Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies LA 25a MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE CATALUNYA PROJECTARÀ A LLEIDA 81 PRODUCCIONS DE 20 PAÏSOS

LA 25a MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE CATALUNYA PROJECTARÀ A LLEIDA 81 PRODUCCIONS DE 20 PAÏSOS

 

L’actriu Lola Dueñas i el director de fotografia José Luis Alcaine, premis d’Honor de La Mostra

Organitzada per l’Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida tindrà lloc del 6 al 13 de juny.

L'acte inaugural aconteixerà el dijous 6 de juny i comptarà amb l'entrega dels premis honorífics d'aquesta edició i la projecció del llargmetratge ‘Camino sinuoso’ (Argentina)

Foto: Oriol Cárceles

Un total de 81 produccions de 20 països (12 llatinoamericans) amb 13 produccions inèdites a l’estat espanyol, 5 estrenes europees i 2 òperes primes, es projectaran en la 25a edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya que del 6 al 13 de juny omplirà de cinema la ciutat de Lleida. Organitzada per l'Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida, la Mostra s'ha presentat aquest matí amb la participació de l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; la tinent d'alcalde i regidora de Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura i els Esports, Montserrat Parra; el director del Centre Llatinoamericà de Lleida, Osvaldo Francia, el director de la Mostra, Juan Ferrer; i l’assessor de l’IEI, Institut d’Estudis Ilerdencs, Antoni Balasch.

En la presentació, Osvaldo Francia, director del Centre Llatinoamericà de Lleida ha volgut destacar que en aquest 25é aniversari s’ha volgut fer una Mostra més ‘participativa’, traslladant-la també al carrer, amb cinema i activitats a l’aire lliure.

El desglossament del programa ha anat a càrrec del director de la Mostra. Juan Ferrer, qui ha resumit totes les novetates I ha destacat la gran ampliació de programació, activitats I escenaris en motiu d’aquest 25é aniversari i ha indicat que enguany competeixen a les seccions oficials 11 llargmetratges i 10 curtmetratges, que es veuran al CaixaForum Lleida i als cinemes Funàtic del 7 al 13 de juny, i 8 documentals. També hi haurà una producció a les matinals infantils, es projectarà un llargmetratge de ficció a la cloenda i 50 produccions a les Sessions Especials que es projectaran a l’Screenbox Funatic I també hi hauran projeccions d’alguns documentals a l’edifici de cultures transfrontereres de la UdL.

Juan Ferrer ha volgut destacar que hi ha molts realitzadors joves en aquesta edició i 22 produccions dirigides per dones.

Antoni Balasch, assessor de cultura de l’IEI, Institut d’Estudis Ilerdencs ha volgut destacar “l’esperit de força de territori que es vol aconseguir”, la obertura de la Mostra a tots els espais, ha afegit “si aconseguim que la societat connecti, visqui, es faci seva la Mostra, la Mostra s’implica en un esperit identitari, apart de la força cultural”

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa ha volgut destacar que la Mostra és un esdeviniment  estratègic per Lleida, “estratègic perquè fa promoció de la marca ciutat, fet amb una extraordinària qualitat, un bon projecte amb un bon lideratge que ha teixit una complicitat amb la societat civil i ha tingut la capacitat d’engrescar amb les Institucions com la Diputació i l’Ajuntament de Lleida.”

Una de les novetats anunciades és la col·laboració entre els cinemes Screenbox Funatic I la Mostra. Degut a la celebració del 25è Aniversari, i amb la voluntat de continuar oferint el bo i millor del cinema que es fa a Llatinoamèrica o sobre Llatinoamèrica, aquest any s'han incrementat el nombre de seccions, i per tant, de pel·lícules, que, tot i estar fora de concurs, no deixen de ser un reflex de la màxima qualitat que el continent llatinoamericà aporta el setè art. Cicles de Terror Llatí; Secció Segona Oportunitat; Secció Cinema recuperat; Secció Festival Convidat; Marató de Curtmetratges; i Altres sessions especials, proporcionen una extensa oferta fílmica que enriqueix al Festival i al seu públic. Tots aquests títols es projectaran a l’Screenbox Funatic.

 

Enguany, la Mostra aposta per augmentar la seva presència a la ciutat; amb aquesta intenció s’ha signat un acord que la vincula amb la zona alta de Lleida, on es celebraran diversos actes, entre ells una activitat adreçada als més petits, mentre que el barri de La Mariola acollirà sessions a la fresca. Els Cinemes Funàtic també acolliran diverses projeccions, recolzant la programació del ja tradicional auditori del CaixaFòrum. Una altra de les novetats que oferirà aquesta 25 edició, és la d’una jornada protagonitzada per un festival convidat, essent el FICGLB (Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona) l’encarregat de protagonitzar aquesta primera cita.

 

El cinema més recent és el que regnarà en el gruix de la programació, però també hi haurà espai per a la recuperació de clàssics i homenatges, que enguany ens permetrà revisar una de les obres mestres de l’etapa mexicana del llegendari Luis Buñuel. Precisament, els homenatges ens permetran portar fins a Lleida a més d’un il·lustre personatge, que seran reconeguts amb els Premis Honorífics de la Mostra (Premi Jordi Dauder, Premi Ángel Fernández Santos, Premi Talent Llatí i Premi d’Honor de la 25a edició).

 

Un any més, el majestuós Teatre de la Llotja esdevindrà seu de la inauguració de la Mostra, que en aquesta ocasió inclourà la premiere europea de la pel·lícula argentina ‘Camino sinuoso’.

L’ampli ventall de propostes també inclou una sessió infantil, ‘El Libro de Lila’ (Colòmbia-Uruguai), seleccionada entre diverses produccions. Les Sessions Matinals Infantils es projectaran al CaixaForum de Lleida, de dijous 6 de juny al dijous 13 de juny (exceptuant el cap de setmana), sessions que van dirigides a escoles de Lleida. El cap de setmana es projectarà al ScreenBox Funatic per a tota la familia.

Tanmateix, també hi haurà espai per a la celebració de jornades professionals, presentacions de publicacions, exposicions i el Premi Cine Futuro concedit pel CECAAC.

Els països representants en aquesta 25a edició són Argentina, Costa Rica, Xile, Brasil, República Dominicana, Perú, Mèxic, Colòmbia, Uruguai, Cuba, Veneçuela, Paraguai, Espanya, Regne Unit, Nova Zelanda, Dinamarca, Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Holanda.

La Mostra és tot un referent internacional. Precisament acaba de rebre el reconeixent per part de l’Associació de Corresponsals de la Premsa Iberoamericana (ACPI), aprovant per unanimitat de la seva junta directiva, la concessió del premi Cooperació 2019.

PROGRAMA DE LA INAUGURACIÓ, EL 6 DE JUNY A LA LLOTJA DE LLEIDA

 

El dijous 06 de juny a les 20.30h, tindrà lloc a la Llotja de Lleida l'acte inaugural de la Mostra amb l'entrega del Premi d’Honor d’enguany al destacat director de fotografia José Luis Alcaine; el Premi Jordi Dauder, a l’actor i director Josep Maria Pou; el Premi Ángel Fernández-Santos, a la plataforma de video ‘Filmin’, i el Premi Talent Llatinoamericà a l’historietista Horacio Altuna.

L’actriu Lola Dueñas, premi d’Honor, recollirà el guardó a l’acte de cloenda dijous 13 de juny al Caixaforum Lleida a les 20.30h.

 

Per cloure l'acte, es projectarà el llargmetratge ‘Camino Sinuoso’ (Argentina) que comptarà amb la presència de Juan Pablo Kolodziej director del llargmetratge argentí i l’actriu protagonista Juana Viale,  que forma part de la Secció Oficial de la Mostra. Un thriller que explica la història de Mía Siero, una ex-atleta olímpica expulsada d’una competència internacional per consum de drogues no permeses. En el present viu una vida d’inèrcia i es troba immersa en una relació violenta. En aquest context i com a conseqüència d’una circumstància familiar desafortunada, Mía ha de tornar a la seva ciutat natal per tal d’ocupar-se de problemes familiars i enfrontar-se al seu passat. Aquest viatge a les seves arrels serà una peça clau en els diversos obstacles que patirà la seva família.

 

LOLA DUEÑAS, PREMI D’HONOR DE LA MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE CATALUNYA, recollirà el guardó a l’acte de cloenda el 13 de juny al Caixaforum

Lola Dueñas

Lola Dueñas va néixer a Madrid, l’any 1971. Acabats els seus estudis secundaris, donat que tenia clar que volia ser actriu, va decidir estudiar interpretació amb José Luis Gómez, en el Teatre de L’ Abadia.

El seu debut professional en el cine va arribar l’any 1998, de la mà del director Salvador García Ruiz, amb la pel·lícula Mensaka, per la qual va obtenir el premi a la Millor Actriu Revelació per part de la Unió d’Actors. A aquest premi el van seguir tres pel·lícules rodades l’any 2000, Terca vidaMarta y alrededoresLas razones de mis amigos.

 

Ha treballat amb Pedro Almodóvar en quatre ocasions a les pel·lícules  Hable con ella, Los abrazos rotos, Los amantes pasajerosVolver, pel.lícula per la qual fou guanyadora al costat de les seves companyes del Premi a la Millor Interpretació Femenina en el Festival de Cannes - i amb Alejandro Amenábar a  Mar adentro, cinta que va aconseguir el Premi Óscar a la Millor pel·lícula de parla no anglesa i per la qual Lola va rebre el seu primer Premi Goya a la Millor Interpretació Femenina Protagonista.

 

JOSÉ LUIS ALCAINE, PREMI D’HONOR DE LA MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE CATALUNYA

José Luis Alcaine

És acadèmic corresponent a l’Academia de Bellas Artes de San Fernando. José Luis Alcaine, és un dels directors de fotografia espanyols més destacats, pioner en la utilització de tubs fluorescents (neons) com a font de llum principal en la dècada de 1970.

Va néixer a Tetuán (Marroc), l’any 1938. Va iniciar el seu camí professional en un laboratori fotogràfic de la seva ciutat natal. L’any 1962 va ingressar a l’Escola Oficial de Cinematografia de Madrid, on es va diplomar l’any 1965. Aquest mateix any va començar a col·labora en els curtmetratges de joves directors que van sortint de l’escola. Ha treballar junt als grans directors del cine espanyol com Vicente Aranda, Víctor Erice, Carlos Saura, Pilar Miró, Fernando Trueba o Pedro Almodóvar, i a nivell internacional amb directors com Brian de Palma,  Alberto Lattuada i Ashgar Farhadi.

La seva llum es caracteritza per ser d’elaboració suau, però amb forts contrastos; molt expressiva i generadora de volums. Entre els molts films en què va treballar, podem destacar S Amantes, ¡Ay, Carmela!, El viaje a ninguna parte, La mitad del Cielo, Volver, El sueño del mono loco, Tasio, Mujeres al borde de un ataque de nervios o Belle Epoque (Oscar a la Millor Pel·lícula Estrangera), El Sur, La piel que habito, etc.

La seva tasca cinematogràfica ha estat recompensada amb cinc Premis Goya a la Millor Fotografia d’un total de divuit nominacions. A més ha rebut el Premi Nacional de Cinematografia (1989), el Premi de l’Academia Europea a la millor fotografia (2006), la Medalla d’Or de l’Academia de las Artes Cinematogràfiques d’Espanya (2011) i la Medalla D’or al Mèrit en les Belles Arts (2017)

L’any 2009, Notro Films li va oferir dirigir la fotografia digital de la seva primera sèrie televisiva,  Doctor Mateo.

 

ACTIVITATS PARAL·LELES

Destacar algunes de les activitats paral·leles com l’exposició “Prop de Hollywood. Fotografies dels germans Claudi i Frederic Gómez Grau” que s’inaugurarà dimecres 5 de juny a la sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Amb la col·laboració de La Filmoteca de Catalunya recull una col·lecció de fotografies dels germans de Cervera fetes durant els rodatges de Samuel Bronston i David Lean a Espanya.

Divendres 7 de juny hi haurà una masterclass de José Luís Alcaine, director de fotografia de Dolor i Gloria de Pedro Almodóvar.

Dissabte dia 8 i per primera vegada es farà un Workshop familiar a la Zona Alta i Cinema a la Fresca al barri de La Mariola (Plaça Barcelona).

Dilluns 10 de juny, Work in Progress de “La Dona Il·legal” a l’auditori de l’edifici Ilerna del c. la Palma. Llargmetratge rodat a Lleida per Ramon Térmens i amb el suport de la Film Commission Lleida i de la Regidoria de Cultura. Una iniciativa del CECAAC conjuntament amb La Mostra.

Dimarts 11 de juny, s’hi suma la tercera sala del festival. L’auditori de d’Edifici Transfronterer de la UdL oferirà la possibilitat de visionar els millors documentals als Instituts de Lleida i a la nostra gent gran, una iniciativa conjunta amb l'Ajuntament de Lleida i el Pla per la Gent Gran.

Dimecres 12 de juny, CECAAC juntament amb la Mostra, organitza una jornada professional amb el compositor Osvaldo Montes, qui oferirà una MasterClass centrada en les tasques de composició d’una banda sonora i les relacions compositor/a- director/a, seguida d’una tertúlia amb els participants a la sessió. Dirigida a tots aquells músics o compositors que  tinguin interès en saber com es treballa per fer una Banda Sonora.

 

PROGRAMA DE LA CLOENDA, EL 13 DE JUNY AL CAIXAFORUM DE LLEIDA

La cloenda de la Mostra tindrà lloc el dijous, 13 de juny a les 20.30h al Caixaforum Lleida, al mateix espai on es donarà a conèixer el Palmarès, s’entregarà el premi d’Honor a l’actriu Lola Dueñas i es projectarà el llargmetratge de ficció ‘Rojo’, producció argentina guanyadora de tres premis al festival de San Sebastian. Benjamín Naishat la Concha de Plata a la millor direcció, Darío Grandinetti al millor actor i Pedro Sotero a la millor fotografia.

 

Tant la inauguració com la cloenda són d’accés lliure i gratuït, però cal invitació (fins a completar aforament). Les entrades es poden recollir al Centre Llatinoamericà de Lleida o a la Regidoria de Cultura.

 

 

Adjuntem fotografies de la presentació de la Mostra, avui a la Llotja de Lleida (fotos: Oriol Cárceles)

Més informació i notes de premsa anteriors al web de la Mostra:

www.mostradelleida.com