Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies Exposició a la Casa dels Gegants i Nova sessió dels Diàlegs culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida sobre «La Setmana Santa a la Granadella. El Desclavament i la Processó de l’Encontre, Elements Festius Patrimonials»

Exposició a la Casa dels Gegants i Nova sessió dels Diàlegs culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida sobre «La Setmana Santa a la Granadella. El Desclavament i la Processó de l’Encontre, Elements Festius Patrimonials»

logo aurembiaix

Exposició: «La Setmana Santa a la Granadella. El Desclavament i la Processó  de l’Encontre, Elements Festius Patrimonials»

Del 12 al 25 de març, Casa dels Gegants (av. Blondel 64).

Dilluns, de 10 a 14 h. Dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h

Dissabtes, d’11 a 13.30 h i 17 a 20 h. Diumenges i festius, d’11 a 13.30 h.

 

 

 

Conferència: «La Setmana Santa a la Granadella. El Desclavament i la Processó  de l’Encontre, Elements Festius Patrimonials» Conferència a càrrec de Josep Martí i Adelina Freixenet, del Consell Parroquial de l’Església de Nostra Senyora de Gràcia de la Granadella

Dijous 15 de març, a les 19.30 h., al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida (c. sant Martí s/n, baixos de l’església de Sant Martí)

Ho organitza:  ACPT Aurembiaix, Centre de Cultura Popular i Tradicional, Casa dels Gegants i Consell Parroquial de la Parròquia de Nostra Senyora de Gràcia de la Granadella


S’apropa Setmana Santa i la des de l’Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix hem programat una nova sessió dels Diàlegs Culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional, sobre un dels elements festius emblemàtics de la Setmana Santa de les terres ponentines com són el desclavament i la processó de l’encontre de la Granadella. Aquesta sessió dels Diàlegs Culturals, està complementada amb una exposició a la Casa dels Gegants, on s’expliquen el fet la importància d’aquests elements festius de la Granadella.  L’exposició està produïda pel Consell Parroquial de l’Església de Nostra Senyora de Gràcia de la Granadella

El Desclavament i la Processó de l’Encontre són dos actes que l’any passat van ser declarats elements festius patrimonials d’interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya, i foren inscrits al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya.

Aquests dos actes, donen identitat i particularitzen la Setmana Santa de la Granadella, i el Desclavament esdevé un acte únic, documentat des del S.XVIII segons la documentació dipositada a l’Arxiu del Bisbat de Lleida.

El Desclavament, un ritual consistent a davallar el Crist de la creu, una imatge articulada i que un cop desclavada es diposita en una urna de vidre davant de l’altar major de l’església parroquial, és l’acte previ a la sortida de la processó de l’Enterrament del Divendres Sant.  En el moment del Desclavament sols hi ha llum al cambril on hi ha la imatge i es marquen diferents moments del ritual amb diferents instruments i cants, destacant el Miserere.

La Processó de l’Encontre, se celebra diumenge de Pasqua. El mossèn, un cop ha acabat la missa, surt de l’església amb la Sagrada Forma dins la Custòdia i els cantadors cantant el Pange Lingua. Es fa un tomb per darrere l’església. Després surt, en sentit contrari, la Mare de Déu Dolorosa en aquest cas vestida de blau i no de negre com el Dissabte Sant. En el moment que la Mare de Déu i la Custòdia es troben , ja que circulen en sentit contrari al voltant de l’església, es fan tres acataments, es canta el Regina Coeli i es segueix la processó conjuntament, circulant primer la Custòdia i després la Mare de Déu. Quan la Custòdia arriba a la plaça, es canta el Magnificat, entrant a l’església a l’últim vers, i a dins l’església s’entona el Tantum Ergo. Durant tota la processó les campanes repiquen.

 

Alguns enllaços d’interès.

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/299622/ca/govern-declara-elements-festius-patrimonials-dinteres-nacional-desclavament-processo-lencontre-granadella.do

https://www.racocatala.cat/canal/article/41338/setmana-santa-granadella-patrimoni-unic

http://www.lagranadella.cat/noticies/117/el-desclavament-i-lencontre-de-la-granadella-declarats-dinteres-nacional