Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies El Teatre de l’Escorxador recorda el Premi Arts Escèniques Lleida

El Teatre de l’Escorxador recorda el Premi Arts Escèniques Lleida

El Teatre de l’Escorxador recorda el  Premi Arts Escèniques Lleida

Kamtchatka van ser els desens guanyadors el 2009


Aquest guardó es va convocar entre els anys 2000 i 2009, la característica principal del qual va ser  que les obres que s’hi presentaven havien de ser projectes, no pas obres ja produïdes o estrenades.

El Teatre Municipal de l’Escorxador recorda aquests dies el Premi d’Arts Escèniques de Lleida, que es va convocar entre els anys 2000 i 2009. La seva característica principal era que les obres que s’hi presentaven havien de ser projectes, no pas obres ja produïdes o estrenades. I el requisit per participar-hi, a més, era que havien de contemplar una aportació de llenguatge artístic contemporani, tant pel que fa a la dramatúrgia com a la posada en escena.

Així, a partir d’aquest dimarts, les xarxes socials del Teatre Municipal de l’Escorxador, aprofitant aquests dies de confinament, fa una mirada enrere per recordar els projectes escènics que es van presentar.

L’especificitat d’aquest premi raïa en què no es premiava una producció acabada, sinó un projecte. Es feia  una selecció dels projectes presentats per les companyies prèviament (per escrit) i es tenia en compte l’originalitat, la professionalitat, la posada en escena, la temàtica, la proposta de dramatúrgia i direcció, el pressupost…

El jurat en seleccionava 5, que venien a Lleida (cal recordar que el Premi convocava companyies i creadores de tot l’Estat) a presentar, al llarg d’un cap de setmana, els seus treballs anteriors ja finalitzats.

El guardó constava de 12.000 € per a la producció i la programació de la peça la temporada següent a #Lleida

Els projectes guanyadors de les deu edicions van ser:

1. Primer guanyador, any 2000: Miguel Hernández, de Teatro Meridional Companyia madrilenya creada el 1992. L’espectacle, de teatre de text, es va estrenar oficialment el 13 de març de 2001.

2. L’home-res (projecte amb títol El mocador és un món) de la companyia Postfestum, estrenat al Teatre Malic de Barcelona al febrer de 2002. També va ser guardonat al Festival de Titelles de la Vall d’Albaida com a Millor Aportació a Dramatúrgia, al 2002.

3. Las aventuras de la extraña pasajera en: de una habitación a otra de la companyia barcelonina LA CÒNICA / LACÒNICA va guanyar el tercer Premi al 2002. Un record des d’aquí per Mercè Gost, que va morir el 2015, cofundadora de la companyia amb la lleidatana  Alba Zapater. L’espectacle es va veure, entre d’altres, al Festival de Títeres de Bilbao al 2004.

4. Senza Tempo, una de les companyies clàssiques de dansa catalanes, va guanyar l’edició de 2003 amb El jardí inexistent. Espectacle que es va representar al Teatre Nacional de Catalunya al 2004.

5. El 5è guardonat fou Sergi Faustino amb El cremaster de los cojones l’any 2004, una crítica de la còpia que feia això: copiar Matthew Barney amb 5 accions com els 5 films que el Guggenheim va finançar a l’artista. La peça acabada es va estrenar el 2005 al Mercat de les Flors.

6. Playground, la companyia de Xavier Bobés, va obtenir el 6è premi amb El rei de la soledat, una petita joia, com les que ha seguit fent després la companyia.

7. L’alemanya Jushka Weigel - INTHISSECTION fou la 7à guanyadora (2006) amb el projecte You should be a dream, del qual en va resultar el treball The Postpianoman Surrender, una peça de dansa també estrenada al @mercatflors l’any següent

8. El 8è Premi, l’any 2007, fou per a la companyia Agrupación Señor Serrano i el projecte Contra.Natura. Un espectacle que iniciava un nou llenguatge escènic amb la utilització d’eines audiovisuals en directe, la instal·lació i la dansa, i que caracteritza encara avui la companyia.

9. Paloma Calle al 2008 va ser la 9a guanyadora amb el projecte Hello myself, una peça per a la qual la creadora necessitava dobles lleidatanes, a qui va convocar un dia abans de l’estrena. També es va representar al perdut festival madrileny Escena Contemporánea al Museo Reina Sofía

10. Els increïbles Kamtchatka van ser els desens guanyadors el 2009 amb la segona peça de la trilogia: Habitaculum (les altres dos eren Kamtchatka, 2007, i Fugit, 2014). Qui no recorda aquells éssers estranys passejar-se per l’av. de Blondel de Lleida el dissabte al matí del Premi? I l’estrena a l’antic convent de santa Clara, abans de la seua rehabilitació en col·laboració amb la col·laboració dels Castellers de Lleida.

I fins aquí el nostre record al Premi de projectes escènics de Lleida 2000-2010.