Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies "Revolta de bruixes" de Josep M. Benet i Jornet , La Kompanyia Lliure

"Revolta de bruixes" de Josep M. Benet i Jornet , La Kompanyia Lliure

Divendres 17 de febrer,  21 h. Teatre Municipal de l’Escorxador. Durada: 1 h 15 min · teatre en català i castellà · Preu general 18 € / reduït: 14 €


Direcció: Juan Carlos Martel Bayod

Intèrprets: Chantal Aimée, Clàudia Benito, Raquel Ferri, Àurea Márquez, Xicu Masó, Andrea Ros i Júlia Truyol

“La història de Revolta de bruixes narra tot allò que succeeix a sis dones i un home en el transcurs d’una nit de lluna plena. Elles componen la brigada encarregada de la neteja diària d’uns grans locals de caràcter despersonalitzat; ell s’ocupa de la vigilància i control nocturn d’aquests mateixos locals. Les dones tenen un problema comú, col·lectiu, que les enfrontarà amb el vigilant, però aquest problema és gairebé l’única cosa que les uneix, i és per això que la diminuta i domèstica revolta que sobrevé pot agafar aviat uns camins inesperats.

Amb termes manllevats del tarot podríem dir que, a les forces del dia, s’hi oposaran les forces de la nit; a l’emperadriu s’hi enfrontarà la papessa; a un concepte racional de la vida, una visió irracional de les forces que regeixen el nostre destí. De mica en mica, cobren importància i s’interfereixen entre si el problema dels límits de la intel·ligència humana, el problema de l’esquinçament interior que pot produir la passió amorosa, el problema de la por davant el dolor i la mort; tots ells acabaran per ser elements decisius en una lluita el resultat de la qual, al final de l’obra, no pot ser res més que provisional. Mentre, al marge de la batalla, però incidint en ella, la imaginació, l’instint de la vida, que ens presenten potser una alternativa. No es pretén donar respostes gaire contundents. Només plantejar unes angoixades qüestions, recordar alguns aspectes de la crisi ideològica que viu el nostre entorn, intentar l’anàlisi de per què, inesperadament, els bruixots tornen i es fan amb el poder.”

 

Josep Maria Benet i Jornet

desembre de 1981


La història d’un text amb història

 

Revolta de bruixes, escrita per Josep Maria Benet i Jornet entre el 1971 i el 1975, es va estrenar el 1981 al Teatre Romea dirigida per Josep Montanyès en col·laboració amb Josep Maria Sagarra (el mateix binomi que signava el muntatge de Terra Baixa aquell mateix any) amb la companyia Teatre de l’Escorpí. Era la quarta producció  del Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya. Es va assajar durant un mes i mig, i va comptar amb Lurdes Barba, Montserrat Carulla, Carme Fortuny, Maife Gil, Alfred Lucchetti, Mercè Managuerra i Àngels Moll al repartiment.

L’any anterior, però, el text s’havia estrenat en el teatre professional al Teatro María Guerrero del Centro Dramático Nacional el 24 d’abril de 1980 sota el títol Motín de brujas, traduït per Amparo Tusón i dirigit per Josefina Molina, i amb un repartiment format per María Asquerino, Enriqueta Carballeira, Carmen Maura, Marisa Paredes, Luis Politi i Julieta Serrano.

El text, però, va ser pensat inicialment com a guió televisiu per a la sèrie Lletres Catalanes del Circuit Català de TVE, que el va emetre el dimarts 23 de març del 1976, en una realització de Mercè Vilaret i amb Nadala Batiste, Carme Fortuny, Aurora García, Margarida Minguillón, Àngels Moll, Ovidi Montllor i Rosa Maria Sardà al repartiment.


 

Venda d’entrades a taquilla de dill. a div. no festius de 17 a 21 h – els dies de funció 1 h abans que comen

A Internet –sense comissions– teatreescorxador.com