Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies Més de 800 persones, entre comparses, músics i animació, participaran aquest cap de setmana a la Festa de Moros i Cristians

Més de 800 persones, entre comparses, músics i animació, participaran aquest cap de setmana a la Festa de Moros i Cristians

Més de 800 persones, entre comparses, músics i animació, participaran aquest cap de setmana a la Festa de Moros i Cristians

Juan Diego Ingelmo amb l’obra “Bessons”

Lleida es prepara per celebrar la 21a edició de la Festa de Moros i Cristians. La tinenta d’alcalde i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Montse Parra, ha presidit aquest matí la presentació d’aquest esdeveniment, que se celebra durant tot el cap de setmana i en el qual està prevista la participació de més de 800 festeres i festers.

L’Associació de Moros i Cristians, que compta amb 300 socis, s’esforça cada any en oferir novetats en aquesta festa com, per exemple, no repetir el vestuari o afegir elements diferents a les capitanies que donin nous al·licients edició rere edició. En aquest sentit s’ha manifestat Parra, que ha posat de relleu que “és una festa que mai és igual i canvia cada any en funció de la capitania i la comparsa i, per tant, la història que es representa sempre és diferent”. Així mateix, el president de l’entitat, Josep Lluís Gàzquez, ha explicat que “els parlaments de les ambaixades i el text de la batalla són diferents cada any, així com l’alternança en les victòries, un fet únic que només passa a Lleida”. El periodista Ignasi Calvo ha estat l’encarregat d’elaborar el text de les ambaixades i Ferran Montardit i David Prenafeta, autors del llibre “Lo lleidatà és fàcil” han escrit els textos de la batalla. Per tant, ha dit Gàzquez, “l’accent lleidatà enguany està garantit”.

Els dos bàndols, tant el moro com el cristià, han preparat per a la desfilada diferents novetats. En el cas cristià hi haurà una filada de protocol de Templers i participarà la figura del cavall batidor que dirigirà l’esquadra a cavall. En el bàndol moro es ressaltarà l’artesania pròpia recreant un zoco, entre altres. La Festa de Moros i Cristians s’inicia dissabte amb un vermut medieval a la plaça Sant Francesc. La plaça també serà l’escenari de l’assaig infantil i el berenar en companyia del caragol Banyetes, ja a la tarda. Tot seguit, tindran lloc les Ambaixades i els Parlaments a la plaça Paeria i el bàndol moro farà el seu primer intent per tal de reconquerir la ciutat.

El dia gran de la festa serà diumenge amb l’entrada infantil i desfilada pels carrers de Lleida fins a arribar a la Plaça Sant Joan on tindrà lloc la tradicional presentació de les bandes de música i el concurs. La festa continuarà amb una concentració de les comparses al darrera de la Porta del Lleó de la Seu Vella a les 18.30 h. L’inici de l’entrada i la desfilada de lluïment es farà per carrer Cavallers, avinguda Blondel i avinguda Madrid fins a la Paeria. A les 21.30h tindrà lloc la tradicional batalla de Moros i Cristians i els parlaments de les ambaixades al Pont Llevadís de la Seu Vella. El bàndol guanyador d’enguany, el cristià, prendrà possessió de la ciutat.

En la presentació dels actes de la festa han participat també la capitana cristiana Conxita Rico i la capitana mora, Maria Font.

DISSABTE 14 de maig

12.00 h. a la plaça Sant Francesc vermut medieval

19.30 h. a la plaça Paeria Ambaixades i Parlaments. Les tropes cristianes arriben a la ciutat i demanen la rendició de les tropes mores. Després de la batalla dialèctica, els moros refusen l’oferta i els cristians es retiren anunciant la batalla de l’endemà.

DIUMENGE 15 de maig

12.00 h. Edifici del Roser. Entrada infantil i desfilada pels carrers de Lleida fins a arribar a la Plaça Sant Joan on tindrà lloc la tradicional presentació de les bandes de música i el concurs de bandes.

18.30 h. Porta del Lleó de la Seu Vella. Entrada de Gala, concentració de les comparses a la Porta del Lleó. Inici de l’entrada i desfilada de lluïment per carrer Cavallers, avinguda Blondel i avinguda Madrid fins a la Paeria.

21.30 h. Pont llevadís de la Seu Vella. Escenificació de la batalla entre les tropes mores i cristianes. Seguint la tradicional alternança de vencedors i vençuts, els cristians tornaran a ocupar la ciutat, posant fi a l’ocupació mora.

Cal destacar, a més, com a actes programats en relació a la festa de Moros i Cristians, el concurs de cartells –el guanyador ha estat Juan Diego Ingelmo amb l’obra “Bessons” i el 8è concurs de fotografia Xavier Aluja, les bases del qual es poden consultar a la web www.miclleida.org/