Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies El recital ‘Goyescas’ inaugura aquest dijous l’Any Granados a l’Auditori Municipal

El recital ‘Goyescas’ inaugura aquest dijous l’Any Granados a l’Auditori Municipal

El recital ‘Goyescas’ inaugura aquest dijous l’Any Granados a l’Auditori Municipal

José Menor, piano (c)Ricard Alonso

Concerts, gravacions, conferències i publicacions configuren un programa d’activitats que s’estendrà fins al 2017

‘Goyescas’, l’obra més emblemàtica d’Enric Granados, ha estat escollida per inaugurar aquest dijous, 28 de gener, a l’Auditori Municipal, el cicle d’activitats programades per l’Ajuntament de Lleida per commemorar el centenari de la seva mort i els 150 del seu naixement.

El recital de José Menor, pianista resident de l’Auditori Municipal que du el nom de l’insigne músic lleidatà, començarà a les 20,30 del vespre i serà també el primer de tot un conjunt d’actes englobats en l’Any Granados, que van més enllà del terreny musical i que es desenvoluparan fins al 2017.   El preu de l’entrada al concert és de 10 euros i el de la reduïda, 5.

La suite ‘Goyescas’ composta l’any 1911 és considerada l’obra mestra per a piano del compositor, que va trobar la mort al Canal de la Mànega, quan tornava de la seva estada als Estats Units, on havia estrenat la versió per a òpera d’aquesta obra, al Metropolitan Opera House, i on també havia ofert un recital a la Casa Blanca, convidat pel president Woodrow Wilson.

Granados va escriure diverses obres escèniques en català que són veritables operetes. En aquesta commemoració es recupera el drama líric ‘Follet’, basat en un relat del folklore bretó sobre un jove empès al suïcidi, que es llança per un precipici per la fatalitat de l’amor. Escrit en col·laboració amb Apel·les Mestres, només s’ha interpretat sencer una vegada, el dia de la seva estrena al Teatre el Liceu.

Amb aquesta recuperació es dóna llum a una part força desconeguda de l’obra de Granados, la seva vinculació amb el Modernisme i el Teatre Líric català.

La representació en versió semi-escenificada està prevista pel 13 de febrer, a les 8 del vespre, i anirà a càrrec de l’Orquestra de Cadaques, que dirigida per Jaime Martín, comptarà amb les interpretacions d’Erika Escribà (soprano), Albert Casas (tenor) i els barítons Carlos Daza i Àlex Sanmartí, així com del cor de Cambra de l’Auditori.

El 30 d’abril, hi haurà un concert familiar, que sota el nom “El petit piano”, també se sumarà als actes per commemorar l’Any Granados. “El petit piano” és una estrena absoluta a càrrec de Lleidart Ensemble, amb Neus Puig, Marta Castelló i Jordi Roure i diversos actors i titellaires, sota la direcció de Joan-Andreu Vallvé i la producció artística del Centre de Titelles de Lleida.

L’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida també vol homenatjar la figura d’Enric Granados i ho farà amb un concert el proper 29 de maig, sota la direcció d’Alfons Reverté. Amb aquest concert homenatge, l’OJC oferirà diverses de les obres per a piano i orquestra de Granados, un format de composicions no gaire habitual en el seu catàleg.

Complementen la programació de l’Any Granados diversos obres per a cant i piano i obres de música de cambra com:

- ‘Granados en conversa: la música de cambra amb piano’, interpretada per José Menor, piano; Francisco Fullana, violí, i Adolfo Guitiérrez, violoncel (4 de març).

- ‘Granados i la seva generació’, recital de cant i piano a càrrec de la soprano Miki Mori i del pianista Jordi Manau (17 de març).

- ‘Granados-Llobet: 100 anys d’un viatge’, interpretat per Carles Trepat. Aquest concert és un homenatge no només al músic lleidatà, sinó també a Miquel Llobet, el primer a adaptar les obres per a guitarra. Les seves transcripcions han convertit la música de Granados en clàssiques del repertori d’aquest instrument (8 d’abril).

- ‘Poesia i música de la Renaixença al Noucentisme’, a càrrec de la soprano Marta Matheu i del pianista Albert Guinovart (22 d’abril).

- ‘Encanta, la història de Nadala i el follet de la cova del diable’, a càrrec de l’Orquestra del Centre Professional del Conservatori del Liceu i dels cors infantils de les escoles Arts Musicals de Lleida i EM Bellsons de Bell-lloc d’Urgell (21 de maig).

- ‘Trios de Granados i Dovrak’, interpretats per Halir Trio amb el violinista lleidatà Eduardo Garcia (11 de juny).

- ‘El cant de les estrelles’ és un homenatge coral a Enric Granados, amb la participació de les agrupacions membres de la Federació de Corals i Entitats Corals de Catalunya (16 d’octubre)

 

Un programa d’actes més enllà de la música

Simultàniament a la programació musical, l’Any Granados l’efemèride potenciarà la recerca sobre el músic lleidatà. En aquest sentit es portarà a terme la traducció al català i al castellà de la biografia d’Enric Granados, elaborada per Walter Clark, la més completa i rigorosa que es coneix fins a la data.

Pagès Editors també publicarà un llibre divulgatiu sobre la vida i obra del músic lleidatà, que aplegarà els documents més importants de la seva vida i imatges del seu context històric i de figures amb qui es va relacionar. El llibre estarà explicat i contextualitzat per Mònica Pagès, periodista especialitzada en la música clàssica i arts plàstiques, així com en l’obra d’Enric Granados.

Dins les activitats de recerca i divulgació de l’obra de Granados destaca també l’edició del llibret ‘El Petit Piano’, una adaptació de l’espectacle de titelles del mateix nom, una proposta literària i pedagògica que pretén fomentar la lectura i el gust per la literatura i apropar la història de la vida del músic als joves lectors.

L’Auditori Municipal acollirà també una exposició permanent del llegat d’Enric Granados (1867-1916) i Ricard Viñes (1875-1943), un projecte que compta amb la col·laboració del Museu de la Música de Barcelona, que gira entorn tres eixos principals: presentació de l’espai, del projecte i dels seus objectius, vida i obra d’ambdós músics i compositors i vinculació i significació per Lleida i objectes i patrimoni diversos.

Dins l’àmbit divulgatiu també està previst l’enregistrament el concert per a piano i música de cambra que oferiran José Menor, Francisco Fullana i Adolfo Gutiérrez, el 4 de març. També s’enregistrarà l’obra ‘Follet’ i es realitzarà un doble CD amb música d’Enric Granados i amb música per a piano sol.

Un cicle de conferències clourà les activitats per donar a conèixer els diferents vessants de la figura del músic lleidatà, la seva vinculació amb el Modernisme, amb la ciutat de Lleida, amb l’escola pianística de l’Acadèmia Marshall o amb la recerca i recuperació d’obres del compositor.

Cal recordar que s’està treballant en la possibilitat d’exportar concerts d’Enric Granados a altres ciutats del món, com Barcelona, París o Nova York, entre altres ciutats.

Finalment, també es posarà en marxa una pàgina web divulgativa sobre Enric Granados, on es podrà consultar tota la programació prevista amb motiu d’aquesta efemèride.