Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies Josep Vallverdú, fill predilecte de Lleida

Josep Vallverdú, fill predilecte de Lleida

Josep Vallverdú, fill predilecte de Lleida

@Javi Martín

L’escriptor lleidatà va rebre el passat divendres  l’escut que simbolitza aquesta distinció en un acte celebrat a la Seu Vella

El paer en cap, Miquel Pueyo, va destacar els valors de “l’amistat, la lleialtat i la pau entre joves i infants i la seva condició d’home noucentista indignat i educat” en l’obra de l’escriptor

Vallverdú es va definir com un escriptor compromès amb la seva tasca i enamorat de Lleida, que ha mantingut una presència civil mai defallent, sempre a punt i activa, fidel a l’esperit català i particularment ponentí

L’escriptor lleidatà Josep Vallverdú va rebre a la Seu Vella, de la mà del paer en cap, Miquel Pueyo, l’escut que simbolitza el títol de Fill Predilecte de la ciutat de Lleida, que li va atorgar el ple de l’Ajuntament de Lleida al gener d’aquest any. Aquesta distinció no s’atorgava des de l’any 1927.

L’alcalde va afirmar que el compromís personal i polític, la seva longevitat fecunda i activa i la magnitud de la seva obra permeten afirmar que el catalanisme republicà de Josep Vallverdú basteix un pont entre la Segona República i potser la segona transició o la independència, tal com va citar el professor i geògraf Ignasi Aldomà.


Estimat en preeminència

En prendre la paraula, Josep Vallverdú va agrair el reconeixement que ha rebut de la seva ciutat i que el qualifica de fill predilecte, “que vol dir estimat en preeminència, al capdavant”. Tot seguit va fer un repàs de la relació que ha mantingut amb la seva ciutat, per desvetllar el desig constant “a veure-la més completa i més madura”. 

Vallverdú va cloure la seva intervenció per definir-se com un escriptor enamorat de Lleida i compromès plenament amb la seva tasca. “Diuen un tot terreny. Potser per això he pogut mantenir-me alerta i productiu tants anys. Si la tasca feta, aquests 200 títols publicats, sumant obra juvenil, generalista i traduccions, si tot això trobeu que va acompanyada d’una presència civil mai defallent, sempre a punt i activa, fidel a l’esperit català i particularment ponentí, trobaré que el bateig d’avui, com a fill predilecte, m’investeix de tot l’honor que generosament m’oferiu i el portaré com un distintiu de victòria espiritual. Sóc afectíssim, al vostre manà”.


El marc de la Seu Vella

L’acte de nomenament de fill predilecte va comptar amb la presència de regidors i regidores de l’Ajuntament de Lleida, del president de la Diputació, Joan Talarn; del secretari general de Cultura, Lluís Baulenas, de les principals autoritats de la demarcació de Lleida, i d’un nombre de lleidatans i lleidatanes que han seguit l’acte in situ, a la nau central de la Seu Vella. L’Ajuntament de Lleida va habilitar el sistema de reserva prèvia per poder accedir amb tota seguretat a aquest acte d’àmbit cultural perquè pugues estar obert a la ciutadania.

El fil conductor de la commemoració va ser la referència a la seva obra més coneguda, Rovelló (Premi Folch i Torres any 1968) i poesies com “La Infantesa”, el primer poemari que va escriure Josep Vallverdú, titulat “Poemes del gos”.

La celebració va comptar amb un fort contingut simbòlic per mitjà de les oliveres que han estat presents a l’escenari i que formen part de l’univers vital de Vallverdú. La Paeria va anunciar que es plantarà una olivera entorn de la Seu Vella en record de la seva àmplia i destacada petjada literària. L’actriu Sandra Pujol i l’actor Jan- Marc Salamanca van ser els encarregats de posar l’ambientació de la vetllada.

Carme Vidal va ser l’encarregada de glossar la trajectòria de Josep Vallverdú, amb un text propi, ‘L’home parla de l’obra’, abans de llegir el signat per Josep Lluís Carod Rovira, que va excusar la seva presència per motius de salut.

Acord del plenari

El ple de la l’Ajuntament de Lleida, el mes de gener de 2020, va aprovar atorgar per unanimitat el títol de Fill predilecte de la ciutat a Josep Vallverdú Aixalà “per ser una de les persones més destacades i rellevants intel·lectualment, literàriament i culturalment de la ciutat de Lleida (.....) i un dels autors lleidatans més prolífics de la literatura catalana”. En el text que va aprovar el ple es reconeix “la seva ingent literatura infantil, reconeguda fins i tot internacionalment, que ha contribuït, sens dubte, a la formació de lectors joves(...). L’obra de Vallverdú ha estat traduïda a multitud de llengües i ha estat un ambaixador de la literatura del nostre país arreu.

Trajectòria

Josep Vallverdú, nascut l’any 1923 a Lleida, és un escriptor abastament reconegut per la seva trajectòria en la literatura infantil, per haver conreat altres gèneres com la novel·la i l’assaig, i per la seva tasca com a professor i traductor. Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona (especialitat Filologia Clàssica), és contemporani d’Antoni Badia i Margarit, Pere de Plol, Joan Triadú i Josep Palau i Fabre, entre d’altres.

En el seu extens currículum compta amb els màxims reconeixements culturals de l’Estat- Premi Nacional del Ministeri de Cultura (1982)- i del govern de Catalunya - Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2019), Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2000), Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1989), Premi de la Generalitat a la millor obra juvenil de l’any 1982.

La seva obra ha estat premiada en variades ocasions, essent la més coneguda, “Rovelló,” amb la qual l’any 1968 va ser guardonat amb el Premi Folch i Torres, un reconeixement que va assolir de nou l’any 1971 amb una de les seves obres juvenils de referència per múltiples generacions d’infants: “En Roc Drapaire”. Anteriorment, l’any 1963 va guanyar la primera convocatòria del premi Joaquim Ruyra amb “L’abisme de Pyranos”, que segons recull la biografia publicada a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, fou publicada amb el títol “Trampa sota les aigües”. Fou finalista del premi Josep Pla amb les obres “Proses de Ponent” (1970) i “Indíbil i la Boira” (1983).

Cal destacar també que Josep Vallverdú forma part de llista d’Honor del Premi Andersen (el més prestigiós del món dins l’àmbit de la literatura infantil) amb l’obra “En Mir, l’Esquirol” (1978).

L’any 1983 l’Ajuntament de Lleida va crear el premi d’Assaig Josep Vallverdú i l’any 2004 fou nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Lleida.