Recursos educatius

Sota la fórmula de l’aigua, dues molècules d’hidrogen per una d’oxigen, s’amaga un element sorprenent, que tant pot trobar-se en estat líquid, com sòlid o gasós; imprescindible per a la vida; incolor, insípid, inodor; és dissolvent; forma els mars, els rius, els llacs, la pluja, els pols. El Museu de l’Aigua explica en els seus espais com les persones han utilitzat l’aigua històricament. Però avui, com la usem? En fem un bon ús? Descobriu-ho amb els següents recursos:

H2O = vida

Quanta aigua necessitem per sobreviure?

Entre el 60 i el 70 % d’una persona adulta és aigua. El volum de l’aigua s’equilibra amb la set, mecanisme que alerta l’organisme de la pèrdua d’aigua. Es regula des d’un centre hipotalàmic mitjà del cervell i apareix quan el volum de líquids corporals disminueix.

Les pèrdues es produeixen en l’orina (1,2l), femta (0,15l), exhalació (0.6l) i suor (0,5l), amb un total de 2 a 2,5 litres.

La ingesta per equilibrar les pèrdues es fa bevent aigua líquida, però també amb els aliments que mengem i els processos metabòlics de proteïnes, greixos i hidrats de carboni.


Per un consum responsable de l'aigua:

El consum d’aigua per habitant canvia a cada casa, municipi o indret del món.

A Lleida el consum mitjà per habitant l’any 2023 va ser de 123 litres per persona i dia per a ús domèstic. El consum total, que inclou altres usos com els industrials o els municipals, va ser de 197 litres per persona i dia. Així, es van aportar a la xarxa 10,1 milions de metres cúbics d'aigua. Es manté doncs la tònica dels darrers anys en la mitjana de consum domèstic (2021: 130 litres/habitant/dia; 2012: 126 litres/habitant/dia). A principis de segle XXI hi va haver una reducció important: l’any 2004 el consum era de 187 litres/dia per habitant.

A Catalunya el consum d’aigua es distribueix entre aigua domèstica (19%), usos industrials (9%), usos agrícoles (70%) i ramaderia (2%).
La despesa domèstica es distribueix en: cuinar i beure, higiene personal (rentar-se les mans o les dents, dutxa, banyera...), neteja de la llar i objectes (rentadora, rentaplats, neteja de casa...), vàter i, segons els casos, en reg del jardí o en possibles fuites a les canonades.


Recursos en línia sobre l’aigua:


Univers aigua

La passió de Joan Oró, a la que va dedicar la seva vida, fou descobrir l'origen de la vida. L'aigua hi va tenir un paper fonamental. Les grans aportacions d'Oró, la síntesi de l'adenina i les col·laboracions amb la NASA, son vigents encara avui. 

Al web Missió Joan Oró trobareu moltes propostes educatives per seguir els seus passos!