Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Esteu aquí: Inici Notícies Segona edició d’Animac Vintage

Segona edició d’Animac Vintage

Animac, la Mostra de Cinema d’Animació de Catalunya juntament amb el Centro Checo de Madrid recupera la sèrie protagonitzada pels dos ‘sapastres’ més divertits de la història de l’animació: Pat i Mat

 

Animac, la Mostra de Cinema d’Animació de Catalunya juntament amb el Centro Checo de Madrid recupera la sèrie protagonitzada pels dos ‘sapastres’ més divertits de la història de l’animació: Pat i Mat. Es tracta de la segona edició d’Animac Vintage, animacions d’ahir per a famílies d’avui i del tercer programa ‘Animac a casa’.

A partir d’avui i fins el dia 20 de juny, petits i grans podran gaudir en línia i gratuïtament d’una selecció de 10 episodis de la divertida sèrie animada Pat i Mat, acompanyada d’un reportatge sobre la seva història, presentat per l’especialista en animació stop motion Adrián Encinas.

Pat i Mat és una sèrie de ninots animats fotograma a fotograma que fou creada l’any 1976 a Txecoslovàquia pel director d’animació Lubomír Beneši l’artista Vladimir Jiránek. La primera pel·lícula de la sèrie és de l’any 1976 i originalment la van imaginar com a entreteniment per adults però de seguida van adonar-se que la història d’aquests dos maldestres tenia èxit i era molt ben acollida per grans i petits.

La sèrie compta amb 44 anys d’existència i encara li queda molta vida gràcies a la tasca del fill i la néta de Lubomír Beneš - Marek Beneši Tereza  Benešová- que continuen animant episodis amb les aventures i desventures domèstiques de Pat i Mat. Cal recordar que Marek Beneši Tereza  Benešová van visitar Lleida com a convidats de la Mostra Animac durant la vint-i-tresena edició, l’any 2019.

Pat i Mat són dos amics i veïns que fan de manetes i es dediquen al bricolatge, però són molt sapastres i matussers. Cada capítol presenta un problema domèstic que els dos amics intenten resoldre mitjançant les seves “habilitats” tot i que els intents de solució agreugen el problema. Per fi, quan tot sembla resolt, alguna cosa surt malament i el desastre empitjora. Finalment el problema se soluciona de forma poc eficient, no obstant això, sempre acaben contents i satisfets per la feina feta.

La determinació per enfrontar-se als problemes i el seu tarannà alegre, tranquil i amistós són els seus trets més característics. La visió optimista de la vida és un dels punts clau de la sèrie que connecta amb grans i petits de tot el món.

Com la sèrie no està dialogada, la música del compositor txec Petr Skoumol juga un paper fonamental.

La directora d'Animac, Carolina López, explica que “Animac Vintage neix per acompanyar en el confinament les famílies amb nens i nenes petits. La història de l’animació, i més en un país amb una tradició fabulosa en aquest terreny com és la República Txeca, està plena de joies per descobrir per a les noves generacions. Per nosaltres és important mostrar les animacions però també contextualitzar-les, ajudant així a augmentar l’apreciació cap a aquest mitjà. A través dels curts, però també de les presentacions i les activitats proposades, volem destacar els valors artístics i humans. I que tant els petits de la casa com els familiars i el públic amant de l’animació, puguin gaudir d’animacions d’ahir que connecten amb el públic d’avui”.

Properament Animac compartirà un dossier lúdic-pedagògic amb activitats per poder treballar els capítols de Pat i Mat, tal i com es va fer amb El petit talp.

 

Programa

Els manetes (Kuťáci)

República Txeca, 6 min 58 s, 1976

Direcció: Lubomír Beneš

Mentre Mat fica un pollastre al forn i busca els plats per parar la taula, comencen tota una sèrie de situacions complicades i absurdes, tant a la cuina com al menjador, que faran que el sopar acabi sent un ou que porta el Pat.

 

Fotografia (Obraz)

República Txeca, 8 min 18 s, 1979

Direcció: Lubomír Beneš

Pat i Mat volen penjar una fotografia de tots dos emmarcada en un gran marc de fusta. Els resultarà impossible fer passar el marc per la porta i llavors començaran els problemes…

 

 

Gramòfon (Gramofon)

República Txeca, 8 min 48 s, 1981

Direcció: Lubomír Beneš

Pat està escoltant música però se li espatlla el tocadiscs. Amb l’ajuda de Mat intenten arreglar-lo però cada idea que tenen agreuja la situació. En Mat té un gramòfon però els discs no hi caben...

 

Dia de mudança (Stěhování)

República Txeca, 8 min 49 s, 1982

Direcció: Lubomír Beneš

Pat i Mat fan una mudança amb el cotxe. Carreguen un armari, una prestatgeria amb llibres, cadires, un mirall i fins i tot un gerro. Al llarg del viatge els mobles van caient i patint desperfectes. Quan arriben al lloc ni el cotxe ni els mobles han aguantat la mudança.

 

Gimnàs (Tělocvična)

República Txeca, 8 min 56 s, 1983

Direcció: Lubomír Beneš

Pat i Mat miren esport per la televisió, però quan l’aparell deixa de funcionar es dediquen a fer exercici observant i repetint els moviments a partir de les imatges d’un llibre. Construeixen unes peses, miren de jugar a tenis… fins que la televisió torna a funcionar.

 

Portes (Dvere)

República Txeca, 7 min 34 s, 1990

Direcció: Lubomír Beneš

Mentre Pat estén roba al seu jardí se li tanca la porta de casa, i es queda sense poder entrar. Després de moltes peripècies, Mat l’ajudarà a entrar per una finestra. Per tal que no torni a passar Pat traurà la porta.

 

Ciclistes (Cyklisti)

República Txeca, 8 min 15 s, 1992

Direcció: Lubomír Beneš

Els dos amics decideixen fer una excursió amb les seves bicicletes però van tan carregats que les bicis no aguanten el viatge i es van desmuntant. Finalment, l’excursió l’acaben a peu.

 

Billar (Kulečník)

República Txeca, 7 min 51 s, 1994

Direcció: Lubomír Beneš

El muntatge d’una taula de billar aporta alguns problemes i quan es posen a jugar tot s’agreuja. Acaben utilitzant les potes de fusta de la taula de billar i una de les boles que els queda per jugar a petanca al carrer.

 

Visita no esperada (Nezvaný návštěvník)

República Txeca, 7 min, 2003

Direcció: Marek Beneš

En aquest episodi els dos amics es passen l’estona inventant trampes per mirar de caçar al ratolí que tenen per casa.

 

Rajoles (Obkladačky)

República Txeca, 8 min, 2015

Direcció: Marek Beneš

Pat i Mat es dediquen a enrajolar un bany. Ho hauran de fer diverses vegades perquè mai els acaba de quedar bé. Un cop ho aconsegueixen, el problema serà tornar a posar la banyera.

 

 

Enllaços

Web Animac
http://www.animac.cat/

Vimeo Animac
https://vimeo.com/animaclleida

Introducción de Adrián Encinas
https://vimeo.com/422692784

Animac Vintage: Pat y Mat
https://vimeo.com/422769184