expressió, entre d’altres.

Per la seva banda, 'Volver a empezar' ('Herself'), dirigida per Phyllida Lloyd, serà l'encarregada de cloure el festival el 8 de novembre.

'Volver a empezar' ('Herself') és el tercer llargmetratge de la directora britànica Phyllida Lloyd i es tracta d'un drama sobre l'abús domèstic i la crisi de l'habitatge actual. Phyllida Lloyd és coneguda mundialment per la comèdia musical 'Mamma Mia' i el biopic de Margaret Thatcher, 'La dama de hierro', per la qual Meryl Streep va aconseguir el tercer Oscar de la seva carrera.

'Volver a empezar' ('Herself') s'inclou dins de la Secció Oficial “Cinema del Món” i es podrà veure al Visual Art després d'una gran acollida als festivals de Sundance i Sant Sebastià.

La 1a edició de Visual Art està marcada per una forta presència femenina en totes les seccions. En total 51 dones directores participen en el festival.

 

Premis d'Honor i homenatges

El cineasta lleidatà Jaume Balagueró ('[REC]', 'Mientras Duermes') i el director de fotografia i restaurador de la Filmoteca espanyola, Juan Mariné ('Los guardiamarinas', 'La grieta') rebran els Premis d'Honor del festival en homenatge a les seves carreres. L'acte tindrà lloc a la gala inaugural del certamen.

D'altra banda, el festival retrà homenatge a la cineasta Agnès Varda, amb la projecció de la còpia restaurada de 'Sans toi ni loi", al cineasta català Josep Maria Forn, amb la projecció de 'La pell cremada', al productor Paco Poch, de qui es presentarà la seva darrera producció, el documental sobre Jaume Plensa, 'Jaume Plensa, em sents?', i al director Francesc Betriu, que va morir recentment i de qui es projectarà 'Furia española'.

Per últim, el festival celebrarà en aquesta edició el 60 aniversari de l'estrena de 'Dode's-K-Den', d'Akira Kurosawa.

 

Festival també online

Atesa l’actual situació sanitària, el festival també tindrà una versió online que permetrà arribar a un públic més ampli i aconseguir una edició molt més segura.

Properament es comunicaran tots els detalls d’aquesta modalitat online.

Visual Art – Festival Internacional de Cinema de Lleida neix amb la voluntat de ser una porta d’entrada del cinema independent al mercat espanyol i una plataforma per difondre el cinema català a l’exterior. Visual Art posa el focus principalment en els nous llenguatges, el cinema fet pel talent més jove i les produccions catalanes.

El festival compta també amb un compromís amb l’agenda 2020-2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, un pla d’acció per la lluita per la igualtat i l’eradicació de la pobresa.

Visual Art s’uneix a la sòlida oferta audiovisual de la ciutat de Lleida per fomentar l’accés del públic al cinema com un art i un vehicle de comunicació i aspira a convertir-se en un referent del talent emergent dins l’àmbit audiovisual.

L’Ajuntament de Lleida organitza el Visual Art – Festival Internacional de Cinema de Lleida amb el suport de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, amb la col·laboració d’Screenbox Lleida, CaixaForum i la Universitat de Lleida