Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies Els Premis Literaris 2019 recuperen la Setmana d’activitats entorn de la literatura

Els Premis Literaris 2019 recuperen la Setmana d’activitats entorn de la literatura

Els Premis Literaris 2019 recuperen la Setmana d’activitats entorn de la literatura

Ajuntament de Lleida

Hi concorren 21 originals al 36è Premi Vallverdú i 65 al 24è Premi Màrius Torres

La Paeria i la Diputació de Lleida han organitzat diverses accions literàries amb motiu dels guardons, que es lliuraran el 15 de novembre a l’Auditori Municipal amb la tertúlia amb el guanyadors i l’espectacle íntim Llach Poeta

La Paeria i la Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, van presentar dijous passat els Premis Literaris 2019, que donaran a conèixer els guanyadors d’enguany en la gala de concessió que tindrà lloc del 15 de novembre a l’Auditori Municipal Enric Granados. Enguany, els guardons han incrementat les obres presentades. El 36è Premi d’assaig Josep Vallverdú ha rebut 21 originals -3 més que l’edició anterior- i el 24è Premi de poesia Màrius Torres, 65 treballs -26 més-. Les procedències dels originals és variada, entre altres, de Barcelona i demarcació, País Valencià, Illes Balears o, fins i tot, d’Strasbourg -al de poesia-. S’ha de recordar que alguns treballs es lliuren en mà i que es desconeix la procedència.

El tinent d’alcalde i regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, va destacar l’increment en la presentació d’originals, així com també la recuperació de la setmana d’activitats entorn als premis, per donar més presència a aquests guardons que ja compleixen 36 i 24 anys, respectivament. També va recordar la dotació dels premis, que és de 9.000 euros el Vallverdú i de 6.000 euros el Màrius Torres, i ha apuntat que aquesta xifra s’igualarà de cara a pròximes edicions. La vicepresidenta de la Diputació i vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, va reiterar la voluntat de seguir col·laborant en aquesta convocatòria i de treballar per impulsar-los.

 

El Jurat

El jurat dels Premis renova enguany alguns dels seus membres. En el cas del Premi Josep Vallverdú, Anna Berga substituirà Salvador Giner, i Jaume Barrull, a Josep M. Sala-Valldaura. La resta de membres són Elena Casacuberta, Teresa Iribarren i Màrius Serra. Pel que fa al Premi Màrius Torres, Eva Baltasar agafa el relleu de Josefa Contijoch, i Pere Pena, de Xavier Macià, ambdós incorporacions que han guanyat el premi en anteriors edicions. Completen el jurat de poesia Jordi Marrugat, Eduard Sanahuja i Cèlia Sànchez Mústich.

El jurat està integrat per professionals de diferents àmbits, com el científic, l’artístic, el literari, etc.

La gala de concessió

La Gala de concessió dels Premis Literaris 2019 es fa oberta al públic perquè la ciutadania es faci seus aquests premis. L’acte tindrà lloc el divendres 15 de novembre, a les 19 h, a l’Auditori Municipal Enric Granados (Sala 1). S’estructura en dues part. La primera, que condueix l’escriptor i periodista Martí Gironell, en què es fa el lliurament dels premis i una tertúlia pública amb els guardonats. Hi intervindrà el mateix Josep Vallerdú, qui dona nom als premis, que alhora li reten homenatge, donat que enguany es commemoren els 50 anys d’un dels seus personatges literaris més coneguts, el gos anomenat Rovelló. La segona part consistirà en un l’espectacle íntim “Llach poeta”, amb l’actor Joan Berlanga, d’intèrpret, i Albert Flores, al piano. L’entrada a l’acte és lliure i gratuïta. L’espectacle “Lluis Llach” tanca un cercle, ja que el cantautor català va iniciar el format d’acte més obert a la participació dels lleidatans i les lleidatanes.

 

Activitats literàries entorn als premis

La setmana dels premis literaris acollirà diverses accions que complementen la gala de lliurament de divendres. Així, el dimarts 12 hi haurà les presentacions de l’obra guanyadora del 35è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2018, “Atles d’aigua i pedra” de Josep Ballester Roca, i de l’obra “Emboscada” d’Amadeu Vidal i Bonafont, ambdues editades per Pagès Editors.

El dimecres 13 es farà el debat “Repensem Lleida des de la cultura” i hi intervindran els periodistes Joana Bonet, Lluís Foix i l’escriptor Francesc Serés. La periodista Anna Sàez moderarà el debat, a la sala 2 del Teatre municipal de l’Escorxador (19 h, amb entrada lliure i gratuïta/ aforament limitat).