L’humorista gràfic i il·lustrador Ermengol fa donació de la seva obra a la ciutat de Lleida
L’obra cedida a la Paeria inclou més de 20.000 dibuixos originals, majoritàriament de la premsa escrita, i els exemplars dels llibres publicats
El regidor Jaume Rutllant ha destacat l’art d’Ermengol, a qui ha definit com a activitat cultural i cronista de la Lleida contemporània, que ha contribuït a entendre la realitat política i social de la ciutat
Fins el 10 de gener s’exposarà una mostra de petit format al Museu d’Art Jaume Morera
L’humorista gràfic i il·lustrador Armengol Tolsà, conegut artísticament com Ermengol, ha fet donació de la seva obra a l’Ajuntament de Lleida. La donació, totalment desinteressada, està formada per més de 20.000 dibuixos originals, gairebé la totalitat de la seva producció com a humorista gràfic en la premsa escrita, i els exemplars dels seus llibres publicats. L’Arxiu Municipal de Lleida custodiarà l’obra, que representa una crònica històrica del que ha succeït a Lleida i al món en els darrers 35 anys. Alhora, una selecció representativa de les seves millors obres formarà part de la col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera. Fins al 10 de gener es podrà visitar al museu una mostra representativa del contingut de l’obra cedida. L’exposició aplega una quarantena d’originals i una desena de publicacions del ‘autor que esdevenen un petit repàs retrospectiu de la seva trajectòria.
El regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, ha afirmat que és “un tresor d’arxiu” amb la majoria de vinyetes publicades diàriament es del 1985 fins a l’actualitat. Són els dibuixos dels darrers 35 anys a la premsa escrita, que mostren el punt de vista d’humorista gràfic i ninotaire. “Ha estat un cronista privilegiat de la Lleida contemporània” amb capacitat per entendre la realitat política i social de Lleida, ha dit Rutllant. I ha afegit la provocació dels seus acudits, amb humor i ironia, per fer reflexionar. El regidor ha remarcat la seva participació com a activitat cultural a la ciutat, així com altres projectes artístics en què ha deixat empremta. Rutllant ha reiterat l’agraïment per la confiança dipositada en la Paeria i el valor que aporta al patrimoni de la ciutat.
L’artista Ermengol ha assegurat que el d’avui és un dels actes més rellevants de la seva trajectòria professional perquè és un reconeixement a tota una carrera. L’il·lustrador ha reivindicat la dignificació de l’humor gràfic i que agraeix que la seva obra es dipositi a l’Arxiu i al Museu Morera i es posi en valor. L’humorista gràfic ha assenyalat que Catalunya ha estat referent i que hi han hagut molts referents en premsa satírica. Amb el seu habitual humor, ha ironitzat sobre el mal de cap que estalviarà a la seva dona quan ell traspassi a l’hora de gestionar la seva obra. Ermengol ha conclòs dient que amb la seva obra no vol fer riure, sinó reflexionar sobre determinats temes, i amb el poder que té la imatge.
La cap de l’Arxiu Municipal de Lleida, Iolanda Enjuanes, ha concretat que són 20.211 dibuixos que ajuden a explicar la història contemporània de Lleida a través de l’humor. L’Arxiu conserva la documentació que es genera a l’Ajuntament però també, ha dit, de les persones que en fan donació per salvaguardar la memòria individual i col·lectiva de la ciutat. Enjuanes ha posat en relleu l’esforç per donar a conèixer aquest patrimoni i obrir-lo a la ciutadania.
Per la seva part, el director del Museu d’Art Jaume Morera, Jesús Navarro, ha subratllat la significació i el contingut de la donació, que s’incorpora a la col·lecció del Museu, al patrimoni públic de la ciutat. Navarro ha explicat que la intenció és que estigui integrada per diferents llenguatges creatius, com el còmic i la il·lustració, com ha fet recentment amb les donacions d’Alfons López i Miguel Gallardo, respectivament, i ara l’humor gràfic. Segons ha dit, forma part de “la cultural visual del nostre temps”, són com “shoots conceptuals” que troben la seva visibilitat a través del dibuix.
Ermengol
Ermengol, nom artístic d’Armengol Tolsà Badia (Canals, Argentina, 1958), és un humorista gràfic i il·lustrador conegut especialment per la seva llarga trajectòria com a col·laborador diari en la premsa lleidatana. Caracteritzat per un estil propi de dibuix i un humor intel·ligent, d’una irònica i aguda crítica social i política, Ermengol va començar a publicar els seus acudits el 1985 al diari Segre, publicació on va treballar més de 25 anys. També va col·laborar en el Diari d’Andorra (1995-2010) i des del 2013 publica al diari La Mañana. A banda del seu treball com a dibuixant satíric, que inclou també una gran quantitat de col·laboracions en publicacions periòdiques d’àmbits diversos, Ermengol ha estat autor de diferents llibres, entre els quals destaquen Ermengolarium (1999) o RIP (2005), obres en què reflexiona sobre la condició humana a partir del seu particular univers creatiu. Mentre la primera representa una selecció de dibuixos protagonitzats per animals i bestioles de tot tipus apareguts en el suplement dominical “Lectura” del diari Segre, la segona és una obra sobre la mort i l’humor negre realitzada en col·laboració amb el poeta Xavier Macià. El reconeixement al seu talent com a humorista gràfic va ser reconegut l’any 1993 amb el Premi Mingote, guardó atorgat pel diari ABC de Madrid.
A banda del seu treball com a ninotaire -tal com a ell li agrada definir-se-, Ermengol ha desenvolupat paral·lelament diversos projectes artístics com a il·lustrador, escultor i poeta visual. Ha protagonitzat nombroses exposicions individuals i col·lectives, a l’estat espanyol, Europa i Amèrica Llatina. També ha estat un dinamitzador cultural i associatiu de la ciutat. En aquest sentit, entre els projectes que ha impulsat, destaquen l’associatiu cultural Humoràlia, entitat que ha organitzat diverses biennals internacionals d’humor gràfic i caricatura a Lleida, així com la presidència del Centre Llatinoamericà de Lleida, des d’on va ajudar a promoure la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya. Un dels seus darrers projectes ha estat l’Escola Ermengol, un centre dedicat a l’ensenyament i aprenentatge de l’art i el dibuix obert a tot tipus de públics.