Twitter Facebook YouTube Instagram flickr RSS Inici Contacte Mapa web Català | Español    Traductor: 
Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Lleida
Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Tot a punt per a la 2a edició de l’Enre9

Tot a punt per a la 2a edició de l’Enre9

Més de 50 propostes gratuïtes des d’aquest dijous i fins diumenge a la Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles

Tot a punt per a la 2a edició de l’Enre9 que omplirà els carrers i places de la Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles amb més de 50 propostes gratuïtes des d’aquest dijous i fins diumenge.

El Festival d’Arts en Viu Enre9 es consolida i portarà en diferents espais espectacles comunitaris que el veïnat i els col·lectius de la zona han anat realitzant prèviament a aquest esdeveniment cultural. En són exemples la batucada amb instruments reciclats dels escolars de Sta. Maria de Gardeny, Magí Morera i Joan XXIII en la cercavila inaugural i també la mostra teatral dels escolars de Sta. Maria de Gardeny i de Magí Morera. També participen l'escola bressol Parc de Gardeny, la ludoteca parc de Gardeny, Castell dels Templers i l'escola de música i conservatori l'Intèrpret.

Altres espectacles comunitaris s’han forjat gràcies a la col·laboració de companyies professionals que, a banda d’actuar amb els seus espectacles propis, fan tallers amb col·lectius de la zona, el resultat dels quals es podran veure al festival. És el cas de l’exhibició del taller de circ realitzat amb els usuaris del Centre Obert Calidoscopi i en diferents centres educatius, de la mà de la companyia andalusa Chicharrón Circo Flamenco, que compta amb el departament de Feminismes de l’Ajuntament de Lleida i treballa la perspectiva de gènere, i també de la granadina DA.TE Danza amb un taller intergeneracional i un altre per al professorat. També cal remarcar “Clap!”, resultat d’un taller teatral realitzat amb usuaris del Servei d’Intervenció Socioeducativa Municipal Pas a Pas, així com diferents mostres de dansa, caixó i djembé de l’Escoleta d’Arts de la Zona.

 

Un cartell de qualitat amb 17 companyies professionals

Entre les companyies professionals teatrals que aporten el seu segell de qualitat hi figuren Sol Picó, que oferirà “Halab” amb la participació d’alumnat de l’Aula de Teatre de Lleida, o els Titiriteros de Binéfar, que clouran el Festival amb “Jauja”. També actuaran les lleidatanes Xip Xap (“Que peti la plaça!”), el Centre de Titelles (“Es ven germà petit”) i La Baldufa (“Mon pare és un ogre” i “La Faula de l’Esquirol”), i en el vessant musical Alu Spear, el Group Chapa Choly i els rapers Cash Music Records tindran cabuda a l’Enre9. A més a més es podran veure espectacles itinerants com el de Sound de Secà o el de Always Drinking Marching Band. i de circ, amb “White Bottom” i “Chouf le Ciel”.

També hi haurà un espectacle de dansa de Sol Picó que tracta el drama de les persones que es veuen obligades a fugir de casa seva.

En el programa de l’Enre9 hi tenen també importància cabdal els espectacles de caire popular i tradicional d’arreu, que van des del cant coral gòspel, passant per les sardanes amb cobla i fins a l’espectacle de foc dels Diables de Lleida.

 

Diversos espais d’actuacions i activitats

El centre neuràlgic de l’Enre9 tornarà a ser el gran espai dels Jardins 1 de maig, on –a banda del punt d’informació, el bar de les entitats de la zona i els expositors d’entitats socials i solidàries de la ciutat- també hi haurà els jocs de “Tombs Creatius”, el carrusel “Nautilus” de la Baldufa, així com propostes de lectura, joc i maquillatge per a tota la canalla. Els altres espais destacats del Festival són la plaça Barcelona, la plaça del casal cívic de la Generalitat i l’Escola Magí Morera.

Tots els espectacles són gratuïts, d’entrada lliure fins que es completi l’aforament i sense reserva prèvia.

Implicació dels establiments de la zona

Aquest any s'ha buscat també la complicitat de comerços i establiments de la zona, per seguir fomentant la participació de la comunitat al festival. Aquests establiments col·laboradors oferiran descomptes i promocions durant l'Enre9 i repartiran xapes a tothom que s'hi acosti.

Els diversos establiments estaran identificats amb unes banderoles i les ofertes es podran consultar al web del festival, així com en diversos panells informatius situats físicament en els espais del festival.

 

Fer accessible la cultura a tothom

El festival comptarà amb un equip d’accessibilitat i de mediació comunicativa per a garantir l’accés i la participació a la comunitat sorda i sordcega abans, durant i després del festival amb les adaptacions a la llengua de signes catalana dels espectacles “Sin Ojana” de Chicharrón Circo Flamenco i “Jauja” de Titiriteros de Binéfar, així com dels parlaments, cloenda i punt d’informació a càrrec del CFGS de Mediació Comunicativa de l’Ins Ronda. També hi haurà la figura del mediador/a intercultural, per fer l’espai accessible i proper a totes les comunitats i col·lectius de la zona 9.

L’Enre9 està impulsat per La Descomunal, la primera comunalitat urbana de la ciutat, juntament amb l’Ajuntament de Lleida (amb la col·laboració de diferents regidories: Cultura, Educació i Participació), la Comissió de Cultura del Consell de la Zona 09 i l’Associació La Nou. Com en la passada edició, el festival estarà coordinat per la Companyia de Comediants La Baldufa i comptarà també el suport de diverses entitats: Diputació de Lleida, Institut d’Estudis Ilerdencs, Òmnium Cultural Ponent, Pla Educatiu d’Entorn Lleida, Institut Municipal d’Ocupació, Pacto de Estado i  Ministerio de Igualdad. Promouen el marc de la Comunalitat Urbana - La Descomunal, la Direcció General de Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

El Festival no seria possible sense la col·laboració desinteressada de les diferents entitats i institucions que recolzen tant La Descomunal com el Festival Enre9: Alosa Fundació, Associació AREMI, Associació Cultural Castell de Gardeny, Associació de Monitores i Educadores de Lleida – AMELL, Associació Fòrum Ciutadà per la Cohesió Social – FOCCS, Associació Futur, Associació Nostàlgia Lleida, Associació Senegalesa de Lleida, Aula Municipal de Teatre de Lleida, Aula Social de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, AV Turó de Gardeny, Centre d'Atenció Primària 1r de maig, Col·lectiu Nigerià Mariola, Coordinadora de la Gent Gran i el voluntariat Sènior, Diablada Boliviana Lleida, Llajtaymanta, Jaboot – Asociación social i Cultural, Associació Paz, Esperanza y Solidaridad, Euroamerica, Narrow Ghoir Group, Esclat Pare Palau, Escola ILERNA, Escola Magí Morera i Galícia, Escola Santa Maria de Gardeny, Federacions d’Associacions Gitanes de Catalunya- FAGIC, Fundació Champagnat, INS Joan Oró, INEFC, La Cristaleria, La Maleta Creativa Cooperativa, Maristes – Obra Social Maristes Lleida, Mariola en Moviment, Xarxa Solidària de Lleida, Salesians Sant Jordi, Troballes Lleida, Unió Esportiva Gardeny, AV Blocs Joan Carles, l'escola bressol Parc de Gardeny, la ludoteca parc de Gardeny, Castell dels Templers i l'escola de música i conservatori l'Intèrpret, veïns i veïnes a títol particular.