Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies L’Any Granados arrenca amb un concert del pianista José Menor a l’Auditori de Lleida

L’Any Granados arrenca amb un concert del pianista José Menor a l’Auditori de Lleida

És el tret de sortida oficial a les commemoracions que tindran lloc entre 2016 i 2017 per recordar la figura del compositor lleidatà més universal.

Lleida, 19 de gener de 2016.- Un concert del pianista José Menor, en el marc d’un acte solemne, donarà el tret de sortida, dijous dia 28 de gener, a les commemoracions de l’Any Granados 2016-17, en què es recorda la figura d’aquest compositor amb motiu del centenari de la seva mort (1916) i el 150è aniversari del seu naixement (1867). La Paeria ha impulsat aquestes commemoracions mitjançant la Comissió Any Granados, que integra les principals institucions culturals i musicals del país, i compta també amb les aportacions de la família del músic. Totes elles organitzen coordinadament nombroses activitat amb ànim de fer una tasca que romangui en el temps. Aquests dos anys, per tant, serviran per posar al dia i impulsar la investigació sobre Granados, així com donar a conéixer encara més la seva música a nivell nacional i internacional.

En el marc de les commemoracions tindran lloc concerts, òperes, exposicions, conferències, exposicions, publicacions i revisió i edicions de les seves partitures. Es tracta d’un projecte global de gran envergadura que també estarà present en algunes de les ciutats en què Granados va viure i treballar, com Barcelona, París i Nova York.

Després del concert inaugural, a Lleida es podrà veure l’òpera Follet, el dia 13 de febrer. Es tracta d’una producció pròpia de l’Auditori Enric Granados en què participen l’Orquestra de Cadaqués, i el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados sota la direcció de Jaime Martín i amb escenografia de Llorenç Corbella. D’aquesta producció s’enregistrà un CD.

Més tard, el 29 de maig, l’Orquestra Julià Carbonell homenatjarà Enric Granados amb José Menor al piano i la direcció d’Alfons Reverter, interpretant el Concert per a piano, la Suite Elisenda, i les Danses per a orquestra i per a piano.

Podeu consultar el programa complet de les activitats previstes en el document adjunt. A la web de l’Any Granados es pot consultar el dia a dia de les commemoracions.

 

Enric Granados

Nascut a Lleida el 27  de juliol de 1867, Enrique Granados y Campiña és un dels grans músics del darrer Romanticisme i el Nacionalisme. Format a Barcelona i París i reconegut pianista, la fama internacional li va arribar per la seva obra Goyescas i per l’òpera homònima que va escriure i que va arribar a estrenar al Metropolitan Theatre de Nova York.

Fill d’un oficial, la seva formació musical va començar amb el capità José Junceda, un director de banda de l'exèrcit. Després de passar quatre anys a Santa Cruz de Tenerife, la seva família es va establir de manera permanent a Barcelona l’any 1874. A partir d’aquell moment, Granados va començar a rebre una instrucció musical més formal, primer a l’Escolania de la Mercè, i un any després amb Joan Pujol, el mestre líder de piano a Barcelona, amb deixebles com Isaac Albéniz i el també ilerdenc Ricard Viñes.

Gràcies al mecenatge d’Eduardo Conde, propietari dels magatzems El Siglo de Barcelona, va poder estudiar a París. En tornar a Barcelona va establir una acadèmia de piano que va crear escola a Catalunya, junt amb Frank Marshall. L’Acadèmia Marshall encara és plenament activa avui dia, i d’ella va sorgir la pianista catalana més destacada del panorama internacional del segle XX, Alicia de Larrocha.

Granados i la seva dona, Amparo Gal, van perdre la vida el 24 de març de 1916, quan tornaven de l’estrena a Nova York de l’òpera Goyescas i d’oferir un concert al president Wilson a la Casa Blanca, a causa del bombardeig del vaixell en què viatjaven, el Sussex, al Canal de la Mànega.