Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies La Nit dels Museus oferirà aquest dissabte una gran diversitat d’activitats adreçades a tots els públics

La Nit dels Museus oferirà aquest dissabte una gran diversitat d’activitats adreçades a tots els públics

Per dotzè any consecutiu, els museus i equipaments culturals de la ciutat de Lleida celebren conjuntament la Nit dels Museus, que enguany tindrà lloc el dissabte 18 de maig, amb la participació de nou equipaments, que oferiran una gran diversitat d’activitats adreçades a tots els públics.

DISSABTE 18 DE MAIG

La Nit dels Museus és una iniciativa del Consell d’Europa nascuda a França i en la qual hi participen museus d’arreu. S’emmarca en la celebració del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, que enguany té com a lema “Els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició”, proposat pel Consell Internacional dels Museus (ICOM). A Lleida ja fa dotze anys que els museus i equipaments culturals de la ciutat celebren de manera conjunta aquesta Nit, amb portes obertes des de les vuit del vespre fins a mitjanit i amb diferents activitats lúdic culturals per a tothom.

Al Museu d’Art Jaume Morera es podrà visitar l’exposició “Inventari general”, una mostra sobre les col·leccions del Museu que vol proporcionar al visitant una experiència visual diferent amb associacions lliures i sorprenents, sense construir cap relat temàtic ni establir cap trama discursiva, sinó proporcionar al visitant una experiència visual diferent, amb associacions lliures i sorprenents, barrejant autors, temes i gèneres d’un ampli ventall cronològic. A més, durant tota la nit, “Cançons Visuals”, de Xavi Bové, una instal·lació interactiva que pretén crear un vincle entre les cançons i les seves representacions visuals, personalitzat per a cada visitant i realitzat en directe. Una experiència en què el visitant se sentirà com un director d’orquestra de pinzells virtuals, i en què es podrà endur la seva obra impresa un cop acabada la interpretació.

D’altra banda, al Museu de Lleida es podrà visitar tant l’exposició permanent com la temporal, “Imatges per creure. Catòlics i protestants a Europa i Catalunya, segles XVI-XVIII”, una producció del Museu de Lleida i del Museu d’Història de Barcelona, que explica el que va suposar la Reforma luterana i de quina manera hi va reaccionar l’església catòlica. Ho fa a través d’un conjunt de gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut, entre els quals hi ha obres de Goya, Rembrandt, Dürer o Ribera, a més d’obres procedents dels fons del museu. A més, a les 20.15h, a les 21.15 i a les 22.15h es farà la visita dinamitzada “Memòries d’una morisca lleidatana” per les sales del museu. I a fora a la plaça, a les 22.00h i a les 23.00 es representarà La “Moixiganga” de Lleida, a càrrec de l’Esbart Dansaire Sícoris.

Al CaixaForum Lleida es podrà visitar l’exposició “Cinema i emocions. Un viatge a la infància”, que ens convida a ser testimonis de la manera com s’ha plasmat la infància en el cinema i a experimentar les emocions tal com les vam viure durant els nostres primers anys de vida. En aquest sentit, a les 18.30h, a les 21.30h i a les 22.30h es faran visites comentades adreçades al públic general. A les 20.30h, “Monòlegs científics de Big Van Ciencia”, històries científiques per difractar-se de riure. Prèviament, a les 18h, hi haurà un espectacle per a públic familiar, “Clowntífics. La química més pallassa”.

De la seva banda, al Centre d’Art La Panera es podran visitar les exposicions Ella Littwitz. “Un elefant a l’habitació”, Maria Ruido. “La representació de la violència / la violència de la representació”, Ana Garcia-Pineda. “El color carn no és 1 color” i “Trans_Documentar. Ignasi Prat, David Ricart”. A les 19h es farà una visita dinamitzada per a públic familiar a les mostres d’Ella Littwitz i Ana Garcia-Pineda, per a les quals caldrà reserva prèvia. A partir de les 20.30h, a l’església romànica de Sant Martí, “Fly”, sentències acústiques de Vicens Vacca. A les 21h, “Converses al voltant d’un elefant”, lectura dramatitzada del projecte de mediació de la mostra d’Ella Littwitz, a càrrec dels alumnes de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. I a les 22h, visita comentada a les exposicions.

La Seu Vella de Lleida, a banda de les portes obertes, que en el seu cas començaran a les 21h, ofereix visites comentades adreçades al públic general, a les 21.30h, 22 i a les 22.30h. Les visites es diuen “A mig camí de l’infinit...” i inclouen una projecció al voltant de la candidatura del Conjunt Monumental del turó de la Seu Vella a Patrimoni Mundial per la UNESCO. Cal inscriure’s prèviament, doncs les places són limitades.

El Museu de l’Aigua farà una prèvia a les 19h, al Campament de la Canadenca, amb la representació “Tot va bé, si acaba bé”, a càrrec de Parking Shakespeare. Serà una representació a l’aire lliure d’aquesta obra de Shakespeare, sense requeriments tècnics i en què tot el protagonisme recau en el text i els autors. Hi haurà, a més, portes obertes al Campament, on es podran visitar les exposicions “La força de l’aigua” i “Aigües del món”. D’altra banda, al Dipòsit del Pla de l’Aigua, es podrà veure “Drama”, de Vicens Vacca, una instal·lació sonora basada en un acord de Wagner, amb ambientació especial a les fosques del Dipòsit.

El Roda Roda. Museu de l’Automoció de Lleida farà portes obertes per gaudir de la col·lecció permanent de vehicles històrics, motocicletes, motors i reproduccions a escala del museu. S’oferirà una visita guiada a les 21h, en què es farà un recorregut comentat per les peces més emblemàtiques de la col·lecció.

El Castell dels Templers de Gardeny ofereix dos visites guiades nocturnes, a les 20.30h i a les 22.30h, amb el títol de Non nobis, domine, non nobis, sed domine tou da gloriam, lema de l’Orde del Temple. Amb aquestes visites, l’equipament convida a descobrir la comunitat de monjos guerrers que van viure a la Comanda Templera de Gardeny, un dels principals centres de decisió de la Corona d’Aragó. Les visites guiades giraran al voltant de la història i el mite de la Casa de Gardeny, i cal inscriure’s prèviament a l’Oficina d’Informació i Turisme de Lleida. En acabar cada visita, se servirà una copa de cava i s’obsequiarà tots els assistents amb la ‘Galeta dels Templers’.

Per últim, el Museu del Clima i la Ciència de Lleida proposa un Taller d’Astronomia, a càrrec de Josep Mallol, president de la Societat Astronòmica de Lleida. El taller ofereix l’oportunitat d’observar i d’aprendre a reconèixer i interpretar alguns dels elements astronòmics habitualment visibles des de la ciutat. El taller tindrà un parell de torns, el primer de 20 a 21.30h i el segon, de 21.45 a 23.15h i cal inscripció prèvia.

 

Si voleu consultar el programa. Cliqueu