Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies Guanyadors dels Premis Literaris 2015

Guanyadors dels Premis Literaris 2015


Avui, divendres 13 de novembre, s’ha fet públic en roda de premsa els veredictes dels jurats dels Premis literaris de Lleida convocats per l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Premi d’assaig Josep Vallverdú i Premi de poesia Màrius Torres)

La participació als dos premis ha estat força elevada, amb un total de 67 originals, 47 dels quals opten al 20è Premi de poesia Màrius Torres, amb una dotació de 6.000 € ,  i 20 originals que opten al 32è Premi d’assaig Josep Vallverdú, amb una dotació de  9.000 €.

Ahir a la nit els jurats de cada premi es van reunir per a deliberar-ne l’obra guanyadora.

El jurat del 32è Premi d'assaig Josep Vallverdú 2015 composat per :

  • Xavier Antich Valero
  • Salvador Cardús Ros
  • Lluïsa Julià Capdevila
  • Cristina Pujades Corbi
  • Josep M. Sala Valldaura


Resultant com a guanyador: "L’individu transparent. Dels raigs X al big data" de Xavier Duran i Escriba (Barcelona, 1959)

Llicenciat en Ciències Químiques (Universitat Autònoma de Barcelona, 1982)
Doctor en Ciències de la Comunicació (Periodisme, UAB, 1997)

Del 1999 al 2014 va ser director del programa “El medi ambient” a TV3. Actualment és redactor especialitzat en ciència i tecnologia als serveis informatius de TV3.
És membre fundador de l’associació catalana de comunicació científica. Del 2010 al 2015 ha estat president de Mall-Associació Guixolenca de Cultura.

Ha estat guardonat amb els següents premis literaris: Joan Fuster, Josep Vallverdú, Marià Vayreda de narrativa i premi europeu de divulgació científica “Estudi general”.
Publicacions recents:
-Les històries que les paraules amaguen,
-L’artista en el laboratori. Pinzellades sobre art i ciència,
-Franquisme via satèl•lit. Sputnik, Apol•lo i guerra freda a la premsa de Barcelona,
-Mol•lècules en acció. Del big bang als materials del futur,
-Perquè les lleones no els prefereixen rossos (i seixanta curiositats científiques més),
-Cent mol•lècules amb què la química ha canviat (poc o molt) la història!,
-La ciència en la literatura. Un viatge per la història de la ciència vista per escriptors de tots els temps.

Actualment col•labora a Sapiens, Àncora i altres col•laboracions esporàdiques.


El jurat del 20è Premi de poesia Màrius Torres 2015:

  • Josefa Contijoch Pratdesaba
  • Xavier Macià Costa
  • Xulio Ricardo Trigo
  • Eduard Sanahuja Yll
  • Cèlia Sànchez Mústich


Resultant com a guanyador: "Amor de fet" de Jordi Virallonga Eguren (Barcelona, 1955)

És doctor en literatura, catedràtic (E.U.) de la Universitat de Barcelona i president de l’Aula de poesia de Barcelona d’ençà de la seva fundació l’any 1989.
Ha publicat deu poemaris en llengua castellana i ha estat antologat en diferents reculls.
Ha guanyat tres premis internacionals: El Ciudad de Irún  (1996) amb el títol Crónicas de usura, el València Alfons el Magnànim (2003) amb Todo parece indicar, el Hermanos Argensola (2015) amb l’obra Incluso la muerte tarda (traduïda a 12 llengües).

És autor de l’assaig José Agustín Goytisolo, a més de traductor de literatures romàniques al català i al castellà.

És autor de l’antologia de 20 poetes catalans Sol de sal (1975-2001), amb text bilingüe i també de l’antologia bilingüe Poetas catalanes i de la Poesia completa de Joan Salvat-Papasseit

Accèssit del premi  Giovanni Pontiero per la traducció de la Antologia de Herberto Helder, primera publicació a l’estat espanyol d’aquest poeta.

Ha estat convidat com a professor i/o poeta a diverses universitats, centres culturals i festivals d’Europa, Àfrica i Amèrica.


L’acte públic d’atorgament dels dos guardons, amb una durada aproximada de dues hores i adreçat al sector literari i al gran públic se celebrarà aquest vespre, divendres 13 de novembre a l’Auditori Enric Granados a les 19 h del vespre.

Primera part
Acte literari conduït per l’escriptor  Màrius Serra
• Lliurament del 32è Premi d’assaig Josep Vallverdú i del 20è Premi de poesia Màrius Torres
• Tertúlia amb els guanyadors moderada pel conductor de la vetllada
Segona part
Espectacle L’Ovidi, Poema sense acabar L’Ovidi, Poema sense acabar ha obtingut el Premi Barnasants 2015 al millor concert.
L’any 2015 és el vintè aniversari de la mort de l'Ovidi Montllor.Tristíssima efemèride que ha dut Toti Soler a la creació d'un nou muntatge poètic/musical per reviure el llegat artístic i moral d'aquell que feia tremolar de tanta tendresa, de tanta duresa, de tanta esperança i de tanta amargor. I així, els més de vint-i-cinc anys de mútua admiració, de mútua entrega, de mútua meravella per la veu i els dits de la música, fan sorgir el recital L’Ovidi, Poema sense acabar. Al·lusió metafòrica al títol del poema de Salvat-Papasseit a qui l'Ovidi i en Toti van posar veu i música junts i per separat: una vida i una obra inacabades prematurament; un artista que ens va deixar massa aviat.
Un cop més, Toti Soler és l'eco transparent i imprescindible d'aquell que lligava cartes i roses i oferia a l'amic els reis i els asos de la més franca i lleial aliança artística i personal. L’amic poeta, actor i cantant d’Alcoi ara reviu a través de la paraula de l’actor Joan Massotkleiner i de la veu de la cantant Gemma Humet, embolcallats ambdós per tota la sensibilitat apresa i compresa damunt versos de poetes transformats en cançons perennes i el mot punyent.
Consulteu el programa de la nit de concessió