Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies El Museu d’Art Jaume Morera celebra el seu Centenari

El Museu d’Art Jaume Morera celebra el seu Centenari

El Museu d’Art Jaume Morera celebra el seu Centenari

Museu d'Art Jaume Morera

Durant aquest 2017 se celebra el centenari del Museu d'Art de Lleida, ara Museu d'Art Jaume Morera, un dels museus d'art modern i contemporani més antics de l'estat espanyol. Inaugurat l’11 de maig de 1917, el Museu ha desplegat al llarg de tots aquests anys una activitat desigual en funció de les circumstàncies històriques que li ha tocat viure. La celebració del centenari ens proporciona una magnífica ocasió per cercar la implicació de tota la ciutadania a través d’un especial programa d’activitats.


Unes actuacions que buscaran oferir una lectura dels moments claus que han definit la seva història, una nova mirada sobre la seva realitat actual i el seus fons artístics i una aproximació al que han de ser els seus relats de futur, un conjunt que remarqui i reforci el paper referencial que ha de jugar el Museu en la configuració participativa de la memòria cultural i artística de la nostra gent.


El Museu planteja el centenari com una efemèride oberta a la participació de totes aquelles persones i institucions interessades, com les del Centre d’Art La Panera, el Museu de Lleida o l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que plantejaran iniciatives col·laboratives en les seves respectives seus a partir de fons artístics del nostre Museu. Un implicació que es pot estendre a altres entitats i institucions culturals.


Les propostes d'activitats pròpies del Museu s'articulen als voltants de 3 eixos temporals: passat, present i futur.


Passat: El Museu d’Art Jaume Morera. 100 esdeveniments que han marcat una història centenària. La història del Museu serà la protagonista del proper número de la col·lecció municipal de llibres "Gramalla”. Aquesta publicació recollirà els 100 esdeveniments que han marcat la singladura històrica del Museu. Els autors seran Jesús Navarro i Esther Solé.


Present: “Connexions” En aquest apartat, es presentarà una exposició a partir de les connexions que es poden establir entre algunes de les seves millors obres i aquelles altres procedents de les millors col·leccions artístiques del país, cercant relacions inèdites i posant de manifest la rellevància de la col·lecció del nostre Museu. L’exposició “Connexions” s’articularà sobre la base de 16 obres de la col·lecció del Museu, seleccionades a partir d'una tria prèvia, que han de tenir la seva correspondència amb altres 16 obres cedides temporalment per les col·leccions artístiques
més rellevants del país. Els encarregats de cercar aquestes connexions seran al seu torn també 16 crítics i historiadors de l’art seleccionats per a l'ocasió.


Futur: La càpsula expositiva: “Visions de la Guerra Civil i l’exili” El Museu posarà en marxa la taula curatorial dissenyada per elaborar el nou discurs del Museu, conformada per historiadors i crític locals i forans, en una estructura dual que cercarà el coneixement local amb la mirada crítica externa per tal de bastir un relat de l'art a Lleida en la seva doble vessant de receptora de fenòmens artístics i emissora de determinades aportacions a la cultura artística del país. Els treballs d'aquesta taula curatorial han de donar lloc a la presentació enguany d’una petita mostra que serveixi d’assaig dels seus plantejaments.

“Visions de la Guerra Civil i l’Exili” En base a l’eix central del reportatge fotogràfic d’Agustí Centelles sobre el bombardeig de Lleida de l’any 1937, del qual es complirà el 80 aniversari, es presentaran les diferents visions sobre el conflicte, la rereguarda i el primer exili d’una generació de creadors. Aquesta mirada expositiva sobre el futur del Museu es presentarà a les seves sales d’exposició des del mes d’octubre de 2017 fins al mes de gener de 2018.