Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies S'inicia el nou curs dels Diàlegs culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida

S'inicia el nou curs dels Diàlegs culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida

El passat dijous, es va inaugurar el nou curs dels Diàlegs culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida amb una conferència que ha dut el títol d' El Bot del Pallars, i ha anat a càrrec d’Ignasi Ros, de l'Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que ha explicat el procés de recuperació d’aquest instrument pallarès, i Sergi Llena,  músic tradicional i que ha mostrat  la vessant morfològica així com també ha dut a terme una petita audició. Ros ha explicat com va néixer la idea de la recuperació de l'instrument al la zona del Pallars i com s'ha dut a terme fins a fer realitat la reimplantació del Bot al Pirineu pallarès on a l'Escola Folk del Pirineu, amb seu a Esterri d'Àneu, ja compta amb tres alumnes. El Bot de gemecs dona varietat sonora a la música tradicional d'aquesta zona on l'acordió diatònic hi té una clara hegemonia. Llena ha fet una explicació de l'instrument i n'ha mostrat la seva sonoritat amb la interpretació d'una peça musical, alhora que n'ha mostrat les afinitats i diferències amb la Gaita de Boto aragonesa i el Bot aranès. En el torn de obert paraules el públic i els conferenciants han intercanviat opinions sobre aquesta cornamusa i s'ha fet reflexió sobre l'especificitat del bot de gemecs deguda a la proximitat geogràfica amb la Ribagorça i les terres occitanes.

Amb aquesta conferència musicada, doncs, s'ha donat per iniciat aquest curs 2015/2016 dels Diàlegs Culturals, organitzats per l'Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix  i el Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida. La propera xerrada anirà a càrrec de Joaquim Capdevila, Professor de la UdL, que versarà sobre els canvis en la festa en el trànsit de la societat tradicional a la societat industrial a l'Urgell i la Segarra.

 

Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix

Correu-e: actpaurembiaix@gmail.com