Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies "Humor, tristesa, vitalitat: la poética del quartet de corda", Quartet Teixidor

"Humor, tristesa, vitalitat: la poética del quartet de corda", Quartet Teixidor

Aquest concert forma part de la temporada de tardor T2 que inclou l’Auditori Municipal Enric Granados, el Teatre de l’Escorxador i el Teatre de La Llotja.

El dijous, 23 de novembre a les 20.30 h, el Quartet Teixidor, formació resident de l’Auditori Municipal Enric Granados, ens oferirà el seu concert  de temporada de tardor.

El Quartet Teixidor està format per Irantzu Zuasti (violí) , Joan Marsol, violí, Jordi Armengol ( viola)  i Xavier Roig (violoncel).


Dos grans quartets de corda de Xostakóvitx i Beethoven ens mostren dues maneres ben diferents d’escriure música amb una força i energia impressionants. D’una banda, el vuitè quartet de Xostakóvitx, escrit el 1960 en només tres dies i dedicat a les víctimes de la guerra i el feixisme, ens transporta de la violència i ferocitat més esfereïdores fins a un silenci tranquil i calmat. D’altra banda, la lluminositat del Beethoven més vitalista es reflecteix perfectament en el seu quartet en La major. Per començar, comprovarem perquè Joseph Haydn està considerat un dels compositors amb el sentit de l’humor més agut i desinhibit.


Quartet op. 33 n. 2 en Mi b major “La broma”       J. Haydn
Allegro moderato cantabile
Scherzo: Allegro
Largo sostenuto
Finale: Presto
Quartet n. 8 en Do menor, op. 110                          D. Xostakóvitx
Allegretto
Moderato con moto
Lento
Lento-Allegretto-Andante-Adagio
II
Quartet en Do menor, op. 18 n. 4                            L. Van Beethoven  
Allegro ma non tanto
Scherzo: Andante scherzoso quasi Allegretto
Menuetto: Allegretto
Allegro

Aquest concert compta amb la col·laboració de vins Analec que oferirà una degustació del seu vi i caves al finalitzar el concert.
Les entrades de tots els concerts es poden adquirir a la taquilla de l’Auditori de dilluns a divendres de 17:30 a 20:30 i el preu de tots ells  és de 10 € i la reduïda 8 €. Les entrades també es poden adquirir mitjançant el lloc web www.auditorienricgranados.cat

QUARTET TEIXIDOR
El Quartet Teixidor neix l’any 2004 amb la intenció de donar a conèixer partitures oblidades i interpretar-les al costat de les grans obres del repertori quartetístic. Pren el nom del compositor, organista i teòric musical Josep Teixidor i Barceló (1752-1814), nascut a Seròs (Lleida), que va desenvolupar la tasca d’organista al Convent de las Descalzas Reales i a la Capilla Real de Madrid durant l’últim quart del segle XVIII i començaments del XIX. Se’n conserven, entre altres obres, sis quartets de corda, misses, motets de difunts, villancicos i sis sonates per a tecla. També és autor d’importants escrits sobre la teoria i la història de la música.
El Quartet Teixidor ha rebut classes de membres del Orpheus Quartet i del Quartet Casals. Ampliant el seu repertori, ha col·laborat amb els pianistes Joan Pagés, Santi Riu i Jordi Castellà, la mezzosoprano Marta Infante, el baríton Toni Marsol i el flautista Xesco Grau i el guitarrista Carles Trepat, amb qui ha enregistrat el disc “Sea strings” amb música d’Eduard Rodés.
Ha realitzat concerts per tota la geografia catalana i ha enregistrat per Catalunya Música. El 2008 fou convidat a tocar a la sala Josef Dobrovský de Brno (República Txeca), on interpretà música de Josep Teixidor, Eduard Toldrà i Xavier Gols.
Per la confecció dels programes de concert, un dels principals objectius del grup és presentar repertoris que combinin les grans obres del gènere (Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Dvorák, Brahms, Xostakóvitx…) amb obres infreqüents o oblidades de compositors catalans com Ramon Carnicer, Pau Marsal, Claudi Martínez Imbert, Felip Pedrell, Enric Morera, Enric Granados, Lluís Benejam i, evidentment, Josep Teixidor. Fruit d’aquesta tasca de recuperació del patrimoni musical, el quartet ha publicat un CD amb la música de cambra del compositor Celestino Vila de Forns (1829-1915). Paral·lelament, també s’interessa per la música dels nostres compositors actuals i enregistra un CD amb quartets de Josep Lluís Guzman, Anna Cazurra i Jordi Capellas. El Quartet Teixidor ha estrenat dues obres dedicades al grup: les Sis cançons populars catalanes per a quartet de corda de Narcís Bonet (2015) i Si vera somnia de Jordi Domènech (2016).
Des de la temporada 2013/2014, el Quartet Teixidor és quartet resident de l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida.